ပဲတီခ်ဥ္သုပ္
ဒီေန့ေတာ့ ကၽြန္ေတာ့္ဆီ လာလည္သူမ်ားကို အညာေဒသရဲ႕အစားအစာ တခုျဖစ္တဲ႔ ပဲတီခ်ဥ္သုပ္ လုပ္နည္းေလး မွ်ေ၀ေပးခ်င္ပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ရြာမွာေတာ့ ပဲတီစိမ္းကို ကုိယ္တိုင္စိုက္ေတာ့ ပဲပင္ေပါက္ ျပဳလုပ္ရာမွာလည္း ပဲတီစိမ္းကို အသံုးျပဳပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ရြာက ရွင္ျပဳ၊နားသ မဂၤလာေဆာင္၊ကထိန္ ဘုရားပြဲေတြမွာ ပဲတီခ်ဥ္ဟာလည္း ဟင္းအမည္တစ္မ်ဳိး အျဖစ္ပါ၀င္ပါတယ္။ ပဲဟင္းနဲ႔ငါးေျခာက္ေၾကာ္ ပဲတီခ်ဥ္သုပ္ ဟင္းအစပ္ကလည္း သန္႔သန္႔ေလးနဲ႔ စားေကာင္းလွတဲ့ အညာအလွဴ အေကၽြးအေမြးတစ္မ်ဳိးပါ။ ပဲတီခ်ဥ္လုပ္နည္းကေတာ့ ပဲတီစိမ္းအေစ့ကုိ ေရေႏြးပြက္ျပီးသားနဲ႔ ပဲေစ့မ်ားပြလာေအာင္ စိမ္ေပးရပါတယ္။ ပဲေစ့မ်ားပြလာျပီဆိုရင္ ေရေႏြထဲမွဆယ္ယူျပီး အေအးခံထား ရပါတယ္။ ကုိယ့္မိသားစုစားဖို႔အတြက္ ဆိုရင္ေတာ့ ေအးျပီးသားပဲ့ေစ့ကုိ ေတာင္းျဖစ္ေစ၊ ေရအိုးထဲကို ေကာက္ရိုးထည့္၍ျဖစ္ေစ ပဲပင္ေပါက္ ေဖာက္ေပးရပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ရြာမွာေတာ့ အလွဴတစ္လွဴစာ ျပဳလုပ္ရတာဆုိေတာ့ ပဲပမာဏလည္း မ်ားမ်ားသံုးရပါတယ္။ ထို႔ေၾကာင့္ ပဲေစ့မ်ားကို ေရေႏြးေဖ်ာ(ေရေႏြးအိုးထဲထည့္ျပီးေတာ့ မီးဖိုေပၚမွာတင္ ပဲေစ့ပြေအာင္ ေမႊေပးျခင္းျဖစ္ပါတယ္။)ျပီး ေခ်ာင္းထဲက သဲေသာင္ျပင္ သန္႔သန္႔မွာ ႏွစ္ညသံုးညခန္႔ ထားျပီးေတာ့ ပဲပင္ေဖာက္ပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ရြာက ေခ်ာင္းနဲ႔နီးျပီး သဲေသာင္ျပင္မ်ားလဲ ရိွေတာ့ ပဲပင္ေဖာက္ဖို႔အတြက္ အဆင္ေျပပါတယ္။ သဲေသာင္ျပင္ မရိွရင္ေတာ့ အထက္ကေျပာတဲ့နည္းအတုိင္း ေတာင္း(သို႔မဟုတ္)ေရအိုးထဲမွာထည့္ျပီး ေကာက္ရိုးနဲ႔ ေဖာက္လုိ႔ရပါတယ္။ ေကာက္ရိုးကုိေတာ့ ေရျဖန္းေပးရပါမယ္။ ဒီနည္းကေတာ့ တခ်ဳိ႕ပဲေစ့ ေတြအပင္မေပါက္ပဲ က်န္ရိွႏိုင္ပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ရြာဘက္က ပဲပင္ေဖာက္နည္းကေတာ့ သဲေသာင္ျပင္ မွာျပဳလုပ္တာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ အေညွာင့္မေပါက္မွာ စုိးရိမ္စရာ မလုိပါဘူး။ ပဲပင္မေဖာ္ခင္ ေရေတာ့ အနည္းငယ္ ျဖန္းေပးရပါတယ္။ ပဲပင္ေဖာ္ေတာ့လည္း အိမ္မွာသံုးေနက် စပါးေလွ႔တဲ႔ ဆန္ကာထဲ ထည့္ျပီးေတာ့ ေရအိုင္ထဲမွာ ေရေဆးလုိက္ယံုပါပဲ။ သဲလည္းေျပာင္စင္ျပီး ပဲပင္ေပါက္လည္း ေရေဆးျပီးသား ျဖစ္သြားတာေပါ့။ ေရးေဆးျပီး ရလာတဲ႔ပဲပင္ေပါက္ ျဖဴျဖဴေဖြးေဖြးေလး ေတြကို အိမ္ေရာက္ေတာ့ ဒီအတုိင္းေၾကာ္းစားႏိုင္သလို အခ်ဥ္တည္ျပီးလည္း စားသံုးၾကပါတယ္။ အလွဴမွာေကၽြးဖို႔အတြက္ကေတာ့ အလွဴရက္နီးမွ ကပ္ျပီး လုပ္လုိ႔ရ ပါတယ္။ ပဲတီခ်ဥ္ တည္တာလဲ မခက္ပါဘူး သန့္စင္ျပီးသား ပဲပင္ေပါက္ကို စဥ့္အိုးထဲမွာထည့္ျပီး ဆန္းေဆးရည္ ေလာင္းထည့္ေပးရံုပါပဲ။ အေရာင္လွေစဖို႔ နႏြင္း(ဆႏြင္း)မႈန္႔ ထည့္ေပးရပါတယ္။ ႏွစ္ညေလာက္ထားျပီးရင္ေတာ့ ပဲတီခ်ဥ္အဆင္သင့္ ျဖစ္ပါျပီ။ တခ်ဳိ႕ကေတာ့ ထမင္းရည္ကို အေအးခံျပီး အသံုးျပဳပါတယ္။ သူလည္းခ်ဥ္တာပါပဲ။ ဆန္ေဆးရည္ကေတာ့ အေအးခံစရာမလုိေတာ့ အခ်ိန္ကုန္သက္သာ တာေပါ့ဗ်ာ။ ကၽြန္ေတာ္သုပ္စားတဲ့ ပဲတီခ်ဥ္ကေတာ့ အသင့္ေဖာက္ျပီးသားပဲပင္ေပါက္ကို ဆိုင္က၀ယ္ျပီး ကိုယ္တိုင္ အခ်ဥ္တည္လုိက္တာပါ။ ဒီမွာေတာ့ ပဲပင္ေပါက္ႏွစ္မ်ဳိးေလာက္ ေတြ႔တယ္။ ေနာက္တစ္မ်ဳိးက ဘာပဲေစ့ကို လုပ္ထားလည္းေတာ့ မသိဘူးဗ်။ သူက အရိုးရွည္ျပီးေတာ့ ပဲေစ့က နဲနဲၾကီးတယ္။ကၽြန္ေတာ္က ေတာ့ ပဲတီစိမ္းနဲ႔ လုပ္တာကို ပိုၾကိဳက္တယ္။ ပဲဟင္းကိုဗူသီးရယ္ ၾကာဇံေလးနဲနဲ ထည့္ျပီးေတာ့ခ်က္တယ္။ ငါးေျခာက္က ေၾကာ္စရာမရိွလို႔ အသားတုကို ငရုတ္သီးအငန္စပ္ေလးရယ္ တြဲျပီးေတာ့ စားလုိက္တယ္ဗ်ာ။ သံုးေဆာင္သြားၾကပါအံုး...
ပဲနဲ႔ဗူးသီးဟင္းခ်ဳိ၊အသားတုအစပ္ခ်က္နဲ႔ပဲတီခ်ဥ္သုပ္
ပဲဟင္းခ်ဳိ...
အသားတုအစပ္ခ်က္...
ပဲတီခ်ဥ္သုပ္...
1 comments:
ပဲတီခ်ဥ္သုတ္ ၊ ပဲနဲ ့ဗူးသီး ဟင္းခ်ိဳ ၾကည့္ၿပီး တဂြီဂြီကို ၿမည္သြားေရာ .. :)
Post a Comment