ေနာက္ထပ္အေၾကာင္းေလးတခုကလည္း ရယ္စရာေလးအျဖစ္က်န္ခဲ႔တယ္။ တစ္ေန့ ကၽြန္ေတာ္ကို အေမက ပဲဟင္းခ်က္ထားခိုင္းတယ္။အေမပဲဟင္းခ်က္ရင္ ပဲကိုအရင္ျပဳတ္ျပီးခ်က္တတ္သလို၊ပဲျခမ္းကိုေရေဆးျပီး ၾကက္သြန္နီ၊ဆီ၊ဆား၊ငါးပိ၊ဆႏြင္း စတဲ႔ဟင္းခတ္ေလးေတြတစ္ခါထဲ ထည့္ျပီး ေရေလးနည္းနည္းနဲ႔ အရင္လံုးတယ္။ျပီးမွ ေရမ်ားမ်ားထည့္ျပီး မီးဖိုေပၚမွာပဲႏူးသည္အထိ တည္ထားတတ္တယ္။ စားခါနီးမွ ေခြးေတာက္ရြက္၊ဆူးပုတ္ရြက္ စတဲ႔အရြက္ေလးမ်ား ခတ္ျပီးေတာ့ မီးဖိုေပၚကခ်ျပီးစားတယ္။ ေနာက္တစ္မ်ဳိးကေတာ့ ဧည့္သည္လာရင္ခ်က္တဲ႔နည္းေပါ့။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရြာမွာ ကုလားပဲက ကုိယ့္ယာခင္းထြက္တာဆုိေတာ့ ပဲဟင္းကုိ ကုလားပဲနဲ႔ ခ်က္တာမ်ားတယ္။ ပဲၾကီးဆုိတာလည္း ရိွတယ္။ ပဲၾကီးကလည္း ဟင္းခ်ဳိခ်က္ရင္ စားလို႔သိပ္ေကာင္းတယ္ဗ်။အိမ္မွာဧည့္သည္လာတဲ႔အခါ ဒါမွမဟုတ္ ယာခင္းကိုေပ်ာ္ပြဲစား ၀ိုင္းျပီးထြန္တဲ့အခါမ်ဳိးမွာ အေမက ပဲကုိအရင္ျပဳတ္ျပီးေတာ့ အိုးထဲမွာေအးေအာင္ထားတယ္။ ပဲျပဳတ္ထားတာ ေအးသြားေတာ့မွ အရည္ကိုစစ္ယူျပီး ဟင္းအိုထဲမွ ပဲျပဳတ္ျပီးသားကို သစ္သားငရုတ္က်ည့္ေပြ႔နဲ႔ ခပ္ဖြဖြေလးေထာင္းေပးတယ္။ ျပီးမွ ပန္းကန္ထဲေျပာင္းထည့္ျပီး အဲ့ဒီဟင္းအုိးနဲ႔ပဲ ၾကက္သြန္ျဖဴနီဆီသတ္ျပီးေတာ့ ပဲျပန္ထည့္ျပီး ခ်က္တယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီသတ္ျပီးခ်က္ထားေတာ့ ပဲဟင္းက ေမႊးျပီးေတာ့ စားလို႔တစ္မ်ဳိးေကာင္းတာေပ့ါဗ်ာ။ ကၽြန္ေတာ္လည္း အေမခ်က္တာကုိ ေသခ်ာၾကည့္ထားေတာ့ သူလုပ္တဲ့အတုိင္းပဲ လုိက္လုပ္တာေပါ့ေလ။ အစပိုင္းေတာ့အဆင္ေျပေနတာပဲဗ်။ ပဲျပဳတ္ၿပီးသားကို သစ္သားငရုတ္က်ည္ေပြ႔နဲ႔ ေထာင္းေတာ့မွ ျပႆနာတက္ေတာ့တာပါပဲ။ ကၽြန္ေတာ္တုိ့ရြာမွာက ဟင္းခ်ဳိအိုးကို ေျမနဲ႔လုပ္တဲ့ဟင္းအုိး သံုးတာမ်ားတယ္။ ကၽြန္ေတာ္ပဲျပဳတ္တာလည္း ေျမဟင္းအုိးနဲ႔ဆုိေတာ့ အဲ့ဒီအုိုးထဲမွာ ပဲျပဳတ္ျပီးသားကို အေမ့နည္းအတုိင္း ငရုတ္က်ည္ေပြ႕နဲ႔ေထာင္းတာမွာ ခပ္ဖြဖြမဟုတ္ဘဲ အားထည့္ေထာင္းလုိက္ေတာ့ ဟင္းအုိးက ဖင္ကေနအကြင္းလုိက္ ထြက္သြားပါေတာ့တယ္ဗ်ာ။ အဲ့ဒီေန့ကေတာ့ အိမ္ကလူေတြလည္း ဧည့္သည္ခ်က္ဟင္းခ်ဳိကို မစားလုိက္ရဘူး။ ပံုမွန္ခ်က္ေနၾကနည္းနဲ႔ခ်က္တဲ႔ ပဲဟင္းနဲ႔ ထမင္းစားခဲ႔ရတယ္။ အေမကေတာ့ ငါ့သားေနာက္ဆုိ ပဲဟင္းခ်က္ရင္ ပဲကိုဟင္းအုိးထဲမွာမေထာင္းေတာ့နဲ႔တဲ႔။ ပဲကိုငရုတ္ဆံုမွာညက္ေနေအာင္ ေထာင္းျပီးခ်က္ေပါ့တဲ႔။ဟင္းအုိးဖိုးမတတ္ႏိုင္ေတာ့လို႔နဲ႔ ထင္ပါတယ္။
အဲ့ဒီလိုနဲ့ ကၽြန္ေတာ္ထမင္းခ်က္လာခဲ့တာ အခုအခ်ိန္ထိဆုိပါေတာ့ဗ်ာ။ ခ်က္တာၾကာေတာ့လည္း အရသာေကာင္းေအာင္ စီမံျပီးခ်က္တတ္သြားတာပါပဲ။ကၽြန္ေတာ္က အစားအစာတခုကို အျပင္ဆုိင္မွာ ၀ယ္စားတယ္ဆုိရင္ မစားခင္ဘယ္အရာေတြပါလဲ အရသာဘယ္လိုလဲ ဆုိတာကို ေသခ်ာမွတ္သားတတ္တယ္။ ေနာက္ကုိယ့္ဘာသာ စားခ်င္စိတ္ေပါက္ရင္ စမ္းျပီးခ်က္စားတယ္။ ျမိဳ႕ေပၚကအစားအစာ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကို ကၽြန္ေတာ္အဲ့ဒီနည္းနဲ႔ခ်က္တတ္ခဲ့တာပဲ။ ေတာဟင္းကေတာ့ ျမိဳ႕ဟင္းေလာက္ ခ်က္ရတာမခက္ဘူးေလ။တကၠသုိလ္တက္တဲ့ ကာလတစ္ေလွ်ာက္မွာေတာ့ အေဆာင္ကခ်က္ေပးတဲ့ထမင္းကုိ ဆုိင္က၀ယ္လုိ႔ရတဲ႔ ဟင္းနဲ႔ပဲ စားခဲ့တာမ်ားတယ္။ ကိုယ္တိုင္ခ်က္ဖို႔က်ေတာ့ အဆင္မေျပတာရယ္ ေက်ာင္းစာကလည္းတဖက္ရယ္ေၾကာင့္ မခ်က္ျဖစ္ခဲ႔ဘူး။ ေက်ာင္းပိတ္လို႔ ရြာျပန္ရင္ေတာ့ ကၽြန္ေတာ့္အေဖက ငါ့သားလက္ရာေလးမစားရတာၾကာျပီ ေကာင္းေကာင္းေလးခ်က္ေကၽြးပါအံုးကြ ဆုိျပီးလိုလိုလားလားနဲ႔ ေတာင္းဆုိတယ္ဗ်။ ကိုယ္ခ်က္တာေလးကို အေဖနဲ႔အေမ အားပါးတရစားတာျမင္ရေတာ့လည္း စိတ္ထဲမွာ၀မ္းသာပီတိျဖစ္ရတယ္ဗ်ာ။ေက်ာင္းပိတ္လို႔ရြာျပန္ရင္ ျမိဳ႕မွာစားရတဲ႔အစားအစာေလးေတြကို အေဖနဲ႔အေမ့ကို ျပန္ခ်က္ေကၽြးျဖစ္တယ္။သၾကၤန္တြင္း ရြာဦးေက်ာင္းမွာ အလွဴလုပ္ရင္လည္း မုန္႔ဟင္းခါး၊ၾကာဇံခ်က္၊အုန္းႏုိ႔ေခါက္ဆြဲ စတာေလးေတြကို ရြာသူရြာသားေတြစားဖူးေအာင္ ခ်က္ေကၽြးခဲ့တယ္။ သူတုိ႔ေတြကေတာ့ မုန့္ဟင္းခါးဆုိလည္း ျမိဳ႕မွာလို ငါးတုိ့အသားတုိ႔နဲ့မဟုတ္ဘူးေလ။ ပဲကေပါေတာ့ ပဲဟင္းပ်စ္ပ်စ္နဲ့ပဲ ခ်က္စားၾကတာ။ ၾကာဇံဟင္းခါးဆုိရင္ မစားဖူးသူကမ်ားတယ္။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ အလွဴေတြမွာဆုိလည္း ကိုယ္က်ရာေနရာကေန ၀ိုင္းျပီးေတာ့ကူညီတယ္။အမ်ားအားျဖင့္ေတာ့ အလွဴတုိ႔မဂၤလာေဆာင္တုိ႔မွာ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ေက်ာင္းသားေတြကို စာရင္းကုိင္တဲ႔ေနရာမွာပဲ ခိုင္းပါတယ္။ခ်က္တာျပဳတ္တာကေတာ့ ရြာကလူၾကီးေတြက သူ႔အဖြဲ႔နဲ႔သူဖြဲ႔ထားတာဆုိေတာ့ သူတုိ့တစ္ေတြပဲ အလွည့္က်နဲ႔ တာ၀န္ယူၾကတယ္။ကၽြန္ေတာ္တို႔ရြာမွာေတာ့ အလွဴဆုိရင္ ၀က္သားဟင္း၊ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ခ်ဥ္ရည္နဲ႔ ငါးပိေၾကာ္စပ္စပ္ေလးက အျမဲတမ္းလုိက္ဖက္တဲ႔ အညာအိုးသူၾကီးတုိ႔ရဲ႕လက္ရာေတြပါပဲ။ငါးေျခာက္ေၾကာ္ေကၽြးရင္ ပဲဟင္းခ်ဳိနဲ႔သရက္ခ်ဥ္သုပ္ကလည္း မပါမျပီးတဲ႔ သူတုိ႔ရဲ႕အညာဟင္းအစပ္ေလးတစ္မ်ဳိးပါပဲဗ်ာ။အခုလိုရြာနဲ႔ေ၀းရာကိုေရာက္ေနေတာ့ အညာကထမင္းဟင္းေတြကို လြမ္းမိတာကေတာ့ ေျပာမျပတ္တတ္ေလာက္ေအာင္ပါပဲ။အခုေျပာျပခဲ႔တဲ႔အေၾကာင္းေလးေတြကဟာ အေမ့အိမ္မွာကၽြန္ေတာ္တုိ႔ညီအစ္ကုိတစ္ေတြ ထမင္းခ်က္တာ၀န္ယူခဲ့ၾကတာေလးက အခုအခ်ိန္အေမ့အိမ္နဲ႔ ေ၀းေနေပမယ့္ အေမ့မီးဖိုေခ်ာင္ကေန အေမသင္ေပးလိုက္တဲ႔ ထမင္းဟင္းခ်က္နည္းေလးေတြနဲ႔ ေရာက္ရာေနရာမွာ ကိုယ့္အစာကိုေတာ့ ေကာင္းေကာင္းစီမံျပီး ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္တတ္ေနျခင္းပဲျဖစ္ပါတယ္။သားသမီးတုိ႔ဘ၀မွာ အျမဲတမ္းအသံုးခ်လို႔ရမယ့္ ပညာေတြကိုသင္ေပးခဲ႔တဲ႔ အေမနဲ႔အေမ့မီးဖိုေခ်ာင္ေလးရယ္၊ဆီမပါေပမဲ႔စားလို႔ေကာင္းလွတဲ႔ အေမ့လက္ရာအညာဟင္းေလးေတြကိုေတာ့ အေ၀းေရာက္ေနတဲ႔အေမ့ရဲ႕သား ေန႔စဥ္နဲ႔အမွ် သတိရေနပါတယ္အေမ။
မ်ဳိးခန္႔(စကား၀ါေျမ)
0 comments:
Post a Comment