skip to main
|
skip to sidebar
Pages
Home
ရွှေညာသား
ထန္းတစ္ပင္လံုး...လိုရာသံုး (၂)
ထန္းသမားတစ္ဦးထန္းတက္ေနပံု
ထန္းရည္ခ်ဳိ
- ထန္းပင္တစ္ပင္အရြယ္ေရာက္လာျပီး ထန္းႏို႕စထြက္သည့္အခ်ိန္မွ စတင္၍ ထန္းရည္ခ်ဳိစတင္ရယူႏိုင္သည္။ ထန္းတက္ဖို႔ရာ အတြက္ ထန္းပင္အေပၚသုိ႔ တက္ရလြယ္ကူေစရန္ ထန္းပင္ ပင္စည္ႏွင့္ကပ္ေနေသာ ထန္းလက္မ်ားကို ေအာက္သို႔ခြာခ် ေပးရသည္။ မလုိအပ္ေသာ ထန္းလက္အဖ်ားပိုင္းမ်ားကို ထန္းရြယ္ႏွင့္အတူ ခုတ္ခ်ေပးရသည္။ ပင္စည္ႏွင့္ကပ္ေနေသာ ထန္းပတ္ခြ ကိုေတာ့ ထန္းတက္သူေျခေထာက္နင္းရန္ ခ်န္ထားေပးရသည္။ထန္းပတ္ခြေလးမ်ားေအာက္သို႔ ခြာခ်ထားမွသာလွ်င္ ထန္းတက္ရာ၌ လြယ္ကူစြာေျခေထာက္ တင္ႏိုင္မည္ျဖစ္သည္။ ထန္းလက္၊ထန္းရြက္၊ထန္းပတ္ခြ မ်ားကိုရွင္းျပီးေသာအခါ ထန္းႏို႔ေလးမ်ားကို အေပၚယံမွ အခြံၾကမ္းမ်ား ခြာေပးရသည္။ ထန္းႏို႔ေလးမ်ားသည္ ထန္းပင္မွထန္းရည္ခ်ဳိရရန္ အေရးၾကီးေသာအစိတ္အပိုင္းျဖစ္သည္။ ထန္းႏို႕ေလးမ်ားသည္ လူ၏လက္ေခ်ာင္းေလးမ်ားႏွင့္ အလြန္တူသည္။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ကေလးဘ၀က ထန္းႏို႔ေလးမ်ားကို လက္အတု လုပ္ျပီးကစားခဲ႔ဖူးသည္။ ထိုထန္းႏို႔ေလးမ်ားကို တခုခ်င္းစီ ကြဲမသြားေစရန္ ထန္းဖူးရြက္အႏုေလးမ်ားႏွင့္ စည္းထားေပးရသည္။ ထို ထန္းႏိုမ်ားသည္ ထန္းပင္တစ္ပင္လွ်င္သံုးေလးငါးခု အထိထြက္သည္။ အကုန္လံုးကုိ ထားလုိ႔လည္းရသည္။ ထန္းႏို႔ ငါးခုထဲမွ သံုးခုကိုသာ ထန္းရည္အတြက္အသံုးျပဳျပီး က်န္ႏွစ္ခုကို ဖယ္ျခားပစ္ႏိုင္သည္။ သန္းစြမ္းေသာ ထန္းႏို႕ကုိသာလွ်င္ ထန္းရည္ရရိွရန္ အတြက္အသံုးမ်ားသည္။ ထန္းႏို႔ေလးမ်ား အားလံုးျပင္ဆင္ျပီးေသာအခါ ထိပ္ပိုင္းမွ အနည္းငယ္ ထန္းလီွးဓားျဖင့္ လီွးျဖတ္ေပးရသည္။ ေနာက္ေန႔ျမဴအုိး ဆြဲမည္ဆုိလွ်င္လည္း ျမဴအိုးမဆြဲမီွ စည္းထားေသာ ထန္းႏို႔ေလးမ်ားကို ထန္းလွီးဓားျဖင့္ အနည္းငယ္ လွီးေပးျပီး ျမဴအိုးဆြဲရပါသည္။ထန္းႏို႔မ်ားမွ စီးက်လာေသာ ထန္းရည္ခ်ဳိကို ျမဴအုိးျဖင့္ခံေပးျခင္းျဖစ္သည္။ ဤနည္းအားျဖင့္ နံနက္ပိုင္းတစ္ၾကိမ္ ညေနပိုင္းတစ္ၾကိမ္ ျမဴအိုးကိုလဲေပးရပါသည္။ ရရိွလာေသာ ထန္းရည္ခ်ဳိကို မိမိႏွစ္သက္ရာ ထန္းရည္ေလာင္းျခင္းျဖစ္ေစ၊ထန္းလ်က္က်ဳိးျခင္းျဖစ္ေစ ျပဳလုပ္ႏိုင္သည္။ အထက္ေဖာ္ျပပါ အေၾကာင္းအရာေလးမ်ားသည္ ထန္းပင္တစ္ပင္မွ ထန္းရည္ခ်ဳိရရိွရန္အတြက္ အဆင့္ဆင့္လုပ္ေဆာင္ရပံုေလးမ်ားျဖစ္ပါသည္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ရြာမွာေတာ့ ထန္းျပင္သည္ ဟုေခၚပါသည္။ ေနာက္ပုိင္း ေန႔စဥ္ထန္းလီွးေပးရေသာ အလုပ္ကုိ ထန္းတက္(ထန္းလီွး)သည္ဟုေခၚၾကပါသည္။
ထန္းလ်က္
- ထန္းလ်က္ကိုေတာ့ လူတုိင္းစားဖူးၾကမည္ ထင္ပါသည္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔အညာမွာေတာ့ ေန့လည္ေန႔ခင္း အိမ္မွာေနရင္း ေရေႏြးၾကမ္းျဖင့္ သံုးေဆာင္ၾကပါသည္။ ယာထဲကိုင္းထဲ ေပါင္းသင္ျမက္ႏႈတ္ရာတြင္ ေရဗူးႏွင့္အတူ ထန္းလ်က္ခဲေလး သံုးေလးခဲပါ ယူသြားတတ္သည္။ ေတာထဲေရာက္လုိ႔ ေပါင္းသင္ျမက္ႏႈတ္ရင္း ေမာလို႔ေရဆာလာျပီဆုိရင္ ထန္းလ်က္ခဲေလးကိုက္ျပီး ေရေသာက္ရတဲ့ အရသာက ဘယ္အရသာနဲ႔မွမလဲႏိုင္ေအာင္ ေကာင္းလွသည္။ထန္းလ်က္ကို ထမင္းစားျပီးခါစ ေန႔စဥ္ စားေပးလွ်င္ အစာကိုေၾကလြယ္ေစျပီး က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျပဳသည္။ကၽြန္ေတာ္တို႔အညာမွာေတာ့ ထန္းလ်က္ကုိ ခ်က္ေဆးခ်က္ရာတြင္သံုးသည္။ ေဆးခ်က္ဖုိ႔သံုးရာတြင္ ႏွစ္ခ်ဳိ႕ထန္းလ်က္က ပိုျပီးေဆးဖက္၀င္သည္ဟု ကၽြန္ေတာ္အဖြားက ေျပာဖူးသည္။ ရာသီပြဲေတာ္မ်ား မုန္႔လုပ္ရာတြင္လည္း ထန္းလ်က္သည္ မပါမျဖစ္ေသာ ထန္းပင္ထြက္ ပစၥည္းတစ္မ်ဳိးျဖစ္သည္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ငယ္ငယ္က ေက်ာင္းသြားတုိင္း အေမက သေရစာအျဖစ္ ထန္းလ်က္ကို အျမဲတမ္းထည့္ေပးသည္။ ကေလးငယ္တုိ႔အတြက္ လြယ္ကူေသာ မုန္႔တစ္မ်ဳိးလည္းျဖစ္သည္။ကၽြန္ေတာ္တို႔ရြာမွာေတာ့ တပိုတြဲလ ထန္းမ်ားလိႈင္ခ်ိန္တြင္ ရေသာထန္းလ်က္ကိုေတာ့ ထန္းဖိုဦး ထန္းလ်က္ဆိုျပီးလူၾကိဳက္မ်ားသည္။အိမ္စားဖို႔ ထန္းလ်က္ေလွာင္သူမ်ားက ထန္းဖိုဦး ထန္းလ်က္ကို အဓိကထားျပီး ၀ယ္ေလွာင္ၾကသည္။ ထန္းလ်က္ကို သူႏွင္႔အတူေရာေႏွာေသာ ပစၥည္းအမည္ကို လိုက္ျပီး အမည္အမ်ဳိးမ်ဳိး ေခၚေ၀ၚၾကသည္။ဇီးထန္းလ်က္၊အုန္းထန္းလ်က္၊ႏို႔ထန္းလ်က္ စသည့္ျဖင့္ ထန္းလ်က္အမ်ဳိးမ်ဳိး ၀ယ္ယူရရွိႏိုင္သည္။ ထန္းလ်က္ျပဳလုပ္ပံုကေတာ့ ထန္းပင္မွရလာေသာ ထန္းရည္ခ်ဳိကို အမိႈက္သရိုက္မ်ား စစ္ျပီး ဒယ္အိုးထဲမွာထည့္၍ မီးျဖင့္က်ဳိေပးရသည္။ ထန္းရည္ခ်ဳိအိုးဆူပြက္ျပီး ေနာက္ဆံုး ထန္းရည္မ်ားေစးပ်စ္လာလွ်င္ ေရခြက္ထဲသုိ႔ အနည္းငယ္ထည့္ၾကီးျပီး ေရထဲမွာ ထန္းလ်က္မ်ားလံုးလို႔ ရျပီဆိုလွ်င္ မီးဖိုေပၚမွခ်ျပီး သစ္သားေယာင္းမ ရွည္ျဖင့္ ထန္းလ်က္သားတက္ေအာင္ ေမႊေပးရသည္။ ထန္းလ်က္သားတက္ျပီး ခဲခါနီးအခ်ိန္မွာ လက္ကို ေရဆြတ္ျပီး သင့္ေတာ္ေသာအရြယ္အစားေလးမ်ား ရေအာင္လုံးေပးရသည္။ ရလာေသာထန္းလ်က္လံုးေလးမ်ားကို ဗန္းထဲမွာထည့္ျပီး အေျခာက္ခံေပးရသည္။ ဇီးထန္းလ်က္၊အုန္းထန္းလ်က္ စသည္တုိ႔ကိုလည္း ထန္းလ်က္အုိးမီးဖိုေပၚမွ ခ်ခါနီးအခ်ိန္တြင္ ဇီးမႈန႔္၊အုန္းသီးဆံ စသည္တို႔ထည့္ေမႊေပးလွ်င္ လိုအပ္ေသာထန္းလ်က္ကုိ ရႏိုင္ပါသည္။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရြာမွာေတာ့ ထန္းလ်က္စစ္စစ္ကုိသာ ျပဳလုပ္သူမ်ားပါသည္။
(ဆက္လက္ေဖာ္ျပပါမည္။)
0 comments:
Post a Comment
Newer Post
Older Post
Home
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ရွှေတိဂုံစေတီတော်
မဟာမြတ်မုနိရုပ်ပွားတော်
ပုပ္ပားတောင်အလှ
တောင်ကလပ်
စကားဝါပန်းအလှ
ရွာဦးစေတီ
အညာအလှ
အညာအလှ
အညာအလှ
အညာအလှ
အညာအလှ
အညာအလှ
အညာအလှ
အညာအလှ
အညာအလှ
ရွှင်လန်းချမ်းမြေ့ပါစေ
ဤနေရာလေးကိုရောက်လာသော မိတ်ဆွေအပေါင်းကိုယ်စိတ်နှစ်ဖြာ ကျန်းမာချမ်းသာကြပါစေ။
သင်သေသွားသော်
အမေနဲ့ရွာကိုလွမ်းတယ်
ခွန်အားရှိသောစာ
အခက်အခဲတွေ ဘယ်လောက်ပဲကြီးမားပါစေ သင်အရှုံးမပေးမချင်း ရှုံးနိမ့်သူမဟုတ်သေးပါဘူး။ စိတ်ဓာတ်ကျတာဟာ ရှုံးနိမ့်ခြင်းကို ဒူးထောက်လိုက်ခြင်းပဲ။ မိမိဘာဖြစ်ချင်နေသလဲ စိတ်ကူးအမြော်အမြင်ထားရှိပါ သတ္တိရှိပါ မိမိ၏စိတ်ကူးနှင့်ပတ်သက်၍ မည်သူကမျှ အဝေဖန်မခံပါနှင့် လုပ်စရာရှိသည်ကို ဆက်လုပ်သွားပါ။ ပြိုင်ပွဲတိုင်းတွင် အောင်နိုင်မှုများရှိသကဲ့သို့ ရှုံးနိမ့်မှုများလည်းရှိတတ်သည်။ ရှုံးနိမ့်မှုများအတွက် မျက်နှာပျက်စရာမဟုတ်ပေ သို့ရာတွင် သင့်အနေဖြင့် လုပ်မိခဲ့သောအမှားကို နှစ်ကြိမ်ထပ်၍မလုပ်မိပါစေနှင့်။
ထိပ်ဆုံးသို့
တတောင်ပေါ် တတောင်ဆင့်
တောင်အမြင့်ပတ်ခြံရံ
တတောင်ဆုံးပြန်တော့
တလုံးကျန်ပြန်ပေသမို့
ဖန်ဖန်လေ အားအင်နှိုးလို့ရယ်
ကြိုးလျှောက်ရပြန်။
ခါတလေ တကယ်ပမ်းတာကြောင့်
တော်ပါပြီဆက်မလှမ်းချင်ဘူး
ရပ်တမ်းက ရပ်မယ်ကြံ
အမှန်တော့ ဖြစ်နိုင်ပါ့မလား
စခဲ့မိဟာပေါ့
တနေ့မှာ ဆုံးရာရောက်ပါလိမ့်
အားလျော့ကာဆုတ်ချင်စမ်းပါနဲ့
စိတ်နွမ်းအသာဖြေဦး
မာလာငွေ ကန်ရေအေးရယ်နှင့်
ငှက်တေးကို အာရုံဆင်လို့
မူတသွင် အားအင်သစ်လိုက်ပါ့
ချစ်ဖွယ့်လူသား။
**ငွေတာရီ**
ပညာဆည်းပူးခဲ့ရာနေရာများ
Meiktila University
ဘဝရဲ့ပထမဆုံး ပြည်ပ ပညာသင်ခရီး
Moscow State Univeristy
ဒုတိယ ပညာတော်သင်ခရီး
De La Salle University
ဒုတိယ ပညာတော်သင် ခရီး
Tokyo Institute of Technology
တတိယ ပညာတော်သင်ခရီး
Prince of Songkla University
အညာသားအကြောင်း
ရွှေညာသား
View my complete profile
Powered by
Blogger
.
အကြောင်းအရာတူ စုစည်းမှု
အစားအစာ
(138)
အက္ေဆး
(93)
ဓာတ္ပံု
(40)
အညာအစားအစာ
(23)
သီခ်င္း
(20)
ဗဟုသုတ
(7)
အညာမွာေပါက္တဲ့အပင္
(7)
ပန္းပြင့္ေလးမ်ား
(6)
အညာမွာေပါက္တဲ႔အပင္
(6)
မွတ္သားစရာ
(3)
သိမွတ္စရာ
(3)
အသီးအရြက္
(2)
မိတ္ဆက္
(1)
အညာဓေလ့ အသံုးအေဆာင္
(1)
ရေးခဲ့ပြီးသမျှ
►
2024
(1)
►
July
(1)
►
2021
(1)
►
January
(1)
►
2020
(7)
►
December
(1)
►
November
(3)
►
July
(1)
►
February
(1)
►
January
(1)
►
2019
(14)
►
December
(1)
►
November
(1)
►
October
(3)
►
September
(1)
►
August
(1)
►
June
(1)
►
April
(1)
►
March
(1)
►
February
(3)
►
January
(1)
►
2018
(40)
►
December
(3)
►
November
(2)
►
October
(4)
►
September
(2)
►
August
(2)
►
July
(2)
►
June
(6)
►
May
(4)
►
April
(5)
►
March
(4)
►
February
(3)
►
January
(3)
►
2017
(12)
►
December
(1)
►
November
(2)
►
October
(4)
►
September
(1)
►
August
(2)
►
July
(1)
►
January
(1)
►
2016
(29)
►
November
(1)
►
October
(2)
►
September
(2)
►
August
(1)
►
July
(1)
►
June
(1)
►
May
(5)
►
April
(3)
►
March
(3)
►
February
(4)
►
January
(6)
►
2015
(48)
►
December
(6)
►
November
(5)
►
October
(1)
►
September
(2)
►
August
(4)
►
July
(5)
►
June
(8)
►
May
(4)
►
April
(5)
►
March
(5)
►
February
(1)
►
January
(2)
►
2014
(64)
►
December
(2)
►
November
(7)
►
October
(4)
►
August
(7)
►
June
(1)
►
May
(4)
►
April
(10)
►
March
(9)
►
February
(6)
►
January
(14)
►
2013
(55)
►
December
(6)
►
November
(2)
►
October
(7)
►
September
(2)
►
August
(7)
►
July
(2)
►
June
(7)
►
May
(6)
►
April
(5)
►
March
(5)
►
February
(5)
►
January
(1)
►
2012
(13)
►
November
(1)
►
October
(1)
►
August
(3)
►
April
(4)
►
February
(2)
►
January
(2)
▼
2011
(106)
►
November
(1)
►
October
(4)
►
July
(3)
►
June
(18)
►
May
(19)
►
April
(23)
►
March
(19)
▼
February
(19)
ေဒသႏၱရဗဟုသုတရွာရင္း...ပုပၸားေတာင္တက္ၾကမယ္(၂)
ပုပၸားေတာင္ဖြဲ႔..သီခ်င္းမ်ား
ေဒသႏၱရဗဟုသုတရွာရင္း...ပုပၸားေတာင္တက္ၾကမယ္...
ဖတ္ဖူးတဲ႔စာအုပ္မ်ားမွ...မွတ္သားစရာေလးမ်ား
နားေထာင္ျဖစ္တဲ့ ရြာအေၾကာင္းသီခ်င္းေလးမ်ား...
တကၠသုိလ္ေရာက္...ေတာသား(၂)
တကၠသုိလ္ေရာက္...ေတာသား...
ထမႏွဲ...
အညာပဲတီခ်ဥ္သုပ္...
တို႔ဟူး(တို႔ပူး)သုပ္...
ကၽြန္ေတာ္နဲ႔အေမ့မီးဖိုေခ်ာင္...(၃)
ကၽြန္ေတာ္နဲ႔အေမ့မီးဖိုေခ်ာင္....(၂)
ကၽြန္ေတာ္နဲ႔အေမ့မီးဖုိေခ်ာင္...
ထန္းတစ္ပင္လံုး...လိုရာသံုး(၄)
ထန္းတစ္ပင္လံုး...လိုရာသံုး(၃)
ထန္းတစ္ပင္လံုး...လိုရာသံုး (၂)
ထန္းတစ္ပင္လံုး...လိုရာသံုး...
ေပါက္အိုပင္သို႔...လြမ္းခ်င္း...
ဘေလာ့မိတ္ဆက္...
ရည်ရွယ်ချက်
အညာသားတစ်ယောက်
အမေ့အိမ်နဲ့ဝေးရာကိုရောက်နေချိန်
အညာဒေသအငွေ့အသက်လေးတွေ
အညာဒေသအစားအသောက်တွေ
စားခဲ့ဖူးတဲ့အမေ့လက်ရာဟင်းလေးတွေ
ကိုလွမ်းတဲ့အခါ စိတ်ကူးလေးတွေ
ခံစားချက်လေးတွေနဲ့အတူ
နိုင်ငံခြားမှာ ကြုံရတဲ့အတွေ့အကြုံလေးတွေကို
မျှဝေရင်း အလွမ်းဖြေဖို့ ဖန်တီးထားတာပါ
Total Pageviews
Visitors by their Flag
တခုခုပြောချင်ရင်
Visitor's favourite posts
ထန္းတစ္ပင္လံုး...လိုရာသံုး (၂)
ပီေလာ မိႈနတုိ
ငယ္ငယ္က“သား”...ၾကီးေတာ့“အား”
အညာက အင္ၾကင္းပန္း
ပုပၸားနဲ႔ေဝးတဲ့ စကားဝါ
ၾကက္သားသဘြတ္သီးဟင္းနဲ႔မုန္လာခ်ဥ္သုပ္
အညာသားလက္ရာ မွ်စ္သုပ္
ေလ့လာေရးခရီးတစ္ေခါက္
အွန်လိုင်းမိတ်ဆွေများ
juniorwin-english.blogspot.com
Junior Win in Burmese Talk (2)
6 days ago
ေရႊညာသားေလး
အညာသားနဲ့မှို
3 months ago
ဝင္းကမာၻေက်ာ္
ဆင္ဆာ မျဖတ္ထားတဲ့ ဇာတ္ကားကို ONE EIGHT APP တြင္ၾကည့္ႏိုင္ျပီ
9 months ago
Burmese taste - Iora
MAY YEAR 2023 BRING HAPPINESS!!
1 year ago
လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း
စိတ်ဖိစီးမှု လျော့ကျစေနည်း (၁၀)ချက်...
2 years ago
ေတြးမိေတြးရာ...ေရးမိေရးရာ
သဟဇာတ ...
3 years ago
AH
COVID 19 ႏွင့္ စပ္မိစပ္ရာမ်ား
3 years ago
Meiktila University: Obeisance Paying Ceremony of Chemistry Department
ပညာေရးဝန္ႀကီးဌာနႏွင့္ IIG Education Myanmar တို႔ ပူးေပါင္းက်င္းပျပဳလုပ္သည့္ Microsoft Office Specialist World Championship (MOSWC) 2019 ၿပိဳင္ပြဲ(၂၁-၂-၂၀၁၉)
5 years ago
ဘေလာ့ခရီးသည္
ဝင္းဒိုး ၁၀ အတြက္ ဒစ္ဂ်စ္တယ္ အက္တီေဗတာ
5 years ago
ေမာင္ (စြယ္စံုက်မ္း)
ဆရာမေလးကို သြားၾကဴမိေသာအခါ
6 years ago
shwezinu
shwezinu: ေဒါက္တာစိုးလြင္ ၏ မိုက္ကယ္ရယ္၊ ေသာ္တာေဆြရယ္၊ လူနာတစ္ေယာက္ရယ္၊ ကၽြန္ေတာ္ရယ္
7 years ago
ျမန္မာယဥ္ေက်းမူပုံရိပ္မ်ား
ဘုရင္ညီေနာင္ ဂူေတာ္သုိ ့ ဓါတ္ပုံမ်ား (၁) - ဓါတ္ပုံ- mgmgtharlay(က်ိဳက္ေကာ္)
8 years ago
Angelhlaing
ကၽြန္မ ေနေပ်ာ္ခဲ႕ပါတယ္ ေမာင္
9 years ago
မင္းလွသားေလး
ေနရာတိုင္းမွာ ဥေပကၡာ
11 years ago
ျမန္မာဘေလာ့မ်ားစုစည္းမွဳ
12 years ago
ဘေလာ႔ဂါမ်ားရဲ႕ပို႔စ္မ်ား
ရည္ရြယ္ခ်က္
13 years ago
ဓမၼေအးရိပ္
သီတဂူစတား
Followers
0 comments:
Post a Comment