ထန္းစစ္ေၾကာတံျမက္စည္း - ထန္းပင္းႏွင့္ ထန္းလက္ၾကားမွာ တည္ရိွသည္။ အုန္းပင္မ်ားတြင္လည္း ပါရိွသည္။ အုန္းပင္မွ အုန္းစစ္ေၾကာက ပိုျပီးႏူးညံ့သည့္အတြက္ အုိးတုိက္ပန္းကန္ေဆးရာတြင္ အသံုးျပဳသည္။ထန္းပင္မွ ထန္းစစ္ေၾကာသည္ အဆန္အနည္းငယ္ တုတ္သည္။ ထို့ေၾကာင့္ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရြာမွာေတာ့ ထန္းတံျမက္စည္း အျဖစ္ ျပဳလုပ္အသံုးျပဳၾကသည္။ျပဳလုပ္ပံုမွာ အဆန္ေကာင္းေသာ ထန္းစစ္ေၾကာ သံုးခုခန့္ကို ေရျဖင့္တစ္နာရီခန္႔ စိမ္ေပးရသည္။ ထို႔ေနာက္ သစ္သားခၽြန္ျဖစ္ေစ သံမိႈအၾကီးျဖစ္ေစ တခုခုျဖင့္ ထန္းစစ္ေၾကာမ်ား ၾကားမွ အေမြးမ်ားကို ရွင္းလင္းေပးရသည္။ ျပီးလွ်င္ ထန္းေလွ်ာ္ျဖင့္ လက္ကိုင္ရန္ ထန္းစစ္ေၾကာမ်ားကို စည္းေႏွာင္ေပးရသည္။ထန္းစစ္ေၾကာ တံျမက္စည္း တစ္ခုဆိုလွ်င္ လအေတာ္ၾကာ အသံုးျပဳႏိုင္ပါသည္။ ထန္းတံျမက္စည္းကို အိမ္၀ိုင္းသန္႔ရွင္းေရးျပဳလုပ္ရာတြင္ျဖစ္ေစ၊စပါးတလင္းတြင္ျဖစ္ေစ အသံုးျပဳၾကပါသည္။
ထန္းျမစ္ပံုေလးမ်ား
ထန္းျမစ္ - အခ်ဳိ႕က ထန္းေျပျမစ္ ဟုလည္းေခၚၾကပါသည္။ ထန္းသီးေစ့အရင့္မ်ားကို အသံုးျပဳပါသည္။ ထန္းသီးမွည့္မွရေသာ ထန္းသီးေစ့မ်ားကိုလည္း အသံုးျပဳၾကသည္။အေညွာင့္ေပါက္ႏိုင္ေသာ ထန္းသီးေစ့အရင့္မ်ားကို ေျမၾကီးတြင္ တြင္းတူး၍ သဲမ်ားႏွင့္အတူထည့္ျပီး အေပၚမွသဲျဖင့္အုပ္ထားေပးရသည္။ ေျမၾကီးအစား သဲထည့္ရျခင္းမွာ ထန္းျမစ္ေဖာ္ေသာအခါ လြယ္ကူေစရန္ျဖစ္သည္။ ထန္းျမစ္ျဖစ္ဖို႔ရာ လအနည္းငယ္ၾကာသည္။ ထန္းျမစ္မ်ား တူးေဖာ္ျပီးလွ်င္ေတာ့ ျပဳတ္၍ျဖစ္ေစ မီးဖုတ္၍ျဖစ္ေစ စားသံုးႏိုင္သည္။ မီးဖုတ္စားတာက အန႔ံပိုေမႊးပါသည္။ ထန္းျမင္မျဖစ္ခင္ ထန္းေညွာင့္ေပါက္ခါစ အခ်ိန္မွာ ထန္းေစ့မ်ားကို ဓားျဖင့္ခြဲၾကည့္လွ်င္ အထဲမွာ အနည္းငယ္အ၀ါေရာင္သန္းေသာ ထန္းခ်ည္ေထြး(ထန္းသီးဆံ) ကုိလည္း စားလို႔ရသည္။ အရသာ ခ်ဳိျပီး စားလို႔အလြန္ေကာင္းပါသည္။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ငယ္ငယ္က ေတာထဲ ႏြားေက်ာင္းသြားလွ်င္ ထန္းေတာထဲ သြားျပီး ထန္းပင္ေအာက္ ထန္းေညွာင့္မ်ားကို ရွာျပီး ထန္းခ်ည္ေထြးမ်ား ခြဲစားခဲ့ဖူးသည္။ အညာေဒသမွာ ရႏိုင္ေသာ သဘာ၀အစားအစာေလးမ်ား ျဖစ္ပါသည္။
ထန္းသား - ထန္းပင္ကုိယ္ထည္ကို အသံုးျပဳသည္။ အိမ္ေဆာက္ရာတြင္ျဖစ္ေစ ႏြားတင္းကုတ္တြင္ျဖစ္ေစ သစ္သားအစား အသံုးျပဳၾကသည္။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရြာမွာေတာ့ အျခားသစ္သားမ်ားေပါ၍ ထန္းသားကို အသံုးျပဳသူနည္းသည္။ ထန္းသားသည္လည္း အျခားသစ္သားမ်ားနည္းတူ အိမ္၏ ထုပ္၊ေယာက္၊ၾကမ္းခင္းေအာက္ခံဆင့္ စသည့္ျဖင့္ အသံုးျပဳလွ်င္ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြား အသံုးခံသည္။ထန္းပင္ကိုယ္ထည္ကို သင့္ေတာ္ေသာ အရြယ္အစားအပိုင္းေလးမ်ားျဖတ္ျပီး ထိုင္ခံုေလးမ်ားအျဖစ္ အသံုးျပဳၾကသည္။ ထန္းပင္းျမစ္ဆံုကိုေတာ့ ေရအိုးတင္ရန္ အသံုးျပဳႏိုင္သည္။ထန္းေစ့အခြံ၊ထန္းသီးခိုင္အညွာ၊ထန္းလက္ေျခာက္ စသည့္ထန္းပင္မွ ရေသာ အစိတ္အပိုင္းမ်ားကို အိမ္၀ိုင္းတစ္ေနရာရာတြင္ စုပံုထားျပီး ေျခာက္ေသြ႔ေသာအခါ ထင္းအျဖစ္အသံုးျပဳၾကသည္။ ထန္းျမစ္ျပဳလုပ္ရာမွာ က်န္ရစ္ေသာ ထန္းေစ့ခြံသည္ ထမင္းခ်က္ရာတြင္ ထင္းအျဖစ္အသံုးျပဳရန္ အလြန္ေကာင္းသည္။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရြာမွာေတာ့ သစ္ေတာမ်ားေပါသျဖင့္ အျခားထင္းမ်ားကိုသာ အသံုးျပဳသူမ်ားသည္။ ထန္းပင္မွရေသာ ထန္းေစ့ခြံ၊ထန္းလက္ေျခာက္၊ထန္းသီးခိုင္အညွာ စသည့္တုိ႔ကို ညအခါ ႏြားမ်ားကို မွက္၊ျခင္၊ယင္ စေသာပိုမႊားမ်ား မကိုက္ေစရန္ ႏြားမီးဖိုရာတြင္ အသံုးမ်ားပါသည္။
ယခုကၽြန္ေတာ္ေျပာခဲ့ေသာ ထန္းပင္ႏွင့္ပတ္သက္တဲ့ အသံုး၀င္ပံုေလးမ်ားသည္ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရြာမွာ ေနထိုင္ေသာရြာသူရြာသားေတာင္သူလယ္သမားတုိ႔၏ ျပဳလုပ္အသံုးျပဳပံုေလးမ်ား၊ကၽြန္ေတာ္ကိုယ္တုိင္ အသံုးျပဳခဲ့ဖူးေသာ ထန္းပင္ထြက္ ပစၥည္းေလးမ်ားအေၾကာင္းကို ဗဟုသုတ အလို႔ငွာ ေျပာျပျခင္းျဖစ္ပါသည္။ "တစ္ေက်ာင္းတစ္ဂါထာ တစ္ရြာတစ္ပုဒ္ဆန္း"ဆုိသလို ေဒသအလုိက္ အေခၚအေ၀ၚ ေလးမ်ား ကြဲျပားေကာင္းကြဲျပားႏိုင္ပါသည္။အမွားမ်ားပါခဲ႔ပါလွ်င္ ကၽြန္ေတာ့္အားနည္းခ်က္သာျဖစ္ပါသည္။ကိုယ့္ေမြးရပ္ဇာတိကိုု သတိရမိတဲ႔စိတ္နဲ႔အတူ အညာေဒသ၏ ရိုးရာဓေလ့စရိုက္ေလးမ်ားကို သိရိွေစရန္ ရည္ရြယ္ျပီး ေျပာျပျခင္းျဖစ္ပါတယ္ဗ်ာ။လာလည္သူအားလံုးကို ေက်းဇူးအထူးတင္ရိွပါတယ္ဗ်ာ....
မ်ိဳးခန္႔(စကား၀ါေျမ)
0 comments:
Post a Comment