Pages

Sunday, May 17, 2015

ခရမ္းသီးအိမ္ခ်က္


ေႏြရာသီေရာက္လာျပီဆုိေတာ့အသီးအရြက္ေတြေစ်းနည္းနည္းေပါလာပါျပီ။အ့ဲဒါေၾကာင့္အရင္ကေခါင္ဆုိက္
ေနတဲ႔ခရမ္းသီးေစ်းလည္းနည္းနည္းက်လာလို႔ခရမ္းသီးဟင္းကိုအိမ္မွာအေမခ်က္ေကၽြးသလိုေလးခ်က္စား
ျဖစ္ပါတယ္။အေမကေတာ့သူ႔ဟင္းကိုခရမ္းသီးလံုးခ်က္လို႔ေခၚတယ္။က်ေနာ္ကေတာ့ခရမ္းသီးအိမ္ခ်က္လို႔
နာမည္ေပးလိုက္တယ္။
 ဆီမျပန္ေပမဲ႔စားလို႔ေကာင္းတဲ႔ခရမ္းသီးအိမ္ခ်က္ေလးပါ

အိမ္မွာဒီဟင္းခ်က္ျပီဆုိခရမ္းသီးကလက္ေရြးစင္ေတြကိုခ်က္ရတာမဟုတ္ဘူး။ေရာင္းတန္းမ၀င္တဲ႔ပုတိုတုိ၊
ကြတတနဲ႔တပိုင္းကပိုးထုိးထားတာကိုဖယ္ျပီးက်န္တဲ႔အပိုင္းေလးေတြစုေပါင္းျပီးငါးပိေလးေပါက္ေပါက္ထည့္
ဆီေလးတစ္ေပါက္ႏွစ္ေပါက္ခ်လက္ေဆးေရေလးနဲ႔အျမန္ေလးခ်က္တာ။မိသားစု၀င္ကမ်ားေတာ့ဒီဟင္းတစ္
မည္ထဲမုိ႔အသားတစ္ပိႆာေလာက္ဆန္႔တဲ႔ေျမဟင္းအိုးနဲ႔ခ်က္ရတာေပါ့။တြဲဖက္စားဖုိ႔ကေတာ့ငရုတ္သီးကို
ၾကက္သြန္ျဖဴေလးပါေလကာနဲ႔ဆားထည့္ျပီးေထာင္းထားတဲ႔ငရုတ္သီးဆားေထာင္း။တခါတေလဆိုပဲပုတ္ျပား
ေလးမီးကင္ျပီးထည့္ေထာင္းတတ္တယ္။သရက္ခ်ဥ္လြယ္လြယ္ရွိရင္ေတာ့ၾကက္သြန္နီႏိုင္ႏိုင္နဲ႔သုပ္ေလးပါ
ပါေသးတယ္။ကံမ်ားေကာင္းခ်င္တဲ႔အခါေတာ့ငါးပိေကာင္မီးဖုတ္ေလးကိုဖဲ႔ရြဲ႕ဆီပါတယ္ဆုိယံုးေလးဆမ္းျပီး သားအမိတစ္ေတြထမင္း၀ိုင္းဖြဲ႔စားၾကပါတယ္။

ငရုတ္သီးေထာင္း...အရမ္းစပ္လို႔တုိ႔ယံုပဲတုိ႔ရဲတယ္ :)
အမ်ားအားျဖင့္ေတာ့ငရုတ္သီးေထာင္းသရက္ခ်ဥ္သုပ္နဲ႔တြဲဖက္စားသံုးရတာမ်ားပါတယ္။ခရမ္းသီးကပုိးထုိး
ပယ္အပိုင္းနဲ႔ေရာထားတာေၾကာင့္ပဲလားေနာက္က်သီးမုိ႔လားမေျပာတတ္ပါဘူးအခါးဓာတ္ေလးနည္းနည္း
ပါတတ္တယ္။ဒါေပမဲ႔အဲ႔ဒီအခါးဓာတ္ပါတဲ့ခရမ္းသီးဟင္းနဲ႔စားရတာကိုပဲထမင္းကျမိန္ေနျပန္ေရာ။

အခုက်ေနာ္ခ်က္တာကလည္းအေမခ်က္နည္းအတုိင္းပါပဲ။ပုစြန္ေကြးေလးေတြ၀ယ္ထားတာရွိလို႔သံုးေလးခု
ပစ္ထည့္လိုက္ပါေသးတယ္။အေမ့လက္ရာကိုမမွီေပမဲ႔ဆင္တူတဲ႔ဟင္းေလးမုိ႔ထမင္းျမိန္ပါတယ္။ထမင္းစား
ရင္းအေဖအေမနဲ႔ညီအစ္ကိုေတြကိုသတိရမိေသးတယ္။

ခ်စ္မိတ္ေဆြအြန္လိုင္းညီအစ္ကိုေမာင္ႏွမမ်ားစိတ္၏ခ်မ္းသာျခင္းကိုယ္၏က်န္းမာျခင္းနဲ႔ျပည့္စံုျပီးလိုအင္
ဆႏၵေတြျပည့္၀ၾကပါေစဗ်ာ...က်ေနာ့္အိမ္ေလးကိုလာလည္ၾကတဲ႔အတြက္လည္းေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
အားေပးမႈကိုေလးစားလ်က္
ေရႊညာသားေလး

Sunday, May 10, 2015

အလွဴမွာကတဲ႔အျငိမ့္

အညာကအလွဴမွာကတဲ႔အျငိမ့္ဗြီဒီယိုဖိုင္ေလးေဖ့စ္ဘြတ္မွာနယ္သားတစ္ေယာက္ရွယ္ထားတာကိုျပန္
ကူးလာျပီးဒီမွာတင္ေပးပါတယ္ဗ်။အလွဴအေၾကာင္းေရးတုန္းကအေသးစိတ္ေရးထားျပီးျပီဆုိေတာ့ဒီမွာ
ျပန္မေရးေတာ့ပါဘူး။ေက်ာက္ပန္းေတာင္းမင္းသမီးေတြအကပိုင္ႏို္င္တာကိုယိုးဒယားအကၾကည့္တာနဲ႔
သိႏိုင္ပါတယ္ဗ်ာ။ဒီဗီြယိုဖုိင္ေလးၾကည့္ရေတာ့ရြာကိုပိုလို႔လြမ္းမိေသးတယ္။ဒီႏွစ္အလွဴေတြေပါတာလည္း
အမ်ားၾကီးပဲ။ရြာကလူေတြေတာ့ဆုိင္းေတြမင္းသမီးေတြနဲ႔အျငိမ့္ေတြညည္းေငြ႔ေအာင္ၾကည့္ၾကရမွာပဲဗ်။
အစားအေသာက္ေတြနဲ႔ခ်ည္းပဲႏွိပ္စက္ေနရတာမို႔ဒီတစ္ခါေတာ့လာလည္ရင္းနဲ႔အျငိမ့္ေလးၾကည့္သြား
ၾကအံုးဗ်ာ။ေလွ်ာ္ေတာရြာဆုိတာပုပၸားေတာင္မၾကီးရဲ႕အေရွ႕ေတာင္ဘက္မွာရွိပါတယ္။က်ေနာ္တုိ႔ရြာေတြ
နဲ႔စာရင္ပုပၸားနဲ႔အနီးဆံုးေပါ့။ရြာကေနပုပၸားကိုေျခလ်င္သြားရင္ေလွ်ာ္ေတာရြာမွာညအိပ္ျပီးမွမနက္အေစာ
ထျပီးေတာင္ေပၚတက္ၾကတာ။

ေလွ်ာ္ေတာရြာေက်ာင္းေရစက္ခ်နဲ႔အလွဴမွာရိုက္ထားတာလို႔ေျပာပါတယ္။မူရင္းမွတ္တမ္းတင္သူေရာ
ေဖ့စ္ဘြတ္မွာျပန္ရွယ္တဲ႔ေက်ာက္ပန္းေတာင္းနယ္သားကိုေရာေက်းဇူးအထူးတင္ေၾကာင္းထပ္ဆင့္ေျပာ
ၾကားပါရေစ။


အစဥ္ေလးစားမႈျဖင့္
ေရႊညာသားေလး

Wednesday, May 6, 2015

ပင္လယ္စာေခါက္ဆြဲေၾကာ္


Golden week မွာေက်ာင္းလည္းမသြားအျပင္လည္းတစ္ရက္ပဲထြက္ျပီးအခန္းမွာပဲစားလိုက္အိပ္လိုက္နဲ႔
အခန္းမွာေနရင္းအခ်ိန္ကုန္ပါတယ္။တရားနာလိုက္၊သတင္းနားေထာင္လုိက္၊ဗိုက္ဆာေတာ့ထစားလိုက္
ေပါ့။ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ကေက်ာင္းျပန္တဲ႔အခါညေနစာအျဖစ္နဲ႔အျမန္ေၾကာ္စားျဖစ္တာပါ။ေခါက္ဆြဲကအထူး
ျပဳတ္ေနစရာမလိုေတာ့မိနစ္ႏွစ္ဆယ္ေလာက္လႈပ္ရွားလိုက္တာနဲ႔ညစာကျပီးေရာ။ေက်ာင္းကိုေန႔လယ္စာ
ထမင္းထည့္သြားေက်ာင္းမွာစားညေနက်ေတာ့ရွိတာကုိပဲအျမန္ဆံုးနည္းနဲ႔ပန္းကန္လံုးစီးျပီးခ်က္စားသမွ်
ထဲမွာေခါက္ဆြဲေၾကာ္လည္းပါတယ္။


ပင္လယ္စာကပုစြန္၊ဂံုးနဲ႔တစ္မ်ဳိးကအေကာင္အထည္မျမင္ရတဲ႔အရာက်ေနာ့္အထင္ေတာ့ေရဘ၀ဲလို႔ထင္
တာပဲသံုးမ်ဳိးစပ္အထုပ္လိုက္၀ယ္ျပီးေရခဲေသတၱာထဲထည့္ထားလိုက္တယ္။အသီးအရြက္ကေတာ့စားလုိ႔ျဖစ္
တာဆုိနည္းနည္းစီအကုန္ထည့္တာပဲ။

ဒီတစ္ခါေၾကာ္တဲ႔အထဲမွာပဲပင္ေပါက္၊ကညြတ္၊ခါၾကက္ဥနဲ႔ၾကက္သြန္ျမိတ္ပါထည့္ေၾကာ္ထားတယ္။မံုလာထုပ္
ကေတာ့မ၀ယ္တာၾကာလို႔မပါေတာ့ဘူး။အရင္ဆံုးဆီကိုအပူေပးျပီးသံုးမ်ဳိးစပ္ပင္လယ္စာကိုေၾကာ္၊ၾကက္သြန္
ျဖဴတစ္မႊာဓားျပားရိုက္ထည့္၊ဆားအရသာမႈန္႔ထည့္၊ငါးမိနစ္ေလာက္ထားျပီးလွီးျဖတ္ထားတဲ႔အသီးအရြက္
ေတြပစ္ထည့္ငါးမိနစ္ေလာက္ထပ္ေမႊအားလံုးက်က္ျပီဆုိမွေခါက္ဆြဲတစ္ထုပ္ေဖာက္ထည့္ျပီးခ်ခါနီးေတာ့ခရုဆီနည္းနည္ေရာေမႊလိုက္ရင္ေခါက္ဆြဲေၾကာ္တာျပီးပါတယ္။


ေခါက္ဆြဲေၾကာ္နဲ႔တြဲစားဖုိ႔အခ်ဥ္ကိုေတာ့အဆင္ေျပသလိုလုပ္ပါတယ္။တခါတေလမန္က်ည္းသီးမွည့္အခ်ဥ္
တခါတေလဂ်ပန္ခ်င္းခ်ဥ္နဲ႔စိတ္ပါရင္ေတာ့ၾကက္သြန္နီကိုပါးပါးလွီးျပီးသံပုရာရည္ညွစ္ငရုတ္သီးစိမ္းေလး
ပါးပါးလွီးထည့္ျပီးနံနံပင္နဲ႔သုပ္ပါတယ္။

အားေပးမႈ႕ကိုေက်းဇူးအထူးတင္ပါတယ္
ေရႊညာသားေလး


Saturday, May 2, 2015

တုိ႔ဟူးသုပ္နဲ႔တုိ႔ဟူးေၾကာ္

တုိ႔ဟူးေတြပဲထပ္ေနျပီလားမသိဘူးဗ်...ေလာေလာလတ္လတ္လုုပ္စားျဖစ္တဲ႔အစားအစာမုိ႔ပံုေလးေတြ
က်န္တာကိုထပ္တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။မ်က္ေစ့ေနာက္သြားရင္သည္းခံပါလို႔...:)



ဒီတစ္ခါတုိ႔ဟူးေတာ္ေတာ္ေလးမာပါတယ္။သုပ္စားဖုိ႔လွီးတာမနည္းလွီးယူရတယ္။ရြာမွာလာေရာင္းတဲ႔
တုိ႔ဟူးသုပ္သည္ေတြဆီကနည္းနည္းေပ်ာ့ေတာ့လွီးရတာလြယ္တယ္။သူတုိ႔လီွးေနတာျမင္ရင္ေဘးကၾကည့္
ရင္းလွီးေပးခ်င္တာလက္ကိုရြေနတာပဲ။အိမ္မွာတုိ႔ဟူးလုပ္စားရင္ေတာ့တုိ႔ဟူးလွီးတဲ႔တာ၀န္ယူထားလိုက္တာ
ပဲ။တုိ႔ဟူးသုပ္အတြက္ၾကက္သြန္ျဖဴနႏြင္းဆီခ်က္၊ငံျပာရည္၊မန္က်ည္းသီးမွည့္အႏွစ္အရည္မပ်စ္မက်ဲနဲ႔
ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔အနည္းငယ္လိုပါတယ္။အစပ္ၾကိဳက္ရင္ေတာ့ငရုတ္သီးေလွာ္မႈန္႔ေလးျဖဴးျပီးသုပ္ေပါ့ဗ်ာ။

 က်ေနာ္ကေတာ့တုိ႔ဟူးသုပ္ဆုိရင္နံနံပင္အနံ႔ေလးပါတာကိုပိုၾကိဳက္တယ္။အခုေတာနံနံပင္မရွိလို႔အစိမ္းေလး
ပါေအာင္ၾကက္သြန္ျမိတ္နဲ႔မန္က်ည္းသီးခ်ဥ္ရည္၊ငံျပာရည္၊ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္နဲ႔ပဲသုပ္စားလိုက္ပါတယ္။

 သုပ္စားျပီးက်န္တဲတ၀က္ကိုေနာက္ေန႔မနက္မွာေၾကာ္စားပါတယ္။တုိ႔ဟူးကမာေတာ့ေၾကာ္ရတာအဆင္
ေျပေျပပါပဲ။
 ဒီအေၾကာ္ကေတာ့တုိ႔ဟူးက်ဳိတုန္းကဒယ္အုိးမွာကပ္က်န္တဲ႔ခ်ဳိး (ဂ်ဳိး)ေတြကိုေၾကာ္ထားတာပါ။
က်ဳိတဲ႔ညတုန္းကအိုးကပ္ကုိခ်က္ခ်င္းမျခစ္လုိက္ေတာ့ေနာက္ေန႔မနက္မွာဒယ္အုိးထဲမွာအခ်ပ္လိုက္ကြာက်
ေနတာေတြ႔လို႔အသာေကာက္ျပီးတုိ႔ဟူးအစိုမေၾကာ္ခင္ထည့္ေၾကာ္လိုက္တာ၊တုိ႔ဟူးေျခာက္ေၾကာ္ျဖစ္သြား
ပါတယ္။ပဲမႈန္႔စစ္စစ္ေလးဆုိေတာ့စားရတာေမႊးေနတာပဲအရသာရွိတယ္။တုိ႔ဟူးဂ်ဳိးကမဟုတ္ရင္ႏွေျမာဖို႔
အရမ္းေကာင္းတာ။ဒန္အိုးနဲ႔က်ဳိရင္အိုးဖင္တစ္ခုလံုးကပ္ေနတာဒီအတုိင္းမကြာဘူး။ေရစိမ္ထားျပီးဇြန္းနဲ႔ျခစ္
ခြာမွအဆင္ေျပတယ္။ေရစိမ္ျပီးသားက်ေတာ့စားရတာေပါ့သြားလို႔၀က္စာအုိးထဲေရာက္ေရာ။အခုလိုမကပ္
တဲ႔ဒယ္နဲ႔ဆုိေတာ့လႊင့္ပစ္စရာမလိုေတာ့ဘူးေလ။တစ္ခါတည္းႏွစ္မ်ဳိးစားရတာေပါ့ဗ်ာ။“လိုလွ်င္ၾကံဆနည္း
လမ္းရ”ဆုိတာလိုေပါ့ :)


အရြက္စိမ္းစိမ္းကနာမည္ေတာ့မသိဘူး..ဂ်ပန္ေတြအသုပ္ထဲမွာအျမဲတမ္းပါလို႔၀ယ္စားၾကည့္တာခံတြင္း
ေတြ႔သြားျပီး၀ယ္ထားတာရွိတာနဲ႔အခ်ဥ္ရည္ခြက္ထဲစိုက္လိုက္တာပါ။တုိ႔ဟူးေၾကာ္နဲ႔အခ်ဥ္နဲ႔ေရေႏြးၾကမ္းနဲ႔
ေန႔လယ္ခင္းစာဖတ္ရင္းအေတာ္အဆင္ေျပသြားတယ္။

ကဲဒီေလာက္ဆုိရင္ေတာ့အညာသားရဲ႕တုိ႔ဟူးသံသရာျပတ္ေလာက္ပါျပီဗ်ာ...က်ဳိနည္းကေနစားသံုးနည္း
အထိပါေျပာျပေပးထားတာမုိ႔အလြယ္တကူလုပ္စားႏိုင္မယ္လို႔ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္။ရြာမွာေတာ့တခ်ဳိ႕အေမၾကီး
ေတြကတုိ႔ဟူးကို(ရွင္ေစာ္ကား)ဆုိျပီးေခၚၾကတယ္။ဘာလို႔အဲ႔လိုေခၚသလဲဆုိတာကို ေတာ့မေမးမိပါဘူး။ ရြာျပန္ေရာက္ရင္ေမးၾကည့္အံုးမယ္။ ပံုေလးေတြနဲ႔ပဲႏွိပ္စက္ေနရတာၾကာေတာ့လည္းအားနာလွျပီဗ်။ အျပင္မွာဆံုႏိုင္ရင္ေတာ့တကယ္ခ်က္ျပဳတ္ျပီးျပဳစုခ်င္ပါတယ္ဗ်ာ။တကယ္ေျပာတာပါ...။

အညာသားျမန္မာျပည္ျပန္ေရာက္ရင္ေက်ာင္းတဖက္နဲ႔ထမင္းဆုိင္ဖြင့္ခ်င္စိတ္ေတြတဖြားဖြားျဖစ္ေနတယ္။
အဆင္ေျပရင္ေတာ့ရန္ကုန္လိုေနရာမ်ဳိးမွာသပ္သပ္ရပ္ရပ္၊သန႔္သန္႔ရွင္းရွင္းနဲ႔က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညြတ္ျပီး
လူတိုင္းစားႏိုင္တဲ႔အညာထမင္းဟင္းသီးသန္႔ဆုိင္ေလးတစ္ဆုိင္ဖြင့္ခ်င္တဲ႔စိတ္ကူးေတာ့ခဏခဏျဖစ္ေန
မိတယ္။ေလ့လာေနတာကသိပၸံပညာရပ္ေတြနဲ႔လုပ္ခ်င္တဲ႔စိတ္ကူးကျပဒါတစ္လမ္းသံတစ္လမ္းမ်ားျဖစ္ေန
လားမသိပါဘူး။တတ္ႏိုင္ဘူးေလသင္ထားသမွ်ပညာေတြကအသံုးခ်ႏိုင္ေအာင္ေရႊျပည္ၾကီးမွာအခြင့္အလမ္း
ေပၚေပါက္ပါအံုးမွေလ။

ေလေတြရွည္ေနတာမဆုိင္တာေတြေရာဆုိင္တာေတြေရာေရာက္ကုန္ျပီဗ်။တုိ႔ဟူးေၾကာ္နဲ႔ေရေႏြးတုိက္ျပီး
စကား၀ိုင္းဖြဲ႔တယ္လို႔ပဲသေဘာထားပါဗ်ာ။အားေပးၾကတဲ႔အတြက္အားလံုးကိုေက်းဇူးအထူးတင္ပါတယ္။
အားလံုးေသာက်ေနာ့္မိတ္ေဆြညီအစ္ကိုေမာင္ႏွမေတြကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာက်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစလို႔
က်ေနာ္ေမတၱာပို႔သအပ္ပါတယ္။

ေလးစားမႈျ႔ဖင့္
ေရႊညာသားေလး