က်ေနာ့္အစ္မေတြေတာင္းဆုိထားတဲ႔အညာသားတုိ႔ဟူးက်ဳိနည္းကိုဒီေန႔ေက်ာင္းကအျပန္ထမင္းစားျပီးျပီး
ခ်င္းစိတ္ကူးေပါက္ျပီးထက်ဳိျဖစ္ပါတယ္။ဖိလစ္ပိုင္ကိုျပန္ေတာ့မွာဆုိေတာ့၀ယ္ထားတဲ႔ျမန္မာအစားအစာ
ေလးေတြလည္းလက္စျဖတ္ရေအာင္လက္က်န္ပဲမႈန္႔တစ္ထုပ္ကိုတစ္ခါထဲက်ဳိလိုက္ပါတယ္။
အရင္ဆံုးသင့္ေတာ္ရာပန္းကန္လံုး(သို႔မဟုတ္)ခြက္တခုခုထဲကိုပဲမႈန္႔ထည့္ပါ။က်ေနာ္က်ဳိေနက်အခ်ဳိးက
ပဲမႈန္႔တစ္ဆေရႏွစ္ဆထည့္ပါတယ္။က်ဳိတဲ႔အုိးကေတာ့ဒန္အုိးလိုေစာက္နက္တာမ်ဳိးမွအဆင္ေျပတယ္။
ဒီေန႔ေတာ့ဒယ္အိုးကိုသံုးလိုက္တာေမႊရတာသိပ္အဆင္မေျပပါဘူး။ဒါေပမဲ႔တို႔ဟူးေတာ့ျဖစ္သြားပါတယ္။
အိုးထဲကိုပဲမႈန္႔ထည့္ျပီးရင္ပဲမႈန္႔ထည့္တဲ႔ပန္းကန္နဲ႔ပဲေရတစ္ခြက္ျဖည့္ျပီးတ၀က္ေလာက္နဲ႔ပဲမႈန္႔ေစးပ်စ္
လာေအာင္အရင္နယ္ပါ။မဟုတ္ရင္ပဲမႈန္႔ကအလံုးေလးေတြျဖစ္ကုန္ျပီးျပဳတ္ေတြထေနပါတယ္။ပထမေရ
တစ္ခြက္ကိုပဲမႈန္႔အားလံုးသမသည္အထိနယ္လုိက္ပါ။ေနာက္တစ္ခြက္ကိုေတာ့ဒီအတုိင္းပဲလက္ေဆးရင္း
ထည့္ပါ။လက္နဲ႔ေခ်ရတာအဆင္ေျပတာေၾကာင့္မစခင္ကတည္းကလက္ကိုဆပ္ျပာနဲ႔ေသခ်ာေဆးျပီးမွ
လုပ္တာပါ။ကိုယ္တုိင္လုပ္ကိုယ္တုိင္စားတာဆုိေတာ့ကိုယ့္လက္ကိုယံုၾကည္ပါတယ္ :)
ပဲမႈန္႔ေရေဖ်ာ္ျပီးသြားရင္နႏြင္းမႈန္႔အနည္းငယ္ထည့္ပါ။မၾကိဳက္လုိ႔မထည့္ရင္လည္းကိစၥမရွိပါဘူး။က်ေနာ္က
ေတာ့အိမ္မွာက်ဳိရင္လည္းထည့္ေနက်ဆုိေတာ့အက်င့္ျဖစ္ေနလို႔နည္းနည္းေတာ့ထည့္ပါတယ္။
တုိ႔ဟူးအေရာင္ပိုလွတာေပါ့။ဓာတုေဗဒေဆးဆုိးတာမဟုတ္ေတာ့က်န္းမာေရးအတြက္လည္း
ေကာင္းပါတယ္။
နႏြင္းမႈန္႔အနည္းငယ္ထည့္ျပီးရင္မီးဖိုေပၚမွာမီးေအးေအးနဲ႔အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ။မၾကာခင္မွာပဲေစးပ်စ္
စျပဳလာရင္အားစိုက္ျပီးအခဲေတြေက်ေအာင္ေမႊေပးပါ။က်ေနာ္ဒီတစ္ခါေရနည္းနည္းေလွ်ာ့ထည့္လိုက္တာ
ခဲတာျမန္လို႔သိပ္မေမႊလိုက္ရပါဘူး။ပဲမႈန္႔အရည္ေဖ်ာ္တဲ႔အခ်ိန္မွာေရထည့္တာေပၚမူတည္ျပီးေမႊရတာ
အခ်ိန္ၾကာပါတယ္။ေရမ်ားသြားရင္အဲ႔ဒီေရခမ္းသည္အထိဆုိလက္ပမ္းက်ေအာင္ေမႊရပါတယ္။က်ေနာ္က
ပဲမႈန္႔တစ္ခြက္ေမာက္ေမာက္ကိုေရႏွစ္ခြက္ပိုပိုေလးပဲထည့္လိုက္တာခဲတာျမန္သြားတယ္။ႏွစ္ခြက္ခြဲခန္႔
ထည့္ရင္ေတာ့နည္းနည္းပိုေမႊရမွာေပါ့။
ခဏေလာက္ထပ္ေမႊျပီးေနာက္တစ္ၾကိမ္အေပၚေျမွာက္ၾကည့္လို႔ၾကြက္ျမီးတန္းမေနေတာ့ရင္ရပါျပီ။
အဲ႔ဒါဆုိေနာက္ဆံုးမွာပန္းကန္ျပား(သို႔မဟုတ္)လင္ပန္းထဲကိုေလာင္းထည့္ျပီးေယာက္မနဲ႔ျပန္ေအာင္
ျဖန္႔၍အေအးခံထားလိုက္ပါ။ဆယ့္ငါးမိနစ္ေလာက္ဆိုရင္အေပၚယံေၾကာေတြတင္းလာျပီးသုပ္စားလို႔
ရတဲ႔အေနအထားကိုေရာက္လာပါတယ္။ေရလံုး၀ကုန္ရင္ေအးတာျမန္ျပီးတုိ႔ဟူးသားလည္းပိုမာပါတယ္။
ဒီေလာက္ဆုိအဆင္ေျပၾကမယ္လို႔ထင္ပါတယ္ဗ်ာ။အိမ္မွာတုိ႔ဟူးက်ဳိရင္ပဲမႈန္႔ငါးဆယ္သားတစ္ထုပ္ဆုိ
ျပည္၀င္အုိးနဲ႔က်ဳိရတာ။သားအမိႏွစ္ေယာက္ေယာက္မကိုတစ္လွည့္စီေမႊ၊မီးထိုးလိုက္ေမႊလိုက္၊
ရြာေတြကထင္းမီးနဲ႔ပဲခ်က္တာဆုိေတာ့မီးဖိုးနားကပ္ေနရတာေခၽြးကထြက္၊တုိ႔ဟူးကပ်စ္ခဲလာရင္လက္
ႏွစ္ဖက္ေမႊမွအဆင္ေျပတာ။တုိ႔ဟူးက်ဳိျပီးရင္အိုးကပ္ေနတာေလးေတြ၊ေယာက္မကပ္ေနတာေလးေတြ
အေမကဇြန္းနဲ႔ျခစ္ျပီးဆီစိမ္းေလးဆန္းလို႔ေရေႏြးနဲ႔ျမည္းရတာလည္းအရမ္းအရသာရွိတယ္။တုိ႔ဟူးက်ဳိ
ရင္းအေမ့နဲ႔အေဖ့ကိုေရာညီအစ္ကိုေတြကိုေရာသတိရမိတယ္။
ဒီေန႔က်ဳိတဲ႔အုိးကေတာ့အတတ္ကဲျပီးဒယ္အိုးနဲ႔သြားလုပ္တာဂ်ဳိးေတာ့မကပ္ပါဘူး။ဒယ္ကအျပန္႔က်ယ္
ေတာ့ေမႊရတာအဆင္ေျပဘူး။တကယ္လုပ္ခါမွအဆင္မေျပျဖစ္မွာစိုးရိမ္လိုက္ရေသးတယ္။ဒါေပမဲ႔
ပံုထဲကအတုိင္းကြက္တိပါပဲ။
ဗီြဒီယုိဖိုင္ရိုက္ထားတာရိွပါတယ္။ေနာက္ေန႔မွတင္ေပးမယ္...။တစ္ေယာက္ထဲဆုိေတာ့ရိုက္ရတာအဆင္
သိပ္မေျပဘူး။မ်က္ႏွာျပင္မညီတာလည္းအဲ့ဒီကင္မရာကိုႏိႈတ္ေနတာနဲ႔ညွိဖုိ႔ေမ႔သြားတာ။သတိရလို႔လုပ္
ေတာ့ခဲစျပဳေနျပီမို႔မ်က္ႏွာျပင္မညီေတာ့ဘူး။ေျပာင္းျပန္လွန္လိုက္ေတာ့လည္းအဆင္ေျပသြားပါတယ္။
အားလံုးအဆင္ေျပၾကပါေစဗ်ာ။လာလည္ၾကလို႔က်ေနာ္ေရႊညာသားကေက်းဇူးအထူးတင္ပါတယ္ဗ်။
ခ်င္းစိတ္ကူးေပါက္ျပီးထက်ဳိျဖစ္ပါတယ္။ဖိလစ္ပိုင္ကိုျပန္ေတာ့မွာဆုိေတာ့၀ယ္ထားတဲ႔ျမန္မာအစားအစာ
ေလးေတြလည္းလက္စျဖတ္ရေအာင္လက္က်န္ပဲမႈန္႔တစ္ထုပ္ကိုတစ္ခါထဲက်ဳိလိုက္ပါတယ္။
ပဲမႈန္႔တစ္ဆေရႏွစ္ဆထည့္ပါတယ္။က်ဳိတဲ႔အုိးကေတာ့ဒန္အုိးလိုေစာက္နက္တာမ်ဳိးမွအဆင္ေျပတယ္။
ဒီေန႔ေတာ့ဒယ္အိုးကိုသံုးလိုက္တာေမႊရတာသိပ္အဆင္မေျပပါဘူး။ဒါေပမဲ႔တို႔ဟူးေတာ့ျဖစ္သြားပါတယ္။
ဒီပန္းကန္လံုးနဲ႔ ဒယ္အိုးကိုသံုးျပီးက်ဳိပါတယ္ :)
လာေအာင္အရင္နယ္ပါ။မဟုတ္ရင္ပဲမႈန္႔ကအလံုးေလးေတြျဖစ္ကုန္ျပီးျပဳတ္ေတြထေနပါတယ္။ပထမေရ
တစ္ခြက္ကိုပဲမႈန္႔အားလံုးသမသည္အထိနယ္လုိက္ပါ။ေနာက္တစ္ခြက္ကိုေတာ့ဒီအတုိင္းပဲလက္ေဆးရင္း
ထည့္ပါ။လက္နဲ႔ေခ်ရတာအဆင္ေျပတာေၾကာင့္မစခင္ကတည္းကလက္ကိုဆပ္ျပာနဲ႔ေသခ်ာေဆးျပီးမွ
လုပ္တာပါ။ကိုယ္တုိင္လုပ္ကိုယ္တုိင္စားတာဆုိေတာ့ကိုယ့္လက္ကိုယံုၾကည္ပါတယ္ :)
မ်က္ႏွာျပင္ကေယာက္မနဲ႔ျပင္ရင္းျပင္ရင္းအဲ႔ဒီလိုျဖစ္သြားတာ :)
ေတာ့အိမ္မွာက်ဳိရင္လည္းထည့္ေနက်ဆုိေတာ့အက်င့္ျဖစ္ေနလို႔နည္းနည္းေတာ့ထည့္ပါတယ္။
တုိ႔ဟူးအေရာင္ပိုလွတာေပါ့။ဓာတုေဗဒေဆးဆုိးတာမဟုတ္ေတာ့က်န္းမာေရးအတြက္လည္း
ေကာင္းပါတယ္။
နႏြင္းမႈန္႔အနည္းငယ္ထည့္ျပီးရင္မီးဖိုေပၚမွာမီးေအးေအးနဲ႔အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ။မၾကာခင္မွာပဲေစးပ်စ္
စျပဳလာရင္အားစိုက္ျပီးအခဲေတြေက်ေအာင္ေမႊေပးပါ။က်ေနာ္ဒီတစ္ခါေရနည္းနည္းေလွ်ာ့ထည့္လိုက္တာ
ခဲတာျမန္လို႔သိပ္မေမႊလိုက္ရပါဘူး။ပဲမႈန္႔အရည္ေဖ်ာ္တဲ႔အခ်ိန္မွာေရထည့္တာေပၚမူတည္ျပီးေမႊရတာ
အခ်ိန္ၾကာပါတယ္။ေရမ်ားသြားရင္အဲ႔ဒီေရခမ္းသည္အထိဆုိလက္ပမ္းက်ေအာင္ေမႊရပါတယ္။က်ေနာ္က
ပဲမႈန္႔တစ္ခြက္ေမာက္ေမာက္ကိုေရႏွစ္ခြက္ပိုပိုေလးပဲထည့္လိုက္တာခဲတာျမန္သြားတယ္။ႏွစ္ခြက္ခြဲခန္႔
ထည့္ရင္ေတာ့နည္းနည္းပိုေမႊရမွာေပါ့။
သုပ္ပဲစားစား..ေၾကာ္ပဲစားစား အဆင့္သင့္ပါပဲဗ်ာ...:)
ေမႊေနရင္းေယာက္မနဲ႔အေပၚကိုမျပီးခ်ၾကည့္တုိ႔ဟူးအမွ်င္တန္းေနေသးရင္ေရက်န္ေနေသးပါတယ္။ခဏေလာက္ထပ္ေမႊျပီးေနာက္တစ္ၾကိမ္အေပၚေျမွာက္ၾကည့္လို႔ၾကြက္ျမီးတန္းမေနေတာ့ရင္ရပါျပီ။
အဲ႔ဒါဆုိေနာက္ဆံုးမွာပန္းကန္ျပား(သို႔မဟုတ္)လင္ပန္းထဲကိုေလာင္းထည့္ျပီးေယာက္မနဲ႔ျပန္ေအာင္
ျဖန္႔၍အေအးခံထားလိုက္ပါ။ဆယ့္ငါးမိနစ္ေလာက္ဆိုရင္အေပၚယံေၾကာေတြတင္းလာျပီးသုပ္စားလို႔
ရတဲ႔အေနအထားကိုေရာက္လာပါတယ္။ေရလံုး၀ကုန္ရင္ေအးတာျမန္ျပီးတုိ႔ဟူးသားလည္းပိုမာပါတယ္။
ဒီတစ္ခါေတာ့တုိ႔ဟူးေၾကာ္ ေၾကာ္စားဖို႔စဥ္းစားထားတယ္ဗ်...:)
ျပည္၀င္အုိးနဲ႔က်ဳိရတာ။သားအမိႏွစ္ေယာက္ေယာက္မကိုတစ္လွည့္စီေမႊ၊မီးထိုးလိုက္ေမႊလိုက္၊
ရြာေတြကထင္းမီးနဲ႔ပဲခ်က္တာဆုိေတာ့မီးဖိုးနားကပ္ေနရတာေခၽြးကထြက္၊တုိ႔ဟူးကပ်စ္ခဲလာရင္လက္
ႏွစ္ဖက္ေမႊမွအဆင္ေျပတာ။တုိ႔ဟူးက်ဳိျပီးရင္အိုးကပ္ေနတာေလးေတြ၊ေယာက္မကပ္ေနတာေလးေတြ
အေမကဇြန္းနဲ႔ျခစ္ျပီးဆီစိမ္းေလးဆန္းလို႔ေရေႏြးနဲ႔ျမည္းရတာလည္းအရမ္းအရသာရွိတယ္။တုိ႔ဟူးက်ဳိ
ရင္းအေမ့နဲ႔အေဖ့ကိုေရာညီအစ္ကိုေတြကိုေရာသတိရမိတယ္။
ဒီေန႔က်ဳိတဲ႔အုိးကေတာ့အတတ္ကဲျပီးဒယ္အိုးနဲ႔သြားလုပ္တာဂ်ဳိးေတာ့မကပ္ပါဘူး။ဒယ္ကအျပန္႔က်ယ္
ေတာ့ေမႊရတာအဆင္ေျပဘူး။တကယ္လုပ္ခါမွအဆင္မေျပျဖစ္မွာစိုးရိမ္လိုက္ရေသးတယ္။ဒါေပမဲ႔
ပံုထဲကအတုိင္းကြက္တိပါပဲ။
ဗီြဒီယုိဖိုင္ရိုက္ထားတာရိွပါတယ္။ေနာက္ေန႔မွတင္ေပးမယ္...။တစ္ေယာက္ထဲဆုိေတာ့ရိုက္ရတာအဆင္
သိပ္မေျပဘူး။မ်က္ႏွာျပင္မညီတာလည္းအဲ့ဒီကင္မရာကိုႏိႈတ္ေနတာနဲ႔ညွိဖုိ႔ေမ႔သြားတာ။သတိရလို႔လုပ္
ေတာ့ခဲစျပဳေနျပီမို႔မ်က္ႏွာျပင္မညီေတာ့ဘူး။ေျပာင္းျပန္လွန္လိုက္ေတာ့လည္းအဆင္ေျပသြားပါတယ္။
အားလံုးအဆင္ေျပၾကပါေစဗ်ာ။လာလည္ၾကလို႔က်ေနာ္ေရႊညာသားကေက်းဇူးအထူးတင္ပါတယ္ဗ်။
ေလးစားမႈ႔ျဖင့္
ေရႊညာသားေလး
6 comments:
တုုိဟူးေၾကာ္တုုိ ့အသုုပ္တုုိ ့တင္အုုန္းေနာ္။
ကုုိယ့္အမေတြက အစားအေသာက္မီးလိုုေတာက္..သိတယ္ဟုုတ္.
ဒီနည္းကပိုုျမန္မဲ့ပံုုဘဲ။
ရွမ္းသုုပ္မဟုုတ္ရင္ဒီနည္းနဲ ့လုုပ္ၾကည့္အုုန္းမယ္။
ေက်းဇူးေနာ့္။
အုုိင္အိုုရာ
ဟုတ္ကဲ႔...မၾကာမွီလာမည္ေမွ်ာ္....:)
အျမဲလာအားေပးတဲ႔အတြက္ေက်းဇူးတင္ပါတယ္အစ္မအိုင္အိုရာ...:)
ေရႊညာသားေလးရဲ႕ လက္ရာေတြဖတ္ၿပီး ဗိုက္ဆာသြားၿပီ။
မိုးဦးစံပယ္...ဗိုက္ဆာေအာင္လုပ္မိလို႔စိတ္မေကာင္းပါဘူးဗ်ာ...:)
လာလည္တဲ႔အတြက္ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ဗ် :)
ေနာက္လည္းၾကံဳရင္၀င္လည္ဖုိ႔ဖိတ္ေခၚပါတယ္...:)
Thank you for writing how to make tofu and posting a video file online. You are awesome! Have you got a chance to try Casaba Cake?
Your choice of studying in the Philippines always wonders me why. Some Filipinos claim that education in their native country is even better than education in the U.S. Some parents chose to leave their children behind to let their kids finish schooling when they immigrated to the U.S. May you please share your schooling experience in the Philippines, if this does not invade your privacy? You do not have to share it with me or readers like me, if this is too personal for you to share. I totally understand and respect your privacy. I try to find your personal email address on your blog to ask you this question, but cannot find one. I, therefore, have to leave this question in your comment box.
By the way, if you happen to open a restaurant in Yangon, please advertise it on your blog. So I can come to eat in your restaurant. I hope to get a huge discount from you though. :p
Thank you so much for your comment. I also wanted to share about their education system, but I was not able to post on my blog. Based on my own experience, I can say that their education system is better than ours. I hope that after my study I can share all my educational experiences. I really appreciated your comment and visit again :)
Post a Comment