ထန္းသီးခိုင္မ်ား
ထန္းသီး - တန္းခူးလတြင္ အေစာသီးေသာ ထန္းသီးမ်ားစတင္ေပၚစျပဳသည္။ သၾကၤန္ျပီးခ်ိန္မွစ၍ ကဆုန္၊နယုန္လမ်ားတြင္ ထန္းသီးမ်ား လိႈင္လိႈင္ေပါသည္။ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရြာတြင္ ထန္းသီးကုိ ႏြားစာအတြက္အသံုးျပဳသည္။ထန္းသီးဆံမ်ား မရင္ခင္အခ်ိန္မွာ ထန္းပင္မွ ထန္းသီးမ်ားကို ခုတ္ယူရသည္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ဆီမွာေတာ့ ထန္းသီးခ်ဳိင္သည္ ဟုေခၚပါသည္။(ခ်ဳိင္သည္ ဆုိတာ ထန္းပင္မွထန္းသီးကို ခုတ္ခ်တာကို ေျပာတာပါ ထန္းသီးခုတ္သည္လို႔မေျပာပဲ ခ်ဳိင္သည္ဟုသာ သံုးပါသည္။) ထန္းသီး ခ်ဳိင္ေသာအခါ ထန္းပင္မွ ထန္းရြက္အရင့္ ေလးငါးရြက္ကိုပါ တစ္ခါထဲ ခုတ္ခ်ေပးရသည္။ထိုထန္းရြက္မ်ားကို အိမ္(သို႔မဟုတ္) ႏြားတင္းကုပ္၊ ႏြားစာစဥ္းတုိက္ စသည့္တုိ႔ အတြက္ အမိုးအျဖစ္ အသံုးျပဳပါသည္။ထန္းသီးတစ္ပင္ ခ်ဳိင္လွ်င္ ထန္းရြက္မ်ား အပါအ၀င္ လွည္းတစ္စီး တိုက္စာ ရပါသည္။ထန္းပင္ေပၚမွ က်ခါစ ထန္းသီး လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္ကို ဓားျဖင့္ခ်က္ခ်င္း ခြဲစားရေသာ အရသာကလည္း အလြန္ေကာင္းပါသည္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ငယ္ငယ္ကေတာ့ ထန္းသီးခ်ဳိင္ လိုက္သြားတုိင္း ဦးေလးျဖစ္သူက ေတာထဲမွာ တစ္ခါထဲ ထန္းသီးေတြ အ၀ခြဲေကၽြးပါသည္။ ထန္းသီးတစ္လံုးမွာ အမ်ားအားျဖင့္ အေစ့ေလးေစ့ ပါသည္။ထန္းသီးမႏုမရင့္ကို ထိပ္ပိုင္းနားမွ ဓားျဖင့္ခြဲလိုက္လွ်င္ ထန္းေစ့ေလးမ်ားက အရည္ေလေတြ ရႊမ္းရႊမ္းျဖင့္ စားခ်င္စဖြယ္ျဖစ္သည္။ ထိုခြဲျပီးသား ထန္းသီးကို ပါးစပ္နားကပ္ျပီး ဘယ္ဘက္လက္က ထန္းသီးကိုကိုင္ ညာဘက္လက္မျဖင့္ ထိုးေကာ္ျပီး ပါးစပ္ထဲကို တစ္ခါထဲ ထည့္စားပါသည္။အညာမွာေမြးသူေတြကေတာ့ ထန္းသီးကိုေကာင္းေကာင္းစားတတ္ပါသည္။ လက္မနဲ႔ထိုးေကာ္ရာတြင္လည္း မစားတတ္ပါက ထန္းသီးဆံမွာပါေသာ ထန္းရည္ခ်ဳိေလးမ်ား ေအာက္သို႔က်သြားတတ္ပါသည္။လက္ျဖင့္ထိုးေကာ္စားသည္ဆိုရာ၌ ထန္းသီးဆံသည္ မႏုမရင္႔အေနအထား တြင္သာစားႏိုင္ပါသည္။ ထန္းသီးဆံအနည္းငယ္ မာလာရင္ေတာ့ လက္မျဖင့္ထိုးေကာ္၍ မရေတာ့ပါ။
ထန္းသီးဆံ
ထိုအခါမ်ဳိးမွာ လက္ညိႈးျဖင့္ေကာ္ထုတ္ရပါသည္။ထိုထက္မာသြားရင္ေတာ့ ဓားျဖင့္ခြဲစားရပါသည္။ ထန္းသီးကိုႏြားစာအျဖစ္အသံုးျပဳရာတြင္ ထန္းေစ့အေပၚမွ အသားမ်ားကို ဓားထက္ထက္ျဖင့္ အဖတ္ကေလးမ်ား ရေအာင္ခုတ္ခ်ရပါသည္။ေနာက္ဆံုး ထန္းေစ့ကို ခ်န္ျပီး ရသမွ်အသားေတြကို ႏြားစားအျဖစ္ ေကာက္ရိုးနဲ႔ျဖစ္ေစ၊ေျပာင္းရိုးနဲ႔ျဖစ္ေစ ေရာျပီးေကၽြးပါသည္။ ထန္းသီးကို ႏြားမ်ား အလြန္ၾကိဳက္ပါသည္။ထန္းသီးမ်ား အလြန္ေပါလာျပီဆိုရင္ေတာ့ ထန္းသီးဆံမ်ားပါ ႏြားစာထဲ ခြဲထည့္ျပီး ေကၽြးၾကသည္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ငယ္ငယ္ မူလတန္းေက်ာင္းသား ဘ၀တုန္းက ထန္းသီးဆံသည္လည္း မုန္႔ပဲသေရစာျဖစ္ခဲ့သည္။ ထန္းသီးဆံနဲ႔ထန္းလ်က္ကို တစ္လွည့္စီကိုက္ျပီး စားရသည့္အရသာကလည္း တစ္မ်ဳိးေကာင္းသည္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ရြာမွာ ထန္းသီးဆံ မႏုမရင့္ ေလးမ်ားကို မန္းက်ည္းရြက္ႏုျဖင့္ ဟင္းခ်က္စားၾကသည္။ ထန္းသီးက အခ်ဳိဓာတ္ပါေတာ့ မန္က်ည္းရြက္ႏုေလးနဲ႔ ေရာခ်က္တဲ႔အခါ စားလို႔ အင္မတန္ ေကာင္းသည္။ ရြာမွာ ထန္းသီးေပၚခ်ိန္ဆိုရင္ အိမ္တုိင္းလိုလို ထန္းသီးဟင္းခ်က္စားၾကသည္။ သရက္သီး အစိမ္းျဖင့္လည္း ခ်က္စားႏိုင္သည္။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ မန္က်ည္းရြက္နဲ႔ခ်က္တာကို ပိုၾကိဳက္သည္။အေမက ထန္းသီးဟင္းကုိ ငရုတ္သီး စပ္စပ္ေလးျဖင့္ ခ်က္ေကၽြးတတ္သည္။ဆီမပါေသာ္လည္း ထမင္းျမိန္သည့္ အညာဟင္းတစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါသည္။ထို႔ေၾကာင့္ ထန္းသီးဟင္းကို ရြာကလူေတြက ၀က္သားဟင္းနဲ႔ တင္စားျပီး ေျပာၾကသည္။ ထန္းသီး ေပၚခ်ိန္ အိမ္လည္သြားတဲ့အခါ ဘာဟင္းခ်က္လဲေမးလို႔ ၀က္သားဟင္း ဆုိရင္ လူတုိင္း သေဘာေပါက္သည္။ထန္းသီးဟင္းကို ေျပာျခင္းျဖစ္သည္။
ထန္းႏို႔အရင့္ပံုေလးပါ (ထန္းႏို႔အညွာကို ေဆးရိုးအျဖစ္သံုးတာကို ဆက္ေရးေပးပါမည္)
ထန္းဖူးတုိင္-ထန္းပင္၏အရြက္အံု အလယ္မွ မႏုမရင့္ ထန္းရြက္ကိုေတာ့ ထန္းဖူးတုိင္ ဟုေခၚပါသည္။ထန္းရြက္အျဖစ္ ေအာက္သုိ႔ကြာ မက်ခင္ အေပၚကိုေထာင္ေနေသာ ထန္းရြက္မႏုမရင့္ကို ေခၚျခင္းျဖစ္ပါသည္။ သူ႕ကိုလည္း ခုတ္ယူလို႔ရပါသည္။ ထန္းဖူတုိင္မွ ထန္းရြက္မ်ားကို ခပ္ေသးေသးစိပ္ျပီး သက္ကယ္ပ်စ္ရာတြင္ ႏွီးအျဖစ္အသံုးျပဳၾကသည္။ထန္းရြက္အေပၚမွ အေက်ာမ်ားကိုေတာ့ အိမ္မိုးရာတြင္ မိုးစည္းႏွီး အျဖစ္အသံုးျပဳပါသည္။ ထန္းဖူးတုိင္မွ အရြက္မ်ားကို ႏွီးမစိပ္ဘဲ အျပားေလးမ်ား ညီညာေအာင္ျပဳလုပ္ျပီး မီးဖိုေခ်ာင္တြင္ ငရုတ္သီး၊ၾကက္သြန္မွစ၍ မ်ဳိးေစ႔၊ပဲေစ႔ထည့္ရန္အတြက္ ထန္းဖူးေတာင္းေလးမ်ားရက္လုပ္အသံုးျပဳၾကသည္။ထန္းဖူးရြက္ေလးမ်ားျဖင့္ ထန္းဖူးဖ်ာ ေလးမ်ားလည္း ျပဳလုပ္ႏိုင္သည္။ထန္းေခါက္ေတာင္း - ထန္းလက္အရင့္ကိုအသံုးျပဳသည္။ ထန္းလက္ေပၚမွ ေဘးေက်ာမ်ားကို ခြာယူျပီး အေျခာက္လွန္းရသည္။ ေျခာက္သြားေသာအခါ ေရျဖင့္စိမ္၍ ဓားျဖင့္လိုအပ္ေခ်ာေပးျပီး ထန္းေခါက္ေတာင္း၊ထန္းေခါက္ဖာ၊ထန္းေခါက္ျခင္း၊စသည္ျဖင့္ရက္လုပ္သည္။ထန္းလက္၏ ၀မ္းဗိုက္ပိုင္းရိွ အေခါက္ကုိလည္း ကၽြန္ေတာ္တုိ႔အညာမွာ ႏီွးအျဖစ္အသံုးျပဳသည္။ အိမ္ေဆာက္ရာတြင္ျဖစ္ေစ၊အိမ္ရိွၾကမ္းခင္းမ်ား ကြပ္ရာတြင္ျဖစ္ေစ ႏွီးအျဖစ္အလြန္အသံုး၀င္ေသာ ထန္းပင္ထြက္ ပစၥည္းတစ္မ်ဳိးျဖစ္သည္။(ကၽြန္ေတာ္တုိ႔အညာေဒသ အိမ္အေတာ္မ်ားမ်ားမွာ အိမ္ၾကမ္းခင္းအျဖစ္ ၀ါးကိုအျခမ္းမ်ားစိပ္ျပီး ခင္းၾကသည္။ ထိုၾကမ္းခင္းရာတြင္ ၾကမ္းကြပ္ရန္အတြက္ အသံုးျပဳျခင္းျဖစ္သည္။ "အကြပ္မရိွေသာၾကမ္း ပရမ္းပတာ" ဆုိတာ ထိုၾကမ္းကြပ္ရာမွ ဆင္းသက္လာေသာ စကားျဖစ္သည္။
ထန္းလက္ကုလားထိုင္-ထန္းမွထန္းလက္ကိုသာအဓိကထား အသံုးျပဳျပီး ျပဳလုပ္ေသာ ကုလားထိုင္ျဖစ္သည္။ ပုပၸားေတာင္သုိ႔ သြားလွ်င္ ေက်ာက္ပန္းေတာင္း မေရာက္ခင္ အင္ေတာက်ယ္၊အင္ေတာ၊စည္ပင္သာ စသည့္ရြာမ်ားတြင္ ကားလမ္းေဘး၌ ထန္းလက္ကုလားထိုင္းမ်ား ေရာင္းခ်ေနသည္ ကိုေတြ႔ဖူးၾကလိမ့္မည္။ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရြာမွာ ထန္းေလွ်ာ္(ႏွီး) ခြာျပီးသား ထန္းလက္မ်ားကို ျခံစည္းရိုးကာရန္အတြက္ အသံုးျပဳၾကသည္။ ကၽြန္ေတာ္မူလတန္း ေက်ာင္းသားဘ၀တုန္းကေတာ့ ထန္းလက္ကို တစ္ေတာင္ခန္႔ ပိုင္းျပီး ဓားျဖင့္ေခ်ာေနေအာင္သပ္ျပီး ေပတံအျဖစ္သံုးခဲ႔ဖူးသည္။ ဆရာ့စားပြဲေပၚမွာလည္း ထန္းလက္သား လံုးေခ်ာေခ်ာ ႏွစ္ေတာင္ခန္႔အျမဲတမ္း တင္ထားတာကို ေတြ႔ဖူးသည္။ ေက်ာင္တုန္းကဆရာ့စားပြဲေပၚက ထန္းလက္သားတုတ္ ျဖင့္လည္း အရိုက္ခံခဲ႔ရဖူးသည္။ေငြကုန္ေၾကးက် သက္သာေသာ အညာေဒသရဲ႕ထြက္ကုန္ ေလးမ်ားကလည္း သူ႕ေနရာႏွင့္သူေတာ့ အသံုး၀င္ေနတာပါပဲလား...
(ဆက္လက္ေဖာ္ျပပါအံုးမည္)
0 comments:
Post a Comment