Pages

Sunday, May 29, 2011

ဘယာေၾကာ္


အလုပ္ေတြမအားေသာ္လည္း မစားဘဲမေနႏိုင္ေတာ့ ရတဲ႔အခ်ိန္ေလးမွာ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ ရေသးတယ္ဗ်။ လြယ္လြယ္နဲ႔ ျမန္ျမန္စားလို႔ရတာေလးေတြေပါ့။ အသားဟင္းေတြ ဘာေတြဆုိရင္ ႏူးေအာင္ ခ်က္ရတာ အခ်ိန္ေပးရတယ္။ ဘယာေၾကာ္ကေတာ့ ပဲေရစိမ္တာပဲ ၾကာပါတယ္။ ပဲႏူးသြားရင္ ၾကိတ္စက္ထဲ ထည့္ၾကိတ္ျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ ေထာင္းထားတာေလးနဲ႔ ေရာ ဆား၊ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔၊ ဆိုဒါေလး နည္းနည္းထည့္ျပီးေတာ့ ေၾကာ္ယံုပါပဲ။ အိမ္မွာတုန္းကေတာ့ အေမ ဘယာေၾကာ္ ေၾကာ္ရင္ ကုလားပဲ ေရစိမ္ျပီးသားကို ကူျပီး ေထာင္းေပးရတယ္။ ၾကိတ္စက္မရိွေတာ့ ငရုတ္ဆံုနဲ႔ လက္ေညာင္းေအာင္ ေထာင္းရတာေပါ့။ အခုေတာ့ လက္လွည့္တဲ႔ ၾကိတ္စက္ေလးနဲ႔မုိ႕ အဆင္ေျပတယ္။

 ဘယာေၾကာ္
 အခ်ဥ္ရည္
အေၾကာ္ေၾကာ္ေနစဥ္မွာ ထမင္းအိုးေလး တည္ထားလို႔ အေၾကာ္ေၾကာ္ျပီးေတာ့ ထမင္းအိုးလည္း အက်က္ ကြက္တိပဲဗ်ာ။ အခ်ဥ္ကေတာ့ မန္က်ည္းသီးမွည့္ကို ေရစိမ္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ ငရုတ္သီး၊ ဆား၊ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔ ေရာေထာင္းထားတာေလးေတြနဲ႔ အခ်ဥ္ရည္လုပ္လိုက္ပါတယ္။ နံနံပင္ရိွတာေလးပါ ညွပ္ထည့္လိုက္တယ္။ အားလံုးျပီးသြားေတာ့ ထမင္းပူပူေလးကို အေၾကာ္အိုးထဲကဆီေလးဆမ္း၊ ဆားျဖဴးျပီး ဘယာေၾကာ္၊ အခ်ဥ္ရည္ေလးနဲ႔ တြဲဖက္စားသံုးလိုက္ေတာ့ ထမင္းတနပ္ျပီးသြားပါတယ္။ ေရေႏြးေလးလည္း ပါေသးတယ္ဗ်ာ။ ဘယာေၾကာ္ကလည္း မစားရတာ ၾကာလို႔လားမသိဘူး စားလို႔အေတာ္ေကာင္းပါတယ္။ မစားရတာကလည္း သံုးႏွစ္ျပည့္ေတာ့မယ္ေလ။ အေမ့အိမ္တုန္းကသာ အေမေၾကာ္ေကၽြးလို႔ မၾကာမၾကာ စားရတာ။



အေၾကာ္စားျပီး ေရေႏြးေလးပါေသာက္ရတာေပါ့...

လာေရာက္လည္ပတ္ရင္း တည္ခင္းထားတာေလးေတြကို သံုးေဆာင္သြားပါအံုးဗ်ာ။ သူငယ္ခ်င္းေတြကေတာ့ ကုလားဘယာေၾကာ္လို႔ေခၚတယ္တဲ့။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ အညာမွာေတာ့ ဘယာေၾကာ္လို႔ပဲ ေခၚပါတယ္။ ဒါကေတာ့ ဗမာစစ္စစ္ ေၾကာ္ထားတာပါ။

ကၽြန္ေတာ့္မိတ္ေဆြမ်ားအံုး ကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာ က်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစ....။

Friday, May 27, 2011

ေတးလက္ေဆာင္

အားလံုးမဂၤလာပါဗ်ာ။ အခုရက္ပိုင္း ေရႊညာသားတုိ႔ အလုပ္ရႈပ္ေနသဗ်ာ။ အြန္လိုင္းကိုေတာင္ ပံုမွန္မေရာက္ျဖစ္ဘူး။ အိမ္လည္လည္း အထြက္ျဖစ္ဘူး။ လာလည္တဲ႔ မိတ္ေဆြေတြကို ဧည့္မခံႏိုင္တာ ခြင့္လြတ္ပါေနာ္။ ကိစၥေလးေတြ ျပီးမွ အတိုးနဲ႔ ျပန္ေရးမယ္။ အခုေတာ့ ကၽြန္ေတာ္နားေထာင္ေနက် သီခ်င္းေလးေတြထဲက ေကာင္းတာေလးေတြကို အပ်င္းေျပ နားေထာင္ရေအာင္ တင္ေပးလိုက္တယ္။ အညာထမင္း၀ိုင္းေတြကို သရုပ္ေဖာ္ထားတဲ႔ သီခ်င္းေလးေတြပါ။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ေတြေတာ့ ႏွီးေဒါင္းလန္းနဲ႔ စားတဲ႔ေခတ္ကို မမွီလိုက္ေတာ့ဘူး။ မိသားစုေတြမွာ အဲ႔လို ႏွီးေဒါင္းလန္းေတြနဲ႔ ထမင္းစားရတာ အေတာ္ေလး ေပ်ာ္ဖို႔ေကာင္းမွာပဲေနာ္။ စည္းလံုးမႈ႕ရိွတဲ႔ သေကၤတကို ျပသေနတာေပါ့။ ေဒါင္းလန္းေခတ္က စည္းလံုးမႈ႔နဲ႔ အခုေခတ္ စည္းလံုးမႈ႕ေလးေတြနဲ႔ ယွဥ္ၾကည့္မယ္ ဆိုရင္ စဥ္းစားစရာဗ်။ အထူးသျဖင့္ ထမင္း၀ိုင္းမွာကိုပဲ စည္းလံုးမႈ႕ဆုိတာ မရိွေတာ့ဘူးေနာ္။ ႏွီးေဒါင္လန္းမဟုတ္ေတာ့ တစ္ေယာက္တစ္မ်ဳိး စားခ်င္တာကို ၾကိဳက္တဲ႔ေနရာ ယူစားလို႔ ရေနျပီေလ။ အဲ႔လိုပါပဲ ေဒါင္းလန္းကို ဥပမာ ျပဳလို႔ ေနရာတုိင္းမွာ စည္းလံုးမႈ႕ေတြ ေလ်ာ့နည္းလာေနျပီ။ ကၽြန္ေတာ္ေတြးမိတာေလးပါ။ မိသားစု စည္းစည္းလံုးလံုး ႏွီးေဒါင္းလန္းနဲ႔ ထမင္းစားေနတာကို ၾကည့္ရႈ႕ခံစားသြားပါအံုးဗ်ာ။


အားလံုးေသာ ကၽြန္ေတာ့္မိတ္ေဆြ ညီအစ္ကို ေမာင္ႏွမေတြ ေဘးရန္ကင္းကြာ က်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစ....။

Sunday, May 22, 2011

ေတးလက္ေဆာင္

အလုပ္ေလးေတြမ်ားေနလို႔ ပို႔စ္ေလးေတြ အဆက္ျပတ္ေနတယ္ဗ်ာ။ ဒါေၾကာင့္လာလည္တဲ႔ မိတ္ေဆြေတြ အပ်င္းေျပေအာင္ ေတာ သီခ်င္းေလး တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။“ပစၥည္းမဲ့ ခ်က္ၾကီး” တဲ႔ ဘုန္းျမင့္ႏိုင္ ဆိုထားတာပါ။ မၾကိဳက္ရင္ေတာ့ ပိုျပီး ပ်င္းသြားမွာ ေသခ်ာတယ္(ဟီး..ဟီးးး)။ တခုေတာ့ ရိွတယ္ အိပ္လို႔မရတဲ့သူေတြ အတြက္ေတာ့ အဆင္ေျပေလာက္တယ္။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ေတာမွာေတာ့ မဂၤလာေဆာင္တို႔၊ အလွဴပြဲတုိ႔ဆုိရင္ ၾကားေနက် သီခ်င္းေပါ့ဗ်ာ။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ ေတာအေငြ႔အသက္ေလးေတြနဲ႔မို႔ နားေထာင္ရတာကို ၾကိဳက္တယ္။ မၾကားရတာ ၾကာေလာက္ျပီလို႔ ထင္ပါတယ္။ နားေထာင္သြားအံုးေနာ္။ ေတာသီခ်င္းေလးေတြ ၾကိဳက္တယ္ဆုိရင္ေပါ့။ ကၽြန္ေတာ့္အတြက္ေတာ့ ရြာအလြမ္းေျပ နားေထာင္ရလုိ႔ အရသာ ရိွလွတယ္။


Saturday, May 21, 2011

လတ္တေလာ ျဖစ္ေပၚေနေသာ စိတ္ဆႏၵေလးမ်ား

လတ္တေလာ ျဖစ္ေပၚေနေသာ စိတ္ဆႏၵမ်ားဆုိတဲ႔ ေခါင္းစဥ္နဲ႔ အလင္းသစ္ဘေလာ့မွာ တဂ္ထားတယ္ဆုိတာကုိရာဇာေျပာလို႔ သိရတယ္။ ေတာင္းဆိုထားေတာ့လည္း နားလည္သလို ေျဖရေသးတာေပါ့ဗ်ာ။ လြဲေခ်ာ္မႈ႕ေလးေတြ ရိွရင္ ေတာ့ ခြင့္လြတ္ေပးပါလို႔ ၾကိဳတင္ျပီး ေမတၱာရပ္ခံပါတယ္။ အညာသား စာသိပ္ျပီး မေရးတတ္လို႔ပါ။


၁။ အစားခ်င္ဆံုးအစားအစာ - အေမ့အိမ္က ထမင္းနဲ႔ဟင္း။ အညာ၀က္သားခ်က္(ထန္းသီးနဲ႔မန္က်ည္းရြက္ႏု ငရုတ္သီးစပ္ခ်က္ကိုေျပာတာပါ)။


၂။ ေန႔တိုင္းစားျဖစ္တဲ႔အစားအစာ - ထမင္းနဲ႔ဟင္း။ (ခ်က္ရတာ ၀ါသနာပါလို႔ အလုပ္ဘယ္ေလာက္မ်ားမ်ား ခ်က္စားပါတယ္။)

Friday, May 20, 2011

အတိတ္က မေမ့ႏိုင္စရာေလးမ်ား…


ၾကက္သြန္ခင္းမွာ အလုပ္လုပ္ေနတဲ့ ေတာင္သူေတြ(photo from google)

ကၽြန္ေတာ္ရြာမွာတုန္းက ေႏြရာသီေက်ာင္းပိတ္ရက္ဆုိရင္ သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႔ ေျမာက္ဘက္ကရြာေတြဆီကို ၾကက္သြန္ေကာက္သင္းေကာက္ သြားၾကတယ္။ ေက်ာင္းေတြကလည္း ပိတ္ထားေတာ့ အားလပ္ရက္မွာေပါ့။ ၾကက္သြန္ေကာက္သင္းေကာက္ မသြားရင္ ရြာထဲက မန္က်ည္းသီး အငွားထုတဲ႔အိမ္ေတြမွာ မနက္မိုးလင္းကတည္းက သြားျပီးေတာ့ မန္က်ည္းသီးကို ပိႆာခ်ိန္နဲ႔ အငွားထုတယ္။ အဲ့ဒီတုန္းကေတာ့ တစ္ပိသာကို သံုးက်ပ္၊ေလးက်ပ္ေပါ့။ တစ္ေနကုန္လို႔ အခ်ိန္တစ္ဆယ္ျပီးရင္ ပိုက္ဆံသံုးေလးဆယ္ရတယ္ေလ။ မနက္မိုးလင္းကတည္းက စျပီးထုရင္ ညေနေစာင္းအထိ အခ်ိန္တစ္ဆယ္ ဆယ့္ငါးပိႆာ ျပီးတယ္။ ကေလးသဘာ၀ဆုိေတာ့ သူ႔ထက္ငါအျပိဳင္ ေလာဘနဲ႔ မန္က်ည္းသီး ထုၾကတာ ေပ်ာ္ဖို႔ေတာ့ အေကာင္းသား။ ဘယ္သူကေတာ့ ဒီေန႔ ပိႆာခ်ိန္ဘယ္ေလာက္ျပီးတယ္၊ ဘယ္သူကေတာ့ တစ္ေနကုန္မွ ပိႆာခ်ိန္ဘယ္ေလာက္ပဲ ျပီးတာ အဲ့လိုေတြ ေျပာျပီးေတာ့ တစ္ဦးနဲ႔တစ္ဦး ျပိဳင္ဆိုင္ၾကတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ သူငယ္ခ်င္း တစုကေတာ့ မန္က်ည္းသီးထုတာ နည္းတယ္။ ေႏြရာသီ ေနပူပူမွာ ၾကက္သြန္ေကာက္သင္းေကာက္သြားရတာကို ပုိသေဘာက်တယ္။

မန္က်ည္းသီးထုတာက တစ္ေနကုန္ထိုင္ျပီးေတာ့ မန္က်ည္းသီးကို ခဲ(ဂဲ)ေပၚတင္ ထြန္သြားတိုနဲ႔ထု ကြဲသြားေတာ့ အေစ့ေလးေတြထုတ္။ အဲ့လိုနဲ႔ တစ္ေတာင့္ျပီး တစ္ေတာင့္ထုလိုက္ အေစ့ထြင္လိုက္၊ တစ္ပိႆာျပီးေတာ့ ေနာက္တစ္ပိႆာ မန္က်ည္သီး အေၾကာထပ္သင္ ထပ္ထု။ တစ္ေနကုန္ မနားတမ္း လုပ္ေနရတာ။ ဒီၾကားထဲ အခန္႔မသင့္ရင္ ထုလိုက္တဲ႔ မန္က်ည္းေစ့က မ်က္ႏွာလာမွန္ရင္ ေသေလာက္ေအာင္နာေသးတယ္။

ၾကက္သြန္ေကာက္သင္းေကာက္ သြားတာကေတာ့ ေနပူတာကလြဲလို႔ ေပ်ာ္စရာ အေတာ္ေကာင္းပါတယ္။ သိမ္းဆည္းျပီးသား ၾကက္သြန္ခင္းထဲက ၾကက္သြန္စိုက္တဲ့ ေဘာင္ေလးေတြထဲမွာ သစ္သားခၽြန္ေလးေတြနဲ႔ ေျမၾကီးကို လိုက္ျခစ္ျပီးေတာ့ ေတြ႔တဲ႔ ၾကက္သြန္ဥေလးေတြကို ယူရတာေလ။ ေကာက္သင္းေကာက္ဆုိေတာ့လည္း သိတဲ႔အတုိင္း သူမ်ားမျမင္တာကို ကိုယ္က မေတြ႔ ေတြ႔ေအာင္ရွာျပီးေတာ့ ယူရတာမဟုတ္လား။ ယာခင္းရွင္က အရင္ဆံုး စိုက္ျပီးသားကို ႏႈတ္ယူ ျပီးေတာ့ သူတုိ႔ကိုယ္တုိင္ ေကာက္သင္းေကာက္ ထပ္ေကာက္ အဲ့ဒါျပီးမွ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔လို ေကာက္သင္းေကာက္တဲ႔ ကေလးေတြကို ၀င္ေကာက္ခိုင္းတာ။ တခ်ဳိ႕သေဘာေကာင္းတဲ့ ယာခင္းရွင္မ်ားကေတာ့ ၾကက္သြန္ႏႈတ္ေနတုန္းေတြ႔ရင္ သူတုိ႔အခင္းမွာ ၀င္ျပီး ႏႈတ္ကူခိုင္းတယ္။ ျပီးေတာ့မွ အေတာ္အသင့္ စားဖုိ႔ဆုိျပီးေတာ့ ထည့္ေပးၾကတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ တစ္ေတြကေတာ့ ဘယ္လုိပဲ ေပးေပး အိမ္ျပန္လို႔ အထုပ္ေလးပါသြားရင္ကို ေက်နပ္ေနတာပါပဲ။



ၾကက္သြန္ခင္း (photo from google)

ၾကက္သြန္ေကာက္သင္းေကာက္ ရတာက အေတာ္ေလး ေပ်ာ္စရာေကာင္းတယ္ဗ်။ သူက တျခားဟာေတြလို မ်က္စိနဲ႔ျမင္ေနရတာ မဟုတ္ဘူးေလ။ သူကေျမၾကီးထဲမွာ က်န္ေနတာဆုိေတာ့ ေျမၾကီးကို တုတ္ခၽြန္ေလးနဲ႔ စပ္ျပီးေတာ့ ျခစ္သြားရင္း ၾကက္သြန္ငုတ္ေလးေပၚရလာရင္ တုတ္ခၽြန္ေလးနဲ႔ ေကာ္ယူျပီး အိတ္ထဲထည့္။ ေနာက္ထပ္ ေျမၾကီးကို ျပန္ျခစ္ ေတြ႔ရင္ ေကာ္ျပီးယူ။ အဲ႔လိုနဲ႔ ေတြ႔သမွ် ၾကက္သြန္ဥ ေသးေသး မႊားမႊား အကုန္ေကာက္ျပီးေတာ့ အိတ္ထဲထည့္တာပဲ။ တခါတေလလည္း ၾကက္သြန္ေဘာင္ တခု ဟိုဘက္ဒီဘက္ဆံုးလို႔ ၾကက္သြန္တစ္လံုး ေတြ႔ခ်င္မွေတြ႔တာ။ ဒါေပမဲ႔လည္း အားမေလွ်ာ့ဘူး တစ္ေဘာင္မေတြ႔ ေနာက္တစ္ေဘာင္ ထပ္ျပီးေတာ့ရွာ။ အဲ့လို ေတြ႔မယ္မေတြ႔ဘူး မေသခ်ာမေရရာတဲ႔ အလုပ္ကို လုပ္ရတာက တခါတေလမွာ တကယ္ကို ရင္ခုန္စရာေကာင္းတာဗ်။ ေတြ႔လိုက္ရင္ေတာ့ ျပံဳးေပ်ာ္ပီတိျဖစ္ရတာေပါ့ေနာ့။ မေတြ႔ရင္ေတာ့လည္း မမဲ႔ပါဘူး။ ဘာလုိ႔လဲဆုိေတာ့ ေကာက္သင္းေကာက္တယ္ဆုိတဲ႔ သေဘာကို ကိုယ္တုိင္နားလည္ထားတယ္ေလ။ ေတြ႔ကို ေတြ႔ရမယ္လို႔ တြက္ထားလို႔မွ မရတာကိုးေနာ့။


ၾကက္သြန္ႏႈတ္ျပီးတဲ့ ၾကက္သြန္ခင္း(photo from google)
 
ေကာက္သင္းေကာက္ သြားတဲ႔ရြာေတြက ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရြာနဲ႔ နဲနဲလွမ္းတာေၾကာင့္ ရြာကေနထြက္ရင္ အိမ္ကေန ထမင္းထုပ္သြားၾကတယ္။ ေကာက္သင္းေကာက္ရင္း ထမင္းစားခ်ိန္ေရာက္ရင္ေတာ့ ယာခင္းေဘးက ေရရိုးထဲဆင္းျပီးေတာ့ ေရအိုင္စပ္က ေက်ာက္တုံးၾကီးေတြေပၚမွာ ထိုင္ျပီးေတာ့ သူငယ္ခ်င္း တစ္ေတြ ထမင္းစုစားၾကတာ အေတာ္ကို ေပ်ာ္ဖုိ႔ေကာင္းပါတယ္။ အသားဟင္းမပါေသာ္လည္း ကိုယ့္အိမ္က ထည့္လာတဲ႔ အဆင္ေျပရာ အေထာင္းအထုေလးေတြနဲ႔ သူငယ္ခ်င္းေတြ ဟင္းခ်င္းဖလွယ္ျပီး စားရတာကလည္း အရသာတစ္မ်ဳိးပါပဲ။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ေကာက္သင္းေကာက္တဲ႔ ကေလးေတြရဲ႕ ေရရိုးေဘးက ထမင္း၀ိုင္းမွာ ပါတဲ႔ ေနာက္ဟင္းတစ္မ်ဳိးကေတာ့ ေကာက္သင္းေကာက္ရာက ရတဲ႔ ၾကက္သြန္ဥ ေသးေသးေလးေတြပါပဲ။ အဲ့ဒီ ၾကက္သြန္ဥေသးေသးေလးေတြကို ပါးစပ္နဲ႔ ကိုက္အခြံခြာျပီး ထမင္းစားရာမွာ ထည့္စားၾကတယ္။ ေနပူပူမွာ သြားလာေနတဲ႔ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔အတြက္ ၾကက္သြန္ဥက ဆီးမေအာင့္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပးတယ္ေလ။


 ၾကက္သြန္ဖူး(photo from google)

ဒါကေတာ့ ရင္မွည့္ခါနီးတဲ႔ ၾကက္သြန္မ်ဳိးႏွံခင္း(photo from google)

အဲ ထမင္းစားျပီးျပီဆုိရင္ေတာ့ ယာခင္းေတြရိွရာကို ျပန္လာျပီး ယာခင္စပ္က သရက္ပင္၊ မန္က်ည္းပင္ စတဲ႔ အရိပ္ေကာင္းေကာင္း အပင္ၾကီးေတြ ေအာက္မွာ တစ္ေရးတစ္ေမာ အိပ္စက္အနားယူၾကတယ္။ တခ်ဳိ႕ကလည္း ရျပီးသား ၾကက္သြန္ေလးေတြကို အေကာင္းအဆိုး ေရြးၾကေလရဲ႕။ ဟိုစကားပံုေလးလိုေပါ့ "ရျပီးသား ဖြတ္ကို ဖင္လွန္ၾကည့္ေနတယ္" ဆုိတာေလ။ ကိုယ္ရွာလို႔ရတာေလးေတြကို ျပန္ၾကည့္ျပီး ပီတိပြားရတာကိုေျပာတာေပါ့။  တခ်ဳိ႕က်ေတာ့လည္း သရက္ပင္ေပၚတက္ျပီး သရက္သီးခူးစားၾကတယ္။ ၾကက္သြန္ေကာက္ သြားရင္ လြယ္အိတ္ထဲမွာ ဆားထုပ္ကေလးကလည္း အျမဲပါတယ္။ သရက္သီးေလးဘာေလး စားေတာ့ အဆင္ေျပတာေပါ့။ တခါတေလလည္း ၾကက္သြန္ႏႈတ္တဲ႔ ယာခင္းေတြဆီက မနက္ပိုင္း ၾကက္သြန္ႏႈတ္၊ ေန႔လယ္ပိုင္းက်ေတာ့ သစ္ပင္ရိပ္ေကာင္းေကာင္း ေအာက္မွာ ၾကက္သြန္ျမိတ္ျဖတ္တယ္။ အဲ႔လိုမ်ဳိး ၾကံဳရင္လည္း ၾကက္သြန္ျမိတ္ကူျဖတ္ေပးရင္ အနည္းနဲ႔အမ်ားဆုိသလို ေပးၾကပါတယ္။ ေျမၾကီးထဲမွာ ေကာက္သင္းေကာက္တာနဲ႔ စာရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ဥေလးေတြ လွလွပပ ရတာေပါ့ေလ။ ယာခင္းရွင္ေတြကလည္း မတြန္႔တုိပါဘူး အလုပ္ကူလုပ္ေပးေတာ့ ပိုပိုသာသာ ထည့္ေပးၾကတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ေကာက္သင္းေကာက္သမားမ်ား အတြက္ကေတာ့ ေပးသမွ်က အေကာင္းခ်ည္းပါပဲ။

လူအမ်ဳိးမ်ဳိး စိတ္အေထြေထြ ဆုိသလိုပါပဲ။ တခ်ဳိ႕ယာခင္းရွင္ၾကေတာ့လည္း အလုပ္ကူခိုင္းဖုိ႔ေ၀းစြ ယာခင္းနားေတာင္ အကပ္မခံဘူးဗ်ာ။ ေကာက္သင္းေကာက္သမားကို ျမင္တာနဲ႔ အေ၀းကေန လွမ္းေအာ္တယ္။ ေအာ္ပါေစေလ ဒါလည္း သူတုိ႔အခြင့္အေရးပဲ ေအာ္ခြင့္ရိွပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ကေလးေတြလည္း ေကာက္သင္းေကာက္ဆုိေပမဲ႔ စည္းကမ္းရိွပါတယ္။ ယာခင္အရွင္က ခြင့္ျပဳမွ ၀င္ေကာက္တာပါ။ ယာခင္းအရွင္ ၀င္ခြင့္မျပဳရင္ ဘယ္ေလာက္ပဲ မ်ားေနေန ၀င္မေကာက္ပါဘူး။ ေနာက္တခုက ၾကက္သြန္မ်ဳိးႏွံေတြ စိုက္တဲ႔အခင္းပါ။ ၾကက္သြန္မ်ဳိးႏွံက်ေတာ့ ဥကိုစိုက္ရတာဆုိေတာ့ ပ်ဳိးေထာင္ျပီးစိုက္တဲ႔ ဥစားၾကက္သြန္လို မဟုတ္ဘူး။ စိုက္လိုက္တဲ႔ ၾကက္သြန္ဥကေန စိန္တံေတြထြက္ျပီးေတာ့ အပြင့္ပြင္တာ အဲ့ဒီအပြင့္ေတြကမွ အေစ့ေလးေတြရင့္လာရင္ ခူးဆြတ္ျပီး ၾကက္သြန္မ်ဳိးေစ့ထုတ္ယူရတယ္။ အဲ့လုိ ၾကက္သြန္မ်ဳိးႏွံစိုက္တဲ႔ ယာခင္းရွင္ေတြကေတာ့ သူတို႔မ်ဳိးႏွံထစ္ခ်ိန္နဲ႔ ၾကံဳရင္ ေကာက္သင္းေကာက္ေတြကုိ ေခၚျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္မ်ဳိးႏွံကူျပီးထစ္ေပးခိုင္းပါတယ္။ ေနာက္ျပီး က်န္တဲ႔ ၾကက္သြန္အပင္ကို ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ေကာက္သင္းေကာက္တဲ႔ ကေလးေတြကို ယူခြင့္ေပးတယ္။ မ်ဳိးႏွံထစ္ျပီး က်န္တဲ့ ၾကက္သြန္အပင္မွာက ၾကက္သြန္ဥေတြက ခြေတြဖြဲ႔ျပီးေတာ့ ဥတယ္။ အႏွံမထြက္တဲ႔ အပင္ေတြကေပါ့။ အပင္တုိင္းေတာ့ မဟုတ္ဘူးေပါ့။ တခ်ဳိ႕လည္း စိုက္လိုက္တဲ႔ မူလၾကက္သြန္ဥကေနပဲ အသစ္ျပန္ဥတယ္။ သူက မ်ဳိးႏွံအတြက္ အဓိက စိုက္တာဆုိေတာ့ က်န္ခဲ့တဲ႔ ၾကက္သြန္ဥက ေရာင္းတမ္းမ၀င္ပါဘူး။ ေရာင္းလုိ႔ရအံုးေတာ့ ေစ်းေကာင္းမရဘူးေပါ့ဗ်ာ။ စိန္တံ(ၾကက္သြန္ဖူး) အေခ်ာင္းေတြပါေနလို႔ပါ။ အိမ္မွာသံုးဖို႔အတြက္ကေတာ့ အဆင္ေျပပါတယ္။

Thursday, May 19, 2011

ၾကာဇံဟင္းခါးကုသိုလ္

အလုပ္ေလးေတြ မအားတဲ႔ၾကားကပဲ လူမႈ႕ေရးေလးေပၚလာလို႔ ကိုယ္တတ္ႏိုင္သေလာက္ လုပ္အားဒါနပါ၀င္လိုက္ပါ ေသးတယ္။ သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ သူ႕အေမဆံုးသြားလို႔ ရက္လည္ေန႔မွာ သူ႕အေမအတြက္ ရည္စူးျပီး ကုသိုလ္ျပဳ အမွ်ေ၀ လုပ္ရာမွာ လုပ္အားဒါန အျဖစ္ သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႔အတူ ၾကာဇံဟင္းခါး ခ်က္ေပးျဖစ္ပါတယ္။ မခ်က္ရတာ ၾကာျပီျဖစ္တဲ့ ၾကာဇံ ဟင္းခါးကို ဒီတစ္ခါေတာ့ ၾကံဳၾကိဳက္တုန္းမွာ ခ်က္ေပးျဖစ္ပါတယ္။ ကိုယ့္ဆီမွာ ခ်က္ေနၾက ၾကာဇံမဟုတ္ေပမဲ႔ စားရေတာ့ ေကာင္းပါတယ္။ ၾကာဇံနဲ႔ ပဲျပားလိပ္ ကလြဲလို႔ က်န္တာေတြကေတာ့ ျမန္မာျပည္ကလိုပါပဲ ၾကက္သားေပါေတာ့ ၾကက္သားမ်ားမ်ားထည့္ျပီး ခ်က္လိုက္ပါတယ္။ လူလည္း အိပ္ေရးေတြပ်က္တာ ေနာက္ေန႔ ေကၽြးေမြးဧည့္ခံျပီးမွ အိပ္ေရး၀ေအာင္ ထပ္အိပ္ရပါတယ္။ ၀ါသနာက ေရွ႕တန္းေရာက္ေနလို႔ ခ်က္ေနတုန္းေတာ့ ပင္ပမ္းရမွန္းကို မသိပါဘူး။ အဲ႔ အားလံုးျပီးစီး သြားျပီဆုိရင္ေတာ့ လူမထခ်င္ေတာ့ေလာက္ေအာင္ ပင္ပမ္းတတ္ပါတယ္။

 ဒီအိုးၾကီးနဲ႔ခ်က္ပါတယ္

 မီးဖိုေပၚမွာ ဆူပြက္ေနတဲ့ ဟင္းရည္အိုး


ဒီတစ္ခါက အ၀ယ္ေတာ္ပါ ကိုယ္တုိင္ထြက္ရတာမို႔ နဲနဲပိုပင္ပမ္းပါတယ္။ ၾကာဇံရွာပံုေတာ္ဖြင့္ရတာ မီးရထားလမ္းျပေျမပံု အေပၚထိပ္ကေန ေအာက္ဆံုးအထိ ေရာက္ပါတယ္။ ရထားနဲ႔မို႔ ေတာ္ေပေသးတယ္။ မဟုတ္ရင္ေတာ့ ခ်က္ႏိုင္မယ္မထင္ဘူး။ ဟင္းအုိးေတြက်က္လုိ႔ အိပ္ခါနီးမွ ကိုယ္ခ်က္ထားတာေလးေတြကို အမွတ္တရ ဓာတ္ပံုရိုက္ထားလိုက္ပါေသးတယ္။ ခ်က္ျပီးျပီးခ်င္းမို႔ ပန္းကန္ထဲေတာ့ မထည့္ရေသးပါဘူး။ ခ်က္တဲ႔ အိုးလိုက္ပဲ ရိုက္ထားလိုက္တယ္။ ၾကည့္ျပီးေတာ့ အားေပးသြားပါအံုးဗ်ာ။ ကိုေရႊညာသားတုိ႔ လက္စြမ္းျပထားတာ ေလးပါ။ တစ္ေယာက္ထဲေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ သူငယ္ခ်င္းေတြေရာ ၀ိုင္းကူလုပ္ၾကတာ။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ ဦးစီးခ်ဳပ္ေပါ့(ဟဲ..ဟဲ)။ ရာထူးက ကိုယ့္ပါးစပ္ထဲရိွတာပဲေနာ့။ ကိုယ္ၾကိဳက္သလို ေပးလို႔ရတယ္ေလ။

Monday, May 16, 2011

လမ္းေဘးက ပန္းခင္းေလး

အရင္ပို႔စ္မွာ ကၽြန္ေတာ္ေျပာခဲ႔တဲ႔ လမ္းေဘးက ပန္းခင္းထဲက ပန္းပင္ေလးေတြ ဖူးပြင့္ေနတာကို အမွတ္တရ ရိုက္ထားတဲ႔ ဓာတ္ပံုေလးေတြပါ။ ပန္းနာမည္ကိုေတာ့ မသိပါဘူး။ က်ဳးလစ္ပန္း တစ္မ်ဳိးပဲသိတယ္။ က်န္တဲ့ပန္းေလးေတြ ကုိ နာမည္သိရင္ ေျပာခဲ႔အံုးဗ်ာ။ ကၽြန္ေတာ္လည္း သိရတာေပ့ါ။ ပံုေလးေတြၾကည့္ျပီး စိတ္အေမာေျဖသြားၾကအံုးဗ်ာ။











 ဒီပံုေလးက အေဆာင္နားေရာက္မွ ရိုက္ထားတာ ေနာက္ကအနီေရာင္က တိုက္နံရံပါ(ပံုေလးကို သေဘာက်တယ္)

ဥယ်ာဥ္မႈးတစ္ေယာက္ရဲ႕ ပီတိ

ဥယ်ာဥ္မႈး ( photo from google)
ေက်ာင္းကိုသြားရင္ ေန႔စဥ္ေန႔တုိင္းဆုိသလုိ ေျမေအာက္မီးရထား ဘူတာရံုကေန ေက်ာင္း၀န္းထဲေရာက္ဖို႔ ဆယ့္ငါးမိနစ္ခန္႔ လမ္းေလွ်ာက္ရတယ္။ ကၽြန္ေတာ္အတြက္ေတာ့ လမ္းေလွ်ာက္တာက အက်င့္လုိျဖစ္ေနလို႔ သြားလိုက္ရင္ ကိုယ့္ေျခေထာက္ကို သူမ်ားထက္ျမန္တယ္ဆုိတာ သိတယ္။ နဂိုကမွ ျမန္ေနတဲ႔ ေျခေထာက္က အခုဒီကိုေရာက္ေတာ့ ေတြ႔တဲ႔သူတုိင္း လမ္းသြားၾကတာေတြက မေျပးရံုတစ္မည္ ဆုိေတာ့ ျမန္ျပီးသား ကၽြန္ေတာ့္အတြက္ ပိုလို႔သာျမန္ယံုရိွတာေပါ့ဗ်ာ။ ဆယ့္ငါးမိနစ္စာ သြားရတဲ႔လမ္းကို အလြန္ဆံုး ဆယ္မိနစ္နဲ႔ ေရာက္တယ္။ သူတုိ႔ဆီကေတာ့ မိန္းမ ေယာက်ာ္း၊ ပ်ဳိပ်ဳိအိုအို လမ္းေလွ်ာက္ၾကတာက ျမန္မွျမန္ပဲ။ ဆင္မယဥ္သာ လမ္းေလွ်ာက္တယ္ဆုိတာေတာ့ ေ၀လာေ၀းေပါ့။ တခါတေလ စိတ္ကို ထိန္းျပီးေျဖးေျဖး ေလွ်ာက္လည္း မရဘူးဗ်ာ။ သူမ်ားေတြက ျမန္ျမန္သြက္သြက္ သြားေနၾကေတာ့ ေျခေထာက္ေတြက အလုိလုိကိုျမန္ေနတယ္။ အဲ့ဒီလို လမ္းေလွ်ာက္တာ ေန႔တုိင္း ဆုိေတာ့ ကုိယ္သြားတဲ့ လမ္းေဘး၀ဲယာ ဘယ္နားေလး ဘာရိွတယ္ဆုိတာကိုလည္း မ်က္စိထဲမွာက အလိုလို မွတ္မိေနတယ္။ အင္း မွတ္မိရမယ္ေလ ဒီလမ္းေလးအတုိင္း လမ္းေလွ်ာက္လာတာက ႏွစ္ႏွစ္ျပည့္သြားျပီပဲ။

မွတ္မိေနတဲ႔ ေနရာေလးေတြထဲကမွ ဌာနတခုေရွ႕က လမ္းေဘး သစ္ေတာေလးထဲမွာ သိပ္ျပီး မက်ယ္၀န္းတဲ႔ ပန္းခင္းေလးကို စိတ္၀င္အစားဆံုးပါပဲ။ အက်ယ္အ၀န္းက အညာအသံုး ေျခလွမ္းနဲ႔တိုင္းရင္ အလြန္ဆံုးရိွမွ ေျခလွမ္းဆယ္လွမ္းက်ဲက်ဲစာေပါ့။ ေနရာေလး က်ဥ္းေပမဲ႔ စိုက္ထားတာေလးေတြက အမ်ဳိးစံုလွတယ္ဗ်။ ေဆာင္းရာသီ ႏွင္းေတြက်ရင္ေတာ့ သူေလးလည္း ႏွင္းျပင္လံုးလံုးျဖစ္ရတယ္။ အဲ ႏွင္းေတြကုန္သြားျပီဆုိရင္ေတာ့ အဲ့ဒီေနရာေလးက အသက္၀င္လာတယ္။ ေန႔စဥ္ၾကည့္ေနရင္း မ်က္ေစ့ေအာက္မွာပဲ ပန္းပင္ေလးေတြက အလွ်ဳိလွ်ဳိ ေပၚထြက္လာတယ္။ သူတုိ႔ဆီမွာမ်ား အပင္ေတြက အရြက္ေတြကို ေလးလေလာက္ မျမင္ရလို႔လား မသိဘူး ေဆာင္းကုန္ျပီဆုိတာနဲ႔ အရြက္ထြက္၊ တခ်ဳိ႕က အဖူးထြက္ျပီး ခ်က္ခ်င္းကိုပြင့္တာ။ စိတ္ထဲမွာ ဒီႏိုင္ငံက အပင္ေတြ ဖူးပြင့္တာက ျမန္ေနသလို ခံစားမိတယ္။ အမ်ဳိးအမည္ မသိေပမဲ႔ ပန္းေလးေတြကေတာ့ အေတာ္ေလးလွသားဗ်။ အဲ့ဒီအထဲမွာလည္း ကၽြန္ေတာ္သိတာ ဆုိလို႔ က်ဴးလစ္ပန္း တစ္မ်ဳိးပဲ ရိွတယ္။ က်န္တာေတြကိုေတာ့ ဘယ္လိုေခၚတယ္ဆုိတာကို မသိပါဘူး။
မ်ဳိးေစ့မွန္မွ အပင္သန္ (photo from google)
ဒါေပမဲ႔ ကိုယ့္မ်က္စိေအာက္မွာပဲ ဖူးပြင့္လာတဲ႔ ပန္းေလးေတြဆုိေတာ့ ကိုယ္နဲ႔မဆိုင္ေသာ္ျငားလည္း စိတ္ထဲမွာ သူတုိ႔ေလးေတြကို ၾကည့္ျပီး ပီတိျဖစ္ရတယ္။ လမ္းျဖတ္သြားတုိင္း အဲ့ဒီေနရာေလးကို မၾကည့္ဘဲကို မေနႏိုင္ဘူး။ တခါတေလမ်ား သူတုိ႔ေလးေတြ ၾကည့္ျပီးေတာ့ စိတ္ကူးေတြ ယဥ္လုိက္ေသးဗ်ာ။ ကၽြန္ေတာ္က စိုက္ပ်ဳိးေရးကို ငယ္ငယ္ကတည္း ၀ါသနာပါတာ။ အိမ္မွာဆုိ သီးပင္စားပင္ အကုန္စိုက္တယ္။ ေျခဆိပ္လက္ဆိပ္ ရိွတယ္လိုပဲ ဆုိရမလားမသိဘူး စိုက္လိုက္တယ္ဆုိရင္ ဘာပင္ပဲျဖစ္ျဖစ္ မသီးဘူးဆုိတာ မရိွသေလာက္ပဲ။ ဒါေၾကာင့္ မိုးဦးက်ျပီဆုိရင္ ပတ္၀န္းက်င္အိမ္ေတြက ပဲပင္တုိ႔၊ ဖရံုပင္တုိ႔ စတာေတြကို စိုက္ေပးခိုင္းတယ္။ ရြာကလူအေတာ္မ်ားမ်ားက ကၽြန္ေတာ့္ကို ေက်ာင္းမတက္ဘဲ ေတာင္သူလုပ္ဖို႔ေတာင္ တုိက္တြန္းၾက ေသးတယ္ဗ်။ ဘာလို႔လဲဆုိေတာ့ အိမ္မွာ ကၽြန္ေတာ္ယာက်ဲတဲ႔ႏွစ္ဆုိ ယာခင္းတုိင္းက က်န္တဲ႔သူက်ဲတာနဲ႔ မတူ ပိုျပီး အသီးအပြင့္ျဖစ္ထြန္းျပီး အထြက္ေကာင္းလို႔တဲ႔။ အေဖနဲ႔အေမကလည္း အဲ့ဒါကို ေျပာပါတယ္။ ဒါေပမဲ႔ ေက်ာင္းထြက္ဖို႔ေတာ့ ဘယ္တုန္းကမွ မေျပာဘူး။ ကၽြန္ေတာ္ကလည္း ေတာင္သူလုပ္ငန္း၀ါသနာပါေပမဲ႔ ပညာဘက္ကိုပဲ ပိုျပီး စိတ္၀င္စားတယ္ေလ။ ေနာက္ျပီးေတာ့ ေတာင္သူလုပ္ငန္းဆုိတာလည္း ေျမၾကီးနဲ႔ ဖက္ျပီး လုပ္ရတာ မဟုတ္လား။ ေနပူ ေက်ာပူခံမွ ထမင္းစားရတာ။ ဒါေၾကာင့္ ေက်ာင္းအားတဲ႔ အခ်ိန္ပဲ ယာခင္းကိုင္းခင္းမွာ ၀င္လုပ္တယ္။
အပင္တစ္ပင္ျဖစ္ဖုိ႔ဆုိတာ(Photo from google)

လူဆုိတာမ်ဳိးကလည္း ကိုယ္၀ါသနာပါရာ၊ စိတ္၀င္စားရာကိုသာ လုပ္ရရင္ စိတ္ကို ေက်နပ္ေနတာပဲ။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ အပင္ေတြစိုက္ပ်ဳိးတာကို ၀ါသနာတခုလိုျဖစ္ေနတယ္။ အခုေနတဲ႔အေဆာင္မွာေတာ့ ေနရာအခက္အခဲေၾကာင့္ မစိုက္ရရွာဘူးဗ်ာ။ အရင္အေဆာင္တုန္းကေတာ့ ေရာက္ျပီးကတည္းက အခ်ဳိရည္ဗူးၾကီးေတြကို ခါးကေနျဖတ္၊ အေပါက္ေဖာက္ျပီးေတာ့ ေက်ာင္းကစာသင္ခန္းမွာ စိုက္ထားတဲ႔ အပင္ေလးေတြက ကိုင္းေလးေတြ၊အတက္ေလးေတြ ဖဲ႔ယူျပီးစိုက္ထားတယ္။ အပင္ေလးေတြ ေတာ္ေတာ္ျဖစ္ထြန္း ေနမွ အေဆာင္ေျပာင္းလာရေတာ့ သယ္ကလည္း မသယ္ႏိုင္ ခ်က္ခ်င္းအလ်င္စလုိ ေျပာင္းရတာဆုိေတာ့ အပင္ထက္ အေရးၾကီးတာေလးေတြကိုပဲ သယ္လာရတယ္။ ေနာက္က်န္ခဲ့တဲ႔သူေတြက အပင္ေတြကို အေဆာင္ေအာက္ပစ္ခ်လိုက္တယ္ ေျပာလုိ႔စိတ္မေကာင္းျဖစ္ရေသးတယ္။ အဲ့ဒီအထဲကမွ ရွားရွားပါးပါး မ်ဳိးေစ့ရလို႔ စိုက္ထားတဲ႔ ပင္စိမ္းပင္အုိးေလးကိုေတာ့ မျဖစ္ ျဖစ္ေအာင္ လက္ကကိုင္ျပီးေတာ့ သယ္လာခဲ့ေသးတယ္။ ေနာက္အေဆာင္ကေတာ့ ေနရထိုင္ရတာကို ၾကည့္ျပီး စိတ္ရႈပ္လုိ႔ ဘာမွကို စိုက္ေတာ့ဘူး။ ယူလာခဲ႔တဲ့ ပင္စိမ္းပင္အုိးေလးကိုပဲ ဂရုတစိုက္ေရေလာင္းေပါင္းသင္လုပ္ေပးတယ္။ သူေလးလည္း သက္ဆုိးမရွည္ရွာပါဘူး။ ရာသီဥတုေအးလာေတာ့ ေရေလာင္ေပးေသာ္လည္း ေနေရာင္မရေတာ့ ေစာေစာစီးစီးပဲ ေသသြားရွာတယ္။ ပင္စိမ္းရြက္ေလးေတြေတာ့ သူမေသခင္အထိ ေတာ္ေတာ္ေလး စားလိုက္ရေသးတယ္။ အဲ႔ဒါနဲ႔ပဲ ကိုယ္တုိင္မစိုက္ႏိုင္ေတာ့ သြားရင္းလာရင္းနဲ႔ သူမ်ားစိုက္ပ်ဳိးထားတာေတြကို ၾကည့္ျပီးေတာ့ ကိုယ္တုိင္စိုက္သလုိ စိတ္ကူးယဥ္ျပီး စိတ္ကူးနဲ႔ပဲ ေပါငး္သင္ေရေလာင္း လုပ္ေပးေနရတာေပါ့ေလ။

Saturday, May 14, 2011

ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲသုပ္

(မေန႔က အရင္ဆံုးလာတဲ႔သူေတြေတာ့ စားျပီးေလာက္ျပီ။ ေနာက္လာတဲ႔သူေတြက မေတြ႔လို႔ ေမးေနတာနဲ႔ ျပန္တင္ေပးလိုက္တယ္ဗ်ာ... ေရခဲေသတၱာထဲမွာထည့္ထားလို႔ ဘာမွမျဖစ္ဘူး စိတ္ခ်သာစားေနာ္...)

ဒီလိုေလး ျပင္ဆင္ထားပါတယ္...

ဒီေန႔ေတာ့ စာေမးပြဲတခုျပီးသြားလို႔ ေက်ာင္းကအျပန္ ထမင္းမခ်က္ဘဲ ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲ သုပ္ေလး သုပ္စားလိုက္ပါတယ္။ စာေမးပြဲျပီးသြားေတာ့ လူလည္း စိတ္ဖိစီးမႈ႔ေတြ ေပါ့သြားတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မစားျဖစ္တာလဲ ၾကာျပီျဖစ္တဲ႔ ေခါက္ဆြဲသုပ္လုပ္ျပီးေတာ့ စားျဖစ္ပါတယ္။ ဒါပထမဆံုးပါပဲ ဆန္ျပားကို မစားဖူးဘူး။ ေစ်းမွာေတြ႔လို႔ ၀ယ္ထားတာေတာ့ ၾကာျပီ။ ဘယ္လိုလုပ္ရမွန္း မသိလို႔ မစားဘဲထားတာ။ ပ်င္းတာလဲ ပါတာေပါ့(ဟဲ…ဟဲ)။ ဒီေန႔ေတာ့ စာေမးပြဲျပီး ဘာလုပ္ရမလဲ စဥ္းစားရင္းက အဲ့ဒီဆန္ျပားထုပ္ကို သတိရျပီး ထင္ရာေလွ်ာက္လုပ္လိုက္တာ အသုပ္တစ္ပြဲ ျဖစ္သြားတယ္။ သုပ္ျပီးသြားေတာ့လည္း ဘေလာ့မွာက တင္လိုက္ခ်င္ေသးဗ်။





ဒီပံုေလးေတြကေတာ့ အနီးကပ္ေလးျမင္ရေအာင္ ရိုက္ထားတာ

ကၽြန္ေတာ္လုပ္တာေလးေတြကိုပဲ ေျပာျပမယ္ေနာ္။ အရင္ဆံုး ဆန္ျပားကိုျပဳတ္ ေရေအးနဲ႔ေဆးျပီး စစ္ထားပါတယ္။ မံုလာဥနီ၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ မုန္႔ညွင္းထုပ္၊ ပဲသီး စတာေတြကို အေနေတာ္ေလးလွီးျပီးေတာ့ ေရေႏြးေလးနဲ႔ ပြက္တယ္ဆုိယံုေလး ျပဳတ္ျပီး ဆယ္ထားလိုက္ပါတယ္။ က်န္တဲ႔အရည္ထဲကို ၾကက္သြန္တစ္လံုး၊ ဂ်င္းအနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴအနည္းငယ္၊ ဆား၊ ငံျပာရည္ အနည္းငယ္စီ ထည့္ျပီးေတာ့ မီးဖိႈမွာ တည္ထားလိုက္ပါတယ္။

Wednesday, May 11, 2011

စစ္ေအာင္ပြဲေန႔သုိ႔ အလည္တစ္ေခါက္

ႏွစ္စဥ္ ေမလ (၉) ရက္ေန႔မွာ က်င္းပတဲ႔ စစ္ေအာင္ပြဲေန႔ကို ဆရာမနဲ႔အတူ အလည္ေရာက္လို႔ ရိုက္လာတဲ႔ ဓာတ္ပံုေလးေတြပါ။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ေရာက္တဲ႔အခ်ိန္က ေစာေသးလို႔ လူသိပ္မမ်ားေသးပါဘူး။ ေနာက္ေရာက္တဲ႔ သူငယ္ခ်င္းေတြကေတာ့ လူေတြ အေတာ္ေလး တုိးရတယ္ေျပာတယ္။ ျပီးခဲ႔တဲ့ႏွစ္ ေရာက္တုန္းကေတာ့ (၆၅) ျပည့္လည္းျဖစ္၊ ေနာက္ျပီး ေန႔လည္ပိုင္းမွ သြားတာဆုိေတာ့ လူေတြတိုးရတာ ေရွ႕ကိုမေရာက္ပါဘူး။ ဒီႏွစ္ေတာ့ ဆရာမလည္းပါလို႔ ေစာေစာထြက္တာ ေအးေအးေဆးေဆးပါပဲ။

 ပန္းျခံအ၀င္၀က အထိမ္းအမွတ္စာတမ္း
 ေဘးက ျဖဴျဖဴအ၀ိုင္းေလးက နာရီပါ အခ်ိန္မွန္ျပတယ္
 အထိမ္းအမွတ္ ေက်ာက္တုိင္နဲ႔ ေရပန္းေတြ
 ေက်ာက္တုိင္ေရွ႕က စတိတ္ခံု
 ေက်ာက္တုိင္ထိပ္ကို လွမ္းရိုက္ထားတာ
 က်ဴးလစ္ပန္းေတြလည္း ေ၀ေ၀ဆာဆာ ပြင့္လို႔

 စစ္ျပန္အဖြားကို ပန္းေပးေနတဲ႔ ကေလးငယ္မ်ား
 ပန္းေတြနဲ႔ စစ္ျပန္အဖြားၾကီး
 သူတုိ႔လည္း အမွတ္တရ ဓာတ္ပံုရိုက္ၾကတယ္

Tuesday, May 10, 2011

သက္သတ္လြတ္အစိမ္းေၾကာ္နဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဗမာေထာင္း

ဒီေန႔ေတာ့ သူတုိ႔ႏိုင္ငံမွာ စစ္ေအာင္ပြဲအထိမ္းအမွတ္ေန႔မို႔ ဆရာမနဲ႔ ေလွ်ာက္လည္ ျဖစ္တယ္။ ညေနမွ အေဆာင္ျပန္ေရာက္ ဗိုက္ကလည္းဆာ ခ်က္ျပီးသားကလည္း အဆင့္သင့္မရိွေတာ့ ေမာေသာ္ျငားလည္း ခ်က္ရျပဳတ္ရေသးတာေပါ့။ အေမ့အိမ္ကို သတိရမိေသးတယ္။ အေမ့အိမ္ဆုိရင္ေတာ့ ေက်ာင္းကျပန္လာရင္ အဆင္သင့္ခူးစားယံုပဲေလ။ အခုေတာ့ ဘယ္တတ္ႏိုင္မလဲ ကိုယ္တုိင္ပဲျဖစ္သလို ခ်က္ျပဳတ္ျပီး ညေနစာကို ေျဖရွင္းလိုက္တယ္။

သက္သတ္လြတ္ အစိမ္းေၾကာ္
အခ်ိန္မရတာေၾကာင့္ ျမန္တာေလးပဲ ခ်က္လိုက္တယ္။ ဒါေတာင္ ပဲျပားကို သပ္သပ္ေၾကာ္ေနလို႔ နဲနဲၾကာသြားေသးတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကေတာ့ မီးဖုတ္စရာမရိွလို႔ ျပဳတ္ျပီးေတာ့ ေထာင္းပါတယ္။ အစိမ္းေၾကာ္ကေတာ့ ပဲျပား၊ မံုလာဥနီ၊ တရုတ္မုန္႔ညွင္းစိမ္း၊ ေဂၚဖီ၊ ငရုတ္သီးအေတာင့္လုိက္ စတာေလးေတြထည့္ျပီး ေရာသမေမႊလိုက္ပါတယ္။ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ေလး နည္းနည္း ထည့္ထားေသးတယ္။ေၾကာ္နည္းကေတာ့ လြယ္လြယ္ေလးမုိ႔ မေျပာေတာ့ပါဘူးဗ်ာ။

ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဗမာေထာင္း
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဗမာေထာင္းဆုိတာက ပန္းေထြေဖ်ာ္လို႔ မေျပာခ်င္လုိ႔ပါ။ ပန္ေထြေဖ်ာ္က တျခားလူမ်ဳိးလုပ္တာကို ေခၚတာလို႔ ၾကားဖူးလို႔ေလ။ ကၽြန္ေတာ္က ဗမာစစ္စစ္ဆုိေတာ့ အမ်ဳိးကို ခ်စ္လို႔ ဗမာေထာင္းလို႔ ေျပာတာ(အဟီးးး)။ အေမ့အိမ္မွာ ေထာင္းသလိုပဲ အရင္ဆံုး ငရုတ္သီးနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဆားထည့္ျပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းပါတယ္။ နံနံပင္ကိုလည္း ေရေဆးျပီး အတူထည့္ေထာင္းလိုက္တယ္။ ျပီးေတာ့မွ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ျပဳတ္ထားတာကို ထည့္ျပီး ညက္ေအာင္ေထာင္း လိုက္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဗမာေထာင္း တခြက္ရျပီေပါ့ဗ်ာ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပန္ေထြေဖ်ာ္ပဲ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေထာင္း စတာေတြက ငါးေျခာက္ဖုတ္ဆီဆမ္းေလးနဲ႔ တြဲစားလို႔ အေတာ္လိုက္ဖက္ပါတယ္။ ဒီမွာေတာ့ ငါးေျခာက္မရိွလို႔ ေကာင္းေသာ္ျငားလည္း မပါေတာ့ဘူးဗ်ာ...။

ပိုျပီး ရွင္းရွင္းေလး ျမင္ရေအာင္ထပ္ရိုက္လိုက္တယ္
အေမ့အိမ္မွာဆုိရင္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို မီးခဲေပၚမွာ တင္ျပီး ဖုတ္ပါတယ္။ ဗမာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးက ခ်ဥ္လည္းခ်ဥ္ မီးဖုတ္ရင္ အန႔ံေလးက ေမႊးေသး။ ေနာက္ျပီး ငရုတ္သီးကလည္း ကုလားေအာ္သီးစိမ္း လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္နဲ႔ဆုိေတာ့ မေကာင္းခံႏိုင္ရိုးလားဗ်ာ။ ဒီက ခရမ္းခ်ဥ္သီးကေတာ့ ပြေဆာင္းေဆာင္းနဲ႔ သိပ္ျပီးမခ်ဥ္ပါဘူး။ ဒါေပမဲ႔လည္း ေစ်းကေတာ့ မခ်ဳိလွဘူး။ မခ်ဳိေပမဲ႔လည္း ဒါေလးေတာ့ ၀ယ္စားအံုးမွေလ။ က်န္းမာေရးက ရိွေသး မဟုတ္လား။ အသားေတြပဲ စားေနရေတာ့ လူေတြလည္း အစြယ္ေတြ ရွည္လာျပီးမွတ္တယ္။

စိမ္းစိမ္းေလေတြက နံနံပင္ေလးေတြပါ
ကဲ… ျဖစ္သလို ခ်က္ထားတာေလးေတြနဲ႔ ညေနစာကို ကၽြန္ေတာ္နဲ႔အတူ လက္ရည္တျပင္တည္း သံုးေဆာင္သြားပါအံုးဗ်ာ။ လက္ရာကေတာ့ သိပ္မေကာင္းဘူးေနာ္…. ၾကိဳေျပာထားတာ... အရည္ေသာက္ကေတာ့ စံပယ္ပန္းလၻက္ေျခာက္ ေရေႏြးေလး လုပ္ထားတယ္ဗ်ာ။

ဒီေန႔ လက္ေဆာ့ခဲ႔တဲ႔ ဓာတ္ပံုေလးေတြေတာ့ ေနာက္ေန႔မွ တင္ေပးေတာ့မယ္။ 

အားလံုးေသာ ကၽြန္ေတာ့္ ညီအစ္ကုိေမာင္ႏွမေတြ ကိုယ္စိတ္ႏွစ္ပါး က်န္းမာခ်မ္းသာ ၾကပါေစ။