ျပီးခဲ႔တဲ႔ပိုစ့္မွာ လြမ္းစရာေတြ မ်ားလြန္းလို႔ ကၽြန္ေတာ္တို႔ဆီမွာ ေႏြရာသီဆုိရင္ အလြန္ေပါတဲ႔ ေဂြးသီးအေၾကာင္းနဲ႔ ေဂြးသီးဟင္း၊ ေဂြးသီးေထာင္း စတာေတြကို ထည့္ျပီး မလြမ္းလိုက္ရဘူး(ဟဲ…ဟဲ) ဒါေၾကာင့္ ပို႔စ္ေလးတခု အေနနဲ႔ အညာက ေဂြးသီးအေၾကာင္းေလး ထပ္ေရးေပးလိုက္ပါတယ္။ မသိေသးသူမ်ား အတြက္ ဗဟုသုတ ေပါ့ေနာ္။ သိျပီးသူေတြ အတြက္ေတာ့ ထပ္ျပီးမွတ္မိတာေပါ့။ အခုေျပာမယ့္ ေဂြးသီးက အခ်ဥ္ေပါင္းသည္ ဆီက ေဂြးသီး မဟုတ္ဘူးေနာ္။ အခ်ဥ္ေပါင္းလုပ္တဲ႔ ေဂြးသီးက အညာမွာ မရိွဘူး။ သူ႕ကို ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ဆီကေတာ့ သေဘၤာေဂြးသီးလို႔ ေခၚတယ္။ စားလို႔ေကာင္းျပီးေတာ့ အေစ့ကေသးတယ္ အလံုးလည္း ၾကီးတယ္။ အခုေျပာမွာက အညာက ေဂြးသီးပါ။
အညာေဂြးသီးက အစိမ္းဆုိရင္ အေတာ္ဖန္တယ္ဗ်။ စားလို႔မေကာင္းဘူး။ အသီးႏုတုန္းမွာလည္း ဖန္တာပဲ။ အသီးႏုကိုေတာ့ ျပဳတ္ျပီးသုပ္စားရင္ စားလို႔ေကာင္းတယ္။ အညာက ေဂြးသီးကို ဘာပဲလုပ္စားစား ငါးပိေလးပါမွ အဆင္ေျပတယ္။ ေဂြးသီးႏုျပဳတ္ျပီးသားကို ငါးပိမီးကင္ျပီးသားနဲ႔ သုပ္စားၾကတယ္။ အေစ့ရင့္သြားတဲ႔ ေဂြးသီးအစိမ္းကိုေတာ့ ငါးပိမီးကင္ျပီးသားနဲ႔ေရာျပီး ေထာင္းစားတယ္။
အညာက ေဂြးသီးကမွည့္ရင္ေတာ့ အေတာ္ေမႊးတယ္။ ဒူးရင္းသီးတို႔ ပိႏၷဲသီးတုိ႔ေလာက္ အနံ႔မျပင္းေပမယ့္ အိမ္မွာ ေဂြးသီးမွည့္ရိွတယ္ဆိုရင္ ဘယ္လိုမွ ၀ွက္(ဖြက္)ထားလို႔ မရဘူး။ သူ႕အနံ႕ကို အညာသူ အညာသားတိုင္း သိတယ္။ အခုလို တေပါင္းလရာသီဆုိရင္ ေတာ္ေတာ္ေလးေပါေနပါျပီ။ ေတာထဲထြက္ရင္ ေဂြးသီးပင္ေတြကို သိသိသာသာ ျမင္ႏိုင္တယ္။ အရြက္ေတြ အကုန္ေၾကြျပီး အပင္ေပၚမွာ ေဂြးသီးေတြပဲ က်န္ေနခဲ႔တာ။ ေဂြးသီးက ညပိုင္းမွာ ေၾကြတာမ်ားတယ္။ အဲ့ဒါေၾကာင့္ မနက္အိပ္ယာ အေစာထျပီး သြားေကာက္မွရတယ္။ ေန႔လည္ ေန႔ခင္းမွာေတာ့ ညေလာက္ သိပ္မေၾကြဘူး။ ေဂြးသီးမွည့္ေကာက္အျပန္ လမ္းမွာလူေတြလို႔ ဘယ္ကျပန္လာလဲ ေမးရင္ လိမ္လို႔မရဘူး။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ေဂြးသီးအနံ႔က ထြက္ေနတာေၾကာင့္ပါ။
ကၽြန္ေတာ္တို႔ ဆီမွာေတာ့ ေဂြးသီးမွည့္ကို ဟင္းခ်က္လို႔တစ္မ်ဳိး၊ ငါးပိနဲ႔ေရာေထာင္းလို႔ တစ္ဖံု အမ်ဳိးမ်ဳိး လုပ္စားၾကတယ္။ အိမ္မွာတုန္းကေတာ့ အစိမ္းဆုိရင္ ဆားနဲ႔ တို႔ျပီးစားတာပဲ။ အမွည့္ ဆုိရင္ေတာ့ ဒီအတုိင္း စားလို႔ေကာင္းတယ္။ ေက်ာင္းကို မုန္႔အျဖစ္နဲ႔ ေဂြးသီးမွည့္ကို ထည့္ယူ သြားဖူးတယ္။ အေမ့အိမ္တုန္းကေတာ့ ဒီလို ေႏြရာသီ အခ်ိန္ဆိုရင္ ေဂြးသီးဟင္းကို မၾကာမၾကာ စားရတတ္တယ္။ ေဂြးသီးဟင္း ခ်က္ရင္လည္း တစ္၀ိုင္းလံုးကို ဟင္းန႔ံကေမႊး ေနတာပဲဗ်။ ေျပာရင္းန႔ဲ အေမခ်က္ေကၽြးတဲ႔ ေဂြးသီးဟင္းကိုေတာင္ သတိရလာျပီ။ ေဂြးသီဟင္းခ်က္ရင္ ႏွမ္းေလွာ္က မပါမျပီးဘူး။ ေဂြးသီးဟင္းထဲကို ႏွမ္းေလွာ္ေလး ေထာင္းျပီးထည့္ရင္ အေတာ္ေလး စားလို႔ေကာင္းတာ။ ေဂြးသီးက အဖန္ဆိုေတာ့ ႏွမ္းေလွာ္ ထည့္လိုက္ရင္ မဖန္ေတာ့ဘူးေပါ့။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ဆီမွာ ေႏြရာသီ ခ်က္တဲ႔ ဟင္းအေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ႏွမ္းေလွာ္ထည့္ခ်က္ၾကတယ္။ သရက္သီးေျခာက္ ဟင္းကိုလည္း ႏွမ္းေလွာ္နဲ႔ခ်က္တယ္။ မန္က်ည္းသီး အစိမ္းကို ဟင္းခ်က္ရင္လည္း ႏွမ္းေလွာ္ေထာင္းထည့္တယ္။ အခ်ဥ္ဟင္းမွာ ႏွမ္းေလွာ္ေလးပါေတာ့ သိပ္ျပီးမခ်ဥ္ေတာ့ဘဲ စားလို႔ေကာင္းတာေပါ့ဗ်ာ။ အရြက္ေတြ သုပ္စားရင္လည္း ႏွမ္းေလွာ္ကိုပဲ ေထာင္းျပီးထည့္သုပ္တယ္။
ေဂြးရြက္ႏုႏုကိုေတာ့ ေရေႏြးေျဖာျပီး ငါးပိခ်က္နဲ႔ တုိ႔စားၾကတယ္။ ေဂြးသီးႏုႏု ေလးေတြကို ခူးျပီး ဆားရည္စိမ္ လည္း လုပ္ထား ၾကတယ္။ သေဘာၤ ေဂြးသီး ကိုေတာ့ ျမိဳ႕ေရာက္မွ အခ်ဥ္ေပါင္းသည္ ဆီက ၀ယ္စားဖူးတာပါပဲ။ သေဘာၤေဂြးသီးကေတာ့ အစိမ္းစားလို႔ ေတာ္ေတာ္ေလး ေကာင္းတယ္ေနာ္။ ရြာဦးေက်ာင္းမွာေတာ့ ဆရာေတာ္ ျမိဳ႕ကယူလာျပီး တစ္ပင္စိုက္ေသးတယ္။ ဒါေပမဲ႔ သက္ဆိုး မရွည္ဘူး။ အသီးတစ္ခါေလာက္ သီးျပီးေတာ့ ေသသြားရွာတယ္။ အညာေဂြးသီး ကေတာ့ စိုက္စရာကို မလိုပါဘူး။ ေတာထဲထြက္ရင္ ေပါမွေပါ။ ေႏြရာသီ ေရာက္လို႔ ေတာထဲသြားရင္ ေဂြးပင္ေအာက္မွာ ျမက္ေျခာက္ေတာေတြၾကားထဲ ေဂြးသီး ရွာရတာလည္း ေပ်ာ္စရာ ေကာင္းတယ္ဗ်။
ရာသီဥတုအလိုက္ ေပၚေပါက္လာတဲ႔ အညာေဒသ အစားအစာေလးေတြ အေၾကာင္းကို ဗဟုသုတအျဖစ္ ေရးသားမွ်ေ၀ေပးျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ့္ရြာေလးကို လာေရာက္ လည္ပတ္သူမ်ား အညာေဒသ အေၾကာင္းေလး ဗဟုသုတ အနည္းငယ္ ရတယ္ ဆုိရင္ ေက်နပ္ပါတယ္။
ကၽြန္ေတာ္မသိေသးတဲ႔ အေၾကာင္းအရာေလးမ်ား ရိွေနပါအံုးမယ္။ ထပ္ျပီးေတာ့ မွ်ေ၀ေပးခဲ႔ပါအံုးဗ်ာ။
စာဖတ္သူမ်ားရဲ႕ ေ၀ဖန္အၾကံေပးခ်က္ေလးေတြက ကၽြန္ေတာ့္အတြက္ အားအင္ေတြပါ....
အားလံုး က်န္းမာ ရႊင္လန္းၾကပါေစ….