အချဉ်ရည်ဟင်းချက်ဖို့ လယ်ကန်စွန်း၊ မုံလာဥဖြူ၊ ခရမ်းချဉ်သီး၊ ပဲစောင်းလျားသီး၊ နံနံပင်နဲ့ မန်ကျည်းရွက်
အညာသား ချက်စားဖြစ်တဲ့ဟင်းထဲမှာ အသီးအရွက်စုံချဉ်ရည်သောက်ဟင်းက အများဆုံးပါပဲ။ အသီးအရွက်က ဝယ်ရတာအဆင်ပြေတော့ မကြာခဏချက်ဖြစ်တဲ့ဟင်းပေါ့။ အချဉ်ဟင်း ငရုတ်သီးထောင်း သို့မဟုတ် ငါးခြောက်ကြော် ဆိုရင် ကျန်တာမပါလည်း ထမင်းမြိန်တဲ့ ဟင်းစပ်လေးပေါ့။ ဒီမှာက သူတို့ကန်စွန်းရွက်ကို အချဉ်ရည်ဟင်းလိုသိပ်မချက်ကြဘူး။ တခါတရံ ပုစွန်နဲ့သူတို့ထိုင်းရိုးရာအချဉ်ဟင်းအနှစ်နဲ့ ရောချက်တာမျိုးတေရှိိတယ်။ ကန်စွန်းရွက်ကြော်ကတော့ စားကြတယ်။ လယ်ကန်စွန်းရိုးနီကိုတော့ အညွှန့်လေးပါတဲ့ အရိုးနုနုအပေါ်ပိုင်းကိုဖြတ်ပြီး သင်္ဘောသီးထောင်းနဲ့ တွဲစားဖို့ ရောင်းကြတယ်။ ပုံထဲကဟာကတော့ အရွက်လေးတွေပါ ပါလို့ အချဉ်ဟင်းချက်ဖို့အဆင်ပြေတာနဲ့ ဝယ်လာခဲ့တာ။ တယောက်တည်းဆိုတော့ တမျိုး ၁၀ ဘတ်ဖိုးဆို စားလို့ဖြစ်တယ်။ မုံလာဥကတော့ အရင်ကဝယ်ထားတဲ့ထဲက တပိုင်းဖြတ်ထည့်၊ ပဲစောင်းလျားသီး၊ မန်ကျည်းရွက်၊ နံနံပင် နဲ့ ပေါက်ပန်းဖြူပွင့်၊ မျှစ်လည်းပါသေးတယ်။ ပေါက်ပန်းဖြူပွင့်ကတော့ မထည့်လည်းဖြစ်တယ်၊ ကိုယ်ကကြိုက်တော့ ထည့်ချက်လိုက်တာ။
အညာသားအမြဲတမ်းချက်စားဖြစ်တဲ့ အချဉ်ရည်သောက်ဟင်းတခွက်ပါ
အချဉ်ဟင်းနဲ့တွဲစားဖို့ ငါးခြောက်ကို ငရုတ်သီးမှုန့်နဲ့ကြော်ထားတာ။ သူတို့ငါးခြောက်အများစုက ဆားသိပ်မငန်ဘူး။ ဆားငန်တဲ့ငါးပုတ်ခြောက်လိုမျိုး ငါးခြောက်ကျတော့လည်းဆားခဲကိုဝါးရတဲ့အတိုင်းကိုငန်တာ။ တခါတုန်းက အရမ်းစားချင်စိတ်ဖြစ်လို့ အထာမသိဘဲ အဲဒီငါးဆားနယ်တပိုင်းကိုဝယ်ပြီးကြော်မိတာ အနံ့က ဒယ်အိုးကို အဝတ်ရေဆွတ်ပြီး အဖုံးအုပ်ကြော်တာကို တဆောင်လုံးဖုံးဖိလို့မရဘူး။ ဘေးအခန်းတွေက အဆောင်ပိုင်ရှင်ကို အသိပေးတဲ့အထိ အနံ့ထွက်သွားလို့ အဲဒီငါးခြောက်ဆို နောက်လုံးဝမဝယ်ရဲတော့ဘူး။
ဒီပုံထဲက အရွက်နှစ်မျိုးကလည်း တွေ့တိုင်းဝယ်စားတဲ့အရွက် နှစ်မျိုးပါပဲ။ တမျိုးက မြန်မာပြည်မှာတေ့ ကြက်သဟင်းရွက်လို့ ခေါ်ကြတယ် ပြောတယ်။ ကျနော်တို့ရွာဘက်မှာတော့ မရှိဘူး။ ဒီရောက်မှ စားဖူးတာပဲ။ သူတို့ကတော့ လာအိုဟင်းလို့ခေါ်တဲ့ မှို၊ မျှစ်၊ ဆူးပုတ်၊ ဆန်းလှော်မှုန့်နဲ့ ချက်တဲ့ဟင်းထဲမှာထည့်ချက်တာစားဖူးတယ်။ ကျနော်ကတော့ ပဲဝါလေးနဲ့ဟင်းချိုချက်တဲ့အခါ ချက်တယ်၊ ကြက်ဥနဲ့ကြော် စားတာကိုလည်း ကြိုက်တယ်။ ကြက်ဥနဲ့ကြော်စားရင်း တော်တော်လေးကို နူးညံ့တယ်။ ပဲဟင်းချိုထဲထည့်ချက်ရင်လည်း အရမ်းစားလို့ကောင်းတယ်။
ကြက်သဟင်းနဲ့ဆူးပုတ်ရွက်ကို ကြက်ဥနဲ့ကြော်ထားတာပါ






No comments:
Post a Comment