အလုပ္ေလးေတြမ်ားေနလို႔စာေတြေတာင္အဆက္ျပတ္သြားတယ္ဗ်ာ။အညာဓေလ့ေလးေတြကိုေျပာျပခ်င္ တာေတြကေတာ့အမ်ားၾကီးပဲဗ်။စိတ္ထဲမွာေတာ့စဥ္းစားထားတာေတြအမ်ားၾကီးပဲ။စာလံုးေလးေတြအျဖစ္ အေကာင္အထည္မေဖာ္ျဖစ္တာ။ဒီေန႔ေတာ့အျပင္မသြားခင္ေလးနံနက္စာစားရင္းနဲ႔အေတြးတခု၀င္လာ လို႔ဒီပုိ႔စ္ေလးေရးလုိက္တယ္။စားရင္းနဲ႔ရတဲ႔အေတြးဆုိေတာ့အစားအစာအေၾကာင္းပဲေပါ့ဗ်ာ။ကၽြန္ေတာ္ေရ ျခားေျမျခားကိုအိမ္နဲ႔ခြဲျပီးေရာက္ဖူးတာဒါပထမဆံုးအၾကိမ္ပါပဲ။ငယ္စဥ္ကဆုိအေမ့အိမ္ကိုမခြဲႏိုင္လို႔ညအိပ္ည ေနခရီးဆုိရင္ဘယ္မွမလိုက္ဘူး။အဲ့ဒီေလာက္အထိအေမ့အိမ္ကိုသံေယာဇဥ္ၾကီးတာ။ထားပါေတာ့ဗ်ာ။ ဟိုစကားေလးလိုေပါ့ေပ်ာ္ရာမွာမေနရ၊ေတာ္ရမွာေနရဆုိတာေလ။ဒီေန့လည္းတစ္ေယာက္ထဲထမင္းစား ေနရင္းနဲ႔အိမ္အေၾကာင္းေတြးမိတယ္။အေမ့အိမ္မွာတုန္းကေတာ့အေဖအေမနဲ႔ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ညီအစ္ကိုတစ္ ေတြေပ်ာ္ေပ်ာ္ပါးပါးထမင္း၀ိုင္းဖြဲ႔စားခဲ႔ၾကတာေပါ့။အေမကလည္းကၽြန္ေတာ္ဖုန္းဆက္တဲ႔အခါေျပာပါတယ္ လူေလးရယ္တဲ႔အေမကေတာ့မင္းတုိ႔ကုိထမင္းစားခ်ိန္ေရာက္လို႔ထမင္းခူးတုိင္းသတိရတယ္တဲ႔။အထူးသ ျဖင့္မင္းတုိ႔ေတြၾကိဳက္တဲ႔ဟင္းေလးေတြခ်က္တဲ႔ေန႔ဆုိရင္ထမင္း၀ိုင္းမွာအေမမ်က္ရည္က်လို႔မင္းအေဖက ေတာင္အေမ့ကိုဆူတယ္တဲ့။အေမမ်က္ရည္က်မယ္ဆုိလည္းက်ေလာက္စရာေလ။သားသမီးေတြအရြယ္မ ေရာက္ခင္ကအိမ္ကထမင္း၀ိုင္းမွာလူစံုတယ္။ကၽြန္ေတာ္တုိ႔အရြယ္ေရာက္လာေတာ့ကိုယ္စီအလုပ္ေလး ေတြနဲ႔အေမ့အိမ္ကိုခြဲျပီးတာ၀န္က်ရာမွာေနၾကရတယ္။အေမ့ထမင္း၀ိုင္းမွာလည္းလူေလ်ာ့သြားတာေပါ့ဗ်ာ
အေမ့ထမင္း၀ိုင္းအေၾကာင္းေျပာရင္ငယ္စဥ္ကစားခဲ႔ရတဲ႔ေျပာင္းဖူးထမင္းတုိ႔၊ေျပာင္းထမင္းတုိ႔အေၾကာင္း လည္းထည့္ေျပာရမယ္ဗ်။ေျပာင္းဖူးကိုေတာ့ျပဳတ္၊ဖုတ္၊ေၾကာ္ေလွာ္ျပီးစားၾကတာအျပင္ဆန္နဲ႔ေရာျပီး လည္းခ်က္စားၾကတယ္။အထူးသျဖင့္ကၽြန္ေတာ္တို႔ေဒသကေတာရြာေလးေတြမွာေျပာင္းဖူးေတြေျခာက္ သြားရင္ထမင္းထဲမွာထည့္ျပီးခ်က္စားၾကတယ္။ဆန္တစ္ျပည္ခ်က္ရတဲ႔အိုးမွာေျပာင္းဖူးေလးႏို႔ဆီသံုးဗူး ေလာက္ထည့္ခ်က္ရင္ဆန္သံုးဗူးသက္တာတယ္ဗ်။မိသားစုမ်ားတဲ႔အိမ္ေတြမွာဆုိရင္အဲ့ဒီလိုပဲခ်က္စား ၾကတယ္။ကိုယ့္လယ္ယာကထြက္တဲ႔သီးႏွံကိုစားေရးမွာျပန္ျပီးအသံုးျပဳၾကတာေပါ့။ေျပာင္းဆန္ကိုလည္း အဲ့ဒီလိုပဲဆန္နဲ႔ေရာခ်က္ျပီးစားၾကတယ္။သူကေတာ့လုပ္ရတာနဲနဲလက္၀င္တယ္။ဆန္နဲ႔ေရာခ်က္တဲ႔အဆင့္ ေရာက္ဖို႔ေျပာင္းႏွံကထုတ္ျပီးသားေျပာင္းေစ့ကိုေမာင္းစင္မွာေထာင္းျပီးမွခ်က္လို႔ရတယ္။ေျပာင္းဖူးက ေတာ့စျပီးေျခာက္ခါစအခ်ိန္မွာဆုိရင္ဒီအတုိင္းပဲအခြံခြာျပီးဓားထက္ထက္နဲ႔အညွာဘက္ကေနစျပီးေတာ့ ပါးပါးေလးလွီးေပးရတယ္။ရလာတဲ႔ေျပာင္းဖူးလွီးျပီးသားေလးေတြကိုမွထမင္းခ်က္တဲ႔အထဲကိုထည့္ခ်က္ တာ။ခ်က္တဲ႔အခါလည္းဆန္နဲ႔တစ္ခါထဲထည့္စရာမလိုဘူး။ဆန္ကုိအရင္ေရေဆးျပီးမီးဖိုေပၚမွာတည္ထား ထမင္းအိုးပြက္လို႔ထမင္းရည္ငွဲ႔ခါနီးမွလွီးထားတဲ႔ေျပာင္းဖူးကိုထည့္ေမႊျပီးခဏေလာက္ၾကာေတာ့ထမင္း ရည္ငွဲ႔ေပးလုိက္ရင္ရျပီ။ထမင္းအိုးကုိမီးဖိုေပၚမွာမီးေလးေအးေအးနဲ႔ႏွပ္ထားလိုက္တာပဲ။ေျပာင္းဖူးကဆန္ နဲ႔အတူနပ္သြားတယ္။ေျပာင္းဖူးေတြအရမ္းေျခာက္သြားျပီဆုိရင္ေတာ့လွီးလို႔ေကာင္းေအာင္မီးဖိုေပၚမွာေရ ေႏြးပြက္ပြက္ဆူနဲ႔တည္ေပးရတယ္။ေရေႏြးေဖ်ာတာေပါ့။အဲ့ဒီေရေႏြးေဖ်ာျပီးသားကိုမွအထက္ကလိုပဲဓား ထက္ထက္နဲ႔လီွးျပီးထမင္းအိုးမွာထည့္ခ်က္တယ္။
ေျပာင္းထမင္းကေတာ့ထမင္းအိုးစျပီးတည္ကတည္းကဆန္နဲ႔အတူေရေဆးျပီးခ်က္ရတယ္။ထမင္းအိုးပြက္ ရင္ဆန္နဲ႔အတူငဲွ႔လုိ႔ရမည့္အေနအထားေရာက္ရင္ထမင္းရည္ငဲွ႔ေပးျပီးမီးဖိုေပၚမွာႏွပ္ထားလိုက္တယ္။ ထမင္းအိုးက်က္ရင္ေတာ့ေျပာင္းထမင္းပူပူေလးရျပီေပါ့။ဒီခ်က္နည္းေလးေတြလည္းအေမ့အိမ္မွာတုန္းက အေမသင္ေပးထားလို႔မွတ္မိေနတာ။ေမာင္းစင္မွာေျပာင္းေထာင္းရင္အေမကေမာင္းခြက္နားမွာေနျပီး ေတာ့ေျပာင္းဆန္ပ်ာတယ္ကၽြန္ေတာ္တို႔ညီအစ္ကိုႏွစ္ေယာက္ကေနာက္ကေနေမာင္းေထာင္းေပးတယ္။ ေျပာင္းဖူးကေတာ့တစ္ေယာက္ထဲလုပ္လို႔ရတယ္။ထမင္းအုိးအရင္တည္ျပီးမွေျပာင္းဖူးလီွးလည္းထမင္းအိုး မပြက္ခင္ျပီးတယ္။တခုေတာ့ရိွတာေပါ့ေျပာင္းဆန္ကတစ္ခါေထာင္းထားရင္သံုးေလးရက္စာအဆင္ေျပ တယ္။ေျပာင္းဖူးကေတာ့တစ္နပ္စာတစ္ခါလွီးရတယ္။ငယ္ငယ္တုန္းကေတာ့ေျပာင္းဖူးေပၚခ်ိန္ဆိုရင္ ေျပာင္းဖူးျပဳတ္ေျပာင္းဖူးဖုတ္၊ေျပာင္းဖူးေၾကာ္စတာေတြစားရတာကိုသေဘာက်တယ္။ေျပာင္းဖူးထမင္းကို ေတာ့မီးဖုိကခ်ျပီးခါစပူပူေလးကိုဆီဆမ္းစားတာရယ္၊မနက္အေစာထမင္းေၾကာ္ရယ္ကိုအၾကိဳက္ဆံုးပဲ။ ညကက်န္တဲ႔ထမင္းကိုမနက္အေစာမွာအေမကဆီေလးနဲ႔ျပန္ေၾကာ္ေပးတာအရမ္းစားလို႔ေကာင္းတယ္။ ေနာက္တခုကကၽြန္ေတာ္တုိ႔အိမ္မွာစိုက္တဲ့ေျပာင္းဖူးကေျခာက္သြားလည္းထမင္းမွာထည့္ခ်က္ရင္ေစးေစး ေလးနဲ႔စားရတာေကာင္းတယ္။အေမနာမည္ေပးထားကေတာ့(ပက္လက္လန္)ေျပာင္းဖူးတဲ႔။ရြာကလူေတြ လည္းအဲ့ဒီလိုပဲေခၚၾကတယ္။ေျပာင္းဖူးကလည္းအမ်ဳိးအစားေတြအမ်ားသားဗ်။ကၽြန္တာ္သိသေလာက္ ပက္လက္လန္ေျပာင္းဖူးအေစ့တုတ္၊ခ်ိတ္ၾကား၊ေခြးလံ၊အျဖဴ၊အနီစတဲ႔အမည္ေတြကိုသိသလိုစားလည္းစား ခဲ႔ဖူးတယ္။အေစ့တုတ္နဲ႔ေခြးလံေျပာင္းဖူးကေတာ့ေတာ္ေတာ္ေလးၾကမ္းပါတယ္။ပက္လက္လန္၊ခ်ိတ္ၾကား၊ ေျပာင္းဖူးအျဖဴ၊အနီစတာ ေတြကေတာ့ေစးေစးေလးနဲ႔စားရတာႏူးညံ့တယ္ဗ်။
ပက္လက္လန္ေျပာင္းဖူးလို႔ဘာေၾကာင့္ေခၚတာလဲဆုိေတာ့အဲ့ဒီေျပာင္းဖူးျပဳတ္ကုိစားတဲ႔အခါပါးစပ္နဲ႔ကိုက္ ျပီးဆြဲရင္ေျပာင္းဖူးကေစးေတာ့ဆြဲကိုက္ရတာေနာက္ပက္လက္လန္လို႔သူ႕နာမည္ကိုအဲ့ဒီလိုေခၚတာတဲ့ဗ်။ ေစးတာကေတာ့တကယ္ေစးပါတယ္။သူနဲ႔ခ်က္တဲ႔ထမင္းဆုိရင္ေအးသြားလည္းမမာဘူး။ေပ်ာ့ေပ်ာ့ေလးပဲ။ ထမင္းပူပူကုိဆီေလးဆမ္းျပီးစားရတာအေတာ္ေကာင္းတယ္ဗ်။မနက္အေစာမွာမေမေၾကာ္ေၾကာ္ေကၽြးတဲ႔ ေျပာင္းဖူးထမင္းေၾကာ္ကလည္းေကာင္းတာပဲ။ထိုင္၀မ္ေျပာင္းဖူးတုိ႔၊သၾကားေျပာင္းဖူးဆုိတာေတြကအခု ေနာက္ပိုင္းမွာေပၚတဲ႔ေျပာင္းဖူးအမ်ဳိးအစားေတြ။စားရတာအရသာရိွသလိုနဲ႔ဗိုက္မျပည့္ပါဘူး။ကၽြန္ေတာ္ တုိ႔ဆီကေျပာင္းဖူးေတြကေတာ့ႏွစ္ဖူးေလာက္စားရင္ဗိုက္ျပည့္တယ္။အေစ့တုတ္ေျပာင္းဖူးဆုိရင္အဖူးေတြ ကသန္ေတာ့တစ္ဖူးေလာက္စားလိုက္ရင္ကုိဗိုက္ျပည့္တာပဲ။ေျပာင္းဖူးကသေရစာအျဖစ္တင္မဟုတ္ဘူးဆန္ နဲ႔ေရာခ်က္တာရယ္၊ဟင္းလည္းခ်က္စားလို႔ရတယ္။ဟင္းကေတာ့ေျပာင္းဖူးအစိုကိုခ်က္မွေကာင္းတာဗ်။ ေျပာင္းဖူးဟင္းခ်ဳိေပါ့။ကၽြန္ေတာ္တုိ႔အညာမွာေျပာင္းဖူးေပၚခ်ိန္ဆုိရင္ေျပာင္းဖူးဟင္းခ်ဳိကိုလည္းခ်က္စား ၾကတယ္။ေျပာင္းဖူးေပၚခ်ိန္မွာဖရံုရြက္တုိ႔မွ်စ္တုိ႔ကလည္းေပါတယ္။ေတာထဲကခ်ဳိးလာတဲ႔မွ်စ္ကိုေရနဲ႔ႏွစ္ည ေလာက္စိမ္လိုက္ရင္မွ်စ္ဆတ္ဆုိတာရတယ္။ေျပာင္းဖူးဟင္းခ်ဳိမွာမွ်စ္ဆတ္ေလးနဲ႔ဖရံုရြက္ေလးထည့္ျပီး မန္က်ည္းသီးစိမ္းေထာင္းေလးနဲ႔စားခဲ႔ရတဲ႔အေမ့အိမ္ကထမင္း၀ိုင္းကိုသတိရမိတယ္။ေျပာင္းဖူးဟင္ခ်ဳိ ခ်က္တာကလည္းသိပ္ျပီးမခက္ပါဘူး။ပထမဆံုးဟင္းခ်ဳိခ်က္မည့္အိုးကိုေရသင့္ေတာ္ရံုထည့္ငါးပိေလးအ နည္းငယ္ဆား၊ၾကက္သြန္၊ဆီစတာေလးေတြထည့္ျပီးေတာ့ေရက်က္ေအာင္တည္ထားတယ္။မွ်စ္ဆတ္ ထည့္မယ္ဆုိရင္ေတာ့တစ္ခါတည္းထည့္ျပီးေတာ့တည္ထားေပါ့။ေျပာင္းဖူးအစုိကိုအေမြးေတြေျပာင္စင္ ေအာင္သင္ျပီးေတာ့ဓားနဲ႔လွီးလို႔ငရုတ္ဆုံဒါမွမဟုတ္ႏို႕ဆီဗူးေလးထဲထည့္ေထာင္းျပီးဟင္းအုိးေရဆူမွာ ထည့္ေမႊတယ္။ေျပာင္းဖူးထည့္ျပီးလို႔ဟင္းအုိးျပန္ပြက္ရင္ဖရံုညႊန္႔ေလးထည့္ျပီးေတာ့ပူပူေလးစားလို႔ရပါျပီ။ ေျပာင္းဖူးဟင္းခ်ဳိခ်က္ရင္မန္က်ည္းသီးစိမ္းေထာင္းကမပါမျဖစ္ပဲ။
ေျပာင္းဆန္ထမင္းကိုေတာ့သိပ္ျပီးမၾကိဳက္ဘူး။ဒါေပမဲ႔လည္းအိမ္မွာခ်က္တဲ႔အခါေတာ့စားရတာပါပဲ။မစား ခ်င္လို႔လည္းမရဘူးေလ။အငတ္မွမေနႏိုင္တာ။ေျပာင္းမွာလည္းအမ်ဳိးအစားေတြကမ်ားတယ္။ဆန္ေျပာင္း ထြက္တုိးေျပာင္း၊ခြံေျပာင္းစသည္ျဖင့္အမ်ဳိးမ်ဳိးပါပဲ။ေဒသလိုက္ျပီးေတာ့အေခၚအေ၀ၚေလးေတြကြဲသြား တယ္။ဆန္းေျပာင္းကေတာ့စားလို႔သိပ္ျပီးမဆုိးလွဘူး။ထြက္တုိးေျပာင္းကေတာ့အေစ့ကအျဖဴေပမယ့္ဆန္ နဲ႔ေရာခ်က္လိုက္ရင္အနီေရာင္ေျပာင္းသြားတယ္။သူနဲ႔ေပါင္းတဲ႔ဆန္ပါျဖဴရာကနီသြားရတယ္။အျမင္ေတာ့ နဲနဲဆုိးေပမယ့္ပူပူေလးမွာစားရင္ေတာ့ေကာင္းပါတယ္။ေျပာင္းဖူးထမင္းေလာက္ေတာ့မႏူးညံ့ဘူး။အဲ့ဒီလုိ ထမင္းေလးေတြလည္းအေမ့အိမ္မွာတုန္းကစားခဲ႔ရတယ္။အဲ့ဒီတုန္းကဘာမွမဟုတ္ခဲ႔ေပမယ့္အခုအခ်ိန္မွာ ျပန္ေတြးမိေတာ့သတိရစရာေလးေတြပါပဲ။မွတ္မိပါေသးတယ္။ဒီကိုလာခါနီးအဲ့ဒီေျပာင္းဖူးထမင္းအေမ့ကို ခ်က္ေကၽြးခိုင္းလို႔အေမကငါ့သားရယ္မင္းကလည္းအခုထိၾကမ္းတမ္းတဲ႔ထမင္းကိုစားခ်င္တုန္းပဲလားတဲ႔။ ဘာရယ္မဟုတ္ပါဘူးငယ္စဥ္ကစားလာခဲ႔တာေလးကိုသတိရျပီးမစားရတာလဲၾကာလို႔အေမ့ကိုခ်က္ေကၽြး ခိုင္းတာပါ။ဖုန္းဆက္တဲ႔အခါအေမကေမးေသးတယ္မင္းတို႔ဆီမွာေျပာင္ဖူးေရာစားရလားတဲ႔။အိမ္မွာေတာ့ ေျပာင္းဖူးေတြေပၚေနျပီ။ငါ့သားေတြကိုသိပ္ျပီးသတိရတာပဲလို႔၀မ္းနည္းတဲ႔အသံနဲ႔ေျပာရွာတယ္။ေျပာင္းဖူး ေတြေပါတဲ႔အခ်ိန္ဆုိရင္သားေတြအတြက္ျပည္၀င္အုိးၾကီးနဲ႔မပ်င္းမရိျပဳတ္ေကၽြးတာ။ေက်ာင္းဆင္းလို႔အိမ္ ေရာက္ရင္ေျပာင္းဖူးျပဳတ္ကအဆင္သင့္ပဲ။ဆီနဲ႔ဆားေရာျပီးေတာ့တုိ႔စားဖုိ႔ပါလုပ္ထားတာေလးကပါေသး တယ္။ထမင္းစားရင္းနဲ႔ရလာတဲ႔အေတြးကလည္းစာလံုးေလးေတြခ်ေရးလုိက္ေတာ့၀တၳဳလည္းမဟုတ္၊ ေဆာင္းပါးလည္းမမည္တဲ႔စာတစ္ေစာင္ရလာတယ္ဗ်ာ။စာဖတ္သူေတြလည္းဒီပို႔စ္ေလးဖတ္ျပီးေတာ့အ နည္းငယ္မွ်ဗဟုသုတေလးရတယ္ဆုိရင္ေရးရက်ဳိးနပ္ပါတယ္။လိုတာပိုတာေလးမ်ားရိွရင္လည္းေ၀ဖန္ အၾကံျပဳေပးၾကပါလို႔....
2 comments:
အေမ့အိမ္က ေျပာင္းဖူးထမင္းေလး ေတာ္ေတာ္စားေကာင္းမယ့္ ပုံပဲ။ ဒါေပမယ့္ ခုက ညေနဘက္ျဖစ္ေနလုိ႔ မထက္ျဖန္မွ တစ္ခါလာျပီး စားေတာ့မယ္။ အင္း ကာယကံ၇ွင္က ကပ္မွ စားရမွာပါေလ။ ရဟန္းဆုိတာ ဒီလုိပဲ။ (ေပ်ာ္ရႊင္ေစဘုိ႔ပါ) ေအးခ်မ္းပါေစ။
တင္ပါ့ဘုရား...ကပ္ရမွာေပါ့...ဘုန္းၾကီးေက်ာင္းသားလုပ္တုန္းကေတာ့ ဆြမ္းသပိတ္ထဲမွာ ရြာထဲကအိမ္ေတြက ေလာင္းထည့္တဲ႔ဆြမ္းေလးေတြက ေျပာင္းဖူးထမင္းလည္းပါတယ္ ေျပာင္းဆန္ထမင္းလည္းပါတယ္ ဆန္ထမင္းလည္းပါတယ္ အဲ့ဒီတုန္းကေတာ့ ဆန္ထမင္းတံုးေလးေတြကို ေရြးျပီးစားျဖစ္တယ္...က်န္တာေတြက စားရတာရိုးေနလို႔...လာလည္တာေက်းဇူး တင္ပါတယ္ဘုန္းဘုန္းဘုရား...
Post a Comment