အခုလို ေႏြရာသီေရာက္ခါစ တပိုတြဲ တေပါင္းလ ဆိုရင္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ဆီမွာ ဟင္းခ်က္စရာ အလြန္ရွားပါတယ္။ မိုးရာသီမွာ ေပၚတဲ႔မွ်စ္ကုိ ေတာင္ရိုးေပၚ တက္ခ်ဳိးျပီး အခ်ဥ္တည္ ထားတဲ့ မွ်စ္ခ်ဥ္ရယ္၊ မန္က်ည္းသီးမွည့္၊ ခ်ဥ္ေပါင္သီးေျခာက္၊ ရံုးပတီသီးေျခာက္ စတာေတြက အညာ ေႏြရာသီရဲ႕ ဟင္းစားမ်ား ျဖစ္ၾကပါတယ္။ ေနာက္ျပီး ထန္းရည္နည္(ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ဆီမွာေတာ့ အလင္လုိ႔ေခၚသည္)ကလည္း တစ္ခါတစ္ရံ ခ်က္စားလို႔ ေကာင္းပါတယ္။ ထန္းရည္ခါး လုပ္ျပီးက်န္တဲ႔ အနည္ကို ခ်က္စားၾကတာပါ။ အရသာက နဲနဲခ်ဥ္တယ္။ ဟင္းခ်က္စရာရွားေတာ့ သူလည္း ဟင္းတစ္မယ္ ျဖစ္တာပါပဲ။ ထန္းရည္နည္ ဟင္းေလးခ်က္ျပီး တမာရြက္ ျပဳတ္ေလးနဲ႔ျမဳတ္စားရတာ ကလည္း တစ္မ်ဳိးေကာင္းပါတယ္။ထန္းရည္နည္ကို အေစးက်ေအာင္ က်ဳိခ်က္လိုက္ရင္ေတာ့ ပုန္းရည္ၾကီးကဲ႔သုိ႔ သုပ္စားႏိုင္ပါတယ္။ကၽြန္ေတာ္တို႔ငယ္ငယ္က ေႏြရာသီဆုိရင္ ထမင္းစား နည္းပါတယ္။ ရာသီဥတု ကလည္း ပူျပင္းေတာ့ ေရကိုသာ မၾကာခဏ ေသာက္ ေနရေတာ့ ထမင္းစားနည္းတာ ထင္ပါတယ္။
ဒီဘက္ကပံုေလးကတမာခ်ဥ္ပါ
ေႏြရာသီေရာက္လို႔ သစ္ရြက္ေတြ ေၾကြျပီး အသစ္ျပန္ထြက္ရင္ေတာ့ သဘာ၀ အစားအစာေလးေတြ စားရပါတယ္။တမာပင္ေတြက ထြက္တဲ႔တမာရြက္ႏုကို ဆီးသီး၊မန္က်ည္းသီးနဲ႔ ေရာျပဳတ္ျပီး တုိ႔စရာအျဖစ္ စားသံုးၾကတယ္။ တမာမွာလည္း ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ဆီမွာ အပင္ႏွစ္မ်ဳိးရိွပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ေဒသ အေခၚ ကုလားတမာရယ္၊ ဗမာတမာရယ္ေပါ့။ ဗမာတမာကို စားသံုးသူမ်ားပါတယ္။အပင္ေပါေတာ့ ေခ်း(ေဂ်း)မ်ား ၾကတာျဖစ္မွာေပါ့။ ဗမာတမာက စားလုိ႔ပိုေကာင္းပါတယ္။ တခ်ဳိ႕အပင္ေတြဆုိရင္ အရြက္ႏုေလးမ်ားနဲ႔အတူ အဖူးေလးမ်ားပါ တစ္ခါထဲထြက္ၾကတယ္။ အဲ့ဒီအရြက္နဲ႔ အဖူးေရာျပီးထြက္တဲ႔ ဗမာတမာပင္ကေတာ့ လူခူးတာနဲ႔ ေျပာင္တာပါပဲ။ တမာရြက္ႏုမ်ားကို အိမ္စားဖုိ႔အတြက္သာမက ေရာင္းစားရန္အတြက္ပါ ျပဳလုပ္သူမ်ားလည္း ရိွပါတယ္။တမာရြက္ႏု ေပၚခါစဆုိရင္ ေစ်းအေတာ္ေကာင္းပါတယ္။ တျခားရြာမ်ားက ထမင္းထုပ္နဲ႔ေတာင္ လာျပီးခူးၾကတယ္။ ေတာထဲသြားလို႔ကေတာ့ တမာရြက္တစ္အိုးျပဳတ္ စာေလာက္က ဘယ္နားေလးမွာ ခူးခူး ရႏိုင္တယ္ဗ်။ အခါးၾကိဳက္တဲ႔သူေတြ အတြက္ေတာ့ သိပ္ေကာင္းပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးငါးပိခ်က္ေလးနဲ႔ တို႔ျမဳတ္စားရကိုေတာ့ သေဘာက်တယ္ဗ်။ ေရွးလူၾကီးမ်ားက "အိမ္ေရွ႕တမာ၊ အိမ္ေနာက္ ခံတက္ စီးပြားတက္" ဆုိျပီး ဆုိရိုးစကားထားခဲ့ပါတယ္။ တမာရြက္နဲ႔ ခံတက္ရြက္ကို စားသံုးျပီး က်န္းမာေရးေကာင္းေတာ့ အလုပ္မ်ားမ်ား လုပ္ႏိုင္ျပီး စီးပြားတက္တယ္လို႔ ဆုိလုိတာျဖစ္ပါတယ္။
ဒါကေတာ့ပြင့္တဲ့အဆင့္ေရာက္ေနတဲ့ကုလားတမာပါ
ေနာက္အရြက္တစ္မ်ဳိးက သမုန္း(ခ)သမားမုန္း ပါတဲ႔။ သူလည္း ေဆးဘက္၀င္ အပင္တစ္မ်ဳိးပါပဲ။ သူ႕အရြက္ကို စားသံုးျပီး က်န္းမာေရး ေကာင္းလို႔ သမားေတာ္ေတြ ေဆးမကုရဘဲ မုန္းလို႔ သမားမုန္းပင္ လို႔ေခၚပါတယ္။ သူကေတာ့ တေပါင္းလ ေလာက္မွာ အရြက္ႏုေတြ ျပန္ထြက္ပါတယ္။ တမာရြက္လိုပဲ အဖူးနဲ႔အရြက္ တစ္ခါထဲ ထြက္တာပါ။ အဖူးမ်ားတဲ႔အပင္ ကိုေတာ့ လူၾကိဳက္မ်ားပါတယ္။ သမုန္းပင္ တစ္ပင္ ႏုျပီဆုိတာနဲ႔ အဖူးနဲ႔အရြက္အႏုကို ခူးျပီး ဆီးခ်ဥ္သီး ဒါမွမဟုတ္ မန္က်ည္းသီးမွည့္ ေလးထည့္ျပီး မီးဖိုေပၚတင္ျပဳတ္ပါတယ္။ အရြက္နဲ႔အဖူးေလးေတြ က်က္ေတာ့ မီးဖုိကခ် ေရေအးေလး ထည့္ျပီး စိမ္ထားယံုပါပဲ။ သူက အဖန္ဓာတ္နဲနဲပါလို႔ အခ်ဥ္နဲ႔ျပဳတ္ရတာပါ။သမုန္းဖူးကိုလည္း ျပဳတ္ျပီး ျမိဳ႕ေပၚ တက္ေရာင္းသူမ်ား ရိွပါတယ္။ သူလည္းရာသီေပၚ အစားအစာ တစ္မ်ဳိးျဖစ္တာေၾကာင့္ သင့္တင့္တဲ့ ေစ်းရပါတယ္။ သမုန္းဖူးျပဳတ္ကို ကုလားပဲေလွာ္ေထာင္းေလးရယ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလး တစ္လံုး ေလာက္ထည့္ျပီး ေႏြရာသီ ေန႔လည္ခင္း စကား၀ိုင္းမွာ ေရေႏြးၾကမ္းနဲ႔ စားသံုးၾကတယ္။ မန္က်ည္းသီးမွည့္ ဟင္းေလးခ်က္ျပီး သမုန္းဖူးျပဳတ္ အတို႔အျမဳတ္ ေလးနဲ႔ဆုိလည္း ထမင္းျမိန္တာပါပဲ။ငရုတ္သီးနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေထာင္းေလး လည္းပါတယ္ေနာ္။ ကၽြန္ေတာ္ ငယ္ငယ္ကေတာ့ ေႏြရာသီ မနက္အိပ္ယာထ နံနက္စာ(ထမင္းၾကမ္း) စားတဲ႔အခါ အဖြားက သမုန္းဖူးသုပ္နဲ႔ ေကၽြးပါတယ္။ ကုလားပဲေလွာ္ အစား ႏွမ္းေလွာ္ကို လည္းထည့္သုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ အရသာကေတာ့ တစ္မ်ဳိးစီေပါ့။ ဘာနဲ့ပဲသုပ္သုပ္ စားလို႔ အေတာ္ေကာင္းပါတယ္။
ဒါလည္းကုလားတမာပါပဲ
ေနာက္တစ္ပင္က ဖလန္ပင္ လို႔ေခၚပါတယ္။ သူလည္း ေႏြရာသီမွာ အရြက္အဖူး ထြက္ပါတယ္။ ဒီအပင္ကေတာ့ အဖူးအပြင့္ေတြ အရင္ထြက္တယ္။ ျပီးမွအရြက္က ထြက္ပါတယ္။ အဖူးအပြင့္ေလးမ်ားကို ခူျပီးအထက္အတိုင္း အခ်ဥ္ေလးန႔ဲဲျပဳတ္ျပီး ေႏြရာသီေန႔လည္ခင္းမွာ ေရေႏြၾကမ္းနဲ႔ တြဲဖက္ျပီး စားေသာက္ႏိုင္တယ္။ ပုိက္ဆံမကုန္တဲ႔ ဘဘာ၀ အျမည္းေပါ့။အဖူးအရြက္ ျပဳတ္ဆုိေတာ့ သိတဲ့အတုိင္း အတို႔အျမဳပ္ လုပ္စားလို႔လည္း ရတာေပ့ါ။ သူ႕ကိုေတာ့ ငံျပာရည္ခ်က္ေလး၊ငါးပိခ်က္ေလးနဲ႔ ထမင္း၀ိုင္းမွာ တြဲဖက္ျပီး စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။ေႏြရာသီမွာ ေတာင္သူလုပ္ငန္းကလည္း ပါးေတာ့ ေန႔လည္ေန႔ခင္း နားနားေနေန တစ္ေရးတစ္ေမာ အိပ္စက္ျပီး အိပ္ယာထမွာ အရြက္သုပ္ေလးနဲ႔ေရေႏြးၾကမ္း ေသာက္ရတာကလည္း အရသာတစ္မ်ဳိးထူးပါတယ္။
ေထာက္ရွာပင္( from google )
ေထာက္ရွာပင္ သည္လည္း ေႏြရာသီမွာ အရြက္ႏုထြက္တဲ႔ အပင္တစ္မ်ဳိးပါ။ သူ႕အရြက္ကလည္း ျပဳတ္ျပီးေတာ့ သုပ္စားလို႔ေကာင္းပါတယ္။ ေထာက္ရွာရြက္က အနည္းငယ္ ခါးတဲ့ အရသာရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သရက္သီးေျခာက္ မန္က်ည္းသီးမွည့္ စတာေလးေတြနဲ႔ ေရာျပီး ျပဳတ္ေပးရပါတယ္။ က်က္ေတာ့ ေရေအးေလးနဲ႔ လဲေပးျပီး စိမ္ထားရပါတယ္။ေထာက္ရွာရြက္ကိုလည္း အထက္မွာ ေျပာခဲ႔တဲ႔ အတုိင္း သုပ္စားႏိုင္ပါတယ္။ သူကႏွမ္းေလွာ္ေလးနဲ႔ သုပ္ရင္ပိုျပီးေတာ့ စားလို႔ေကာင္းတယ္ဗ်။ အရသာက နဲနဲေလး ခါးသက္သက္နဲ႔ စားရတာ ခံတြင္းရွင္း ပါတယ္။ေထာက္ရွာရြက္သုပ္ကုိ ထမင္းနဲ႔ တြဲဖက္ျပီး စားသံုးႏုိင္ သလို ေရေႏြးၾကမ္း၀ိုင္းမွာလည္း အျမည္းအျဖစ္ စားသံုးၾကပါတယ္။ ညေနပိုင္းမွာ သရက္သီးေျခာက္ကို ႏွမ္းေလွာ္ေလးနဲ႔ ခ်က္ျပီးေတာ့ ေထာက္ရွာရြက္သုပ္ေလးရယ္၊ ငရုတ္သီး ၾကက္သြန္ျဖဴ ေထာင္းေလးရယ္ ကလည္း ထမင္းျမိန္တဲ႔ အညာေဒသ ေႏြရာသီဟင္း အစပ္ေလး တစ္မ်ဳိးပါပဲဗ်ာ။
ေညာင္ခ်ဥ္ဖူး ဆုိတာလည္း ရိွေသးတယ္ဗ်။ သူကလည္း ေႏြရာသီမွာပဲ အရြက္ႏုထြက္တယ္။ အဖူးလို႔ေခၚေပမဲ႔ အရြက္ႏုေလးေတြထြက္ဖို႔ အဖူးေလးေတြ ျဖစ္ေနတာပါပဲ အဖူးကေတာ့ ေနာက္ပိုင္း အရြက္ရင့္မွ ထြက္တာပါ။ အဲ့ဒီ အရြက္ႏုေလးေတြကိုလည္း ျပဳတ္ျပီးေတာ့ အထက္ကေျပာခဲ႔သလို သုပ္စား ႏိုင္ပါတယ္။ သူကေတာ့ အဖန္ဓာတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစားမ်ားရင္ အစာမေၾကတာ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ တန္ေဆးလြန္ေဘး ဆိုတာလိုေပါ့။ ေဘးျဖစ္ေအာင္ေတာ့လည္း မစားၾကပါဘူးဗ်ာ။ အခု ကၽြန္ေတာ္ေျပာျပ ခဲ႔တဲ႔ အပင္မ်ားနဲ႔ အရြက္အဖူးမ်ားဟာ ကၽြန္ေတာ္တို႔ အညာေဒသမွာ ေပါမ်ားစြာ ေတြ႔ႏုိင္ပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ငယ္ငယ္က ေႏြရာသီဆိုရင္ အဖြားနဲ႔ ေတာထဲထြက္ျပီး ေထာက္ရွာရြက္၊သမုန္းဖူး၊တမာရြက္ႏု စတာေတြကို ခူးတယ္။ အိမ္ေရာက္ေတာ့ အဖြားက စိတ္ရွည္လက္ရွည္ သန္႔စင္ေအာင္လုပ္ျပီး တစ္အိုးစီ တည္ျပဳတ္တယ္။ ျပီးရင္း ေျမးေတြကို ေနလည့္ခင္း ထမင္းၾကမ္းနဲ႔ အရြက္သုပ္ အဆာေျပ လုပ္ေကၽြးတယ္။ အဘကိုလည္း ေရေႏြးၾကမ္းနဲ႔ အရြက္သုပ္ အျမည္းေလးေပါ့။ တကယ္ေတာ့ ဒါေတြက ေတာသဘာ၀မွာမွ ရာသီအလိုက္ ရႏိုင္တဲ႔ အစားအစာေလးေတြပါ။ တစ္ေနရာနဲ႔ တစ္ေနရာ အေခၚအေ၀ၚ ေလးေတြ ကြဲျပားေကာင္း ကြဲျပားႏိုင္ပါတယ္။ ေငြကုန္ေၾကးက် သက္သာျပီး က်န္းမာေရးနဲ႔လည္း ညီညြတ္တဲ႔ရာသီစာ အရြက္အဖူးသုပ္ ေလးမ်ားကို အေ၀းေရာက္ေနမွ ပိုျပီး တမ္းတမိတယ္ဗ်ာ။ အခုဆုိရင္ ျမန္မာျပည္မွာ တေပါင္းလ ထဲေရာက္ေနျပီ ဆုိေတာ့ ကၽြန္ေတာ္ေျပာတဲ႔ အပင္ေတြက အရြက္အဖူးေလးေတြလဲ လိႈင္လိႈင္ေပါေန ေလာက္ျပီေပါ့။ ကၽြန္ေတာ့္အဖြားလည္း အရင္တုန္းကလို ေျမးေတြနဲ႔ ေတာကို မထြက္ႏိုင္ေတာ့ဘူး။ အရင္က သူသြားခဲ့ေနရာ ေတြကိုပဲ ေျမးေတြကို ေျပာျပျပီး သူ႕ကိုယ္စား သြားခူးခိုင္း ေနေလာက္ျပီေပါ့ဗ်ာ။ အရင္က အဖြားနဲ႔အတူ ေႏြရာသီမွာေပၚတဲ႔ အဖူးအရြက္ေတြကို ခူးခဲ့တဲ႔ ေျမးျဖစ္သူ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ အဖြားနဲ႔ေ၀းရာ၊ ကၽြန္ေတာ္ခ်စ္တဲ႔ ရြာေလးနဲ႔ေ၀းရာ ဆီကို ေရာက္ေနတယ္။ ရာသီေတြ ဘယ္လို႔ပဲ ေျပာင္းလည္း ေနပါေစ ဒီအဖူးအရြက္ေတြကေတာ့ မေျပာင္းလည္းပဲ ႏွစ္စဥ္ေႏြရာသီေရာက္ရင္ အခ်ိန္မွန္ ဖူးပြင့္ျပီးေတာ့ အညာသူ အညာသားေတြရဲ႕ စားေရးမွာ အေထာက္အကူ ျပဳေနမွာကေတာ့ မလဲြပါဘူး....
ေျပာခဲ႔တာေလးေတြက ရာသီဥတုအလိုက္ ရႏိုင္တဲ႔ အစားအစာ ေလးေတြပါ။ တကယ္လို႔ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ရြာေလးကို ေႏြရာသီမွာ အလည္တစ္ေခါက္ ေရာက္ခဲ့မယ္ ဆုိရင္ေတာ့ ကၽြန္ေတာ္ေျပာခဲ႔တဲ႔ အပင္ေတြက အရြက္အဖူးသုပ္ ေလးေတြကို ျမည္းစမ္းခြင့္ ရမွာေပါ့။ ဘာရယ္မဟုတ္ပါဘူး ရြာကိုသတိရလို႔ အလြမ္းေျပ ေရးလိုက္တာပါ။ လာေရာက္ လည္ပတ္သူမ်ား အနည္းငယ္ပဲျဖစ္ျဖစ္ ဗဟုသုတရ တယ္ဆုိရင္ ေက်နပ္ပါတယ္။
(ကုလားနဲ႔ဗမာတမာကြဲျပားတာက အရြက္ခ်င္းလည္းမတူပါဘူး။ အပင္မွာလည္း ဗမာတမာက အေပြးထူျပီးေတာ့ ပိုျပီးသန္မာပါတယ္။ အရြက္လည္းၾကီးပါတယ္ အဖူးအပြင့္လည္း ကုလားတမာထက္ ပိုျပီးသန္ပါတယ္။ အခါးရသာကေတာ့ဗမာက အနည္ငယ္ေပါ့ပါတယ္။ စားလို႔လည္းပိုျပီးေကာင္းပါတယ္။အလြန္အကၽြံစားရင္ေတာ့ ဘယ္တမာပဲ ျဖစ္ျဖစ္ အေၾကာတက္ပါတယ္။ လြယ္လြယ္ေျပာရရင္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ဆီမွာကုလားတမာက ရြာထဲမွာေပါက္တာေတြမ်ားတယ္။)
0 comments:
Post a Comment