အခါးအရသာထဲေတြထဲမွာအၾကိဳက္ဆံုးကေတာ့ေၾကာင္လွ်ာသီးပါ။အရြက္ထဲမွာဆုိေခြး(ေဂြး)ေတာက္ရြက္၊
တမာရြက္၊ၾကက္ဟင္းခါးသီးကိုေတာ့သိပ္ၾကိဳက္တဲ႔အထဲမွာမပါပါဘူး။ဒါေပမဲ႔ျမန္မာျပည္နဲ႔ေ၀းလာတဲ႔အခါ
ၾကက္ဟင္းခါးသီးကိုပဲ၀ယ္လို႔လြယ္ေတာ့စားရင္းစားရင္းကေနအခုေတာ့ၾကိဳက္သြားပါျပီ။ဖိလစ္ပိုင္လူမ်ဳိးေတြ
လည္းၾကက္ဟင္းခါးသီးကိုေတာ့ေတာ္ေတာ္စားၾကပါတယ္။ေနာက္ျပီးဆယ့္ႏွစ္ရာသီပတ္လံုး၀ယ္လုိ႔ရသလို
ေစ်းလည္းသိပ္မၾကီးလွပါဘူး။ေစ်းထဲမွာအမ်ားဆံုးေတြ႔ရတာကေတာ့ထိုင္၀မ္သီးလို႔ေခၚတဲ႔အေတာင့္ရွည္
မ်ဳိးေတြမ်ားပါတယ္။အညာအေခၚအပုသီးကေတာ့တခါတခါမွေတြ႔သလိုေတြ႔တုိင္းလည္း၀ယ္ျဖစ္ပါတယ္။
အပုသီးကိုစားရတာပိုခါးျပီးအရသာကပိုေလးတယ္ထင္လုိ႔ပါ။
ေစ်းထဲသြားရင္ၾကက္ဟင္းခါးရြက္အညႊန္႔ေတြလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေရာင္းေနတာလည္းအျမဲတမ္းေတြ႔ရ
ပါတယ္။သူတုိ႔ကေတာ့ပဲတီစိမ္းနဲ႔ဟင္းခ်ဳိခ်က္စားၾကတယ္။က်ေနာ္ကေတာ့၀ယ္ျဖစ္ရင္အတုိ႔အျမွဳပ္လုပ္စား
တာမ်ားပါတယ္။ေနာက္ထပ္အညာမွာရွိတဲ႔ၾကက္ဟင္းခါးသီးတစ္မ်ဳိးကေတာ့ေတာထဲမွာေပါက္တဲ႔အရိုင္းသီး
ပါ။အသီးအရြယ္အစားကအပုသီးထက္ေသးျပီးေလာက္စာလံုးအရြယ္သာသာပဲရွိပါတယ္။အဲ႔ဒီအရိုင္းသီးကို
ေတာ့မီးဖုတ္ျပီးငါးပိနဲ႔ေထာင္းစားလို႔အရမ္းေကာင္းပါတယ္။အလံုးလိုက္ထက္ျခမ္းခြဲျပီးငရုတ္သီးစပ္ေၾကာ္စား
ရင္လည္းေကာင္းပါတယ္။
အခုက်ေနာ္ခ်က္ထားတာကေတာ့အညာမွာေခၚတဲ႔အပုသီးမ်ဳိးပါ။ခ်က္ျဖစ္တဲ႔အခါတုိင္းအပုသီးကိုပဲသံုးပါ
တယ္။ငယ္ေသးတဲ႔အခ်ိန္ဆုိေတာ့ၾကက္ဟင္းခါးသီးဟင္းစားျပီးအေၾကာတက္ရင္လည္းခဏပဲမုိ႔စားခ်င္
စိတ္ျဖစ္တုိင္းခ်က္စားျဖစ္တဲ႔ဟင္းတစ္ခြက္ဆုိလည္းမမွားပါဘူး။ေနာက္ျပီးအခါးအရသာကထမင္းျမိန္ေစ
တာလားမသိဘူး။ဒီဟင္းတစ္မ်ဳိးရွိရင္ထမင္းစားရတာအဆင္ေျပပါတယ္။စျပီးခ်က္တဲ႔ေန႔ဆိုအခါးဓာတ္က
သိသာေပမဲ႔ေနာက္ရက္ေတြမွစားရင္အရမ္းေကာင္းပါတယ္။ပုစြန္ေျခာက္လည္းမရွိေတာ့အခါးဓာတ္ထိန္း
ေအာင္တခါတေလငါးနီတူေျခာက္နဲ႔ခ်က္တယ္။တခါတေလက်ေတာ့တျခားငါးေျခာက္တစ္မ်ဳိးနဲ႔ခ်က္ပါ
တယ္။
ဒီတစ္ခါခ်က္တဲ႔အထဲကိုေတာ့ငါးေျခာက္အျပင္ေျမပဲဆံအစိမ္းကိုေထာင္းျပီးထည့္ထားပါတယ္။ငါးေျခာက္
လည္းပါေျမပဲဆံလည္းေရာထားေတာ့အခါးအရသာေပါ႔ျပီးစားရတာတစ္မ်ဳိးေကာင္းပါတယ္။ခ်က္နည္းက
ေတာ့သိပ္ျပီးမခက္ပါဘူး။အရင္ဆံုးၾကက္ဟင္းခါးသီးကိုလိုခ်င္တဲ႔အရြယ္အစားရေအာင္လီွးျပီးဆားနဲ႔နယ္
ထားလိုက္ပါ။ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွစ္လံုးၾကက္သြန္နီတစ္လံုးပါးပါးလွီးျပီးငါးပိသင့္ေတာ္ယံုထည့္ဆီသတ္ပါတယ္။
ငရုတ္သီးမွည့္ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ေျမပဲဆံေရာေထာင္းထားတာနဲ႔ဆားဟင္းအရသာမႈန္႔တုိ႔ကိုထည့္ျပီးဆီသတ္
ပါတယ္။ဆီသတ္တာေမႊးလာေတာ့ငါးေျခာက္ကိုေရေဆးျပီးအတံုးေလးေတြတုံးထည့္ပါတယ္။ငါးေျခာက္
ထည့္ျပီးေရအနည္းငယ္ထည့္အဖံုးအုပ္ထားပါတယ္။ေရခန္းေတာ့မွဆားးနယ္ထားတဲ႔ၾကက္ဟင္းခါးသီး
ကိုေရေဆးထည့္ပါတယ္။ၾကက္ဟင္းခါးသီးႏူးေအာင္ေရသင့္ေတာ္ယံုထည့္ဒယ္အုိးကိုအဖံုးအုပ္ျပီးမီးေအး
ေအးနဲ႔တည္ပါတယ္။ေရခန္းျပီးဆီပဲက်န္ျပီဆုိရင္ေတာ့မက်က္လည္းခါးက်က္လည္းခါးတဲ႔ၾကက္ဟင္းခါးသီး
ဟင္းတစ္ခြက္အဆင္သင့္ျဖစ္ပါျပီ။
ထမင္းပူပူတစ္ပန္းကန္နဲ႔ၾကက္ဟင္းခါးသီးခ်က္တြဲဖက္ျပီးေကာက္ညွင္းေမႊးလဘက္ေျခာက္ေရေႏြးၾကမ္း
တစ္ခြက္နဲ႔ဆုိရင္ထမင္းတစ္ႏွပ္အတြက္အဆင္ေျပသြားပါျပီ။ေနာက္ေန႔ခ်က္ရမွာပ်င္းလို႔တစ္ခါခ်က္ရင္
ႏွစ္ရက္ေလာက္စားပါတယ္။ေန႔တုိင္းမိုးလင္းတာနဲ႔ထမင္းဟင္းခ်က္ျပဳတ္ျပီးဘုရားဆြမ္းကပ္ဘုရားရွိခိုး
ထမင္းစားျပီးမွေက်ာင္းသြားစရာရွိသြား၊မရွိေတာ့အိမ္မွာပဲစာလုပ္လိုက္နဲ႔တစ္ေန႔တာအခ်ိန္ေတြကုန္လြန္
ေအာင္အသံုးခ်ရပါတယ္။
အားလံုးကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာက်န္းမာခ်မ္းသာျပီးလိုအင္ဆႏၵေတြျပည့္၀ၾကပါေစေၾကာင္းဆုေတာင္းေမတၱာပို႔
သပါတယ္ဗ်ာ။
တမာရြက္၊ၾကက္ဟင္းခါးသီးကိုေတာ့သိပ္ၾကိဳက္တဲ႔အထဲမွာမပါပါဘူး။ဒါေပမဲ႔ျမန္မာျပည္နဲ႔ေ၀းလာတဲ႔အခါ
ၾကက္ဟင္းခါးသီးကိုပဲ၀ယ္လို႔လြယ္ေတာ့စားရင္းစားရင္းကေနအခုေတာ့ၾကိဳက္သြားပါျပီ။ဖိလစ္ပိုင္လူမ်ဳိးေတြ
လည္းၾကက္ဟင္းခါးသီးကိုေတာ့ေတာ္ေတာ္စားၾကပါတယ္။ေနာက္ျပီးဆယ့္ႏွစ္ရာသီပတ္လံုး၀ယ္လုိ႔ရသလို
ေစ်းလည္းသိပ္မၾကီးလွပါဘူး။ေစ်းထဲမွာအမ်ားဆံုးေတြ႔ရတာကေတာ့ထိုင္၀မ္သီးလို႔ေခၚတဲ႔အေတာင့္ရွည္
မ်ဳိးေတြမ်ားပါတယ္။အညာအေခၚအပုသီးကေတာ့တခါတခါမွေတြ႔သလိုေတြ႔တုိင္းလည္း၀ယ္ျဖစ္ပါတယ္။
အပုသီးကိုစားရတာပိုခါးျပီးအရသာကပိုေလးတယ္ထင္လုိ႔ပါ။
ထမင္းျမိန္ေစတဲ႔ၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္
ပါတယ္။သူတုိ႔ကေတာ့ပဲတီစိမ္းနဲ႔ဟင္းခ်ဳိခ်က္စားၾကတယ္။က်ေနာ္ကေတာ့၀ယ္ျဖစ္ရင္အတုိ႔အျမွဳပ္လုပ္စား
တာမ်ားပါတယ္။ေနာက္ထပ္အညာမွာရွိတဲ႔ၾကက္ဟင္းခါးသီးတစ္မ်ဳိးကေတာ့ေတာထဲမွာေပါက္တဲ႔အရိုင္းသီး
ပါ။အသီးအရြယ္အစားကအပုသီးထက္ေသးျပီးေလာက္စာလံုးအရြယ္သာသာပဲရွိပါတယ္။အဲ႔ဒီအရိုင္းသီးကို
ေတာ့မီးဖုတ္ျပီးငါးပိနဲ႔ေထာင္းစားလို႔အရမ္းေကာင္းပါတယ္။အလံုးလိုက္ထက္ျခမ္းခြဲျပီးငရုတ္သီးစပ္ေၾကာ္စား
ရင္လည္းေကာင္းပါတယ္။
အခုက်ေနာ္ခ်က္ထားတာကေတာ့အညာမွာေခၚတဲ႔အပုသီးမ်ဳိးပါ။ခ်က္ျဖစ္တဲ႔အခါတုိင္းအပုသီးကိုပဲသံုးပါ
တယ္။ငယ္ေသးတဲ႔အခ်ိန္ဆုိေတာ့ၾကက္ဟင္းခါးသီးဟင္းစားျပီးအေၾကာတက္ရင္လည္းခဏပဲမုိ႔စားခ်င္
စိတ္ျဖစ္တုိင္းခ်က္စားျဖစ္တဲ႔ဟင္းတစ္ခြက္ဆုိလည္းမမွားပါဘူး။ေနာက္ျပီးအခါးအရသာကထမင္းျမိန္ေစ
တာလားမသိဘူး။ဒီဟင္းတစ္မ်ဳိးရွိရင္ထမင္းစားရတာအဆင္ေျပပါတယ္။စျပီးခ်က္တဲ႔ေန႔ဆိုအခါးဓာတ္က
သိသာေပမဲ႔ေနာက္ရက္ေတြမွစားရင္အရမ္းေကာင္းပါတယ္။ပုစြန္ေျခာက္လည္းမရွိေတာ့အခါးဓာတ္ထိန္း
ေအာင္တခါတေလငါးနီတူေျခာက္နဲ႔ခ်က္တယ္။တခါတေလက်ေတာ့တျခားငါးေျခာက္တစ္မ်ဳိးနဲ႔ခ်က္ပါ
တယ္။
လည္းပါေျမပဲဆံလည္းေရာထားေတာ့အခါးအရသာေပါ႔ျပီးစားရတာတစ္မ်ဳိးေကာင္းပါတယ္။ခ်က္နည္းက
ေတာ့သိပ္ျပီးမခက္ပါဘူး။အရင္ဆံုးၾကက္ဟင္းခါးသီးကိုလိုခ်င္တဲ႔အရြယ္အစားရေအာင္လီွးျပီးဆားနဲ႔နယ္
ထားလိုက္ပါ။ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွစ္လံုးၾကက္သြန္နီတစ္လံုးပါးပါးလွီးျပီးငါးပိသင့္ေတာ္ယံုထည့္ဆီသတ္ပါတယ္။
ငရုတ္သီးမွည့္ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ေျမပဲဆံေရာေထာင္းထားတာနဲ႔ဆားဟင္းအရသာမႈန္႔တုိ႔ကိုထည့္ျပီးဆီသတ္
ပါတယ္။ဆီသတ္တာေမႊးလာေတာ့ငါးေျခာက္ကိုေရေဆးျပီးအတံုးေလးေတြတုံးထည့္ပါတယ္။ငါးေျခာက္
ထည့္ျပီးေရအနည္းငယ္ထည့္အဖံုးအုပ္ထားပါတယ္။ေရခန္းေတာ့မွဆားးနယ္ထားတဲ႔ၾကက္ဟင္းခါးသီး
ကိုေရေဆးထည့္ပါတယ္။ၾကက္ဟင္းခါးသီးႏူးေအာင္ေရသင့္ေတာ္ယံုထည့္ဒယ္အုိးကိုအဖံုးအုပ္ျပီးမီးေအး
ေအးနဲ႔တည္ပါတယ္။ေရခန္းျပီးဆီပဲက်န္ျပီဆုိရင္ေတာ့မက်က္လည္းခါးက်က္လည္းခါးတဲ႔ၾကက္ဟင္းခါးသီး
ဟင္းတစ္ခြက္အဆင္သင့္ျဖစ္ပါျပီ။
တစ္ခြက္နဲ႔ဆုိရင္ထမင္းတစ္ႏွပ္အတြက္အဆင္ေျပသြားပါျပီ။ေနာက္ေန႔ခ်က္ရမွာပ်င္းလို႔တစ္ခါခ်က္ရင္
ႏွစ္ရက္ေလာက္စားပါတယ္။ေန႔တုိင္းမိုးလင္းတာနဲ႔ထမင္းဟင္းခ်က္ျပဳတ္ျပီးဘုရားဆြမ္းကပ္ဘုရားရွိခိုး
ထမင္းစားျပီးမွေက်ာင္းသြားစရာရွိသြား၊မရွိေတာ့အိမ္မွာပဲစာလုပ္လိုက္နဲ႔တစ္ေန႔တာအခ်ိန္ေတြကုန္လြန္
ေအာင္အသံုးခ်ရပါတယ္။
အားလံုးကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာက်န္းမာခ်မ္းသာျပီးလိုအင္ဆႏၵေတြျပည့္၀ၾကပါေစေၾကာင္းဆုေတာင္းေမတၱာပို႔
သပါတယ္ဗ်ာ။
အားေပးမႈကိုတန္ဖိုးထားလ်က္
ေရႊညာသားေလး
0 comments:
Post a Comment