အပင္ေပၚကခရမ္းကေဆာ့သီး... |
ျမန္မာလိုေရးထားတဲ႔ခရမ္းကေဆာ့ပါတဲ႔စာသားအကုန္က်လာပါတယ္...။ဒါနဲ႔အပင္ပံုကိုလုိခ်င္တာဘယ္လိုရွာ
ရမွန္းမသိဘူး။အဂၤလိပ္လိုေခၚတာလည္းမသိေတာ့ပြဲျပတ္ေရာပဲ...။အဲ႔ဒါနဲ႔လူျပိန္းနည္းသံုးျပီးေတာ့ small eggplant ဆိုျပီးရိုက္ၾကည့္ေတာ့ခရမ္းသီးပံုေတြနဲ႔အတူခရမ္းကေဆာ့ပင္ပံုေလးပါက်လာတာေတြ႔လို႔
၀မ္းသားသြားပါတယ္။
ရြာမွာဆုိရင္ေတာ့အပင္ေတြေပါတယ္ေလ...။ေတာထဲမွာလည္းရွိတာပဲ...အိမ္ျခံစည္းရိုးမွာလည္းခူးလို႔ရတာမို႔
ေအးေဆးပဲေပါ့ဗ်ာ။စားခ်င္မွလိုသေလာက္ခူးလိုက္ယံုပဲ။ခရမ္းကေဆာ႔ပင္ကဆူးပါတယ္။အရြက္ကေတာ့ခရမ္း
ပင္နဲ႔တူပါတယ္...။အပင္အရြယ္အစားကလူတစ္ရပ္ေက်ာ္ေက်ာ္ေလာက္ရွိတတ္ပါတယ္။တစ္ခါတေလလည္း
လက္ခုပ္တစ္ေပါင္ေပါ့ဗ်ာ...။အပြင့္ေလးေတြကလည္းခရမ္းေရာင္ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ေလးပါပဲ။ခရမ္းပြင့္ေလာက္မၾကီး
ေပမဲ႔ခရမ္းပြင့္လိုပါပဲ...။ခရမ္းသီးနဲ႔မတူတာကေတာ့ခရမ္းကေဆာ့ကအပင္ျမင့္တာရယ္၊အပင္ကုိယ္ထည္နဲ႔
အကိုင္းေတြမွာဆူးေလးေတြပါတာရယ္၊ခရမ္းကေဆာ့သီးကအခိုင္လိုက္သီးျပီးအရြယ္အစားအားျဖင့္အလံုး
ေလးေတြပါ။ရုကၡေဗဒသမားေတြကေတာ့ပိုျပီးတိတိက်က်သိမွာေပါ့ဗ်ာ...။က်ဳပ္ကေတာ့မ်က္စိနဲ႔ျမင္ဖူးတာကို
ပဲမွတ္ထားတာမို႔သိသေလာက္ေလးေတြေျပာျပတာပါ..။
ေစ်းထဲကခရမ္းကေဆာ့သီး... :) |
သိသေလာက္ေလးေျပာျပမယ္ေနာ္...။ဗဟုသုတေပါ့...။
ကေဆာ့သီးအိုးကင္းတုိက္...“ကြန္းခုိရာ”မွ ယူခဲ႔တာပါ... :) |
ခရမ္းကေဆာ့သီးကိုေထာင္းစားမယ္ဆုိရင္အရင္ဆံုးခရမ္းကေဆာ့သီးေလးေတြကိုအညွာေျခြျပီးေတာ့မီးဖုတ္
ပါ။အသီးေလးေတြကေသးေတာ့မီးဖုတ္ရတာအဆင္မေျပရင္အိုးကင္းထဲထည့္ျပီးေလွာ္လိုက္ေပါ့ဗ်ာ။
က်ဳပ္ကေတာ့ခရမ္းကေဆာ့သီးေထာင္းမယ္ဆုိရင္အလံုးၾကီးတာေလးေတြကိုေရြးျပီးခူးပါတယ္။ျပီးရင္
မီးဖုိထဲမွမီးခဲကိုဖယ္ျပီးျပာပူေလးကိုက်င္းေလးလုပ္ျပီးခရမ္းကေဆာ့သီးေတြထည့္ပါတယ္။ျပီးရင္အေပၚကေန
ျပာပူနဲ႔ျပန္ဖံုးေပးပါတယ္။အေပၚမွာမီးခဲေတြပါတင္ေပးထားျပီးဆယ္မိနစ္ေလာက္ၾကာေတာ့မီးခဲေတြျပန္ဖယ္
ထုတ္၊ျပာပူေတြကိုဖယ္ျပီးခရမ္းကေဆာ့သီးေလးေတြကိုမီးဖိုအျပင္ဖက္ယက္ထုတ္ပါတယ္။ငါးပိဆီးျဖဴသီး
တစ္လံုးစာေလာက္ကိုလည္းမီးခဲေပၚမွာတင္ျပီးဖုတ္ပါတယ္။ခရမ္းကေဆာ့သီးကိုအိုးကင္းနဲ႔ေလွာ္
တာကေတာ့အလြယ္ဆံုးေပါ့...။မီးအံုးတာကေတာ့ပိုျပီးအနံ႔ေမႊးတယ္လို႔ခံစားရလို႔ဒုကၡခံျပီးလုပ္တာပါ။
မီးအံုးျပီးသားခရမ္းကေဆာ့သီးေတြကိုပန္းကန္ျပားထဲမွာထည့္ျပီးျပာေတြကုန္ေအာင္လက္နဲ႔ဖြဖြေလးပြတ္ျပီး
ဖယ္ထားေပးပါ။ၾကက္သြန္ျဖဴတစ္ဥ၊ငရုတ္သီးစိမ္း၊ငါးပိမီးဖုတ္ရယ္ကိုငရုတ္ဆံုမွာေရာေထာင္းျပီးညက္ရင္
မီးအံုးထားတဲ႔ခရမ္းကေဆာ့သီးေလးေတြထည့္ေထာင္းလိုက္ပါ။ဒါဆုိရင္ေတာ့ငပိန႔ံေလးသင္းေနတဲ႔
ခရမ္းကေဆာ့သီးေထာင္းေမႊးေမႊးေလးရပါျပီ။တတ္ႏိုင္ရင္ေတာ့ပုစြန္ေျခာက္ေလးထည့္ေထာင္းႏိုင္ပါတယ္။
က်ဳပ္တုိ႔ရြာမွာပုစြန္ေျခာက္ကလူခ်မ္းသာေတြစားတဲ႔အစားအစာလို႔ပဲမွတ္တာေလ။ေစ်းေပါတဲ႔ပုစြန္အပြေျခာက္
ေလးေတြေတာ့စားဖူးပါတယ္။ရြာမွာေခၚတဲ႔ဒံုးေျခာက္ကိုေတာ့မိတၳီလာေက်ာင္းတက္ေတာ့မွာအေဒၚေကၽြးလို႔
စားဖူးတာပဲ။
“ခ”စာရင္း၀င္အသီးေလးမ်ား... :) |
ေနာက္တစ္မ်ဳိးကေတာ့ခရမ္းကေဆာ့သီးကိုငါးပိနဲ႔ေၾကာ္စားၾကပါတယ္။ေထာင္းတာေလာက္ေတာ့လက္မ၀င္
ဘူးေပါ့ဗ်ာ။ေၾကာ္မယ္ဆုိရင္ၾကက္သြန္နီႏွစ္လံုးေလာက္ကိုအရင္ေၾကာ္၊ၾကက္သြန္ႏြမ္းေတာ့ငါးပိအေနေတာ္ထည့္
ငါးပိက်ရင္ခရမ္းကေဆာ့သီးကိုအလံုးကြဲယံုေလးေထာင္းျပီးထည့္၊စိတ္ရွည္တယ္ဆုိရင္ေတာ့ဓားနဲ႔ထက္ျခမ္းေလး
ေတြခြဲျပီးထည့္လို႔လည္းရပါတယ္။က်ဳပ္ကေတာ့အစားအေသာက္ဆုိစိတ္ရွည္တယ္။ဓားနဲ႔ေသခ်ာေလးတစ္လံုးခ်င္း
ခြဲျပီးထည့္တယ္။ခရမ္းကေဆာ့သီးက်က္ျပီဆုိရင္ငရုတ္သီးအစိုျဖစ္ျဖစ္အေျခာက္ျဖစ္ျဖစ္ကိုၾကက္သြန္ျဖဴေလးနဲ႔
ေရာေထာင္းျပီးအုပ္လိုက္ေပါ့ဗ်ာ။အဲ႔ဒါဆုိရင္ေတာ့ထမင္းျမိန္ေစတဲ႔ခရမ္းကေဆာ့သီးေၾကာ္ေမႊးေမႊးေလးရပါျပီ...။
ဒီေနရာမွာလည္းပုစြန္ေျခာက္ရွိရင္ထည့္ေၾကာ္ႏိုင္ပါတယ္။
ဒါေလးကေတာ့ “ကြန္းခုိရာ“ဘေလာ့ကမလာတာပါ...ကေဆာ့သီးငါးပိခ်က္ |
ခရမ္းကေဆာ့သီးမန္က်ည္းသီးစိမ္းခ်က္ကေတာ့က်ဳပ္အသည္းစြဲဟင္းတစ္ခြက္ပါပဲ။ဟင္းခ်က္တာကေတာ့မခက္
ပါဘူး။မန္းက်ည္းသီးကအျမဲတမ္းမရတာကခက္တာ။ခရမ္းကေဆာ့သီးကိုမန္က်ည္းသီးစိမ္းနဲ႔ခ်က္မယ္ဆုိရင္
အရင္ဆံုးမန္းက်ည္းသီးကိုညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။ဆားေလးနည္းနည္းထည့္ေထာင္းရင္မန္က်ည္းသီးေထာင္းက
အေရာင္မေျပာင္းပါဘူး။မဟုတ္ရင္ေတာ့ေထာင္းျပီးခဏၾကာရင္ေထာင္းျပီးသားမန္က်ည္းသီးကအနီေရာင္ေျပာင္း
သြားတတ္ပါတယ္။မန္က်ည္းသီးေထာင္းျပီးရင္ေတာ့ဟင္းစခ်က္လို႔ရပါျပီ။ဒယ္အိုးထဲမွာခရမ္းခ်ဥ္သီးသံုးေလးလံုး၊
ၾကက္သြန္နီ၊ဆားငါးပိစတဲ႔ဟင္းခတ္ေလးေတြထည့္ျပီးဆီနည္းနည္းထည့္လက္ေဆးေရေလးနဲ႔အရင္လံုးလုိက္ပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔အဆာပလာေတြက်က္ရင္ေထာင္းထားတဲ႔မန္းက်ည္းသီးထည့္ျပီးက်ေအာင္ခ်က္ပါ။မန္က်ည္းသီး
နဲ႔ခ်က္တာမုိ႔ငါးပိကိုအနည္းငယ္ပိုထည့္မွအဆင္ေျပပါမယ္။မန္က်ည္းသီးက်က္ျပီးဆုိရင္ခရမ္းကေဆာ့သီးကို
အထက္မွာေျပာသလိုပဲဓားနဲ႔ထက္ျခမ္းခြဲလို႔ျဖစ္ေစ၊ငရုတ္ဆုံမွာအလံုးကြဲေလးေထာင္းလို႔ျဖစ္ေစအဆင္ေျပသလို
လုပ္ျပီးထည့္ပါ။ျပီးရင္ဆယ္မိနစ္ခန္႔မီးေအးေအးေလးနဲ႔ဟင္းအိုးကိုအဖံုးအုပ္ျပီးခ်က္ပါေရေလးစပ္စပ္နဲ႔နယ္စားလို႔
ရမည့္ဟင္းတစ္ခြက္ေပါ့ဗ်ာ။ျပီးရင္ေတာ့ငရုတ္သီးစိမ္းကိုသံုးပိုင္းခ်ဳိးျပီးလိုသေလာက္ထည့္ပါ။
ေနာက္ဆံုးမွာေတာ့ပင္စိမ္းရြက္ေလးအုပ္ျပီးေတာ့ဟင္းအုိးကိုမီးဖိုေပၚမွခ်ပါ။ဒီဟင္းနဲ႔တြဲစားဖို႔အတြက္ကေတာ့
ဒန္႔သလြန္ရြက္ဟင္းခ်ဳိျဖစ္ျဖစ္၊ဖရံုရြက္ဟင္းခ်ဳိျဖစ္ျဖစ္၊ရြက္စိမ္းဟင္းခ်ဳိေလးကအလိုက္ဖက္ဆံုးပါပဲ။
ဘာအသားဟင္းမွမပါဘဲထမင္းျမိန္ေစမည့္ဟင္းတစ္ခြက္ျဖစ္ပါတယ္။စာေရးရင္းသြာရည္ေတြျမိဳခ်ရတာလည္း
အခါခါပဲ။ဖတ္တဲ႔သူေတြေတာ့ဘယ္လိုေနမလဲမသိဘူးဗ်...။
ခရမ္းကေဆာ့သီးငါးပိခ်က္ဆိုရင္လည္းဒီအတုိင္းပါပဲ...။မန္က်ည္းသီးမထည့္တာပဲကြာပါတယ္။က်န္တာကေတာ့
အတူတူပါပဲ။ခရမ္းကေဆာ့သီးငါးပိခ်က္ဆုိရင္ေတာ့ပုစြန္ေျခာက္ေလးထည့္ရင္ေကာင္းပါတယ္။က်ဳပ္ခ်က္ဖူးတာ
ကေတာ့ပုစြန္ေျခာက္မပါပါဘူး။ဒါေပမဲ႔ပါရင္ပိုေကာင္းမယ္ဆုိတာသိလို႔ပါ...။
တို႔စားရန္အသင့္... “ကြန္းခိုရာ” မွယူလာတာပါ... :) |
ခရမ္းကေဆာ့သီးကိုငါးပိရည္နဲ႔တုိ႔စရာအျဖစ္လည္းစားသံုးလို႔ရပါေသးတယ္။တခ်ဳိ႕ကေတာ့ျပဳတ္ျပီးေတာ့တို႔စား
ပါတယ္။က်ဳပ္ကေတာ့အစိမ္းလိုက္တို႔စားရတာကိုပိုျပီးႏွစ္သက္ပါတယ္။တကၽြတ္ကၽြတ္နဲ႔၀ါးစားရတာကိုသေဘာ
က်လို႔ပါ။အစိမ္းလုိက္စားတာကအရသာလည္းပိုရွိပါတယ္။အၾကိဳက္ခ်င္းမတူႏိုင္ေတာ့ၾကိဳက္ႏွစ္သက္သလိုစီမံ
ပါေနာ္..။ငါးပိရည္မဟုတ္ဘဲခရမ္းခ်ဥ္သီးငါးပိခ်က္၊ငံျပာရည္ခ်က္စတာေလးေတြနဲ႔တြဲဖက္ျပီးအတုိ႔အျဖစ္စားသံုး
ႏိုင္ပါတယ္။အိမ္၀ိုင္းထဲမွာခရမ္ကေဆာ့ပင္တစ္ပင္ေလာက္ရွိရင္ဟင္းအတြက္အေတာ္ေလးကိုအဆင္ေျပပါတယ္။
မစားရတာလည္းအေတာ္ေလးကိုၾကာပါျပီ...။ရြာကိုျပန္မေရာက္တာလည္းၾကာေတာ့ရြာခ်က္
ဟင္းေလးေတြကိုသတိရမိတယ္။
ေရႊညာသားေလးဆီကိုလာလည္ရင္းနဲ႔တင္သမွ်ပုိ႔စ္ေလးေတြဖတ္ျပီးအနည္းငယ္ေသာဗဟုသုတေလးေတြရသြား
တယ္ဆုိရင္ေရးရက်ဳိးနပ္ပါတယ္ဗ်ာ...။အားလံုးကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာက်န္းမာခ်မ္းသာျပီးေကာင္းက်ဳိးလိုအင္ဆႏၵေတြ
ျပည့္၀ၾကပါေစ...။
ေလးစားလ်က္
မ်ဳိးခန္႔(စကား၀ါေျမ)
0 comments:
Post a Comment