ေက်ာက္ဖရံုပင္ကိုလူတုိင္းျမင္ဖူးၾကမည္ထင္ပါတယ္။ က်ဳပ္တုိ႔ရြာမွာေတာ့ အခုလိုေႏြရာသီ အလွဴေတြေပါ တဲ႔အခ်ိန္ဆို ေက်ာက္ဖရံုးသီးစိုက္တဲ႔သူက ၀င္ေငြေကာင္းၾကတယ္။ ဘာလို႔လဲ ဆုိေတာ့ အလွဴရွင္က အလွဴ လွဴဖို႔ စီစဥ္ျပီဆုိကတည္းက အေကၽြးအေမြးအတြက္ ေက်ာက္ဖရံုသီးကို မပါမျဖစ္ ထည့္စီစဥ္ရတယ္။ ရြာရဲ႕ထံုးစံက အလွဴ၀င္ေန႔ညေန ကစျပီးတစ္ရြာလံုး မီးခိုးတိတ္ေကၽြးတာဆုိေတာ့ ၀က္သားေကၽြးတဲ႔ အလွဴဆုိရင္ အလွဴ၀င္ေန႔ ညေနပိုင္းမွာ ေက်ာက္ဖရံုသီးနဲ႔ ၀က္ကလီစာကို ခ်က္ေကၽြးတဲ႔ဓေလ့က ယေန႔ထိတိုင္ပါပဲ။ ေက်ာက္ဖရံုသီးမ်ားမ်ား ၀က္ကလီစာ ပါေလကာနဲ႔အလွဴ၀င္ညေနထမင္းက စားလို႔ အေတာ္ေကာင္းပါတယ္။
အလွဴပြဲၾကီးေန႔မွာေတာ့ ၀က္သားဟင္းနဲ႔ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ခ်ဥ္ရည္ဟင္း၊ ငါးပိေၾကာ္ နဲ႔ ဖိတ္ၾကားထားသမွ် ရပ္နီးရပ္ေ၀းဧည့္သည္ေတြကိုေကၽြးေမြးဧည့္ခံပါတယ္။ ထမင္းဆုိလည္း အလွ်ံအပယ္၊ ဟင္းဆုိလည္း မိုးျဗဲဒယ္ေလးငါးလံုးခန္႔နဲ႔ လာသမွ်လူမစားရသူမရွိေအာင္ အလွဴ႕ရွင္က ေကၽြးေမြးပါတယ္။
အိမ္၀ိုင္းထဲမွာ ေက်ာက္ဖရံုပင္ သံုးေလးပင္ေလာက္စိုက္ထားရင္ ေငြသံုးေလးေထာင္ကေတာ့ အသာေလး ပါ။ ေက်ာက္ဖရံုပင္ကစိုက္ထားျပီးရင္အထူးတလည္ ျပဳစုေနဖို႔မလိုပါဘူး။ ႏြားတင္ကုတ္အမိုးေပၚတင္ေပးလိုက္ ရင္ သူ႔ဘာသာဖူးပြင့္ျပီးသီးေနတာပါပဲ။ တခ်ဳိ႕လည္းစင္ခံျပီးေတာ့ စိုက္ၾကတယ္။ တခ်ဳိ႕လည္း ေတာထဲက အသစ္တက္ထားတဲ႔လယ္ကန္သင္းမွာ စိုက္ၾကတယ္။ ေက်ာက္ဖရံုသီးေတြ ရင္မွည့္လာျပီဆုိရင္ အခြံေတြက ျဖဴျပာျပာျဖစ္လာပါတယ္။
ႏြားတင္းကုတ္အမိုးေပၚမွာမ်ား ေက်ာက္ဖရံုပင္တင္ထားရင္ ေက်ာက္ဖရံုသီေတြရင့္တဲ႔အခါဆို အေ၀းကေန ၾကည့္ရတာ အျမင္တစ္မ်ဳိးေကာင္းလွတယ္။ လသာတဲ႔ ညမ်ဳိးတြမွာ ျဖဴေဖြးေဖြးေက်ာက္ဖရံုသီးေတြကုိ တင္းကုတ္အမိုးေပၚမွာ အထင္းသားျမင္ေတြ႔ႏို္င္ပါတယ္။ ေနာက္ျပီး တျခားအသီးအႏွံလို လွည့္လည္ေရာင္း ခ်စရာမလိုဘူး။ ေက်ာက္ဖရံုသီးရွိတယ္ဆိုတာသိရင္ ၀ယ္ခ်င္သူက အိမ္တုိင္ယာေရာက္လာ၀ယ္ပါတယ္။ တျခားရြာေတြကလည္း လွည္းနဲ႔လာ၀ယ္ၾကတယ္။ အရင္းမရွိ အျမတ္မ်ားမ်ားရတဲ႔ သီးႏွံတစ္မ်ဳိးေပါ့ဗ်ာ။
ေက်ာက္ဖရံုသီးကို မႏုမရင့္အခ်ိန္မွာ ဟင္းခ်ဳိခ်က္စားရင္လည္း စားလို႔ေကာင္းပါတယ္။ သူ႔အရြက္ကေတာ့ ဖရံုရြက္နဲ႔ယွဥ္ရင္ အေမႊးထူတာေၾကာင့္ သိပ္ျပီးဟင္းခ်က္မစားၾကပါဘူး။ အေကာင္းဆံုးတြဲဖက္ကေတာ့ ၀က္ကလီစာ ဒါမွမဟုတ္ ၀က္သားနဲ႔ အေတာ္ေလး ဖက္မိပါတယ္။ က်ဳပ္ကေတာ့ ရြာကအလွဴေတြမွာ ေကၽြးေနက် ၀က္ကလီစာနဲ႔ခ်က္တာကိုပဲ စားဖူးပါတယ္။ ေနာက္ျပီး အဲ႔ဒီဟင္းက လူရႊင္ေတာ္ ေတြအတြက္ ပ်က္စရာျပက္လံုးတစ္ခုလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ အလွဴ၀င္ေန႔ည အျငိမ့္စင္ေပၚေရာက္ ရင္ လူရႊင္ေတာ္ေတြ အျမဲတမ္းထည့္ျပက္တဲ႔ ျပက္လံုးေပါ့။ အဓိကကေတာ့ ဟင္းထဲမွာ ေက်ာက္ဖရံုသီးက မ်ားမ်ား၀က္ကလီစာကနည္းနည္းမို႔၀က္ကလီစာဖတ္ဘယ္လိုရွာရတယ္ဆုိတာကိုရယ္စရာအျဖစ္ ျပက္တာပါ။
ေက်ာက္ဖရံုသီးကို ေဆးဘက္မွာလည္းသံုးတယ္လို႔ေတာ့ၾကာဖူးပါတယ္။ ရြာမွာေတာ့ သိပ္ျပီးသံုးတာမေတြ႔ မိပါဘူး။ ေက်ာက္ဖရံုယိုဆုိတာလည္း စားေတာ့စားဖူးတယ္ ဘယ္လိုလုပ္လဲဆုိတာမသိပါဘူး။ ရြာမွာေတာ့ ဟင္းခ်က္စားတာကလြဲရင္ ေဆးဘက္မွာသံုးတာ မေတြ႔ဖူးပါဘူး။ သိသူမ်ားရွိရင္ ဗဟုသုတအျဖစ္ မွ်ေ၀ေပး ပါအံုးဗ်ာ....။
မ်ဳိးခန္႔(စကား၀ါေျမ)
1 comments:
Nice post. I like it.
Iora
Post a Comment