ငါးပိခ်က္အေၾကာင္းအရင္ကလည္းေရးခဲ့ဖူးပါတယ္။ဒီတစ္ခါေတာ့အသီးအရြက္ေစ်းမွာေပါက္ပန္းျဖဴပြင့္
ေတြေတြ႔လို႔၀ယ္လာတာမန္က်ည္းသီးနဲ႔တစ္ခါခ်က္စားျပီးက်န္တာကိုျပဳတ္ျပီးေတာ့ငါးပိခ်က္နဲ႔တုိ႔စား
လိုက္တယ္။အဲ့ဒီေစ်းကအိမ္နဲ႔နည္းနည္းလွမ္းတာေၾကာင့္တခါတေလအေၾကာင္းကိစၥရွိရင္၀င္ျပီးလည္
မ်က္စိထဲမွာထူးဆန္းတဲ့အသီးအရြက္ျမင္ရင္၀ယ္။ေစ်းထဲေလွ်ာက္ပတ္ၾကည့္ရင္းသူတုိ႔ဓေလ့ေတြ
ေလ့လာနဲ႔ေပ်ာ္စရာအလြန္ေကာင္းပါတယ္။က်ေနာ္တုိ႔ဆီမွာေမျမိဳ႕လိုေနရာကလာေရာင္းတဲ့အသည္
ေတြဆိုေတာ့အသီးအရြက္ေတြကလတ္ဆတ္၊ေစ်းလည္းတျခားေနရာေတြထက္ခ်ဳိသာေတာ့ေရာက္တုိင္း
၀ယ္ျဖစ္တာမ်ားတယ္။
ဒီတစ္ေခါက္ဆုိထူးထူးဆန္းဆန္းဗူးညႊန္႔ေတြလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ကိုဖရံုငံုေတြနဲ႔ေရာစည္းျပီးေရာင္းေန
တာေတြ႔လို႔၀ယ္လာတာသူတုိ႔ေငြငါးဆယ္ဖိုးငါးစည္းေတာင္ပဲ။သံုးႏွစ္ကာလအတြင္းပထမဆံုးျမင္ဖူးတဲ့
ဗူးညႊန္႔ေတြလတ္ဆတ္ေနတာပဲ။ကုလားေအာ္ငရုတ္သီးလည္းေတြ႔လို႔၀ယ္ခဲ့ေသးတယ္။ေပါက္ပန္းျဖဴကို
လည္းအပြင့္ေတြခ်ည္းပဲေရာင္းေနတာေစ်းေမးၾကည့္ေတာ့ခ်ဳိလြန္းေနတာနဲ႔ႏွစ္ဆယ္ဖုိး၀ယ္လာလိုက္တယ္။
ပန္းမံုလာေဂၚရခါးသီးေတြလည္းေစ်းထက္၀က္ေလာက္သက္သာတာနဲ႔၀ယ္ျဖစ္ျပန္ေရာ။အျပန္က်ေတာ့
အထုပ္ေတြတုိ႔လို႔တြဲေလာင္းနဲ႔ဒါေတာင္ေက်ာပိုးအိတ္ထဲထည့္ထားေသးတယ္။ေျပာင္းဖူးသံုးဖူးငါးဆယ္
ဆုိလို႔၀ယ္လိုက္ျပန္ေသးတယ္။အိမ္နားမွာတစ္ဖူးငါးဆယ္ဆုိေတာ့ေစ်းတန္တယ္ေပါ့ေလ။
၀ယ္လာျပီးအိမ္ေရာက္ေတာ့ေရခဲေသတၱာထဲစုျပီးထည့္ထားအထားမခံမည့္အရြက္ေတြအရင္ခ်က္စား၊
အထားခံတာေတြကိုထားရင္းတစ္မ်ဳိးျပီးတစ္မ်ဳိးခ်က္စားလိုက္တာေနာက္ဆံုးေတာ့ငါးပိခ်က္နဲ႔အဆံုးသတ္
ေတာ့တာပါပဲ။ဗူးရြက္ကိုေၾကာ္စားတာတစ္ခါ၊ဟင္းခ်ဳိခ်က္ေသာက္တာတစ္ခါေနာက္ဆံုးက်န္တာကိုျပဳတ္ျပီး
အတုိ႔အျမွဳပ္လုပ္။ေပါက္ပန္းျဖဴပြင့္ကိုလည္းမန္က်ည္းသီးစိမ္းနဲ႔တစ္ခါအစပ္ခ်က္၊က်န္တာကိုငါးပိခ်က္နဲ႔အတုိ႔
အျမွဳပ္လုပ္စား။ေႏြပဲသီးေလးေတြကေတာ့အိမ္နားကေစ်းက၀ယ္ထားတာ။ပန္းမံုလာအျဖဴနဲ႔အစိမ္းကေတာ့
အထားခံလို႔ေနာက္ဆံုးမွခ်က္စားျဖစ္တယ္။ငါးပိခ်က္ခ်က္လိုက္ေတာ့အတုိ႔ေတြစံုေအာင္ေရခဲေသတၱာဖြင့္ျပီး
နည္းနည္းခ်င္းစီထည့္လိုက္ေတာ့စံုသြားေရာ။
ငါးပိခ်က္ကေတာ့ၾကက္သြန္နီမ်ားမ်ားသံုးတယ္။ခ်က္တာကလည္းအားလံုးေပါင္းမွဆယ့္ငါးမိနစ္မၾကာပါဘူး။
အရင္ဆံုးထည့္မယ္အဆာပလာေလးေတြျပင္ထားျပီးၾကက္သြန္နီကိုဆီသတ္ျပီးခဏၾကာေတာ့ငရုတ္သီးစိမ္း
ကိုၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ေရာေထာင္းျပီးအုပ္၊စိမ္းစားငါးပိကိုသင့္ေတာ္ယံုေရေဖ်ာ္ျပီးေနာက္ဆံုးမွာထည့္လိုက္။က်ေနာ္
ေတာ့ထိုင္းကလာတဲ့ပုစြန္ငါးပိကိုသံုးထားတာအငံဓာတ္မပါလို႔ဆားပါကူရေသးးတယ္။ငါးပိရည္ပြက္လာလို႔
ငါးမိနစ္ေလာက္ထားျပီးရင္အရသာအျမည္းျပီးမီးဖုိေပၚကခ်လိုက္ပါ။အတုိ႔အျမွဳပ္စံုလင္စြာနဲ႔ငါးပိခ်က္နဲ႔တင္
ထမင္းတနပ္စားလို႔ေကာင္းတယ္။လဘက္ေျခာက္ေမႊးေမႊးေလးနဲ႔ေရေႏြးေက်ာင္းသားေသာက္ေလးတြဲဖက္ျပီး
ထမင္းစားရတာေဆြမ်ဳိးေတာင္ေမ့ေလာက္တယ္။
အိမ္မွာဆုိငါးပိခ်က္ခ်က္တုိင္းအေမအျမဲေျပာတဲ့စကားေလးတစ္ခြန္းကငါတုိ႔အိမ္လည္း၀က္သားဆုိႏို႔ဆီဗူး
(၆)လံုးငါးပိခ်က္ဆိုတစ္ျပည္ခ်က္ရတယ္ဆုိတာထက္ကဲေနျပီလို႔မီးဖိုေခ်ာင္ကေနထမင္းဟင္းလိုက္ရင္းေျပာ
တယ္။အဲ့လိုမိသာစု၀ိုင္းဖြဲ႔ထမင္းမစားရေတာင္ေတာ္ေတာ္ေလးၾကာခဲ့ျပီဗ်ာ။အငယ္တုန္းကအေၾကာင္းေတြကို
သိပ္ျပီးသတိရတာပဲ။
လာလည္ရင္းနဲ႔အညာသားခ်က္တဲ့ငါးပိခ်က္ေလးနဲ႔အတုိ႔အျမွဳပ္ေလးေတြအေငြ႔နဲ႔ပဲျမည္းစမ္းသြားၾကပါအံုးဗ်ာ။
တစ္ေန႔ေတာ့လက္ရာေတြကိုတကယ္ျမည္းစြမ္းခြင့္ရၾကမွာပါ။
အားလံုးကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာက်န္းမာခ်မ္းသာျပီးေကာင္းက်ဳိးလိုအင္ဆႏၵေတြျပည့္္၀ၾကပါေစလို႔ဆုေတာင္းေမတၱာ
ပို႔သပါတယ္။အျမဲတမ္းလာလည္တဲ့အတြက္လည္းေက်းဇူးအထူးတင္ပါတယ္ဗ်ာ...။
ေတြေတြ႔လို႔၀ယ္လာတာမန္က်ည္းသီးနဲ႔တစ္ခါခ်က္စားျပီးက်န္တာကိုျပဳတ္ျပီးေတာ့ငါးပိခ်က္နဲ႔တုိ႔စား
လိုက္တယ္။အဲ့ဒီေစ်းကအိမ္နဲ႔နည္းနည္းလွမ္းတာေၾကာင့္တခါတေလအေၾကာင္းကိစၥရွိရင္၀င္ျပီးလည္
မ်က္စိထဲမွာထူးဆန္းတဲ့အသီးအရြက္ျမင္ရင္၀ယ္။ေစ်းထဲေလွ်ာက္ပတ္ၾကည့္ရင္းသူတုိ႔ဓေလ့ေတြ
ေလ့လာနဲ႔ေပ်ာ္စရာအလြန္ေကာင္းပါတယ္။က်ေနာ္တုိ႔ဆီမွာေမျမိဳ႕လိုေနရာကလာေရာင္းတဲ့အသည္
ေတြဆိုေတာ့အသီးအရြက္ေတြကလတ္ဆတ္၊ေစ်းလည္းတျခားေနရာေတြထက္ခ်ဳိသာေတာ့ေရာက္တုိင္း
၀ယ္ျဖစ္တာမ်ားတယ္။
တာေတြ႔လို႔၀ယ္လာတာသူတုိ႔ေငြငါးဆယ္ဖိုးငါးစည္းေတာင္ပဲ။သံုးႏွစ္ကာလအတြင္းပထမဆံုးျမင္ဖူးတဲ့
ဗူးညႊန္႔ေတြလတ္ဆတ္ေနတာပဲ။ကုလားေအာ္ငရုတ္သီးလည္းေတြ႔လို႔၀ယ္ခဲ့ေသးတယ္။ေပါက္ပန္းျဖဴကို
လည္းအပြင့္ေတြခ်ည္းပဲေရာင္းေနတာေစ်းေမးၾကည့္ေတာ့ခ်ဳိလြန္းေနတာနဲ႔ႏွစ္ဆယ္ဖုိး၀ယ္လာလိုက္တယ္။
ပန္းမံုလာေဂၚရခါးသီးေတြလည္းေစ်းထက္၀က္ေလာက္သက္သာတာနဲ႔၀ယ္ျဖစ္ျပန္ေရာ။အျပန္က်ေတာ့
အထုပ္ေတြတုိ႔လို႔တြဲေလာင္းနဲ႔ဒါေတာင္ေက်ာပိုးအိတ္ထဲထည့္ထားေသးတယ္။ေျပာင္းဖူးသံုးဖူးငါးဆယ္
ဆုိလို႔၀ယ္လိုက္ျပန္ေသးတယ္။အိမ္နားမွာတစ္ဖူးငါးဆယ္ဆုိေတာ့ေစ်းတန္တယ္ေပါ့ေလ။
အထားခံတာေတြကိုထားရင္းတစ္မ်ဳိးျပီးတစ္မ်ဳိးခ်က္စားလိုက္တာေနာက္ဆံုးေတာ့ငါးပိခ်က္နဲ႔အဆံုးသတ္
ေတာ့တာပါပဲ။ဗူးရြက္ကိုေၾကာ္စားတာတစ္ခါ၊ဟင္းခ်ဳိခ်က္ေသာက္တာတစ္ခါေနာက္ဆံုးက်န္တာကိုျပဳတ္ျပီး
အတုိ႔အျမွဳပ္လုပ္။ေပါက္ပန္းျဖဴပြင့္ကိုလည္းမန္က်ည္းသီးစိမ္းနဲ႔တစ္ခါအစပ္ခ်က္၊က်န္တာကိုငါးပိခ်က္နဲ႔အတုိ႔
အျမွဳပ္လုပ္စား။ေႏြပဲသီးေလးေတြကေတာ့အိမ္နားကေစ်းက၀ယ္ထားတာ။ပန္းမံုလာအျဖဴနဲ႔အစိမ္းကေတာ့
အထားခံလို႔ေနာက္ဆံုးမွခ်က္စားျဖစ္တယ္။ငါးပိခ်က္ခ်က္လိုက္ေတာ့အတုိ႔ေတြစံုေအာင္ေရခဲေသတၱာဖြင့္ျပီး
နည္းနည္းခ်င္းစီထည့္လိုက္ေတာ့စံုသြားေရာ။
အရင္ဆံုးထည့္မယ္အဆာပလာေလးေတြျပင္ထားျပီးၾကက္သြန္နီကိုဆီသတ္ျပီးခဏၾကာေတာ့ငရုတ္သီးစိမ္း
ကိုၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ေရာေထာင္းျပီးအုပ္၊စိမ္းစားငါးပိကိုသင့္ေတာ္ယံုေရေဖ်ာ္ျပီးေနာက္ဆံုးမွာထည့္လိုက္။က်ေနာ္
ေတာ့ထိုင္းကလာတဲ့ပုစြန္ငါးပိကိုသံုးထားတာအငံဓာတ္မပါလို႔ဆားပါကူရေသးးတယ္။ငါးပိရည္ပြက္လာလို႔
ငါးမိနစ္ေလာက္ထားျပီးရင္အရသာအျမည္းျပီးမီးဖုိေပၚကခ်လိုက္ပါ။အတုိ႔အျမွဳပ္စံုလင္စြာနဲ႔ငါးပိခ်က္နဲ႔တင္
ထမင္းတနပ္စားလို႔ေကာင္းတယ္။လဘက္ေျခာက္ေမႊးေမႊးေလးနဲ႔ေရေႏြးေက်ာင္းသားေသာက္ေလးတြဲဖက္ျပီး
ထမင္းစားရတာေဆြမ်ဳိးေတာင္ေမ့ေလာက္တယ္။
(၆)လံုးငါးပိခ်က္ဆိုတစ္ျပည္ခ်က္ရတယ္ဆုိတာထက္ကဲေနျပီလို႔မီးဖိုေခ်ာင္ကေနထမင္းဟင္းလိုက္ရင္းေျပာ
တယ္။အဲ့လိုမိသာစု၀ိုင္းဖြဲ႔ထမင္းမစားရေတာင္ေတာ္ေတာ္ေလးၾကာခဲ့ျပီဗ်ာ။အငယ္တုန္းကအေၾကာင္းေတြကို
သိပ္ျပီးသတိရတာပဲ။
လာလည္ရင္းနဲ႔အညာသားခ်က္တဲ့ငါးပိခ်က္ေလးနဲ႔အတုိ႔အျမွဳပ္ေလးေတြအေငြ႔နဲ႔ပဲျမည္းစမ္းသြားၾကပါအံုးဗ်ာ။
တစ္ေန႔ေတာ့လက္ရာေတြကိုတကယ္ျမည္းစြမ္းခြင့္ရၾကမွာပါ။
အားလံုးကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာက်န္းမာခ်မ္းသာျပီးေကာင္းက်ဳိးလိုအင္ဆႏၵေတြျပည့္္၀ၾကပါေစလို႔ဆုေတာင္းေမတၱာ
ပို႔သပါတယ္။အျမဲတမ္းလာလည္တဲ့အတြက္လည္းေက်းဇူးအထူးတင္ပါတယ္ဗ်ာ...။
အားေပးမႈကိုအစဥ္ေလးစားလ်က္
ေရႊညာသားေလး
2 comments:
ဒီမွာလည္းဘူးသီးဖရံုုသီးမ်ဳိးစံုုေရာင္းၾကျပိးဘူးရြက္ဖရံုုရြက္မေရာင္းၾကလိုု ့မခ်င့္မရဲနဲ ့။
စုုိက္တဲ့ျခံနီးရင္ သြားေတာင္းျပီးေတာင္၀ယ္ခ်င္တယ္။ း)
အၾကိဳက္ေတြအရမ္းခ်က္ေနေတာ့တာဘဲ။ ငပိခ်က္ေလးနဲ ့ဆိုုလူကေပ်ာ္ေနတာ။
အုုိ္င္အိုုရာ
ဟုတ္တယ္အစ္မေရ...ေစ်းထဲေရာက္တုိင္းရွာတာ
သံုးႏွစ္အတြင္းတစ္ခါပဲေတြ႔တယ္...ဗူးသီးဖရံုသီးကေတာ့
အျမဲတမ္းေရာင္းတယ္...ဒီမွာအရြက္ကိုမစားၾကတာျဖစ္မယ္ :)
ငါးပိခ်က္ေလးခ်က္စားၾကည့္ပါအံုးဗ်ာ...:)
Post a Comment