ဖိလစ္ပိုင္ေရာက္ကတည္းကဟင္းေလးေတြျမန္မာမႈ႕ျပဳျပီးခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္လာတာသံုးႏွစ္ေက်ာ္လာခဲ့ျပီ။
ဟင္းခ်က္စရာကုန္ၾကမ္း၀ယ္လို႔အဆင္ေျပတဲ့အခါအညာအလြမ္းေျပဟင္းေလးေတြခ်က္စားျဖစ္သလိုဘေလာ့
မွာလည္းျပန္လည္မွ်ေ၀ေပးရေတာ့မွတ္တမ္းတစ္ခုအေနနဲ႔က်န္ခဲ့တယ္။
အခုအခ်ိန္မွာဒါေလးေတြကဘာမွျဖစ္ျဖစ္ေျမာက္ေျမာက္ေျပာစရာမဟုတ္ေသးေပမဲ့ေနာင္တစ္ခ်ိန္ျမန္မာျပည္
ကိုျပန္ေရာက္လို႔ဘေလာ့ဆီျပန္လာတဲ့အခါအတိတ္ရဲ႕ေျခရာေလးေတြအျဖစ္နဲ႔မွတ္မိေစမွာေတာ့မလြဲပါဘူး။
ရုရွားမွာတုန္းကရိုက္ခဲ့တဲ့ဓာတ္ပံုအမ်ားစုကိုအခုအခ်ိန္မွာျပန္ၾကည့္တဲ့အခါငါေရာက္ဖူးခဲ့ပါလားဆုိတာထက္
ပိုတဲ့ၾကည္ႏူးမႈပီတိကိုခံစားရတာကိုယ္ေတြ႔ပါပဲ။
ဒီတစ္ခါေတာ့ေစ်းထဲမွာမန္က်ည္းသီးစိမ္း၀ယ္ရခဲ့လို႔မန္က်ည္းသီးကိုအညာေထာင္းေလးေထာင္းစားျဖစ္ပါ
တယ္။အညာေထာင္းဆုိေတာ့ရိုးရိုးေလးပဲေပါ့။ငရုတ္သီးမစားတဲ့သူဆုိမန္က်ည္းသီးကိုဆားနဲ႔ညက္ေအာင္
ေထာင္းျပီးဆီဆမ္းတာနဲ႔ျပီးေရာ။ငရုတ္သီးစားတဲ့အိမ္ကေတာ့ငရုတ္သီးစိမ္းေလးပါေရာျပီးေထာင္းစားတယ္။
ပဲပုတ္ျပားေလးရွိရင္မီးကင္ထည့္ေတာ့အခ်ဥ္ထိန္းတယ္။ငါးပိေလးလက္မေလာက္မီးအံုးျပီးထည့္ေတာ့လည္း
စားရတာတစ္မ်ဳိးေကာင္းျပန္ေရာ။လယ္ပုစြန္ေတြေပါတဲ့အခ်ိန္က်ေတာ့လယ္ပုစြန္သံုးေလးလံုးမီးဖုတ္ျပီး
မန္က်ည္းသီးနဲ႔ထည့္ေထာင္းေတာ့လည္းအခ်ဥ္ထိန္းျပီးစားလို႔ေကာင္းပါတယ္။ေျမပဲေလွာ္ေလးရွိရင္ေလးငါး
ေစ့ေလာက္ထည့္ေထာင္းလုိ႔လည္းစားျဖစ္တယ္။
အဲ့ဒီကမွတဆင့္တက္ျပီးမန္က်ည္းသီးကိုခ်င္း (ဂ်င္း)၊ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ငရုတ္သီးေလးပါေရာေထာင္းလုိ႔လည္း
တစ္မ်ဳိးစားေကာင္းပါတယ္။က်ေနာ္မွတ္မိသေလာက္ေဆာင္းတြင္းဆိုရင္မန္က်ည္းသီးေထာင္းမွာခ်င္းပါ
တတ္တယ္။မန္က်ည္းသီးေထာင္းအမ်ဳိးမ်ဳိးကိုစားဖူးတာကဘုန္းၾကီးေက်ာင္းသားျဖစ္ခဲ့ဖူးလို႔ပါ။
ဘုန္းၾကီးေက်ာင္းဆြမ္းအုပ္ထဲမွာမန္က်ည္းသီးစိမ္းေပါတဲ့အခ်ိန္ဆုိအခ်ဥ္တမယ္အျဖစ္ကမန္က်ည္းသီးကို
အထက္မွာေျပာခဲ့သလိုနည္းမ်ဳိးစံုနဲ႔ေထာင္းလာတဲ့အိမ္ေတြကဆြမ္းအုပ္ေတြမွာပါေတာ့တစ္မ်ဳိးစီစားဖူးလို႔
သိရတာပါ။
က်ေနာ္ကေတာ့အညာဆန္ဆန္ေလးပဲစားခ်င္လို႔မန္က်ည္းသီးစိမ္း၊ခ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ငရုတ္သီးစပ္စပ္
ေလးပဲေထာင္းထားပါတယ္။ပဲပုတ္နဲ႔ေျမပဲဆံရွိေပမဲ႔မထည့္ထားပါဘူး။ငရုတ္သီးစပ္စပ္နဲ႔အခ်ဥ္အရသာ
ေလးေပၚလြင္တာကိုစားခ်င္လို႔ပါ။သူနဲ႔တြဲဖက္ဟင္းစပ္ကေတာ့ေရႊဖရံုသီးေရလည္ခ်က္ေလးေပါ့ဗ်ာ။
ငါးပိေကာင္ေၾကာ္ေလးပါတြဲဖက္စားရရင္ေတာ့လွ်ာလည္ေအာင္စားေကာင္းတဲ့အညာဟင္းစပ္ေလးေပါ့။
အညာမွာေတာ့ေရႊျမင္ရင္သြားရည္မက်ဘူး..အခ်ဥ္ျမင္ရင္သြားရည္က်တယ္လို႔ဆုိၾကတယ္။က်ေနာ္က
အခ်ဥ္ေတြအေၾကာင္းပဲေျပာထားလို႔စာဖတ္ရင္သြားၾကိတ္ေနမိမွာစိုးတယ္။ဒါေပမဲ့တစ္ခုေတာ့တာ၀န္ယူ
တယ္။အိပ္ခ်င္ေနတုန္းဒီပို႔စ္ေလးဖတ္ရရင္အိပ္ခ်င္ေျပသြားမွာေတာ့ေသခ်ာတယ္။
လာလည္ၾကတဲ့မိတ္ေဆြမ်ားကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာက်န္းမာခ်မ္းသာျပီးေကာင္းက်ဳိးလိုရာဆႏၵေတြျပည့္၀ၾကပါ
ေစလို႔ဆုေတာင္းေမတၱာပို႔သပါတယ္ဗ်ာ...။အျမဲတမ္းလာေရာက္အားေပးၾကတဲ့အတြက္လည္းေက်းဇူးတင္
ပါတယ္။
ဟင္းခ်က္စရာကုန္ၾကမ္း၀ယ္လို႔အဆင္ေျပတဲ့အခါအညာအလြမ္းေျပဟင္းေလးေတြခ်က္စားျဖစ္သလိုဘေလာ့
မွာလည္းျပန္လည္မွ်ေ၀ေပးရေတာ့မွတ္တမ္းတစ္ခုအေနနဲ႔က်န္ခဲ့တယ္။
ကိုျပန္ေရာက္လို႔ဘေလာ့ဆီျပန္လာတဲ့အခါအတိတ္ရဲ႕ေျခရာေလးေတြအျဖစ္နဲ႔မွတ္မိေစမွာေတာ့မလြဲပါဘူး။
ရုရွားမွာတုန္းကရိုက္ခဲ့တဲ့ဓာတ္ပံုအမ်ားစုကိုအခုအခ်ိန္မွာျပန္ၾကည့္တဲ့အခါငါေရာက္ဖူးခဲ့ပါလားဆုိတာထက္
ပိုတဲ့ၾကည္ႏူးမႈပီတိကိုခံစားရတာကိုယ္ေတြ႔ပါပဲ။
ဒီတစ္ခါေတာ့ေစ်းထဲမွာမန္က်ည္းသီးစိမ္း၀ယ္ရခဲ့လို႔မန္က်ည္းသီးကိုအညာေထာင္းေလးေထာင္းစားျဖစ္ပါ
တယ္။အညာေထာင္းဆုိေတာ့ရိုးရိုးေလးပဲေပါ့။ငရုတ္သီးမစားတဲ့သူဆုိမန္က်ည္းသီးကိုဆားနဲ႔ညက္ေအာင္
ေထာင္းျပီးဆီဆမ္းတာနဲ႔ျပီးေရာ။ငရုတ္သီးစားတဲ့အိမ္ကေတာ့ငရုတ္သီးစိမ္းေလးပါေရာျပီးေထာင္းစားတယ္။
ပဲပုတ္ျပားေလးရွိရင္မီးကင္ထည့္ေတာ့အခ်ဥ္ထိန္းတယ္။ငါးပိေလးလက္မေလာက္မီးအံုးျပီးထည့္ေတာ့လည္း
စားရတာတစ္မ်ဳိးေကာင္းျပန္ေရာ။လယ္ပုစြန္ေတြေပါတဲ့အခ်ိန္က်ေတာ့လယ္ပုစြန္သံုးေလးလံုးမီးဖုတ္ျပီး
မန္က်ည္းသီးနဲ႔ထည့္ေထာင္းေတာ့လည္းအခ်ဥ္ထိန္းျပီးစားလို႔ေကာင္းပါတယ္။ေျမပဲေလွာ္ေလးရွိရင္ေလးငါး
ေစ့ေလာက္ထည့္ေထာင္းလုိ႔လည္းစားျဖစ္တယ္။
တစ္မ်ဳိးစားေကာင္းပါတယ္။က်ေနာ္မွတ္မိသေလာက္ေဆာင္းတြင္းဆိုရင္မန္က်ည္းသီးေထာင္းမွာခ်င္းပါ
တတ္တယ္။မန္က်ည္းသီးေထာင္းအမ်ဳိးမ်ဳိးကိုစားဖူးတာကဘုန္းၾကီးေက်ာင္းသားျဖစ္ခဲ့ဖူးလို႔ပါ။
ဘုန္းၾကီးေက်ာင္းဆြမ္းအုပ္ထဲမွာမန္က်ည္းသီးစိမ္းေပါတဲ့အခ်ိန္ဆုိအခ်ဥ္တမယ္အျဖစ္ကမန္က်ည္းသီးကို
အထက္မွာေျပာခဲ့သလိုနည္းမ်ဳိးစံုနဲ႔ေထာင္းလာတဲ့အိမ္ေတြကဆြမ္းအုပ္ေတြမွာပါေတာ့တစ္မ်ဳိးစီစားဖူးလို႔
သိရတာပါ။
က်ေနာ္ကေတာ့အညာဆန္ဆန္ေလးပဲစားခ်င္လို႔မန္က်ည္းသီးစိမ္း၊ခ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ငရုတ္သီးစပ္စပ္
ေလးပဲေထာင္းထားပါတယ္။ပဲပုတ္နဲ႔ေျမပဲဆံရွိေပမဲ႔မထည့္ထားပါဘူး။ငရုတ္သီးစပ္စပ္နဲ႔အခ်ဥ္အရသာ
ေလးေပၚလြင္တာကိုစားခ်င္လို႔ပါ။သူနဲ႔တြဲဖက္ဟင္းစပ္ကေတာ့ေရႊဖရံုသီးေရလည္ခ်က္ေလးေပါ့ဗ်ာ။
ငါးပိေကာင္ေၾကာ္ေလးပါတြဲဖက္စားရရင္ေတာ့လွ်ာလည္ေအာင္စားေကာင္းတဲ့အညာဟင္းစပ္ေလးေပါ့။
အညာမွာေတာ့ေရႊျမင္ရင္သြားရည္မက်ဘူး..အခ်ဥ္ျမင္ရင္သြားရည္က်တယ္လို႔ဆုိၾကတယ္။က်ေနာ္က
အခ်ဥ္ေတြအေၾကာင္းပဲေျပာထားလို႔စာဖတ္ရင္သြားၾကိတ္ေနမိမွာစိုးတယ္။ဒါေပမဲ့တစ္ခုေတာ့တာ၀န္ယူ
တယ္။အိပ္ခ်င္ေနတုန္းဒီပို႔စ္ေလးဖတ္ရရင္အိပ္ခ်င္ေျပသြားမွာေတာ့ေသခ်ာတယ္။
လာလည္ၾကတဲ့မိတ္ေဆြမ်ားကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာက်န္းမာခ်မ္းသာျပီးေကာင္းက်ဳိးလိုရာဆႏၵေတြျပည့္၀ၾကပါ
ေစလို႔ဆုေတာင္းေမတၱာပို႔သပါတယ္ဗ်ာ...။အျမဲတမ္းလာေရာက္အားေပးၾကတဲ့အတြက္လည္းေက်းဇူးတင္
ပါတယ္။
အစဥ္ေလးစားလ်က္
ေရႊညာသားေလး
2 comments:
ဒါမ်ဳိးေတြက ကုုိယ္တုုိ ့အိမ္အၾကိဳက္ေပါ့။
အေထာင္းတစ္ခုုခုုက အိမ္မွာအျမဲရွိတယ္။
အိမ္ေတာင္လြမ္းသြားျပီရွင္။
အိုု္င္အိုုရာ
ဟုတ္တယ္ေနာ္...ရြာဘက္မွာဆုိအေထာင္းအထုေလးတစ္မ်ဳိးက
ဟင္းတစ္မည္ျဖစ္တယ္။ခ်ဥ္ေပါင္နီသီးေပၚတဲ့အခ်ိန္နဲ႔မန္က်ည္းသီးစိမ္း
ေပါတဲ့အခ်ိန္ဆုိအေထာင္းတစ္ခြက္ကေတာ့ေန႔တုိင္းလိုလိုပါတယ္ :)
Post a Comment