အပူခ်ိန္ေၾကာင့္လားမသိပါဘူးဗ်ာထမင္းစားရတာထက္ေရေသာက္ရတာကိုပိုျပီးႏွစ္သက္ေနတယ္။အရင္ကဆုိေရခဲေရကိုလံုး၀မေသာက္တတ္တဲ႔က်ေနာ္ရာသီဥတုပူျပင္းလာေတာ့ေရခဲေရကိုေသာက္တတ္ေနျပီ။ဆုိင္ေတြမွာစားရင္လာလာခ်ေပးတဲ႔ေရခြက္ကိုအရင္တုန္းကေရခဲမပါတာနဲ႔လဲေပးခိုင္းတတ္တဲ့က်ေနာ္အခုဆုိေရခဲကိုထပ္ထည့္ခိုင္းရတဲ႔အထိ။ေနပူတာကေတာ္ေတာ္ကိုပူပါတယ္။
ထမင္းစားရေတာ့လည္းဘာဟင္းပဲခ်က္ခ်က္သိပ္ခံတြင္းမေတြ႔လွဘူး။ပူပူစပ္စပ္ေတြစားျပန္ေတာ့လည္းေခၽြးကထြက္ေတာ့ေနရထိုင္ရအဆင္မေျပလွျပန္ဘူး။အဲ့ဒါေၾကာင့္ရြာဓေလ့ရာသီစာေလးေတြစဥ္းစားျပီးခ်က္စား ျဖစ္ပါတယ္။က်ေနာ္တုိ႔ဆီမွာေႏြရာသီဆုိဟင္းစားအရမ္းခက္တာ။ဒါေၾကာင့္အသီးအရြက္ေပါခ်ိန္တုန္းကသို
မွီးထားတဲ႔အေျခာက္အျခမ္းေလးေတြကိုေႏြရာသီမွာထုတ္ျပီးစားၾကရတာမ်ားတယ္။သရက္သီးေျခာက္၊ဇီးျဖဴသီးေျခာက္၊ဘိလပ္သီး(ခ်ဥ္ေပါင္နီသီး)ေျခာက္၊မန္က်ည္းသီးမွည့္စတာေတြကိုအရည္စပ္စပ္ေလးခ်က္ျပီး
ၾကက္သြန္နီမ်ားမ်ားကိုငရုတ္သီးပါေလကာေရာေထာင္းထားတာနဲ႔တြဲစားၾကတယ္။ၾကက္သြန္နီကရာသီ
ဥတုပူျပင္းခ်ိန္မွာစားေပးရင္ဆီးပူဆီးေအာင့္ျဖစ္တာေတြကိုကာကြယ္တယ္ဆုိျပီးလူၾကီးေတြကေျပာလို႔
ထမင္းစားတုိင္းထည့္စားၾကတယ္။တခါတေလထမင္းကိုဆီဆမ္းဆားျဖဴးျပီးၾကက္သြန္နီဥေသးေသးေလး
ေတြနဲ႔စားရတာတစ္မ်ဳိးအရသာရွိပါတယ္။
ေန႔လယ္စာအတြက္ကေတာ့ပဲဟင္းနဲ႔အေစာႏုတတ္တဲ႔ေခြးေတာက္ရြက္၊ဒန္႔သလြန္ရြက္၊ဒန္႔သလြန္သီးဟင္းေတြစားရတာမ်ားပါတယ္။အထက္ကေျပာတဲ႔အသီးေျခာက္ေတြကေတာ့ညေနပိုင္းမွာခ်က္ၾကတာမ်ားတယ္။
သၾကၤန္ျပီးလို႔မန္က်ည္းရြက္ေတြႏုျပီဆုိရင္ေတာ့မန္က်ည္းရြက္ဟင္းခ်ဳိ၊မန္က်ည္းရြက္သုပ္၊မန္က်ည္းရြက္
ေထာင္း၊မန္က်ည္းရြက္ငရုတ္သီးစပ္စသျဖင့္အမ်ဳိးမ်ဳိးခ်က္စားၾကတယ္။အသားငါးဆုိျမင္ခ်င္လို႔ေတာင္မပါတဲ႔ထမင္း၀ိုင္းေတြကိုျဖတ္သန္းၾကရင္းအလွဴအတန္းေလးရွိတဲ့အခါမွအသားဟင္းကိုစားၾကရတာမ်ားပါတယ္။
ရြာကသူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႔အြန္လိုင္းမွာတခါတေလဆံုတဲ႔အခါက်ေနာ္မၾကာခဏေမးတာကရြာမွာဘာေတြေပါလဲ၊မန္က်ည္းရြက္ႏုျပီလား၊ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ဟင္းေလးစားခ်င္တာစသျဖင့္က်ေနာ္ကေျပာရင္သူတုိ႔ကဘာျပန္
ေျပာမွတ္လဲ..ငါတုိ႔ကအဲ့ဒီဟင္းေတြခဏခဏစားရလြန္းလို႔အသံကိုမၾကားခ်င္ေတာ့ဘူးတဲ့ေလ။ကိုယ့္အတြက္ ကေတာ့အဲ့ဒီဟင္းေလးေတြနဲ႔ေ၀းေနတာၾကာေတာ့အသားငါးဟင္းေတြထက္အတမ္းတဆံုးပါပဲ။
ဇီးျဖဴသီးေျခာက္ဟင္းကလည္းထမင္းျမိန္တဲ႔ဟင္းတစ္ခြက္ပါ။၀က္သားၾကိဳက္တဲ႔သူေတြဆို၀က္သားကိုဇီးျဖဴသီးေျခာက္ေရာျပီးအညာဟင္းေလးခ်က္ခ်က္စားရင္အဆီေရာအေခါက္ေရာစားရတာေကာင္းပါတယ္။အဖန္ဓာတ္နဲ႔ထိန္းထားေတာ့အဆီေတြအေခါက္ေတြကမအီေတာ့ဘူးေပါ့။ငါးနဲ႔ခ်က္ရင္လည္းဆီးျဖဴသီးရဲ႕အဖန္
ဓာတ္ေၾကာင့္ငါးကေၾကမသြားဘဲေတာင့္ေတာင့္က်စ္က်စ္ေလးနဲ႔စားရတာတစ္မ်ဳိးအရသာရွိပါတယ္။
အညာကဟင္းအလြယ္ခ်က္နည္းမ်ားအတုိင္းခ်က္မည့္ပမာဏေပၚမူတည္ျပီးဇီးျဖဴသီးေျခာက္ကိုေရခဏစိမ္
ထားပါ။ခ်က္မည့္အိုးထဲမွာခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည့္သံုးေလးလံုးကိုပါးပါးလွီးထည့္၊ၾကက္သြန္နီတစ္လံုး၊ၾကက္သြန္ျဖဴ
သံုးေလးမႊာေထာင္းထည့္ျပီးငါးပိ၊ဆား၊နႏြင္း၊အေရာင္တင္သင့္ေတာ္ယံုထည့္ျပီးေရအနည္းငယ္ေရာျပီးလံုး
လိုက္ပါ။ျပီးရင္ခ်က္မည့္အိုးတ၀က္ေလာက္အထိေရေႏြးျဖစ္ေစ၊ေရေအးျဖစ္ေစထည့္ျပီးဆူပြက္ေအာင္တည္
ထားပါ။
ငါးကိုေတာ့ငါးရံ႕သိုမဟုတ္တီလားပီးယား(ဂ်ပန္ငါး)ကိုသံုးႏိုင္ပါတယ္။တျခားေသာငါးေတြလည္းအဆင္ေျပ
သလိုသံုးလို႔ရပါတယ္။က်ေနာ္ရုရွားမွာတုန္းကေတာ့ေဆာ္လမြန္ငါးနဲ႔ခ်က္စားဖူးတယ္။ရြာမွာကငါးရံ႕၊ေခ်ာင္း ငါးေလးေတြနဲ႔တီလားပီယားငါးေတြပဲရွိတာမို႔အဲ့ဒီငါးေတြနဲ႔ပဲခ်က္စားၾကပါတယ္။ငါးကိုအေၾကးခြံေတြျခစ္
ဗိုက္ေဖာက္ေဆးေၾကာသန္႔စင္ျပီးနႏြင္းဆားအနည္းငယ္ပက္ျပီးနယ္ထားပါ။အေစာကတည္ထားတဲ့ဆီးျဖဴ
သီးေျခာက္ဟင္းရည္အိုးပြက္လာျပီဆုိရင္ငါးကိုထည့္ပါ။အဖန္ရည္နဲ႔ေတြ႔တာနဲ႔ငါးေတြကေတာင့္သြားျပီး
အေကာင္မပ်က္ဘဲမီးေအးေအးနဲ႔က်က္ေအာင္ခ်က္ပါ။အိုးအဖံုးကိုတ၀က္ဖံုးတ၀က္ဖြင့္ထားျပီးေရခမ္းသည္အထိမီးေအးေအးနဲ႔တည္ထားပါ။ေနာက္ဆံုးငါးလည္းအႏူးေရလည္းအေနေတာ္က်န္ျပီဆုိရင္အေပါ့အငန္
ျမည္းျပီးဟင္းအုိးကိုမီးဖိုေပၚမွခ်ပါ။ရြာမွာဆုိရင္ေတာ့ေျမဟင္းအိုးေလးေတြနဲ႔ခ်က္ၾကတာမ်ားပါတယ္။
ေျမဟင္းအိုးေလးေတြကမီးဖိုေပၚကခ်ရင္လည္းအပူဓာတ္ကေတာ္ေတာ္နဲ႔ေပ်ာက္မသြားေတာ့ဟင္းကေႏြးျပီး
ႏူးအိေနပါတယ္။
ငါဟင္းနဲ႔တြဲဖက္စားဖုိ႔ကေတာ့ဒန္႔သလြန္ရြက္ဟင္းခ်ဳိသို႔မဟုတ္ေခြးေတာက္ရြက္ဟင္းခ်ဳိေပါ့။ပဲဟင္းနဲ႔တြဲဖက္စားလို႔လည္းေကာင္းပါတယ္။ငရုတ္သီးဆားေထာင္းနဲ႔တြဲဖက္စားရင္လည္းအဆင္ေျပပါတယ္။က်ေနာ္က
ေတာ့ေရေႏြးၾကိဳက္တာေၾကာင့္ငါးဟင္းရယ္ငရုတ္သီးေထာင္းရယ္ေပါင္းျပီးေလြးလိုက္တာထမင္းႏွစ္ပန္းကန္
ေလာက္ျပိဳက္ခနဲကုန္သြားပါတယ္။ဇီးျဖဴသီးေျခာက္လည္းေနာက္ဆံုးပါပဲ။က်ေနာ္ကႏွာေခါင္းေသြးထြက္
တတ္လို႔အေမကေဆးအျဖစ္နဲ႔ဇီးျဖဴသီးေျခာက္ထည့္ေပးလုိက္တာငါးနဲ႔ခ်က္စားတာနဲ႔ကုန္တာပဲ။
ဇီးျဖဴသီးေျခာက္မရရင္မန္က်ည္းသီးမွည့္မရမ္းသီးေျခာက္တုိ႔နဲ႔လည္းခ်က္စားလို႔အဆင္ေျပပါတယ္။အရသာ
အနည္းငယ္ကြဲလြဲတာကလြဲလုိ႔စားလို႔ေကာင္းပါတယ္။
ပို႔စ္ေခါင္းစဥ္နဲ႔နိဒါန္းခ်ီတာမ်ားသြားရင္ခြင့္လြတ္ပါဗ်ာ။စဥ္းစားရင္းနဲ႔ေခါင္းထဲေပၚလာတာေလးေတြထည့္ေရး
လိုက္တာပါ။ဟင္းအေၾကာင္းဖတ္ရင္းတျခားဗဟုသုတေလးေတြလည္းရတာေပါ့ဗ်ာ :)
အားလံုးကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာက်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစလို႔က်ေနာ္ေရႊညာသားေလးမွဆုေတာင္းေမတၱာပို႔သပါ
တယ္။လာလည္ၾကတဲ႔အတြက္လည္းေက်းဇူးအထူးတင္ပါတယ္ဗ်။
ေလးစားမႈျဖင့္
ေရႊညာသားေလး
3 comments:
ေရႊညာသားေလးက ဘာငါးနဲ ့ခ်က္ထားတာလဲ
စားေကာင္းမဲ့ပံုုဘဲ။
ခုုထမင္းဆာေနတာမစားေသးပဲ ဘေလာ့ဖတ္ေနတာေလ။
ထမင္းျမန္ျမန္သြားစားမွဘဲ။
ပဲကုုလားဟင္းရယ္ ဆိတ္သားဟင္းရယ္ ငါးေၾကာ္ႏွပ္ထားတာရွိတယ္။
ဒါဆုုိေတာ့ သိပ္မဆိုုးပါဘူး ။ ငရုုတ္သီးေလးေထာင္းလိုုက္မယ္။
ႏုုိ ့မုုိ ့ရင္ ဒီကငါးဟင္းၾကည့္ျပီး ဗိုုက္ကဆာ ကိုု္ယ္စားခ်င္တာမရွိဆုုိ ေသေရာ။
အုုိင္အိုုရာ
ဒီမွာေတာ့ တီလားပီးယား လို႔ေခၚၾကတယ္အစ္မ...က်ေနာ္တုိ႔ကေတာ့ရြာမွာ
ဂ်ပန္ငါးလို႔ေခၚတာအဲ့ဒီငါးနဲ႔ခ်က္ထားတာပါ။
အစ္မဟင္းေတြကပိုေကာင္းေနေသးတယ္ :)
အမေလး..ဒီကဟင္းသံုုးမ်ဳိးနဲ ့အဲဒီကငါးဟင္းလဲဆုုိဒီကလဲမွာေနာ္။
အုုိင္အိုုရာ
Post a Comment