ဖက္ပြင့္ဖက္သီးေတြေပၚခ်ိန္တုန္းက ခ်က္စားျဖစ္တဲ့ဟင္းတခြက္ပါ။ ဖက္ပြင့္ဖက္သီးလို႔က်ေနာ္တုိ႔ဆီမွာေခၚတဲ့
နာမည္အတုိင္းပဲမွတ္ထားတာ။တျခားအေခၚအေ၀ၚလည္းရွိမွာပါ။ခ်က္ဖုိ႔ျပင္ဆင္ရတာေတာ့နည္းနည္းလက္၀င္
ပါတယ္။အေမႊးေတြပါတဲ့ဖက္သီးကိုလက္တဆစ္အရြယ္အပိုင္းေလးေတြပိုင္းျပီးအထဲကအူကိုစိတ္ရွည္လက္ရွည္
ထုတ္ျပီးခ်က္ထားတာ။အေပၚကအေမႊးေတြကိုခြာလို႔ရေပမဲ့ေတာ္ေတာ္မလြယ္တဲ့အလုပ္မို႔အူကိုပဲထုတ္ျပီး
ခ်က္ထားပါတယ္။
အရင္ဆံုးခရမ္းခ်ဥ္သီးသံုးလံုးၾကက္သြန္နီျဖဴနဲ႔အဆာပလာထည့္ျပီးအႏွစ္ရေတာ့အူထုတ္ထားတဲ့ဖက္သီးကိုေရေဆး
ထည့္တယ္အဲ့ဒီေနာက္ငါးရံ႕ေျခာက္အေနေတာ္တံုးေရေဆးျပီးထည့္ေရအနည္းငယ္ေရာျပီးဟင္းအုိးဖုံးအုပ္ထားလိုက္
ပါတယ္။ဆယ္မိနစ္ခန္႔ၾကာေတာ့ငါးေျခာက္ႏူးမႏူးၾကည့္ျပီးငရုတ္သီးအလံုးကြဲေထာင္းထားတာရယ္ နံနံပင္
သို႔မဟုတ္ ပင္စိမ္းရြက္ေလးပါးပါးအုပ္ျပီးထမင္းပူပူနဲ႔ေရေႏြးေလးတြဲ၍သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။ ဖက္သီးကအနည္းငယ္ခါးတဲ့အရသာေလးရွိလို႔ ငါးေျခာက္အငံဓာတ္ေလး
နဲ႔ထိမ္းျပီးစားလို႔အင္မတန္ထမင္းျမိန္ပါတယ္။
နာမည္အတုိင္းပဲမွတ္ထားတာ။တျခားအေခၚအေ၀ၚလည္းရွိမွာပါ။ခ်က္ဖုိ႔ျပင္ဆင္ရတာေတာ့နည္းနည္းလက္၀င္
ပါတယ္။အေမႊးေတြပါတဲ့ဖက္သီးကိုလက္တဆစ္အရြယ္အပိုင္းေလးေတြပိုင္းျပီးအထဲကအူကိုစိတ္ရွည္လက္ရွည္
ထုတ္ျပီးခ်က္ထားတာ။အေပၚကအေမႊးေတြကိုခြာလို႔ရေပမဲ့ေတာ္ေတာ္မလြယ္တဲ့အလုပ္မို႔အူကိုပဲထုတ္ျပီး
ခ်က္ထားပါတယ္။
ထည့္တယ္အဲ့ဒီေနာက္ငါးရံ႕ေျခာက္အေနေတာ္တံုးေရေဆးျပီးထည့္ေရအနည္းငယ္ေရာျပီးဟင္းအုိးဖုံးအုပ္ထားလိုက္
ပါတယ္။ဆယ္မိနစ္ခန္႔ၾကာေတာ့ငါးေျခာက္ႏူးမႏူးၾကည့္ျပီးငရုတ္သီးအလံုးကြဲေထာင္းထားတာရယ္ နံနံပင္
သို႔မဟုတ္ ပင္စိမ္းရြက္ေလးပါးပါးအုပ္ျပီးထမင္းပူပူနဲ႔ေရေႏြးေလးတြဲ၍သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။ ဖက္သီးကအနည္းငယ္ခါးတဲ့အရသာေလးရွိလို႔ ငါးေျခာက္အငံဓာတ္ေလး
နဲ႔ထိမ္းျပီးစားလို႔အင္မတန္ထမင္းျမိန္ပါတယ္။
ဖက္သီးကအျမဲတမ္းမရႏိုင္ပါဘူး သူေပၚတဲ့အခ်ိန္မွသာရႏိုင္တဲ့ဟင္းစားတမ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ဖက္ပြင့္ကိုလည္းဒီနည္းအတုိင္း
ငါးေျခာက္သို႔မဟုတ္ ပုစြန္ေျခာက္နဲ႔ခ်က္စားႏိုင္ပါတယ္။ဖက္ပြင့္ကိုေတာ့အေျခာက္လွန္းျပီးသိမ္းထားလို႔အဆင္ေျပတယ္။
ေနာက္တခါမွပဲဖက္ပြင့္ေၾကာ္ထားတာေလးထပ္တင္ေပးအံုးမယ္ဗ်ာ။ထိုင္းကိုေရာက္ေတာ့ထမင္းအိုးဟင္းအုိးနဲ႔ေ၀းေနျပီ။
ခ်က္စားခ်င္ေသာ္လည္းေက်ာင္းတြင္းေဆာင္မွာေနရတာရယ္အခန္းေဖာ္ကိုအားနာတာရယ္ေၾကာင့္ေက်ာင္းကေရာင္းတဲ့ ဆုိင္ေတြမွာလည္း တေန႔တမ်ဳိးမရိုးရေအာင္၀ယ္စားလိုက္ေတာ့တယ္။ခ်က္ျပဳတ္ခ်ိန္ကစာၾကည့္ဖို႔အတြက္ပိုလာတာေပါ့ဗ်ာ။
အားလံုးကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာက်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစ။လာေရာက္လည္ပတ္တဲ့အတြက္လည္းေက်းဇူးအထူးတင္ရွိပါတယ္။
အစဥ္ေလးစားလ်က္
ေရႊညာသား
2 comments:
ဒို႔ေတြကေတာ့အဲဒါဖက္သန္းသီးလို႔သိတာ။ ဖက္သန္းနဲ႔မလႊကခပ္ဆင္ဆင္မို႔ အေမႊးပါတာကဖက္သန္း မပါတာကမလႊလို႔မွတ္သားက်က္မွတ္ခဲ့ရေသးတယ္။
အသီးက်ဖက္သန္းသီးစားရတာပိုႀကိဳက္ျပၤးအပြင့္ကိေတာ့မလႊပြင့္က ေဖးဖရိတ္ထဲမွာပါတယ္။
အိမ္ကိုမွာတာဒီႏွစ္တူမေလးက အေျခာက္လွမ္းၿပီးဝယ္စုုၿပီးပို႔ေပးထားတာေႁခြတာစားေနတယ္ ႀကိဳက္လြန္းလို႔။
အိုင္အိုရာ
Yes. It may be the same name, but we in our region called like that :) I like both Phat-than and Ma-Hlwa.
Thaks and Regards
Shwe Nyar Thar
Post a Comment