ဒီတစ္ခါေတာ့မစားရတာၾကာျပီျဖစ္တဲ့ရာသီစာအညာဟင္းတခြက္ခ်က္စားျဖစ္တယ္ဗ်ာ။ျမိဳ႕ေပၚမွာေတာ့အစစအရာရာ
ပိုက္ဆံေပး၀ယ္စားရေတာ့ရြာမွာေလာက္အဆင္မေျပဘူး။ဒါေၾကာင့္ရြာကလူၾကံဳနဲ႔ထန္းသီးႏုရယ္မန္က်ည္းရြက္ေျခာက္
ရယ္မွာျပီးခ်က္စားျဖစ္တယ္။ေစ်းထဲမွာေရာင္းတဲ့ထန္းသီးဆံကနည္းနည္းမာေနေတာ့ဟင္းခ်က္စားဖို႔သိပ္အဆင္မေျပဘူး။
ဒါေၾကာင့္ထန္းသီးကိုရြာကေနလူၾကံဳမွာျပီးစိတ္ၾကိဳက္ခ်က္စားရင္းလာလည္ၾကတဲ့မိတ္ေဆြညီအစ္ကိုေမာင္ႏွမမ်ားအတြက္
ျပန္လည္မွ်ေ၀လိုက္ပါတယ္။
မန္က်ည္းရြက္ကလည္းတခါ၀ယ္ရင္အနည္းဆံုးႏွစ္ရာဖိုးေလာက္မွ၊တစ္ရာဖုိးေလာက္ေပးပါဆုိေစ်းသည္ကသိပ္မေရာင္းခ်င္
ၾကဘူးဗ်။ဒါေၾကာင့္ရြာမွာမန္က်ည္းရြက္ေပါမ်ားေနခ်ိန္အစ္မ၀မ္းကြဲေတြကိုမန္က်ည္းရြက္အေျခာက္လွန္းျပီးလူၾကံဳနဲ႔ထည့္ေပး
ခိုင္းလိုက္တာ၊ထန္းသီးဆံပါထည့္ေပးလိုက္တယ္။ခ်ဥ္ေပါင္ေျခာက္နဲ႔ကရင္းႏွီးျပီးသားမို႔မန္က်ည္းရြက္ကိုလည္းကိုယ့္စိတ္ကူး
နဲ႔ကိုယ္အေျခာက္လွန္းခိုင္းလိုက္တာ၊ခ်က္စားေတာ့အစိုနဲ႔မျခားအရသာကတူတူပါပဲ။အေျခာက္ဆုိေတာ့ၾကာၾကာအထားခံ
တယ္။ေစ်းထဲေရာက္ရင္လည္းမန္က်ည္းရြက္သည္ဘက္လွည့္ၾကည့္စရာမလိုေတာ့ဘူးေပါ့ဗ်ာ။
ထန္းသီးကအခ်ဳိဓာတ္ပါလို႔မန္က်ည္းရြက္အခ်ဥ္ဓာတ္ေလးနဲ႔ထိန္းျပီးနယ္စားေလးခ်က္ပါတယ္။ဇြန္းနဲ႔ထိုးေကာ္လို႔ရတဲ့
အေနေတာ္ထန္းေစ့(၆)ေစ့(ထန္းသီးႏွစ္လံုး၊တစ္လံုးကိုသံုးေစ့ပါတာ)ကိုအကာဖတ္ေလးေတြပါေအာင္ဇြန္းနဲ႔ထြင္ျပီး
ဟင္းခ်က္မည့္အိုးထဲကိုထည့္ပါတယ္။ၾကက္သြန္နီတလံုး၊ခရမ္းခ်ဥ္သီးတလံုး၊ငါးပိလက္တဆစ္ပိုပို၊နႏြင္း၊အေရာင္တင္၊
ဆားနဲ႔ဆီသင့္ေတာ္ယံုပမာဏထည့္ျပီးေရနည္းနည္းနဲ႔အရင္ဆံုးလံုးပါတယ္။ထန္းသီးနဲ႔အဆာပလာေတြက်က္ျပီဆိုမွ
မန္က်ည္းရြက္ေျခာက္လက္တဆုပ္ေလ်ာ့ေလ်ာ့ထည့္ပါတယ္။မန္က်ည္းရြက္အစိုလည္းသံုးႏိုင္ပါတယ္။မန္က်ည္းရြက္
ေျခာက္ႏူးေအာင္ေရအနည္းငယ္ထပ္ထည့္ျပီးမီးေအးေအးနဲ႔ခ်က္ပါ။ငရုတ္သီးစိမ္းသို႔မဟုတ္ငရုတ္သီးေျခာက္ကို
ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ေရာေထာင္းထားပါ။မန္းက်ည္းရြက္ႏူးေတာ့မွငရုတ္သီးၾကက္သြန္ျဖဴ ေထာင္းထားတာကိုထည့္ျပီးအေပါ့
အငန္ျမည္းျပီးမီးဖိုေပၚကခ်ပါ။က်ေနာ္ကေတာ့ပင္စိမ္းရြက္ၾကိဳက္လို႔ပင္စိမ္းေလးပါအုပ္လိုက္ပါေသးတယ္။ထမင္းပူပူ
ေလးနဲ႔ထန္းသီးခ်ဥ္ခ်ဳိစပ္ေလးတြဲဖက္ျပီးလဘက္ေျခာက္ေကာင္းေကာင္းခတ္ထားတဲ့ေရေႏြးေလးနဲ႔ဆုိတျခားဟင္းမလို
ဘဲတစ္မည္ထဲနဲ႔စားလို႔ျဖစ္တဲ့ရာသီစာအညာဟင္းေလးတစ္ခြက္ပါ။
ထန္းသီးကိုဟင္းအျဖစ္မစားဖူးေသးတဲ့မိတ္ေတြညီအစ္ကိုေမာင္ႏွမမ်ားအတြက္ရည္ရြယ္ျပီးဟင္းခ်က္နည္းမွ်ေ၀ေပး
လိုက္ပါတယ္ဗ်ာ။မန္က်ည္းရြက္အစားသရက္သီးစိမ္းနဲ႔လည္းခ်က္စားလို႔ရပါတယ္။က်ေနာ္ကေတာ့မန္က်ည္းရြက္နဲ႔
ခ်က္စားရတာကိုပိုသေဘာက်ပါတယ္။အခ်ဥ္အရသာခ်င္းတူေပမဲ႔မန္က်ည္းရြက္နဲ႔ကပိုလိုက္ဖက္ျပီးဟင္းေလးတယ္
လို႔ခံစားရလို႔ပါ။အေ၀းေရာက္ေနတဲ့အစ္ကိုအစ္မေတြအတြက္ေတာ့ထန္းသီးကပိုက္ဆံရွိရင္ေတာင္၀ယ္ဖို႔မလြယ္
ေလာက္ဘူးထင္တယ္ဗ်ာ။ျမန္မာျပည္ျပန္ေရာက္လို႔ထန္းသီးေပၚခ်ိန္ဆုိရင္ခ်က္စားၾကည့္ေပါ့။အညာသားကကိုယ္
တုိင္ခ်က္စားျပီးမွစားလို႔ေကာင္းတဲ့ဟင္းအမည္ေလးေတြကိုပဲအားလံုးကိုျပန္မွ်ေ၀တာမို႔စားမေကာင္းမွာေတာ့မပူပါ
နဲ႔ဗ်ာ။
အားလံုးကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာက်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစလို႔ေရႊညာသားကဆုေတာင္းေမတၱာပို႔သပါတယ္။လာေရာက္
လည္ပတ္ၾကတဲ့အတြက္လည္းေက်းဇူးအထူးတင္ရွိပါေၾကာင္း။
ပိုက္ဆံေပး၀ယ္စားရေတာ့ရြာမွာေလာက္အဆင္မေျပဘူး။ဒါေၾကာင့္ရြာကလူၾကံဳနဲ႔ထန္းသီးႏုရယ္မန္က်ည္းရြက္ေျခာက္
ရယ္မွာျပီးခ်က္စားျဖစ္တယ္။ေစ်းထဲမွာေရာင္းတဲ့ထန္းသီးဆံကနည္းနည္းမာေနေတာ့ဟင္းခ်က္စားဖို႔သိပ္အဆင္မေျပဘူး။
ဒါေၾကာင့္ထန္းသီးကိုရြာကေနလူၾကံဳမွာျပီးစိတ္ၾကိဳက္ခ်က္စားရင္းလာလည္ၾကတဲ့မိတ္ေဆြညီအစ္ကိုေမာင္ႏွမမ်ားအတြက္
ျပန္လည္မွ်ေ၀လိုက္ပါတယ္။
အညာသားလက္ရာထန္းသီးဟင္း :) |
ၾကဘူးဗ်။ဒါေၾကာင့္ရြာမွာမန္က်ည္းရြက္ေပါမ်ားေနခ်ိန္အစ္မ၀မ္းကြဲေတြကိုမန္က်ည္းရြက္အေျခာက္လွန္းျပီးလူၾကံဳနဲ႔ထည့္ေပး
ခိုင္းလိုက္တာ၊ထန္းသီးဆံပါထည့္ေပးလိုက္တယ္။ခ်ဥ္ေပါင္ေျခာက္နဲ႔ကရင္းႏွီးျပီးသားမို႔မန္က်ည္းရြက္ကိုလည္းကိုယ့္စိတ္ကူး
နဲ႔ကိုယ္အေျခာက္လွန္းခိုင္းလိုက္တာ၊ခ်က္စားေတာ့အစိုနဲ႔မျခားအရသာကတူတူပါပဲ။အေျခာက္ဆုိေတာ့ၾကာၾကာအထားခံ
တယ္။ေစ်းထဲေရာက္ရင္လည္းမန္က်ည္းရြက္သည္ဘက္လွည့္ၾကည့္စရာမလိုေတာ့ဘူးေပါ့ဗ်ာ။
ရြာမွာေတာ့ ဇြန္းထိုး၀က္သားဟင္းလို႔လည္းေခၚတယ္ဗ် :) |
အေနေတာ္ထန္းေစ့(၆)ေစ့(ထန္းသီးႏွစ္လံုး၊တစ္လံုးကိုသံုးေစ့ပါတာ)ကိုအကာဖတ္ေလးေတြပါေအာင္ဇြန္းနဲ႔ထြင္ျပီး
ဟင္းခ်က္မည့္အိုးထဲကိုထည့္ပါတယ္။ၾကက္သြန္နီတလံုး၊ခရမ္းခ်ဥ္သီးတလံုး၊ငါးပိလက္တဆစ္ပိုပို၊နႏြင္း၊အေရာင္တင္၊
ဆားနဲ႔ဆီသင့္ေတာ္ယံုပမာဏထည့္ျပီးေရနည္းနည္းနဲ႔အရင္ဆံုးလံုးပါတယ္။ထန္းသီးနဲ႔အဆာပလာေတြက်က္ျပီဆိုမွ
မန္က်ည္းရြက္ေျခာက္လက္တဆုပ္ေလ်ာ့ေလ်ာ့ထည့္ပါတယ္။မန္က်ည္းရြက္အစိုလည္းသံုးႏိုင္ပါတယ္။မန္က်ည္းရြက္
ေျခာက္ႏူးေအာင္ေရအနည္းငယ္ထပ္ထည့္ျပီးမီးေအးေအးနဲ႔ခ်က္ပါ။ငရုတ္သီးစိမ္းသို႔မဟုတ္ငရုတ္သီးေျခာက္ကို
ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ေရာေထာင္းထားပါ။မန္းက်ည္းရြက္ႏူးေတာ့မွငရုတ္သီးၾကက္သြန္ျဖဴ ေထာင္းထားတာကိုထည့္ျပီးအေပါ့
အငန္ျမည္းျပီးမီးဖိုေပၚကခ်ပါ။က်ေနာ္ကေတာ့ပင္စိမ္းရြက္ၾကိဳက္လို႔ပင္စိမ္းေလးပါအုပ္လိုက္ပါေသးတယ္။ထမင္းပူပူ
ေလးနဲ႔ထန္းသီးခ်ဥ္ခ်ဳိစပ္ေလးတြဲဖက္ျပီးလဘက္ေျခာက္ေကာင္းေကာင္းခတ္ထားတဲ့ေရေႏြးေလးနဲ႔ဆုိတျခားဟင္းမလို
ဘဲတစ္မည္ထဲနဲ႔စားလို႔ျဖစ္တဲ့ရာသီစာအညာဟင္းေလးတစ္ခြက္ပါ။
လိုက္ပါတယ္ဗ်ာ။မန္က်ည္းရြက္အစားသရက္သီးစိမ္းနဲ႔လည္းခ်က္စားလို႔ရပါတယ္။က်ေနာ္ကေတာ့မန္က်ည္းရြက္နဲ႔
ခ်က္စားရတာကိုပိုသေဘာက်ပါတယ္။အခ်ဥ္အရသာခ်င္းတူေပမဲ႔မန္က်ည္းရြက္နဲ႔ကပိုလိုက္ဖက္ျပီးဟင္းေလးတယ္
လို႔ခံစားရလို႔ပါ။အေ၀းေရာက္ေနတဲ့အစ္ကိုအစ္မေတြအတြက္ေတာ့ထန္းသီးကပိုက္ဆံရွိရင္ေတာင္၀ယ္ဖို႔မလြယ္
ေလာက္ဘူးထင္တယ္ဗ်ာ။ျမန္မာျပည္ျပန္ေရာက္လို႔ထန္းသီးေပၚခ်ိန္ဆုိရင္ခ်က္စားၾကည့္ေပါ့။အညာသားကကိုယ္
တုိင္ခ်က္စားျပီးမွစားလို႔ေကာင္းတဲ့ဟင္းအမည္ေလးေတြကိုပဲအားလံုးကိုျပန္မွ်ေ၀တာမို႔စားမေကာင္းမွာေတာ့မပူပါ
နဲ႔ဗ်ာ။
အားလံုးကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာက်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစလို႔ေရႊညာသားကဆုေတာင္းေမတၱာပို႔သပါတယ္။လာေရာက္
လည္ပတ္ၾကတဲ့အတြက္လည္းေက်းဇူးအထူးတင္ရွိပါေၾကာင္း။
အားေပးမႈကိုအစဥ္ေလးစားလ်က္
ေရႊညာသား
3 comments:
စားဘူးဖုုိ ့ေနေနသာသာ
ၾကားေတာင္မၾကားဖူးဘူးဆရာ။
အညာသားေလးဆုုိင္ဖြင့္မွ လာစားရမယ္။ း)
အုုိင္အိုုရာ
အစ္မအိုင္အိုရာ...စားမိရင္ေတာ့ လွ်ာလည္သြားမွာေသခ်ာတယ္ဗ်
ခ်ဥ္ျဖဳန္းျဖဳန္းေလးနဲ႔စားလို႔အရမ္းေကာင္းတယ္ :)
ဆုိင္ဖြင့္ျဖစ္ရင္ေတာ့ ရာသီစာေတြကို မီႏူး သပ္သပ္ထားမယ္ :)
အျမဲတမ္းကြန္မန္႔ေလးေတြခ်န္းထားခဲ့တဲ့အတြက္ ေက်းဇူးဗ်ာ
ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ
ထန္းသီးကို ဒီလိုဟင္းခ်က္စားရတယ္ဆိုတာ တကယ္မသိဘူးရယ္….
ဟင္းခ်က္နည္းေလးအတြက္ ေက်းဇူးပါ ခ်က္စားၾကည့္အံုးမယ္
Post a Comment