အပင္ေလးေတြအေၾကာင္းလည္းမေရးတာၾကာလို႔ဂူဂယ္မွာအပင္ပံုေလးေတြ
လိုက္ရွာရင္းနဲ႔ဖရံုပင္ပံုေတြေတြ႔ေတာ့အေမ့လက္ရာဖရံုရြက္နဲ႔မွ်စ္ဆတ္ဟင္းခ်ဳိ
ေလးကိုသတိရမိတယ္ဗ်။အညာမွာကမိုးဦးက်ျပီးလို႔၀ါဆုိ၀ါေခါင္ဆုိရင္ေျပာင္းဖူး
ခင္းေတြထဲမွာဖရံုရြက္ေလးေတြေခါင္ခ်လို႔ရျပီေလ။မိုးေကာင္းရင္အေနာက္ေတာင္
ရိုးမွာမွ်စ္ေတြကလည္းခ်ဳိးလို႔ရျပီေပါ့။ဒီအခ်ိန္မ်ဳိးဆုိရင္ထြန္းရွဥ္းျဖဳတ္တာနဲ႔မီးဖိုေခ်ာင္
ကိုတန္း၀င္တာပဲ။အေမကလည္းသားေတြအေၾကာင္းအလိုက္သိေတာ့ထမင္း၀ိုင္းကို
အဆင္သင့္ခူးခတ္ထားေပးတယ္။ယာထဲမွာအလုပ္လုပ္ရလို႔ဘယ္ေလာက္ပင္ပန္းပန္း
အေမ့လက္ရာဟင္းေလးေတြကိုစားလိုက္ရရင္ဆီမပါေသာ္လည္းထမင္းျမိ္န္လွတယ္။
ကိုယ့္ယာထဲမွာဟင္းသီးဟင္းရြက္ရွိထားေတာ့ကိုယ္ေရာက္တဲ႔အခ်ိန္ခူးလို႔အဆင္
ေျပတာေပါ့ဆုိျပီးအေမကထည့္ထည့္ေပးတာ။ ေျပာင္းဖူးခင္းထဲဖရံုပင္သံုးေလးပင္
ေလာက္ထည့္ထားရင္ကိုယ့္မိသားစုဟင္းအုိးေတာ့၀ေအာင္စားလို႔ရတယ္ဗ်။
ဖရံုရြက္ကိုေတာ့ခ်က္လို႔တစ္မ်ဳိး၊ေၾကာ္လို႔တစ္သြယ္နဲ႔ခ်က္စားၾကတယ္။အမ်ားဆံုး
ကေတာ့ဟင္းခ်ဳိေပါ့။ေျပာင္းဖူးဟင္းခ်ဳိထဲမွာထည့္ခ်က္ရင္းလည္းေကာင္းတယ္။
မွ်စ္ဆတ္၊ရံုပတီသီးေလးေရာျပီးဟင္းခ်ဳိေလးခ်က္ရင္လည္းအေတာ္စားလို႔ေကာင္းဗ်။
သူ႔တြဲဖက္ကေတာ့မန္က်ည္းသီးစိမ္းေထာင္းေလးေပါ့။တခါတေလကံေကာင္းရင္
ငါးပိေကာင္မီးဖုတ္ထားတာေလးပါတတ္ေသးတယ္။ငါးပိေကာင္ကေတာ့ဆယ္ခါ့တစ္ခါ
စားရခဲပါတယ္။သူမပါလည္းထမင္းကျမိန္ျပီးသားဆုိေတာ့အေရးသိပ္မၾကီးပါဘူး။
ဖရံုငံုနဲ႔ဖရံုပြင့္ကိုေတာ့အခ်ဥ္ရည္ဟင္းခ်က္တဲ႔အထဲမွာထည့္ခ်က္ရင္စားလို႔ေကာင္းတယ္။
ဖရံုပြင့္နဲ႔ဖရံုငံုမ်ားမ်ားရရင္ေတာ့မန္းက်ည္းသီးစိမ္းနဲ႔ခ်ဥ္စပ္ေလးခ်က္စားရင္လည္း
ထမင္းျမိန္ေစပါတယ္။ငယ္ငယ္တုန္းကေတာ့အေမဖရံုပြင့္သင္ရင္အထဲက၀တ္ဆံ၀ါ၀ါ
ေလးေတြကိုယူျပီးေတာ့ခရမ္းခ်ဥ္သီးဖုတ္တဲ႔သံေခ်ာင္းမွာတခုခ်င္းစီသီျပီးေတာ့မီးခဲေပၚ
မွာဖုတ္စားခဲ႔ဖူးတယ္။စားလုိ႔ေကာင္းတယ္ဗ်....။
ဖရံုသီးႏုႏုေလးေတြကိုေတာ့ဆီပူပူေလးမွာပါးပါးလွီးျပီးေၾကာ္စားၾကတယ္။မနက္အေစာ
ထမင္းၾကမ္းစားရင္ပါတတ္တာမ်ဳိးေလးေပါ့။ေနာက္ျပီးခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ဟင္းထဲမွာလည္း
ပါးပါးလွီးျပီးထည့္ရင္အခ်ဥ္ထိန္းတယ္ဗ်။ဖရံုသီးျပာပက္တဲ႔အရြယ္ဆုိရင္ေတာ့သူ႔ခ်ည္းပဲ
ဟင္းခ်ဳိခ်က္စားလို႔ေကာင္းတယ္။ပဲငရွန္၊ဟင္းစားပဲစတဲ႔ပဲသီးေလးေတြထည့္ျပီးခ်က္ရင္
လည္းစားလို႔ေကာင္းပါတယ္။ဒီဖရံုသီးဟင္းနဲ႔လည္းမန္က်ည္းသီးေထာင္းကတြဲဖက္စား
လို႔အသင့္ေတာ္ဆံုးပါပဲ။တခ်ဳိ႕ကေတာ့မွ်စ္ဆတ္၊ဖရံုသီးမေထြရီနည္းနည္း၊ရံုပတီသီး၊
ဖရံုရြက္အနည္းငယ္ထည့္ျပီးဟင္းခ်ဳိခ်က္စားၾကတယ္။ဒါလည္းတစ္မ်ဳိးစားေကာင္းတာ
ပါပဲ။
ဖရံုသီးျပာပက္တစ္လံုးေလာက္ကိုခြဲျပီးေတာ့အေစ့ထုတ္အခြံခြာေကာက္ညွင္းဆန္ေလးနဲ႔
ေရာျပီးဖရံုသီးမႏွဲထိုးစားရင္လည္းအဆင္ေျပပါတယ္။အိမ္မွာတုန္းကဖရံုသီးေပါတဲ႔အခ်ိန္ဆို
အေမကညေနစာအတြက္ဖရံုသီးအေနေတာ္သံုးလံုးေလာက္ကိုဆန္ႏုိ႔ဆီဗူူးသံုးဗူးခန္႔နဲ႔ေရာျပီး
ေတာ့တစ္အိမ္လံုးစာဖရံုသီးမႏွဲထိုးေကၽြးတတ္ပါတယ္။ဆီးဆမ္းျပီးစားရံုပဲမို႔ဟင္းခ်က္စရာမလို
ေတာ့ဘူးေပါ့။ေနာက္ျပီးေတာ့ဖရံုသီးမႏုမရင့္အရြယ္(ျပာပက္ခ်ိန္)မွာဖရံုသီးကိုပါးပါးလွီးျပီးေတာ့
မုန္႔ႏွစ္နဲ႔ဗူးသီးေၾကာ္သလုိမ်ဳိးေၾကာ္စားရင္လည္းစားလို႔ေကာင္းပါတယ္။အရသာကခ်ဳိခ်ဳိေလးနဲ႔
အခ်ဥ္ရည္နဲ႔တြဲစားရင္ေဆြမ်ဳိးေမ့သြားမယ္။
ဖရံုသီးမွည့္ကိုေတာ့ရွစ္စိတ္ခြဲျပီးအေစ့ထုတ္အခြံပါေရာျပဳတ္လို႔ေန႔လည္ေန႔ခင္းဘက္မွာ
အဆာေျပအျဖစ္နဲ႔စားသံုးၾကတာလည္းရွိပါတယ္။ဆီန႔ဲဆားကိုေဖ်ာ္ျပီးဖရံုသီးျပဳတ္နဲ႔တို႔
စားရတာလည္းအရသာရွိမွရွိ။ဖရံုေစ့ေတြကိုေတာ့အေျခာက္ခံထားျပီးေတာ့တခ်ဳိ႕ကို
ေနာက္ႏွစ္အတြက္စိုက္ပ်ဳိးဖို႔သိမ္း၊တခ်ဳိ႕ကိုေတာ့အိုးကင္းပူပူမွာေလွာ္စားရင္ဖရံုေစ့ေလွာ္
ေမႊးေမႊးေလးစားလို႔ရေသးတယ္။ဖရံုသီးကအညွာကိုေတာ့ဆီပုလင္းပိတ္ဖိုပအတြက္သံုး
ေသးတယ္ဗ်ာ။ဖရံုတစ္ပင္လံုးကသံုးတတ္ရင္အမ်ားၾကီးအသံုး၀င္တယ္ေနာ္...
မသိေသးသူေတြအတြက္ဗဟုသုတေပါ့ဗ်ာ။ ဒီမွာဖရံုသီးေတြေတြ႔ေတာ့ေတြ႔တယ္ဒါေပမဲ႔
အညာကဖရံုသီးလိုမ်ဳိးမေစးေတာ့စားရတာတစ္မ်ဳိးပဲ...။ ဖရံုသီးႏွပ္ကုိပင္စိမ္းရြက္ေလး
အုပ္ျပီးေတာ့စားရင္ဟင္းပိုေလးပါတယ္...။
ႏွစ္သစ္မွာအားလံုးေပ်ာ္ရႊင္ခ်မ္းေျမ့ၾကပါေစဗ်ာ...။
မ်ဳိးခန္႔(စကား၀ါေျမ)
All photos from Google...
1 comments:
ဖရုုံရြက္နဲ ့အပြင့္ကအၾကိဳက္ဆံုုးအသီးရြက္ထဲမွာပါတယ္။
စားခ်င္လာျပီေရႊညာသားေလးေရ။ မန္က်ည္းသီးစိမ္းေထာင္းလည္းမစားရတာၾကာေပါ့။
အိုုင္အိုုရာ
Post a Comment