ဒီတစ္ခါ ဆုိရင္ေတာ့ ကၽြန္ေတာ္သိတဲ႔ အညာဟင္းခ်က္နည္းေလးေတြ ကုန္ေလာက္ျပီ ထင္တာပဲ။ စျပီးသားေလး ေတြလည္းရိွေတာ့ ျပီးေအာင္ပဲ ဆက္ေရးေပးလိုက္ပါရဲ႕ဗ်ာ။ အစားအစာဆုိတာကလည္း ေန႔စဥ္ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ေနရေတာ့ နည္းအသစ္ေလးမ်ား သိရင္ စမ္းျပီးခ်က္စားလို႔ ရတာေပါ့ေနာ့။ ကၽြန္ေတာ္က ေတာ့မၾကာခင္ ေႏြရာသီ ေရာက္ေတာ့မွာမို႔ ေပ်ာ္ေနတယ္။ အသီးအရြက္ေတြ ေႏြရာသီဆုိရင္ ေပါေပါမ်ားမ်ား ၀ယ္စားလုိ႔ရလို႔ပါ။ ေစ်းလည္းေပါတယ္ ဆုိေတာ့ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ေတြ အတြက္ အဆင္ကိုေျပလို႔..ဟဲ..ဟဲ..။ ဒီေန႔ေရးတဲ႔ ဟင္းေလး ေတြက တခ်ဳိ႕လည္း သိခ်င္မွသိမယ္ အညာမွာေတာ့ စားေနက်ဆုိေတာ့ ဗဟုသုတအျဖစ္ ေရးေပးလိုက္ပါတယ္။
သနပ္ဖူး ခ်ဥ္ရည္ဟင္း
သနပ္ပင္ဆုိတာက ေဆးလိပ္တဲ႔ သနပ္ဖက္မ်ဳိးလားေတာ့ မသိဘူး။ ေဆးလိပ္တဲ႔ သနပ္ဖက္ပင္ကိုေတာ့ မျမင္ဖူးပါဘူး။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ဆီမွာ ရိွတဲ႔ သနပ္ပင္ကေတာ့ အပင္ျမင့္တယ္။ ဖက္ရြက္က ေဆးလိပ္ျဖစ္ေအာင္ေတာ့ မၾကီးဘူး။ သနပ္ကိုင္းကိုေတာ့ ဓားနဲ႔ႏုတ္ႏုတ္စင္း အေျခာက္လွန္း၊ ေမာင္းစင္မွာေထာင္းျပီး ေဆးရိုးေတာ့ လုပ္ၾကတယ္။ ဖက္ကေတာ့ ေျပာင္းဖူးဖက္ေပါ့။ သနပ္သီးက ရင့္မွည့္လာရင္ အေစးေတြက ေကာ္နဲ႔တူတယ္။ ကေလးတုန္းက စာအုပ္ေတြျပဲရင္ သနပ္သီးကို ဖ်စ္ျပီးရတဲ႔ အေစးေတြကို ေကာ္လုပ္ျပီး ကပ္ဖူးတယ္။ အၾကာၾကီး မခံေပမဲ႔ သံုးလို႔ေတာ့ ရသဗ်။
သနပ္ဖူးခ်ဥ္ရည္ဟင္းကေတာ့ သနပ္ရြက္ႏုခ်ိန္မွာ အဖူးေလးေတြပါ တစ္ခါထဲ ထြက္ပါတယ္။ သၾကၤန္မတိုင္ခင္ ဆုိရင္ သနပ္ရြက္ေတြႏုတတ္တယ္။ ေႏြရာသီမွာပဲ ႏုတာမ်ားတယ္။ ခ်က္စားတာကေတာ့ သနပ္ရြက္အႏုနဲ႔ အဖူးေရာရာကို ခူးျပီးေတာ့ မန္က်ည္းသီးမွည့္အေတာင့္လိုက္ ထည့္လံုးျပီး ခ်ဥ္ရည္ေသာက္ ခ်က္စားလုိ႔ ေကာင္းပါတယ္။ သနပ္ဖူးက ဖန္တဲ႔အရသာရိွလို႔ အခ်ဥ္ရည္ဟင္း ခ်က္စားလို႔ပဲ အဆင္ေျပပါတယ္။ ေႏြရာသီမွာ စိုက္တဲ႔ ကိုင္းခင္းထဲက ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္တို႔၊ ဘိလပ္ရြက္တို႔နဲ႔ ေရာျပီး အခ်ဥ္ရည္ေသာက္ ခ်က္စားရင္လည္း ေကာင္းပါတယ္။
ပိတ္စြယ္ခ်ဥ္
ဒီအပင္ကေတာ့ ေရထဲမွာေပါက္တာပါ။ ေအာက္ပိုင္းေတြမွာ ပိုေပါမယ္ထင္တယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ဆီမွာေတာ့ ေရအျမဲရိွတဲ႔ ရိုးေတြ၊အိုင္ေတြ၊ ဗြက္ေတြမွာ ေပါက္တာမ်ားတယ္။ အဲ့ဒီအပင္ကို ႏႈတ္ျပီးေတာ့ အေပၚက ရင့္တဲ႔ အခြံေတြကို ခြာျပီးေတာ့ ရလာတဲ႔ အႏုဆံုးအပုိင္းကို သံုးပါတယ္။ ဆန္ေဆးရည္နဲ႔ စိမ္ထားရင္ ခ်ဥ္သြားတာပဲ။ မွ်စ္နဲ႔ခပ္ဆင္ဆင္ေပမဲ႔ စားလို႔ေတာ့ အေတာ္ေကာင္းပါတယ္။ ပိတ္စြယ္ခ်ဥ္ကို ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္၊ ပဲသီး၊ ခရမ္းသီး စတဲ႔ အသီးအရြက္ေလးေတြနဲ႔ ေရာလို႔ အခ်ဥ္ရည္ဟင္း ခ်က္စားလို႔ေကာင္းပါတယ္။ သူ႕ခ်ည္းလည္း ေၾကာ္စားရင္ ေကာင္းတယ္။ အသားနဲ႔ေရာခ်က္ရင္လည္း မွ်စ္လိုပါပဲ စားလို႔ေကာင္းတယ္။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ အခ်ဥ္ဟင္းခ်က္စားရတာကို ပုိျပီးသေဘာက်တယ္။ ေက်ာက္ပန္းေတာင္း ပ်ံက်ေစ်းထဲမွာဆုိရင္ ပိတ္စြယ္ခ်ဥ္ေဖြးေဖြးေတြ အျမဲလိုလို ေတြ႔ရတတ္တယ္။ ထမင္းဆုိင္ေတြမွာလည္း ခ်ဥ္ရည္ဟင္းဆုိရင္ ပိတ္စြယ္ခ်ဥ္ကို မွ်စ္အစား ထည့္ခ်က္တတ္ၾကတယ္။ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ေပါေတာ့ စားဖူးၾကမယ္ ထင္ပါတယ္ဗ်ာ။
အညာမွ်စ္ခ်ဥ္
မွ်စ္ခ်ဥ္(photo from google) |
မွ်စ္ခ်ဥ္ကလည္း ေဒသလိုက္ျပီး အမ်ဳိးမ်ဳိးရိွတယ္ဗ်။ ပ်ဥ္းမနားမွ်စ္ခ်ဥ္၊ ရွမ္းမွ်စ္ခ်ဥ္ စတဲ႔ ၀ါးအၾကီးစားေတြက ရတဲ႔ မွ်စ္ခ်ဥ္ေတြေပါ့။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ရြာက ပုပၸါးေတာင္နား ရိွတာဆုိေတာ့ ပုပၸါးေတာင္ပတ္၀န္းက်င္က ေတာင္ရိုးေတာင္တန္းေတြ ေပၚမွာေပါက္တဲ႔ ၀ါးရုံပင္ေလးေတြကေန ခ်ဳိးလို႔ရတဲ႔ မွ်စ္ကိုပဲ အခ်ဥ္တည္ရတာေပါ့။ အခ်ဥ္တည္ တယ္ဆုိတာထက္ ဆားသိပ္တယ္ဆုိရင္ ပိုမွန္ပါတယ္။ ေတာထဲကရလာတဲ႔ မွ်စ္ကို အိမ္ေရာက္ရင္ ႏွစ္ညေလာက္ ေရစိမ္ျပီး ထြန္းသြားတုိနဲ႔ ခပ္ဆဆေလးထုျပီးေတာ့ ဆားနဲ႔နယ္ျပီး အိုးထဲမွာသိပ္ထားတာပါ။ ပ်ဥ္းမနားနဲ႔ ရွမ္းျပည္က မွ်စ္ခ်ဥ္ေတြလို အရမ္း မခ်ဥ္ပါဘူး။
ဒါကေတာ့ တစ္မ်ဳိး(photo from google) |
မုိးလည္ေလာက္ဆုိရင္ ေတာင္ရိုးေပၚမွာ မွ်စ္ေတြလိႈင္လိႈင္ေပါတယ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္ဆုိ ေတာင္ရိုးတက္ႏိုင္တဲ႔ သူကေတာ့ တက္ႏိုင္သေလာက္ မွ်စ္ရတာပါပဲ။ အဲ့ဒီအခ်ိန္ဆို ကိုယ့္အိမ္ စားဖုိ႔အတြက္ေတာ့ ရြာကအိမ္တုိင္းလိုလို မွ်စ္ခ်ဥ္ သိပ္ထားၾကတယ္။ မွ်စ္ကိုေတာ့ မွ်စ္ခ်ဥ္ရယ္မွ မဟုတ္ဘူး အမ်ဳိးမ်ဳိးလုပ္စားၾက ပါတယ္။ မွ်စ္အစိုေပါတဲ႔အခ်ိန္ဆုိ မွ်စ္ကိုျပဳတ္ျပီးေတာ့ မွ်စ္သုပ္၊ မွ်စ္ေၾကာ္၊ မွ်စ္ဆတ္ဟင္းခ်ဳိ၊ မွ်စ္နဲ႔ဆန္ေလွာ္ဟင္းခါး စတဲ႔ အမ်ဳိးမ်ဳိးအေထြေထြလုပ္စားႏိုင္ပါတယ္။
အညာက မွ်စ္က ဒီလိုေသးေသးေလးေတြပါ |
မွ်စ္ခ်ဥ္ကိုက်ေတာ့ ရြာမွာ ေႏြရာသီေရာက္လို႔ ဟင္းစားရွားသြားမွ မွ်စ္ခ်ဥ္အိုးကို ေဖာက္ျပီးခ်က္ပါတယ္။ ဆားနဲ႔သိပ္ထားတာဆုိေတာ့ ခ်က္မယ္ဆုိရင္ ေရနဲ႔ သံုးထပ္ေလာက္ ေဆးပစ္ရပါတယ္။ ေဆးျပီးေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးနဲ႔ အရည္စပ္စပ္ေလး ခ်က္စားၾကတယ္။ မွ်စ္ခ်ဥ္ေရေဆးျပီးသားကို ငရုတ္ဆံုမွာ မညက္တညက္ေလး ေထာင္းျပီး ေၾကာ္စားရင္လည္း ေကာင္းပါတယ္။ အမဲရိုနဲ႔ ခ်က္စားရင္လည္း ေကာင္းပါတယ္။ မွ်စ္ကအပူဓာတ္ရိွတယ္ ဆုိေပမဲ႔ ငရုတ္သီးစပ္ေလး ခ်က္စားမွ ပိုျပီးေတာ့ ေလးေလးပင္ပင္ ရိွပါတယ္။ အသားငါးနဲ႔ ခ်က္စားရင္ေတာ့ အရည္ေသာက္မို႔ ငရုတ္သီးမထည့္နဲ႔ေပါ့။ မွ်စ္ခ်ဥ္ငရုတ္သီးစပ္ ခ်က္ကိုေတာ့ အေတာ္ၾကိဳက္တယ္။ စားျပီးရင္ ေရေႏြမပူမေအးေလးမ်ား ေသာက္ရရင္ ပါးစပ္ကို ျပဲေနတာပဲဗ်ာ။ ဒါကေတာ့ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ရြာထြက္ မွ်စ္ခ်ဥ္ခ်က္စားနည္းေလးေတြပါ။ က်န္တဲ႔မွ်စ္ခ်ဥ္ကိုေတာ့ ငါးေခါင္းနဲ႔ခ်က္စားတာ၊ ၀က္သားနဲ႔ခ်က္တာ စသျဖင့္ လူတုိင္းစားဖူးေလာက္တာမို႔ မေရးေတာ့ပါဘူး။
ဆန္ေစ့ဟင္းခ်ဳိ
ဒီဟင္းကလည္း ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရြာမွာ ဟင္းခ်က္စရာ ရွားပါးတဲ႔အခါ ခ်က္ခ်က္စားၾကတဲ႔ ဟင္းတစ္မ်ဳိးပါပဲ။ ဆန္ေစ့ကို ခ်က္တာဆုိလို႔ ဆန္ျပဳတ္ကုိေတာ့ သြားမျမင္နဲ႔ေနာ္။ ကုိယ့္လယ္ရဆန္ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ဆီမွာေတာ့ ေမာင္းေထာင္းဆန္ေခၚတာေပါ့ ကိုယ္တုိင္ေထာင္းထားတဲ႔ ေမာင္းေထာင္းဆန္ကို ဟင္းခ်ဳိခ်က္စားတာပါ။ မိုးဦးက် ယာထြန္ခ်ိန္ဆုိရင္ ဆန္ေစ့ဟင္းခ်ဳိက အေတာ္စားလို႔ေကာင္းတယ္။ ေတာထဲေတာင္ထဲက မိုးဦးက်ရင္ ထြက္တဲ႔ ဆူးပုတ္ရြက္၊ ငရွာရြက္၊ က်ီးအာရြက္၊ ဂံုရြက္၊ ေခြးေတာက္စိန္ရြက္ စတဲ႔ ဟင္ခ်ဳိရြက္ေလးေတြ ေရာျပီး ထည့္ခ်က္စားရင္ အေတာ္ေကာင္းတဲ႔ ဟင္းခ်ဳိတစ္မ်ဳိးပါပဲ။ ကၽြန္ေတာ္အဖြား အင္မတန္ခ်က္တဲ႔ ဟင္းတစ္မ်ဳိးဆုိလည္း မမွားဘူးေပါ့ဗ်ာ။ သူက ေတာထဲ မထြက္ႏိုင္ေတာ့ အိမ္ကေန ထမင္းဟင္းခ်က္ရတာ။ ဟင္းခ်က္စရာ မရိွရင္ ဆန္ေစ့ေလးလက္တဆုပ္ေလာက္ကို ဆား၊ငါးပိ၊ၾကက္သြန္နီ၊ ဆီေလးပါေလကာထည့္ျပီး ေရမ်ားမ်ားနဲ႔ မီးဖိုမွာ တည္ထားလိုက္တာပဲ။ ေတာထဲသြားတဲ႔ သူျပန္လာခါနီးမွ အေစာကေျပာတဲ႔ အရြက္ေလးေတြ ရိွရင္ထည့္ မရိွရင္လည္း မီးဖိုကခ်ျပီး ပူပူေလး ေသာက္စားၾကတာပဲ။ ဆန္ေစ့ကိုပဲ ဟင္းခ်ဳိခ်က္ျပီး ထမင္းနဲ႔ျပန္စားေပမဲ႔ စားလို႔ေတာ့ ေကာင္းတယ္ဗ်။သစ္ရြက္စိမ္းေလးေတြ ပါရင္ ပုိျပီးစားလို႔ ေကာင္းပါတယ္။ နာမည္ကေတာ့ ဆန္ေစ့ဟင္းခ်ဳိတဲ႔ဗ်ာ….
(ေခြးေတာက္စိန္ရြက္က ေခြးေတာက္ရြက္နဲ႔ ဆင္ပါတယ္ ႏြယ္ပင္ပါပဲ။ ဒါေပမဲ႔ သူက လံုး၀ မခါးပါဘူး။ ဟင္ခ်ဳိးခ်က္စားလို႔ေကာင္းပါတယ္။ အပင္ေလးေတြ႔လို႔ ဗဟုသုတအျဖစ္ တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ဆီမွာေတာ့ မိုးဦးက်စ ဆုိရင္ ေပါပါတယ္။ ေခြးေတာက္စိန္ရြက္လို႔ ေခၚၾကတယ္။)
ေခြးေတာက္စိန္ရြက္(photo from google) |
ေနာက္ျပီး ရိွေသးတယ္။ ပဲငရွံဟင္းခ်ဳိ ဆုိတာ။ အဲ့ဒါလည္း အဖြားအလြန္ခ်က္တဲ႔ဟင္းတစ္မ်ဳိးပဲ။ ပဲေစ့နာမည္ကို ေခၚတာပါပဲ။ ပဲငရွံတဲ႔။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ဆီမွာေတာ့ ေကာက္ညွင္းေပါင္းထဲ ထည့္ေပါင္းၾကတာမ်ားတယ္။ အဲ့ဒီပဲေစ့ကို အဖြားက အိုးကင္းနဲ႔ေလွာ္ျပီး ေက်ာက္ျပင္မွာ အလံုးကြဲေလး အေပၚက ေက်ာက္ျပားနဲ႔ဖိျပီး ခြဲပါတယ္။ အခြံေတြေျပာင္ေအာင္လုပ္ျပီးေတာ့မွ ဆန္ေစ့ေလးနဲနဲနဲ႔ ေရာျပီးေတာ့ ဟင္းခ်ဳိးခ်က္ပါတယ္။ အဲ့ဒီဟင္းကလည္း စားလို႔ေကာင္းတာပါပဲ။ မိုးဦးက် ဦးေလးတုိ႔ ယာထြန္ခ်ိန္ဆိုရင္ အဖြားအျမဲတမ္းခ်က္တဲ႔ ဟင္းခ်ဳိတစ္မ်ဳိးေပါ့။ ဦးေလးျဖစ္သူကလည္း သူ႕အေမ အေၾကာင္းသိေတာ့ ယာထြန္းရင္း ႏြားေတြနားထားရင္ ယာခင္ေဘးစပ္ ခ်ဳံေတြေပၚမွာ ဟင္းရြက္ေလးေတြ ရွာခူးတယ္။ အိမ္ေရာက္လုိ႔ ထြန္ရွဥ္းျဖဳတ္ျပီးတာနဲ႔ အေမေရာ့ ဟင္းရြက္ထုပ္ ဆုိျပီးေပးလိုက္ရင္ အဖြားက သူတည္ထားတဲ႔ ဟင္းခ်ဳိအိုးထဲ ဟင္းရြက္စိမ္းေလးေတြ ထည့္လိုက္တယ္။ အခုေတာ့ အဖြားလည္း မရိွေတာ့ပါဘူး။ ဒါေပမဲ႔ သူခ်က္ခ်က္ေကၽြးတဲ႔ ဟင္းေလးေတြကိုေတာ့ ယခုတုိင္း သတိရေနမိတယ္ဗ်ာ။
ျပည္ပန္းညိဳဟင္းခ်ဳိ
ျပည္ပန္းညိဳဆုိေပမဲ႔ သူ႕ပန္းကေတာ့ အ၀ါေရာင္ေလးေတြပါ။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ဆီမွာ အရြက္ကို ဟင္းခ်ဳိခ်က္စားတယ္။ ပဲၾကီးဟင္းခ်ဳိမွာ ထည့္ခ်က္ရင္ စားလို႔ေကာင္းတယ္။ အနံ႔ကေတာ့ မၾကိဳက္တဲ့သူ ဆုိရင္ နဲနဲ နံမယ္ထင္တယ္။ အနံ႔က အလြန္ၾကီးေတာ့ မျပင္ပါဘူး။ သူ႔အတုိင္း ဟင္းခ်ဳိခ်က္စားရင္လည္း ေသာက္လို႔ေကာင္းတယ္။ ပဲဟင္းနဲ႔ဆုိေတာ့ တစ္မ်ဳိးေလးေပါ့။ အရြက္ႏုကို ျပဳတ္ျပီးေတာ့ အတို႔အျမွဳပ္အျဖစ္ လုပ္စားရင္လည္း အဆင္ေျပတာပါပဲ။
ျပည္ပန္းညိဳပင္(photo from google) |
ထန္းသီးဟင္း
ထန္းသီးဟင္း အေၾကာင္းကို ထန္းပင္အေၾကာင္းေရးတုန္းက ေရးခဲ႔ဘူးပါတယ္။ အခုနဲနဲျပန္ေရးလုိက္ ပါအံုးမယ္။ အညာမွာ ထန္းလ်က္ေပါတာေတာ့ အားလံုးသိၾကမွာပါေနာ္။ ထန္းပင္ေပါေတာ့ ထန္းသီးလည္း မရွားဘူးေပါ့။ ထန္းသီးဟင္းကုိေတာ့ စားဖူးသူ နည္းပါလိမ့္မယ္။ ထန္းသီးဆံ ႏုႏုကို အခ်ဥ္ေလးနဲ႔ ခ်က္စားလို႔ ရပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ဆီမွာကေတာ့ ထန္းသီးလက္နဲ႔ေကာ္လို႔ ရတဲ႔အေနအထားကို ခ်က္စားတာပါ။ အရမ္းမာသြားရင္လည္း ခ်က္စားလို႔မေကာင္းပါဘူး။ အဲ့ဒီထန္းသီးကို မန္က်ည္းရြက္ႏု နဲ႔ေရာျပီး အေရစပ္စပ္ေလးနဲ႔ ငရုတ္သီးစပ္ခ်က္စားရင္ အေတာ္ကို ေကာင္းပါတယ္။ ထန္းသီးက ခ်ဳိတတ္လို႔ အခ်ဥ္ေလးနဲ႔ခ်က္စားမွ အဆင္ေျပပါတယ္။ အခ်ဥ္ကိုလည္း ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ သံုးႏိုင္ပါတယ္။ သရက္သီး၊ ခ်ဥ္ေပါင္သီး စတဲ႔အခ်ဥ္ေတြနဲ႔လည္း ရပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ဆီမွာက ထန္းသီးေပၚခ်ိန္ဆုိရင္ မန္က်ည္းရြက္ကလည္း ႏုတဲ႔အခ်ိန္မို႕ မန္က်ည္းရြက္နဲ႔ ခ်က္စားတာက မ်ားတယ္။ မန္က်ည္းရြက္နဲ႔ကလည္း ပိုျပီးေတာ့ လိုက္ဖက္ပါတယ္။
ဒီထန္းသီးကေတာ့ ဒီအတုိင္းစားတာအဆင္ေျပတယ္(photo from google) |
မွတ္မိပါေသးတယ္။ ရြာမွာတုန္းက ကၽြန္ေတာ္တုိ႔အိမ္ကို တျခားရြာက ဧည့္သည္တစ္ေယာက္ ေရာက္လာတာ။ အခ်ိန္ကလည္း ထမင္းစားခ်ိန္ေရာက္ေနျပီဆုိေတာ့ အေမက ရိွတဲ႔ဟင္းေလးနဲ႔ပဲ ထမင္းေကၽြးဖုိ႔အတြက္ ျပင္ဆင္ပါတယ္။ အဲ့ဒီေန႔က အိမ္မွာ ပဲဟင္းခ်ဳိနဲ႔ ထန္းသီးဟင္းခ်က္ထားေတာ့ အေမက ဧည့္လာေစာင္လာ ထားတဲ့ ငါးပိေကာင္ေလးကို ကင္ျပီး ထမင္းခူးေကၽြးပါတယ္။ ဧည့္သည္ကလည္း အေ၀းကလာရေတာ့ ဆာေနဟန္တူပါရဲ႕ ထမင္းစားတာ ေခါင္းကို မေဖာ္ပါဘူး။ သူအႏိႈက္မ်ားတာက ထန္းသီးနဲ႔မန္က်ည္းရြက္ ခ်က္ထားတဲ႔ ဟင္းခြက္ကိုပါ။ ေတာ္ေတာ္ေလး စားလို႔ေကာင္းဟန္တူပါတယ္။ မ်က္ႏွာမွာလဲ ေခၽြးေတြကို သီးလို႔။ အေမကေတာ့ ဟင္းမေကာင္းလို႔ အားနာေနေပမဲ႔ ဧည့္သည္က အားရပါးရ စားတာကို ျမင္ရေတာ့ ၀မ္းသာေနတယ္။ ထမင္းစားျပီးေတာ့မွ သူက ဟင္းကိုေမးတယ္။ စားသာစားလုိက္တယ္ ဘာဟင္းမွန္း မသိဘူးတဲ႔။ အေမက ထန္းသီးဟင္းဆုိတာကို ေျပာျပေတာ့မွ အံၾသသြားတယ္။ က်ဳပ္တုိ႔ရြာမွာေတာ့ ထန္းသီးကို ဟင္းခ်က္စားရမွန္း မသိၾကပါဘူးဆုိျပီး အေမ့ဆီက ဟင္းခ်က္နည္းေလးပါ ေတာင္းသြားတယ္ဗ်ာ။ ကၽြန္ေတာ့္ မိတ္ေဆြေတြလည္း အညာကိုေရာက္လို႔ ၾကံဳၾကိဳက္ရင္ ထန္းသီးဟင္း ခ်က္ေကၽြးခိုင္းေနာ္။ တကယ္စားလို႔ ေကာင္းတယ္ဗ်။
မန္က်ည္းရြက္နဲ႔အမဲေျခာက္
မန္က်ည္းရြက္ႏုႏု(photo from google) |
ဒီဟင္းကေတာ့ အမဲသားစားသူေတြအတြက္ အဆင္ေျပပါတယ္။ ရြာေတြမွာ အသားက အျမဲတမ္းမရေတာ့ ၾကံဳၾကိဳက္တဲ႔ အခါ ၀ယ္ျပီးေတာ့ အေျခာက္လွန္းထားတတ္တယ္။ အဆင္သင့္ရိွေတာ့ ဧည့္သည္လာတဲ႔အခါ အေရးတၾကီးလိုရင္ အဆင္ေျပတာေပါ့။ အဲ့ဒီအမဲေျခာက္ကို ကင္ပဲစားစား၊ ေၾကာ္စားစား၊ ဟင္းခ်က္စားစား အဆင္ေျပပါတယ္။ ဟင္းခ်က္ရင္ေတာ့ အိမ္သားအားလံုးအတြက္ စားႏုိင္တာေပါ့ေနာ္။ အမဲေျခာက္ကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးနဲနဲရယ္ မန္က်ည္းရြက္ေလးနဲ႔ ေရာျပီး နယ္စားလို႔ရေအာင္ အရည္ေလးနဲ႔ ခ်က္ရင္ စားလို႔ေကာင္းပါတယ္။ အမဲေျခာက္ကို အရင္ႏူးေအာင္ ခ်က္ျပီးမွ မန္က်ည္ရြက္ထည့္လည္း အဆင္ေျပပါတယ္။ အရည္အနည္းအမ်ားကေတာ့ စားမည့္လူအေရအတြက္ကိုၾကည့္ျပီးေတာ့ ခ်က္ေပါ့ဗ်ာ။ က်ေနာ္ဆုိ အိမ္မွာ ဟင္းခ်က္ရင္ ေရေႏြးနဲ႔ ဆားကို အျမဲတမ္းအသင့္ျပင္ထားတယ္။ မိသားစုကမ်ားေတာ့ စားေနရင္း ဟင္းက အေျခအေန မလွရင္ ပြားလို႔ရေအာင္လိုေလ….ဟဲ…ဟဲ…
ေပါက္ပန္းျဖဴနဲ႔ငါးပိခ်က္
ေပါက္ပန္းျဖဴအရြက္နဲ႔အဖူး(photo from google) |
ေပါက္ပန္းျဖဴပင္ကိုေတာ့သိၾကမွာပါေနာ္။ မီးဖိုေခ်ာင္အတြက္ အေတာ္ေလးအသံုး၀င္တဲ႔ အပင္ပါ။ အရြက္ကစျပီး အပြင့္၊ အဖူး၊ အသီး စတာေတြအထိ အကုန္ခ်က္စား၊ တုိ႔ျမွဳပ္စားလို႔ရတယ္ဗ်။ အိမ္မွာ ေပါက္ပန္းျဖဴ တစ္ပင္ေလာက္ စိုက္ထားရင္ ဟင္းအတြက္က ပူစရာမလိုရေလာက္ေအာင္ပဲ။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ ေပါက္ပန္းျဖဴဆုိရင္ ငါးပိခ်က္နဲ႔မွ အၾကိဳက္ဆံုးပဲ။ ေပါက္ပန္းျဖဴအရြက္၊ အဖူးအပြင့္၊ အသီးအကုန္လံုးကို ျပဳတ္ျပီး ေတာ့ ငါးပိခ်က္ေလးနဲ႔ တုိ႔စားရင္ တျခားဟင္းမပါဘဲ စားလို႔ျဖစ္တယ္ဗ်ဳိ႕။ ေနာက္ျပီး တျခားအရြက္ေတြနဲ႔လည္း တြဲျပီးေတာ့ အခ်ဥ္ရည္ ဟင္းခ်က္စားႏိုင္ေသးတယ္။ ေပါက္ပန္းျဖဴပြင့္ကို မန္က်ည္းသီးစိမ္းေလးနဲ႔ ခ်က္ရင္လည္း စားေကာင္းတယ္။ အဖူး၊အပြင့္၊အရြက္၊အသီးႏု ေရာရာကို ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္၊ ကန္စြန္းရြက္ စတာေတြနဲ႔ အခ်ဥ္ရည္ေသာက္ ခ်က္ရင္လည္း အေတာ္ေကာင္းတယ္။
ေပါက္ပန္းျဖဴ အပြင့္နဲ႔ အသီး(photo from google) |
ငါးပိခ်က္ ခ်က္တာလဲ လြယ္လြယ္ေလးပဲဗ်။ ေတာခ်က္ကို ေျပာတာေနာ္ အဟဲ။ ပြက္ရင္ က်က္တာပဲ။ ခ်က္တာေလးက အရင္ဆံုး ၾကက္သြန္နီႏွစ္လံုးေလာက္ကို ပါးပါးလီွးျပီး ဆီေလးနဲနဲနဲ႔ လွိမ့္လိုက္ပါ။ ၾကက္သြန္ႏြမ္းသြားရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ေရာေထာင္းထားတဲ႔ ငရုတ္သီးကို ထည့္ျပီးေတာ့ ေမႊးလာေအာင္ေရာျပီး လိွမ့္။ ေၾကာ္တာပါပဲ။ ဆီမ်ားမ်ားသံုးရင္ေတာ့ ေၾကာ္တယ္ေပါ့။ အခုက ဆီနဲနဲပဲ ထည့္လို႔ လိွမ့္တယ္လို႔ ေျပာတာ။ ငရုတ္သီးနံ႔ေလး ေမႊးလာရင္ စိမ္းစားပဲေခၚလား၊ က်က္စားပဲေခၚလားမသိ အဲ့ဒီငါးပိကုိ ေရနဲ႔အရည္ေဖ်ာ္ျပီး အေစာကေၾကာ္တဲ႔အထဲကို ေလာင္းထည့္လိုက္ပါ။ ငါးပိရည္ ထည့္ျပီးလို႔ အိုးပြက္လာရင္ ငါးပိခ်က္ရပါျပီ။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ အိမ္မွာတုန္းက အေမခ်က္ေကၽြးတာ စားေနက်မို႔ ေပါက္ပန္းျဖဴကို ငါးပိခ်က္နဲ႔ပိုျပီး ၾကိဳက္ပါတယ္။ ငါးပိခ်က္နည္းေလးကို စမ္းျပီးခ်က္စားၾကည့္ဗ်ာ။ အေတာ္ စားလို႔ေကာင္းတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ပုစြန္ေျခာက္ ေတြမပါဘဲကို ထမင္းျမိန္ပါတယ္။
ပဒုမၼာဖူး
ပဒုမၼာပင္အဖူးနဲ႔အပြင့္(from google) |
ဆူးေတြမ်ားမ်ားနဲ႔ အပင္ပါ။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရြာမွာေတာ့ ရြာျခံစည္းရိုးအျဖစ္စုိက္ထားတယ္။ ဆူးက အဆိပ္ရိွတယ္။ ျမင္ဖူးၾကမယ္ထင္ပါတယ္။ ဆူးစူးရင္ေတာ့ အေတာ္ေလးနာတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ရြာမွာေတာ့ ေပါတယ္ဗ်။ သူလည္း မိုးရာသီမွာ အဖူးေတြထြက္တယ္။ အဲ႔ဒီအဖူးေတြကို ခ်ဳိးျပီးေတာ့ ဟင္းခ်က္စားလို႔ေကာင္းတယ္။ သူကလည္း အရသာ တစ္မ်ဳိးပဲ။ ပဒံုမာဖူးကို ၀ါးရင္ ခၽြဲခၽြဲေလးနဲ႔ စားရတာ တစ္မ်ဳိးေလးပဲ။ အမ်ားဆံုး စားဖူးတာေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္နဲ႔ ခ်က္စားတာမ်ားတယ္။ အထဲမွာပါတဲ႔ ၀တ္မႈံတံေလးေတြကို ေျပာင္ေအာင္ သင္ျပီးေတာ့ အျခမ္းေလးေတြ ခြဲျပီးခ်ဥ္ေပါင္ရြက္နဲ႔ တစ္ခါထဲ လံုးခ်က္ယံုပါပဲ။ အခ်ဥ္ရည္ ေသာက္ထဲမွာလဲ ထည့္ခ်က္ရင္ စားလုိ႔ေကာင္းပါတယ္။ အဖူးနဲ႔ အပြင့္ကို ႏွစ္မ်ဳိးစလံုး သံုးလို႔ရတယ္။ ၾကံဳၾကိဳက္ခဲ႔ရင္ သိထားေတာ့ ခ်က္စားလို႔ရတာေပါ့ဗ်ာ။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ရြာမွာေတာ့ အဲ့ဒီအပြင့္ေတြ လိႈင္လိႈင္ပြင့္ရင္ မိုးကုန္ျပီလို႔ တြက္ၾကတယ္။ ဟင္းစားတင္ မဟုတ္ဘူး မိုးအခ်က္ျပ အပင္လည္း ျဖစ္တာေပါ့။
လယ္ကန္စြန္းရိုးနီ
ကန္စြန္းရြက္အရိုးနီေလးေတြ။ လယ္ထဲမွာ အမ်ားဆံုးေပါက္တယ္။ သၾကၤန္ျပီးလို႔ မိုးတစ္မိုးေလာက္ ရြာျပီးရင္ လယ္ရိုးကၽြတ္ေတြထဲမွာ ကန္စြန္ရိုးနီေလးေတြ အတက္ျပန္ထြက္လာတယ္။ အဲ့ဒီအတက္ေလးေတြကို လိုက္ဆိတ္ျပီးေတာ့ အခ်ဥ္ရည္ပဲခ်က္စားစား၊ ေၾကာ္ျပီးေတာ့ပဲစားစား အေတာ္စားလို႔ေကာင္းတယ္။ မိုးျဖိဳင္ျဖိဳင္ရြာရင္ေတာ့ သန္သန္မာမာ ထြားထြားက်ဳိင္းက်ဳိင္း လယ္ကြန္စြန္းေတြ ခူးမႏိုင္ေအာင္ ေပါပါတယ္။ အရမ္းမ်ားလာရင္ေတာ့ ၀က္စာအတြက္ခူးေကၽြးၾကတယ္။ မိုးဦးက်စမွာ ထြက္တဲ့ လယ္ကန္စြန္းက မန္က်ည္းသီးေလးနဲ႔ အခ်ဥ္ရည္ခ်က္စားလို႔ ပိုေကာင္းတယ္ဗ်။ အရမ္းမေပါေသးလို႔ေလ။ အရမ္းေပါလာရင္ ေၾကာ္စားရတာက ပိုေကာင္းတယ္။ ဥ ဥတဲ႔ ကန္စြန္းရြက္ကလည္း ခ်က္စားလုိ႔ေကာင္းပါတယ္။
ဒါေလးေတြကေတာ့ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရြာမွာ အစားမ်ားတဲ႔ ဟင္းစားေလးမ်ားပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ သိျပီးသူမ်ားအတြက္ ထပ္ျပီးမွတ္မိတာေပါ့။ မသိေသးသူမ်ားအတြက္ ဗဟုသုတေပါ့ဗ်ာ။ ပံုမွန္စားေနက် ဟင္းခ်က္နည္းမ်ားကို ျငီးေငြ႔တဲ႔အခါပဲျဖစ္ျဖစ္၊ အမိျမန္မာျပည္ကို သတိရတဲ႔အခါျဖစ္ျဖစ္ ဆီနည္းျပီး ထမင္းျမိန္ေစတဲ႔ အညာခ်က္ေလးေတြ ခ်က္စားႏိုင္ေစလိုတဲ႔ ေစတနာနဲ႔ ကၽြန္ေတာ္မွတ္သားမိသမွ်ေလးေတြ ေျပာျပျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
အားလံုး ေဘးရန္ကင္းကြာ က်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစ…
12 comments:
အညာဟင္းမစားဘူးေသးဘူး
စမ္းၿပီးခ်က္ၾကည္႔မယ္ေနာ္
ေရြွညာသားေလးေရ ျပန္ခါနီးျပီ စားရခါနီးပီဆိုျပီး တခုျပီးတခု ခ်က္ျပေနေတာ့
တာပဲ။ ပိတ္စြယ္ကို စလင္းဆင္ျဖဴက်ြန္း ဘက္ေနတုန္းက မန္က်ည္းရြက္နဲ ့ ခ်က္ေက်ြးတာစားဘူးတယ္။ အရမ္းၾကိဳက္တယ္။ ဂံုမင္းနဲ ့တူတယ္။ဂံုမင္းကိုသိ
လား။ အနံ ့တမ်ိဳးေလးနဲ ့ေမြွးတယ္။စားဘူးလား။ မွ်စ္ထဲမွာဆိုယင္ေတာ့ မ်ွစ္သုတ္နဲ ့မ်ွစ္ဆတ္ကိုအၾကိဳက္ဆံုး။ မ်ွစ္ဆတ္ကို ကိုယ့္ဟာကိုယ္လုပ္တာ။
ဆန္ေစ့ဟင္းခ်ိဳေတာ့မၾကားဖူးဘူးထင္တာပဲ။ က်န္တာေတြလဲသိပ္မသိဘူး။ မန္က်ည္းရြက္နဲ ့အမဲေျခာက္စပ္ခ်ဥ္ခ်က္ေတာ့ေကာင္းေကာင္းစားဘူးတယ္။
ေႏြရာသီေက်ာင္းပိတ္လို့ ရြာျပန္ယင္ၾကီးၾကီးက အဲဒါပဲအခ်က္မ်ားတယ္။
လယ္ကန္စြန္းရိုးနီကေတာ့ ခ်ဥ္ဖတ္တည္တာလဲအရမ္းေကာင္းတယ္။ ခ်ဥ္ဟင္းခ်က္စားတယ္။
အင္းေနာ္ အကိုကေတာ့ လုပ္ၿပိ အဲဒါေတြ စားရဖို႕ ဘယ္ေတာ့ေလာက္မ်ား မွပါလိမ္႕ေနာ္.....:):)
ခုေကၽြးေနာ္ ရဘူးးးးးး:P:P:P
ေကာင္းေသာေန႕ေလးၿဖစ္ပါေစအကို.။
လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ဆိုုေတာ့ ခ်ဳိေနတာဘဲေပါ့ေနာ္။
ကိုေရႊညာသားေရ က်မတို႔အညာကေတာ့ ပဒုမၼာပင္လို႔မေခၚဘူးဗ်။ က်ားရွာပင္လို႔ေခၚတယ္။ အပြင့္ေျခာက္ကို သုပ္လဲစားတယ္၊ ငပိနဲ႔လဲေၾကာ္စားၾကတယ္။ ကိုေရႊညာသားရဲ့ ဘေလာ့ကိုလာလည္ရင္ က်မတို႔ရြာကို တအားသတိယတယ္။
jasmine>>>> တို႔ ဆီက ေတာင္ေပၚစာေလးေတြကိုလည္း စားဖူးသေလာက္ေတာ့ ၾကိဳက္ပါတယ္။ ေခါပုတ္၊ မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္၊ စြန္တံ၊ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ စတာေတြကိုေတာ့ အေတာ္ေလးၾကိဳက္တယ္။ အညာအစားအစာေလးေတြလဲ စားဖူးေအာင္ ခ်က္စားၾကည့္ေပါ့...:P:P:P
အစ္မ မယု>>>> ေျပာတဲ႔ ဂံုမင္းဆုိတာကိုေတာ့ မစားဖူးေသးဘူး....မွ်စ္ဆတ္ကေတာ့ မိုးရာသီမွ်စ္ေပါက္တဲ႔အခ်ိန္ဆုိရင္ အိမ္မွာအျမဲလိုလို ရိွတယ္။ အိုးနဲ႔စိမ္ထားတာေလ အိမ္ကေတာထြက္ ္တ့ဲသူတုိင္းက မွ်စ္ေလးေတြပါပါလာေတာ့ မွ်စ္ဆတ္ကေတာ့ မျပတ္ရဘူး....
khin>>>>> ေျပာမွပဲ အပြင့္အေျခာက္သုပ္စားရတယ္ဆုိတာ သိတယ္။ မွတ္ထားျပီး ရြာျပန္ေရာက္ရင္ သုပ္စားအံုးမွပါ။ ေနာက္လည္း ရြာအလြမ္းေျပ ေလးေတြ လာျပီးအားေပးပါအံုးဗ်ာ....:P:P:P
အားလံုးပဲ လာလည္တဲ႔အတြက္ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
ေရႊညာသားေလး...
ဒီအညာဟင္းေတြက တစ္မ်ဳိးပါလား...မစားဖူးေသးတာေတြ ေတာ္ေတာ္မ်ားေနတယ္...အညာသားမ်က္စိလည္သြားတဲ့ အညာဟင္းေတြကို စိတ္ကူးေပါက္ရင္ ခ်က္စားၾကည့္ရမယ္...
ကြၽန္မက အေမအထက္သူနဲ အေဖအညာသား ကေမြးတာမိုလား မသိဘူး အညာစာလဲ ၾကိဳက္ ၊ ဆီတိုဟူး၊ ဟင္းေလွာ္ ၊ ဟင္းေပါင္း အထက္စာ လဲစားတတ္တယ္ ။ ၾကည့္ပီးေတာ့ ငယ္ငယ္ကေႏြရာသီသြားေနရင္ စလင္းက အဖြား ခ်က္ေကြၽး ဒါေတြ သတိရ လိုက္တာ။ thkq for ur anyarsar photos.
Oh my god,My mouth is watering when I look at this post. It has been over a decade not having those dishes. Thanks for the post Shwe Nyar Thar.
အညာဟင္းေလးေတြလာဖတ္ရင္း သြားရည္ယိုရသလို ၿမန္မာၿပည္ကုိလည္းလြမ္းသြားရတယ္။
အညာဟင္းေလးေတြစားခ်င္လိုက္တာ ပထမဆံုးအႀကိမ္လာလည္ၿပီးလင္႔လည္းခ်ိတ္သြားပါတယ္ေနာ္ း)
ဟုတ္ကဲ႔ခင္ဗ်...မဆုျမတ္မိုးအခုလိုလာလည္တဲ႔အတြက္
ေက်းဇူးတင္ပါတယ္...ေနာက္လည္းလာလည္ပါအံုးဗ်ာ...။
Post a Comment