အညာက အစားအေသာက္ခ်က္နည္းေလးေတြ အေၾကာင္း ေဖာက္သည္ခ်အံုးမယ္ဗ်ာ။ ျမိဳ႕က ကၽြန္ေတာ့္အစ္မေတြ စမ္းျပီးခ်က္စားလို႔ ရတာေပါ့။ ကၽြန္ေတာ္ အခ်က္အျပဳတ္ ၀ါသနာပါတယ္ဆုိတာ အရင္လည္း ေရးဖူးပါတယ္(ဟဲဟဲ)။ အခ်က္အျပဳတ္၀ါသနာပါေပမဲ႔ အသားေတြဘာေတြက်ေတာ့ သိပ္ျပီးမစားခ်င္ဘူး။ အိမ္မွာအသားဟင္းခ်က္ရင္ အေမခ်က္တဲ႔အခါ စားတယ္။ ကိုယ္တုိင္ခ်က္ရင္ေတာ့ မစားေတာ့ဘူး။ ဒီေရာက္ေတာ့ ကိုယ္တုိင္ခ်က္တာပဲ စားေနရတာ။ ကိုယ္တုိင္ခ်က္တာဆုိေတာ့ ေတာခ်က္က မ်ားတယ္ဗ်။ ဒီေရာက္ေတာ့ ဟင္းအသစ္ေတြလည္း တုိးလာတယ္။ မရ ရတာကို ၾကံဖန္ျပီး ခ်က္ခ်က္စားလို႔ပါ။ တခါတေလဆုိ ကိုယ္ခ်က္တဲ႔ ဟင္းကို ကိုယ္တိုင္အမည္မေခၚတတ္ဘူး။ ကဲ အညာ ဟင္းခ်က္နည္းေလးေတြ ဗဟုသုတ ယူသြားၾကပါအံုးဗ်ာ။
အညာ၀က္သားခ်က္
အညာမွာဆုိတာထက္ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရြာမွာလို႔ပဲ ေျပာတာပိုျပီး အဆင္ေျပမယ္ထင္တယ္။ ဘာလို႔လဲဆုိေတာ့ တစ္ေနရာနဲ႔ တစ္ေနရာ မတူၾကဘူးေလ။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ရြာမွာတင္ ၀က္သားကို အလွဴခ်က္နဲ႔ အိမ္ခ်က္မတူျပန္ဘူး။ အလွဴမွာခ်က္တာက အိုးၾကီးခ်က္ေပါ့။ အိမ္မွာခ်က္ရင္ ၀က္သားကို အခ်ဥ္နဲ႔ခ်က္စားၾကတာမ်ားတယ္။ သရက္သီးေျခာက္၊ ဇီးျဖဴသီးေျခာက္၊ ခ်ဥ္ေပါင္နီသီးေျခာက္ စတဲ႔ အခ်ဥ္တစ္မ်ဳိးမ်ဳိးထည့္ ခ်ကၾ္ကတယ္။ ၀က္သားကို အခ်ဥ္နဲ႔ခ်က္တာက အဆီေရာ အေခါက္ေရာ စားရတာ မအီေတာ့ဘူး။ အလွဴမွာေတာ့ အခ်ဥ္ထည့္မခ်က္ျပန္ဘူး။ အလွဴဟင္းမွာ အခ်ဥ္ထည့္ခ်က္ရင္ေတာ့ ခ်က္မေလာက္ျဖစ္မွာ ေသခ်ာတယ္ဗ်။ အခ်ဥ္မပါဘဲ ခ်က္တဲ႔အလွဴအိုးၾကီး ခ်က္ကလည္း စားေကာင္းလို႔ေကာင္းပါတယ္။
ဒါကေတာ့ မေန႔က မရမ္းသီးေျခာက္နဲ႔ ခ်က္ထားတဲ႔၀က္သားဟင္းဗ်ာ |
အိမ္ခ်က္ ခ်က္ရာမွာေတာ့ ရြာမွာက ေျမဟင္းအိုးကို သံုးၾကတာမ်ားတယ္။ ဟင္းခ်ဳိအိုးဆုိလည္း ေျမနဲ႔လုပ္ထားတဲ႔အိုးပဲ သံုးတယ္။ အခုေနာက္ပိုင္းေတာ့ က်က္လြယ္ျပဳတ္လြယ္ ဒန္အိုးေတြကို သံုးလာၾကပါျပီ။ ေျမအိုးကထူေတာ့ ခ်က္ရတာနဲနဲေတာ့ ၾကာတာေပါ့။ ဒါေပမဲ႔ အသားဟင္းခ်က္ရင္ေတာ့ သူကခ်က္လို႔ေကာင္းတယ္။ အသားႏူးလြယ္တယ္။ ခ်က္တာကလည္း သိပ္ေတာ့မခက္ပါဘူး အသားကိုအေနေတာ္တံုး၊ ခ်က္မည့္အုိးထဲထည့္ ငါးပိ၊ဆား၊နႏြင္း၊အေရာင္တင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ဂ်င္း စတာေလးေတြပါ တစ္ခါထဲထည့္နယ္ ျပီးမွ ဆီေလး သင့္ယံုထည့္ျပီး လက္ေဆးရည္ေလးနဲ႔ အရင္ဆံုး အသားမာသြားေအာင္လံုးလိုက္ ျပီးမွ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး မီးဖိုေပၚမွာ ေရခန္းေအာင္ တည္ထားလိုက္တာပါပဲ။ ေရခန္းရင္ အသားအေနအထားၾကည့္ျပီးေတာ့ ဆီလည္ေရလည္ေလး ခ်လိုက္ေပါ့။ ဆီမ်ားမ်ား စားခ်င္ရင္ေတာ့ ေရမက်န္ေအာင္ ခ်က္ေပါ့ဗ်ာ။ ဆီျပန္ဆုိတာကလည္း ျမိဳ႕ေနလူတန္းစားေတြ စားၾကတာက မ်ားပါတယ္။ ေတာမွာကေတာ့ ဆီလည္ေရလည္ေလးေပါ့ေနာ့။ ႏွမ္းစိုက္ေပမယ့္ ဆီမ်ားမ်ား မစားႏိုင္ၾကတာ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေတာက ေတာင္သူလယ္သမားေတြပါ...
အညာငါးခ်က္
ငါးကိုက်ေတာ့လည္း ၀က္သားလိုပဲ အခ်ဥ္နဲ႔ခ်က္စားတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ဆီမွာက ေခ်ာင္းငါးပဲ လြယ္လြယ္ရပါတယ္။ ျမိဳ႕မွာ၀ယ္လုိ႔ရတဲ႔ ငါးၾကင္း၊ ငါးခူ၊ ငါးဖယ္၊ ငါးျမင္း စတာေတြကိုက်ေတာ့ ရြာကလူေတြက ငါးၾကီးသားလို႔ေခၚၾကတယ္။ ေခ်ာင္းငါးေလးေတြကေတာ့ ေၾကာ္စားလည္း ေကာင္းတယ္။ေခ်ာင္းငါးဆုိေတာ့ သိပ္ၾကီးၾကီးေတြ မဟုတ္ဘူး။ ငါးခံုးမ၊ ငါးေမြထိုး၊ ငါးရံ႕၊ ငါးသလဲထိုး စတာေလးေတြေပါ့။ ဆည္တုိ႔ ကန္တို႔က ငါးေတြလည္း တခါတေလ လာေရာင္းတယ္။ အဲ့ဒီအခါဆုိရင္ေတာ့ တီလားပီးယား(ဂ်ပန္)ငါးတို႔၊ ငါးၾကင္းတုိ႔ စေတာေတြ စားရတတ္တာေပါ့။
ဒါကငါးကို မရမ္းသီးေျခာက္နဲ႔ခ်က္ထားတာပါ
ငါးဟင္းခ်က္ရာမွာေတာ့ ၀က္သားလို တစ္ခါထဲ ထည့္ျပီးလံုးလို႔ မရပါဘူး။ ငါးကို ဆားနႏြင္းနယ္ထား ကိုယ့္ထည့္မည့္အခ်ဥ္ကို အရင္ဆံုးအဆာပလာေလးေတြထည့္ျပီး ေရေလးနဲ႔ ပြက္ေအာင္တည္ အခ်ဥ္ႏူးျပီဆုိမွ ငါထည့္ျပီး ေရခန္းေအာင္ခ်က္ရတာ။ ေမႊစရာလည္း မလိုေတာ့ဘူးေလ။ အခ်ဥ္ဓာတ္ေလးပါေတာ့ ငါးေလးေတြက အေကာင္မပ်က္ေတာ့ဘူး မာျပီးေတာ့ေတာင့္ေနတာပဲဗ်။ ဆီျပန္ခ်က္ရင္ေတာ့ ေရမက်န္ေအာင္တည္ေပါ့။ ေခ်ာင္းငါးကို မန္က်ည္းသီးမွည့္နဲ႔လည္း ခ်က္စားရင္ ေကာင္းသဗ်။ ငါးရံ႕ကိုေတာ့ ဇီးျဖဴသီးေျခာက္နဲ႔ႏွပ္ရင္ ဘာေျပာေကာင္းမလဲ ေဆြးမ်ဳိးေမ့သြားမယ္။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရြာမွာ ငါးရံ႕ဇီးျဖဴသီးေျခာက္ ႏွပ္တာကို ေယာက်ာ္းသားေတြက ပိုျပီးႏွပ္တတ္တယ္။ တခါတရံပဲ ခ်က္တာမုိ႔လို႔လား မသိဘူး သူတုိ႔ခ်က္တာက ပိုေကာင္းတယ္လို႔ ရြာေက်ာင္းဘုန္းၾကီးက ခ်ီးက်ဴးတယ္ဗ်ာ။ အလွဴဆုိရင္ ဘုန္းၾကီးဆြမ္းဟင္း မွာ ငါးရံ႕ဇီးျဖဴသီးေျခာက္ႏွပ္က အျမဲတမ္းကို ပါရတယ္။ ခ်က္တာကလည္း ဘုန္းၾကီးထိန္းအဖြဲ႔က ေယာက်ာ္းသားေတြ ပဲခ်က္ၾကတာ။ ၾကံဳရင္ ခ်က္စားၾကည့္ဖို႔ အၾကံေပးပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္လည္း ခ်က္စားျဖစ္တယ္။ ငါးေတာ့ မဟုတ္ဘူး။ ဒီမွာက ငါးရွားတယ္ေလ။ ၀က္သားေပါေတာ့ ၀က္သားကို ဇီးျဖဴသီးေျခာက္နဲ႔ ခ်က္စားတာ။ အေခါက္မၾကိဳက္တဲ႔ သူေတြေတာင္ အေခါက္စားတယ္။ ဇီးျဖဴသီးက အဖန္ဆုိေတာ့ ၀က္သားအဆီအေခါက္ေတြကို မအီမအစ္ေတာ့ဘူးဗ်။ အဲ့ဒါေလးလည္း အၾကံျပဳတယ္ေနာ္ အညာခ်က္ေလး ခ်က္စားၾကည့္။ လွ်ာလည္သြားေစရမယ္။
ေက်ာက္ဖရံုသီးနဲ႔ ၀က္၀မ္းတြင္သား(ကလီစာ)ခ်က္
ဒီဟင္းအမယ္ကေတာ့ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရြာအလွဴေတြမွာ အလွဴအ၀င္ေန႔ ညေနပိုင္း ေကၽြးေနက်ဟင္း တစ္မ်ဳိးပါ။ သူတုိ႔ႏွစ္မ်ဳိးကလည္း အေတာ္လိုက္ဖက္တဲ႔ အတြဲပါပဲ။ ရြာမွာ အလွဴအ၀င္ေန႔ ညေနဆုိရင္ တစ္ရြာလံုးနဲ႔ ရပ္ေ၀းက လာတဲ႔ ဧည့္သည္ေတြကို အလွဴရွင္က ထမင္းေခၚေကၽြးတယ္။ ဟင္းကေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္ရည္ေသာက္၊ ငါးပိလိမၼာေၾကာ္နဲ႔ ေက်ာက္ဖရံုသီး၀က္ကလီစာ ခ်က္ေပါ့။ အိုးၾကီးခ်က္မို႔လားမသိဘူး ေက်ာက္ဖရံုသီးထဲမွာ ၀က္ကလီစာအမ်ားၾကီး မပါေပမယ့္ စားလို႔အေတာ္ေကာင္းတယ္။ ေက်ာက္ဖရံုးသီး အႏွစ္ကကို စားလို႔ေကာင္းတာဗ်ာ။
ေက်ာက္ဖရံုသီး(ရင့္ရင္ ျဖဴျပာျပာအေရာင္ရိွသည္)
ခ်က္တာကေတာ့ ၀က္ကလီစာကို ဟင္းခတ္အဆာပလာေတြထည့္ျပီးေတာ့ အရင္ခ်က္လို႔ တစ္ေရေလာက္ခန္းမွ ေက်ာက္ဖရံုသီးထည့္ျပီး ေက်ာက္ဖရံုသီးႏူးအိသြားေအာင္ ခ်က္ယံုပဲ။ မဆလာတို႔ဘာတုိ႔ ထည့္စရာမလိုပါဘူး။ ဆီလည္းနဲနဲပဲထည့္ပါ။ ေက်ာက္ဖရံုသီးက အႏွစ္လိုျဖစ္သြားရင္ ပိုစားေကာင္းပါတယ္။ ၾကံဳရင္စမ္းသပ္ၾကည့္ပါအံုး။ အညာအလွဴရဲ႕ ပင္တုိင္ ဟင္းတစ္မ်ဳိးပါ။
ၾကက္သားေခြးေတာက္(ေဂြးေတာက္)ရြက္ဟင္း
ဒီဟင္းကေတာ့ ရြာမွာ ေကာက္စိုက္ပ်ဳိးႏုတ္ခ်ိန္ဆုိရင္ အမ်ားဆံုး ခ်က္ပါတယ္။ ပ်ဳိးႏုတ္တဲ႔ ဦးေလးအကိုေတြ အၾကိဳက္။ ထန္းရည္ျမည္း ဟင္းဆုိလည္းမမွားပါဘူး။ ထမင္းနဲ႔စားရင္လည္းအဆင္ေျပပါတယ္။ အရည္ေသာက္ ဟင္းေပါ့။ ၾကက္သား(ၾကက္ရိုး) ဆုိရင္ ပိုေကာင္းပါသည္။ ၾကက္ေျခေထာက္၊ ၾကက္ေခါင္း၊ လည္ေခ်ာင္း စတဲ႔ အရိုးမ်ားတဲ႔ အပိုင္ေတြကို ေရေျပာင္ေအာင္ေဆးျပီး ဟင္းအိုးမွာထည့္ ဆား၊နႏြင္၊ငါးပိ ဆီ ၾကက္သြန္ျဖဴ စတာေတြထည့္ျပီး အရင္ဆံုးလံုးလိုက္ပါတယ္။ ေနာက္ထပ္ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး မီးဖိုမွာတည္ထားပါ။ အရည္ေသာက္ဟင္း ျဖစ္လို႔ အရည္ေလးမ်ားမ်ားနဲ႔ဆုိ ပိုေကာင္းပါတယ္။ ၾကက္သားေတြက်က္ရင္ စားခါနီးမွ ေခြးေတာက္ရြက္ထည့္ျပီး စားပါ။ ၾကက္သားေခြးေတာက္ရြက္ ဟင္းကလည္း ရြာကလူပ်ဳိလူလတ္ ေယာက်ာ္းသားေတြ အၾကိဳက္ေတြ႔တဲ႔ ဟင္းတစ္ခြက္ပါပဲ။
ေခြးေတာက္ရြက္ ကိုယ္တုိင္ ခူးခ်က္ရေအာင္လို႔
photos from google
ၾကက္သား သေဘာၤသီး
သေဘာၤသီးရွာရ မခက္ေအာင္တင္ေပးလိုက္တယ္
ဒီဟင္းကေတာ့ အိမ္မွာ ယာထြန္၊ ယာက်ဲ၊ ပ်ဳိးႏုတ္၊ ေကာက္စိုက္ စတဲ႔ လူမ်ားမ်ားနဲ႔ ေပ်ာ္ပြဲေခၚျပီး လုပ္တဲ့အခါ ခ်က္ေနက် ဟင္းျဖစ္ပါတယ္။ လူမ်ားသေလာက္ အသားမတတ္ႏိုင္ေတာ့ အၾကံအဖန္ေလး ေရာခ်က္ရတာေပါ့။ အသားနည္းနည္းနဲ႔ ဟင္းမ်ားမ်ားရေအာင္ ခ်က္နည္းေပါ့။ သေဘၤာသီး အစိမ္းကို အခြံခြာျပီး အေစ့ေတြထုတ္၊ အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြ တုံးထားပါ။ ၾကက္သားကိုလည္း ထုိ႔နည္းတူ အေနေတာ္အတံုးေလးေတြတံုးျပီး ဆားနႏြင္းနယ္လို႔ ဟင္းအိုးမွာအရင္ထည့္လံုး ျပီးေတာ့မွ အသင့္တံုးျပီးသား သေဘာၤသီးေတြ ထည့္ျပီးလိုသေလာက္ ေရစြက္လို႔ ခ်က္ႏိုင္ပါသည္။ အရည္ေလးနဲ႔ နယ္စားေလး ဆုိရင္ ပိုျပီး စားေကာင္းပါတယ္။ ဗူးသီးနဲ႔လည္း ခ်က္စားႏိုင္ပါသည္။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ သေဘာၤသီးနဲ႔ ခ်က္တာကို ပိုျပီး ၾကိဳက္ပါ၏။ သေဘာၤသီးရဲ႕ ဂုဏ္သတိၱက ႏူးလြယ္ခဲေသာ အသားမ်ားကို အျမန္ႏူးအိေစပါသည္။
ဒါကေတာ့ ထမင္းစားျပီး အခ်ဳိတည္းဖို႔
ေနာက္လည္း အသီးအႏံွ ေတာခ်က္နည္းေလးမ်ားကို ေျပာျပပါအံုးမည္။ေစာင့္ေမွ်ာ္အားေပးပါအံုး…
7 comments:
ေက်ာက္ဖရံုသီး သျပြန္းခ်က္ စားခ်င္တာကြာ...
သေဘၤာသီးမွည့္ လည္း စားခ်င္တယ္...
ေရြွညာသားေလးေရ။ တခါတုန္းက ဒီမွာေက်ာက္ဖရံုသီးတို ့ ဗူးသီးတို ့ရွာမရဘူး။ အဲဒါနဲ ့ သူုမ်ားေျပာတဲ့အတိုင္း ဖရဲသီးအခြံကို ေသခ်ာလွီးျပီး ခ်က္စားၾကည့္တာ မဆိုးဘူး။ နဲနဲတူတယ္။ ေရြွညာသားေလးေျပာသလို ဘာ
ဟင္းေခါ ္ရမွန္းေတာင္ မသိေတာ့ပါဘူး။ :)
အမယ္ေလး မႀကိဳက္တဲ႕ ဟင္းတခုမွ မပါဘူး အကုန္ႀကိဳက္ ဇီးျဖဴသီးနဲ႕ ငါးဟင္း ေၾကာ္ခ်က္ေလးကို သတိရလိုက္တာ္
ခင္မင္စြာျဖင္႔
ေရႊစင္ဦး
စားခ်င္လာၿပီ ဂလု ဂလု....:P:P:P
ဟင္းခ်က္ေကာင္းတဲ႕ အကိုပဲ......:):)
အကိုေရ ေကာင္းေသာေန႕ေလးၿဖစ္ပါေစေနာ္..
ကိုရာဇာ ေျပာတဲ႔ ေက်ာက္ဖရံုသီး သျပြန္းခ်က္ဆုိတာေတာ့ အခုမွ ၾကားဖူးတာပဲဗ်ာ... ဘယ္လိုေလးပါလိမ့္ေနာ္...
ဟုတ္တယ္အစ္မ မယုေရ... ကၽြန္ေတာ္လည္း အသီးအႏွံ တခုခု ဆုိရင္ ဘယ္လိုအသစ္ထြင္ ခ်က္ရမလဲ စဥ္းစားေနတာပဲ...
SHWE ZIN U ေရ ဟင္းေတြအကုန္ၾကိဳက္တယ္ဆုိလို႔ ၀မ္းသာမိတယ္။ ေနာက္ထပ္ ဆက္ျပီး ခ်က္ဖုိ႔အားေတြရိွသြားျပီ....
Angelhlaing ေရ အျမဲတမ္းလာအားေပးတဲ႔ အတြက္ေက်းဇူးတင္ပါတယ္... ဟင္းခ်က္ေကာင္းတယ္ဆိုလို႔ ၀မ္းသာမိပါတယ္...
အင္း ဒီတခါေတာ့ အမဲေျခာက္ကို မန္က်ည္းရြက္နဲ ့ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ ့ စပ္ခ်ဥ္
ခ်က္ေလး ခ်က္ေက်ြးအုန္း ။ဒန္ ့သလြန္သီးေလးပါ နဲနဲထည့္။ အခ်ဥ္ေျပဖို ့ပဲၾကီးနွပ္ပါ နွပ္ေပးပါဗ်ိဳ ့။
၀က္သားနဲ ့မရမ္းသီးေျခာက္ဟင္းနည္းေလးမွတ္သား သြားတယ္
ေက်းဇဴး
Post a Comment