သၾကၤန္လည္း မၾကာခင္ကပဲ ျပီးဆံုးသြားျပီဗ်ာ။ အညာက ေတာင္သူလယ္သမားေတြလည္း သိပ္မၾကာခင္မွာ လယ္ယာလုပ္ငန္းေတြ ျပန္၀င္ၾကရေတာ့မည္။ အခုအခ်ိန္မွာ ယာခင္းေတြထဲ ေပါင္းေကာက္၊ ေနာက္ေခ်းခ်(ႏြားေခ်း)၊ ေနာက္ေခ်းျဖန္႔ စတာေတြကို လုပ္ေနၾကရျပီေပါ့။ ေနာက္ေခ်းခ် တာက အိမ္မွာ စုေဆာင္းထားတဲ႔ အမိႈက္၊ ႏြားေခ်းနဲ႔ေျမၾသဇာေတြကို မိုးမက်ခင္ ယာခင္းထဲကို ႏြားလွည္းနဲ႔တုိက္ျပီး ခ်တာကိုေျပာတာပါ။ ေနာက္ေခ်းျဖန္႔တာကေတာ့ ယာထဲေရာက္ျပီးသား ႏြားေခ်းေတြကို ေတာင္းနဲ႔ထည့္ျပီး ယာခင္းႏွ႔ံေအာင္ လိုက္ျဖန္႔ေပးရတာကို ဆုိလိုတာပါ။
ဒီအေနအထားဆုိရင္ သုပ္စားလို႔ရျပီ (from google) |
ကိုင္း ဒါေလးေတြထားပါေတာ့ မိုးဦးက်ျပီဆုိရင္ တလင္းျပင္ေတြနားမွာ စပါးပင္၊ ပဲပင္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ပင္၊ ေျပာင္းပင္ စသည့္ ရိတ္သိမ္းခ်ိန္တုန္းက က်န္ခဲ႔တဲ႔ အေစ့ေလးေတြက မိုးေရနဲ႔ထိေတြ႔ျပီး အပင္ေပါက္ေလးမ်ား အစုလိုက္ေပါက္လာပါသည္။ အဲ့ဒီအထဲက တလင္းစပ္ေတြမွာ အမ်ားဆံုး ေပါက္တဲ႔ ဒန္႔ကၽြဲဆုိတဲ႔ အပင္အေၾကာင္းကို ဗဟုသုတ အလို႔ငွာမွ်ေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။ ေရးသာေရးရတယ္ဗ်ာ အစ္မတစ္ေယာက္က ကြန္မင့္မွာ “ေတြ႔သမွ်အကုန္ သုပ္၊ေထာင္း စားေနေတာ့တာပဲ သူ႕ေရွ႕ကေတာင္ ျဖတ္မသြားရဲေလာက္ေအာင္” ဆုိျပီး ေရးသြားေတာ့ ေျပာရမွာေတာ့ခပ္လန္႔လန္႔ပဲ:):):)။
ကၽြန္ေတာ္ကလည္း တျခားမဟုတ္ပါဘူး ကိုယ့္ညီအစ္ကို ေမာင္နွမေတြ ေရာက္ေနတဲ႔ ေနရာမွာ တကယ္လို႔ ကၽြန္ေတာ္ေျပာတဲ႔ အပင္ေလးေတြမ်ား ေတြ႔ခဲ့မယ္ဆုိရင္ အသံုးျပဳလို႔ ရေစခ်င္တဲ႔ ေစတနာနဲ႔ပါ။ ကၽြန္ေတာ္ဆို ေႏြရာသီမွာ လမ္းေလွ်ာက္ထြက္ရင္း ျမဴရြက္ေတြေတြ႔လို႔ ခူးလာတာ သူတို႔လူမ်ဳိးေတြက ဘာလုပ္ဖို႔လဲေမးေတာ့ သုပ္စားရတယ္လို႔ ေျပာလိုက္တာ အံၾသေနတယ္။ အဲ့ဒီလိုေပါ့ တခ်ဳိ႕က်ေတာ့ အပင္ကို ျမင္ဖူးျပီး ဘယ္လိုသံုးရတယ္ဆုိတာကို သိခ်င္မွ သိမွာေလေနာ့။ အဲ့ဒါေၾကာင့္ပါ။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔အတြက္ကေတာ့ အညာမွာပဲ ေမြးဖြားၾကီးျပင္းလာတာဆုိေတာ့ အပင္အေတာ္မ်ားမ်ားကို စားဖူးသံုးဖူးတယ္ေလ။ အခုလိုေလး ေရးသားေပးေတာ့ ကၽြန္ေတာ္မသိတာကိုလည္း သိတဲ႔သူက ျပန္ျပီးမွ်ေ၀ႏိုင္တာေပါ့ေနာ္။ အဲ့ဒီရည္ရြယ္ခ်က္ေလးေတြနဲ႔ မွ်ေ၀ျခင္းပါဗ်ာ။
ဒါေလးက ဒန္႔ကၽြဲအပြင့္၀ါ၀ါေလးေတြပါ (from google) |
အခု ဒန္႔ကၽြဲပင္ဆုိတာက အပင္နိမ့္အမ်ဳိးအစားပါ။ အျမင့္က ဒူးေလာက္အထိပဲ ရိွတယ္။ အပင္ေလးေတြ ေပါက္ျပီး တစ္ထြာသာသာေလာက္ ရိွရင္ အရြက္ေတြကို ခူးလို႔ရပါျပီ။ အပင္က ခက္ျဖာျပီးထြက္တာမ်ဳိး မဟုတ္ပါဘူး။ တစ္ပင္မွ အညႊန္႔တစ္ညႊန္႔ပဲ အဲ့ဒီအညႊန္႔ကို ခူးလိုက္ရင္ေတာ့ အတက္ေလးေတြ ထြက္လာပါတယ္။ အပြင့္ကလည္း အ၀ါေရာင္ေလးေတြ ပြင့္တယ္။ အသီးကေတာ့ အေတာင့္ရွည္ရွည္ေလးေတြ အထဲမွာ အေစ့ေတြက အမ်ားၾကီးပဲ။ အရြယ္အစား သိပ္ျပီးမၾကီးေပမဲ႔ တစ္ေစ့နဲ႔တစ္ေစ့ထိေနပါတယ္။
အသီးအပြင့္ေတြနဲ႔ အခုလို အစုလိုက္ေပါက္တတ္တယ္(from google) |
မိုးက်လၻက္သုပ္
မိုးက်လၻက္ဆုိလို႔ ေရေႏြးေသာက္တဲ႔ လၻက္ကို ေျပာတာမဟုတ္ဘူးေနာ္။ ဒန္႔ကၽြဲရြက္အႏုကို ကၽြန္ေတာ္တို႔ အညာမွာေခၚတဲ႔အသံုးအႏႈန္းပါ။ ဘာလို႔အဲ့ဒီလိုေခၚလဲဆုိေတာ့ မိုးဦးက်မွာပဲ စားရတတ္လို႔။ ေနာက္ျပီး အရြက္ႏုတုန္းမွာပဲ စားလို႔ရတာေၾကာင့္ပါ။ အရြက္ႏုေလးေတြကိုခူး ေရေႏြးေလးနဲ႔ က်က္ယံုျပဳတ္ျပီးေတာ့ ေျမပဲေလွာ္၊ ႏွမ္းေလွာ္၊ ဆီခ်က္၊ ၾကက္သြန္နီအစိမ္း စတာေလးေတြထည့္ျပီး သုပ္စားရင္ အရသာရိွတဲ႔ သဘာ၀ အရြက္သုပ္ေလးတစ္မ်ဳိးရတယ္ဗ်။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရြာမွာက ေျမပဲမစိုက္ေတာ့ ႏွမ္းေလွာ္နဲ႔ပဲသုပ္စားၾကတယ္။ ဆီကိုလည္း ဆီစိမ္းပဲသံုးတယ္။ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးထားတာေလးနဲ႔ သုပ္ျပီး မနက္အေစာ ထမင္းၾကမ္းနဲ႔ဆုိ လိုက္မွလိုက္ပဲဗ်ာ။
ဒန္႔ကၽြဲပင္ (from google) |
ဒန္႔ကၽြဲေစ့ေရေႏြး
ေအာက္မွာ အဂၤလိပ္လို ေရးထားတာေလး ေတြ႔လို႔ထပ္ျဖည့္တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။
ေအာက္မွာ အဂၤလိပ္လို ေရးထားတာေလး ေတြ႔လို႔ထပ္ျဖည့္တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။
Cassia seed tea
(Cassia seed:“clearing away summer heat and treat eye Disease,looseing the bowel to relieve constipation.” Cassia seed tea is very rich in calcium and selenium. It is the natural drinks to prevent and Cure consenecence.)(http://www.yibeitong.com/YXTYC.htm)ဒန္႔ကၽြဲေစ့ေလးေတြပါ(from google) |
ေရေႏြးကိုေတာ့ ဒန္႔ကၽြဲေစ႔ကို ေလွာ္ျပီးသံုးပါတယ္။ ဒီေရေႏြးကလည္း ေသာက္လို႔ေကာင္းသဗ်။ အေစ့ေလးေတြကို ေမႊးေအာင္အိုးကင္းမွာ ထည့္ျပီးေလွာ္လိုက္။ ျပီးရင္ ေရေႏြးခရားအိုးမွာ ေလးငါးေစ့ေလာက္ ထည့္ျပီး ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူေလး ေလာင္းထည့္။ ခဏေနေတာ့ ေကာ္ဖီန႔ံသင္းသင္းေလးနဲ႔ ေသာက္လို႔ေကာင္းတဲ႔ ဒန္႔ကၽြဲေစ႔ေရေႏြးေလး ေသာက္လို႔ရပါျပီ။ အိမ္မွာ ကၽြန္ေတာ့္အေဖဆုိ အျမဲတမ္းက်ဳိေသာက္တယ္။ အရသာကလည္း လၻက္ေျခာက္ေလာက္ မဖန္ေပမဲ႔ အဖန္ဓာတ္ေလးနဲနဲပါျပီး ေသာက္လို႔ေကာင္းတယ္။ ဓာတ္ဗူးထဲမွာ ထည့္ျပီးႏွပ္ထားရင္ေတာ့ ပိုျပီးေသာက္ေကာင္းတယ္။ အနံ႔ကေလွာ္ထားလို႔ ေကာ္ဖီေစ့ေလွာ္တဲ႔ အနံ႔နဲ႔အေတာ္တူတယ္ဗ်ာ။ အဖန္ဓာတ္မ်ားမ်ားရခ်င္ရင္ေတာ့ ဒန္႔ကၽြဲေစ့ေလွာ္ မ်ားမ်ားထည့္ျပီး ႏွပ္ထားေပါ့ဗ်ာ။ အေဖေျပာတာကေတာ့ ဆီနဲ႔ပတ္သက္ျပီး ေကာင္းတယ္လို႔ ေျပာတာပဲ။ အိမ္မွာတုန္းက ဒန္႔ကၽြဲေစ့ေရေႏြးကို မၾကာမၾကာ ေသာက္ဖူးတယ္။ ကဲ ကိုယ့္အနီးပတ္၀န္းက်င္မွာ ဒန္႔ကၽြဲပင္ေတြ႔ရင္ လက္ေတြ႔ စမ္းၾကည့္လိုက္အံုးဗ်ာ….
ေနာက္ထပ္ အသံုး၀င္တာေလးမ်ား ရိွရင္လည္း မွ်ေ၀ေပးခဲ႔အံုး။ ကၽြန္ေတာ္လည္း ထပ္ျပီးသိရတာေပါ့။ ဒီအေၾကာင္းေလးဖတ္ျပီး ဗဟုသုတ အနည္းငယ္ရရင္ ေရးသားရက်ဳိးနပ္ပါတယ္။
အားလံုးပဲ ကုိယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာ က်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစ။
9 comments:
မရိုးနိဳင္ေသာ အမွတ္တရ ေလးေတြအတြက္ ေက်းဇူးအကိုေရ
အားေပးလွ်က္...
ေကာင္းေသာေန႕ေလးၿဖစ္ပါေစ
ဒန္႔ကၽြဲကို သိဘူး.. ငါတုိ႔ ဆီမွာ မေပါက္ဘူး ထင္တာပဲ...။
ဗဟုသုတေလး အတြက္ ေက်းဇူးပါဗ်ာ..
ေရွးလူၾကီးေတြ ဆံုးမၾကတဲ့ ဒန္ ့ကၽြဲပင္ ပုခက္လြွဲ ဆိုတာဒီအပင္ေပါ့။ အိမ္ေထာင္က်ေစာတာကိုေျပာတာေလ။ မိုးက်လက္ဘက္သုတ္က စားလို ့ေကာင္း။ :)
ဒန္ ့ကၽြဲပင္ ကို google မွာ ဘယ္နာမည္နဲ ့ရွာ၇မလဲ ေျပာျပပါဦး။
ဟုတ္ကဲ႔ အစ္မ မယုေရ “cassia tora ” လို႔ရိုက္ထည့္ရင္ ရပါတယ္ဗ်ာ။ အဆင္ေျပပါေစ။
မိုးက်လဘက္သုပ္ ကိုေတာ႔ ႀကိဳက္သလားမေမးနဲ႕ စားခ်င္လိုက္တာ မန္းေလး မွာ မရွိဘူး
ခင္မင္စြာျဖင္႔
ေရႊစင္ဦး
ေက်းဇူးပါဘဲျမန္မာရနံသင္းတဲ ့စာေလးေတြမို့ၾကိဳက္တယ္
လာလည္ၾကတဲ႔အတြက္ေရာ အခ်ိန္ေပးျပီး မန္႔ခဲ႔တဲ႔အတြက္ပါ အားလံုးကို ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္....ေပ်ာ္ရႊင္ခ်မ္းေျမ့ၾကပါေစ။။။
မိုုးက်လက္ဖက္ကုုိ သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ ့လိုုက္ခူးျပီးသုုပ္စားခဲ့တာေတြသတိရမိတယ္။ ေက်။ဇူး
Post a Comment