ပန္းသီးပင္ |
သူငယ္ခ်င္းေတြက ေျပာၾကတယ္ မင္းတုိ႔အညာကလူေတြက အစားအစာကို ၾကံၾကံဖန္ဖန္ စားတတ္ၾကတယ္တဲ႔။ ကၽြန္ေတာ္ဒီကို ေရာက္ခါစ ပန္းသီးေတြ သီးခ်ိန္ တစ္ေန႔ေက်ာင္းကအျပန္ ကားေစာင့္ေနရင္း ကားမွတ္တိုင္ နားကပန္းသီးပင္ကေန ပန္းသီးႏုေလး တစ္လံုးကိုခူးျပီး ပါးစပ္နဲ႔ကိုက္ၾကည့္လိုက္တယ္။ပန္းသီးပင္ကိုပထမဆံုး ျမင္ဖူးတဲ႔ ေတာသားကၽြန္ေတာ့္အတြက္ စူးစမ္းခ်င္တာကလည္း ပါတာ ေပါ့ဗ်ာ။အဲ့ဒါနဲ႔ ပန္းသီးကို ကိုက္ၾကည့္ေတာ့ အရသာက ခ်ဥ္စူးစူးနဲ႔ အညာက သရက္သီးအစိမ္း အရသာမ်ဳိးေလး ခံစားမိတယ္ဆုိရင္ပဲ မ်က္စိထဲမွာ လုပ္စားဖို႔အတြက္က ခ်က္ခ်င္း ေပၚလာတယ္။ဒီေလာက္ခ်ဥ္တဲ႔ ပန္းသီးအႏု ေလးေတြကို ေထာင္းစားၾကည့္ရင္ မဆုိးေလာက္ဘူးဆုိျပီး အစမ္းအေနနဲ႔ ေလးငါးဆယ္လံုးေလာက္ လြယ္အိတ္ထဲ ခူးထည့္လာလိုက္ပါတယ္။
သိခ်င္စိတ္(စားခ်င္စိတ္)မ်ားေနလြန္းလို႔ အေဆာင္ေရာက္ေတာ့ အ၀တ္ကိုေတာင္ မလဲႏိုင္ဘဲ ခူးလာခဲ့တဲ႔ ပန္းသီးႏုေလးေတြကို ငရုတ္သီး၊ၾကက္သြန္ျဖဴေလးနဲ႔ ေရာျပီး ေထာင္းၾကည့္ပါတယ္။ ခဏၾကာေတာ့ ငရုတ္ဆံုထဲမွာ မသိရင္ေတာ့ သရက္သီးစိမ္းေထာင္းေလးလား ထင္ရတယ္။ တကယ္ေတာ့ ပန္းသီးေထာင္းေပါ့ေနာ္။ အဲ့ဒီပန္းသီးေထာင္းေလးနဲ႔ ထမင္းပူပူေလးကို ဆီဆမ္းျပီး တြဲစားလိုက္တာ ေခၽြးေတြမ်ားျဖိဳင္ျဖိဳင္က်လို႔ဗ်ာ။ အထက္မွာေျပာခဲ႔တဲ့ စကားေလးက သူငယ္ခ်င္းေတြက အဲ့ဒီပန္းသီးေထာင္း စားျပီး ေကာက္ခ်က္ခ်တဲ႔ စကားေလးပါ။ ေနာက္ေတာ့ ကၽြန္ေတာ္အညာသား စည္းေဖာက္လိုက္တာ ကၽြန္ေတာ္တို႔ေနတဲ႔ ျမိဳ႕တင္မဟုတ္ဘူး တျခားျမိဳ႕ေတြက ညီအစ္ကိုေမာင္ႏွမေတြဆီအထိ ပန္းသီးေထာင္း သတင္းက ျပန္႔သြားတယ္ဗ်။ ကၽြန္ေတာ္လည္း ေနာက္ေန႔က်ေတာ့ ပန္းသီးေတြကို မ်ားမ်ားခူးျပီး အ၀ ေထာင္းစားလိုက္တယ္။ မွတ္ကေရာ။
ပန္းသီးအစိမ္း |
အဲ့ဒီကစလို႔ ပန္းသီးမမွည့္ခင္ စပ္ၾကား မီးဖိုေခ်ာင္မွာ ပန္းသီးကို ေထာင္းလို႔တစ္သြယ္၊ ခ်က္လို႔တစ္ဖံု၊ ေၾကာ္လို႔တစ္မ်ဳိး၊ အမ်ဳိးမ်ဳိး လုပ္စားၾကတာ ေနာက္ႏွစ္က်ေတာ့ ပန္းသီးေတြ မသီးရဲေတာ့ေအာင္ပဲဗ်ာ။ပန္းသီးကလည္း စားလို႔ ေကာင္းသလား မေမးပါနဲ႔။ အစိမ္းေလးေတြကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးနဲ႔ ေရာခ်က္ရင္ အညာက သရက္သီးစိမ္း ဟင္းေလးလား ထင္ရတယ္။ ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလးနဲ႔ စားလို႔ေကာင္းသဗ်။ ငါးပိေလးနဲ႔ ေၾကာ္စား ေတာ့လည္း မရမ္းသီးေၾကာ္ ေလးလိုလို စားရတာ ခံတြင္းအေတြ႔သား။ ထမင္းစားတဲ႔အခါ အခ်ဥ္တစ္မယ္ အတြက္ မပူရေတာ့ဘူးေပါ့။ ငါးပိရည္က်ဳိနဲ႔ဆုိလည္း တုိ႔စားလုိ႔ေကာင္းေသးတယ္။ ပန္းသီးႏုေလးေတြကို ေလးစိတ္ စိပ္ျပီး ငံျပာရည္ေလးရယ္ ငရုတ္သီးမႈန္႔ေလးရယ္၊ ေရာနယ္ျပီး သုပ္လိုက္ရင္ သရက္သီးစိမ္းသုပ္ (မိန္းခေလးတို႔အၾကိဳက္) အတုိင္းပဲ အေတာ္စားလို႔ေကာင္းတယ္။
စြယ္ေတာ္ပင္ |
ပန္းသီးေထာင္းအေၾကာင္း ေျပာေနတာနဲ႔ ေပးထားတဲ႔ ေခါင္းစဥ္ကိုေတာင္ ေမ့ေနျပီ။ အခုလည္း သူငယ္ခ်င္း ေတြနဲ႔ ျငင္းခံုရင္း ဒီပို႔ေလးေရးလိုက္တာပါ။ စစ္ကူ ေတာင္းတဲ႔ သေဘာေပါ့ဗ်ာ။ ကၽြန္ေတာ္အညာသား အမွန္အတုိင္း ေျပာရရင္ စြယ္ေတာ္ပင္ကို ျမဳိ႕ေရာက္မွ စျမင္ဖူးတာ။ မွတ္မွတ္ရရ တကၠသုိလ္ေရာက္မွ ေက်ာင္း၀ိုင္းထဲမွာ စေတြ႔ဖူးတာပဲ။ အဲ့ဒီကတည္းက ရြာက ေတာထဲမွာရိွတဲ႔ ဖလန္ပင္နဲ႔ ႏိႈင္းယွဥ္ၾကည့္ေနမိတာ။“စြယ္ေတာ္ရြက္ကေလးမ်ားလို ႏွစ္လႊာ ေပါင္းမွ တစ္ရြက္ျဖစ္ပါရေစ” ဆုိတဲ႔စာသားကုိေတာ့ ရင္းႏွီးေနတာ ၾကာေပါ့။ ရုကၡေဗဒမွာေတာ့ မ်ဳိးရင္းတူရာ အပင္အုပ္စုေတြ ရိွတာသိၾကမွာေပါ့။ အခုေျပာတဲ႔ စြယ္ေတာ္နဲ႔ ဖလန္ပင္ကလည္း မ်ဳိးရင္းတူအုပ္စု ျဖစ္မယ္ထင္တယ္။ ေနာက္တစ္မ်ဳိးရိွေသးတယ္ စြယ္ေတာ္ရြက္လိုပံုစံပဲ အပြင့္ေတာ့ကြဲတယ္။ အဲ့ဒီအပင္ကိုေတာ့ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ဆီမွာ လိပ္ျပာပင္လို႔ေခၚတယ္။ သူ႔ကိုေတာ့ ေတြ႔ရတာ နည္းပါတယ္။ ျပီးမွ ပံုေလးေတြ ယွဥ္ၾကည့္ေနာ္။ စြယ္ေတာ္ရြက္ကို ဟင္းခ်ဳိခ်က္စားလို႔ရတယ္ဆုိတာပဲ သိတယ္။ က်န္တာေတာ့ ဘယ္မွာ သံုးလဲဆုိတာ မသိေတာ့ဘူး။
ဖလန္ပြင့္ |
ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေတာက ဖလန္ပင္ကေတာ့ အဖူးနဲ႔အပြင့္ေလးေတြကို ျပဳတ္ျပီး သုပ္စားၾကတယ္။ အတို႔အျမွဳပ္ အျဖစ္လည္း စားၾကတယ္။သူက အပင္ၾကီးမ်ဳိး ျဖစ္ျပီး ထင္းအတြက္လည္း အသံုး၀င္တယ္။ရြာကလူၾကီးေတြကေတာ့ ဖလန္ရိုးကို သူတုိ႔ေသာက္တဲ႔ ေျပာင္းဖူးဖက္ ေဆးလိပ္မွာ ေဆးရိုးအျဖစ္ သံုးၾကတယ္ဗ်။ ဖလန္သား ထင္းကလည္း မီးဖိုေခ်ာင္အတြက္ အဆင္ေျပတယ္။ အပင္အဆုိးအေကာင္း ေပၚမူတည္ျပီး ထြန္တံုး၊ ႏြားထမ္းပိုးတံုး စတာေတြလည္း လုပ္လို႔ရပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ ဖလန္ပင္ဆုိရင္ ေႏြရာသီမွာ အဖူးနဲ႔အပြင့္ေတြခူးျပီး သုပ္စားေနၾကမို႕ ေကာင္းေကာင္း မွတ္မိေနတယ္။ ဖလန္ပြင့္ျပဳတ္ျပီးသားကိုု မန္က်ည္းသီးမွည့္ဟင္း ေလးနဲ႔တုိ႔စားရတာကို သေဘာက်တယ္ဗ်။ အသုပ္ကေတာ့ ႏွမ္းေလွာ္ေထာင္း ေမႊးေမႊးေလးနဲ႔ဆုိရင္ စားေကာင္းလြန္းလို႔ ေဆြမ်ဳိးေမ့သြားမယ္။ သူငယ္ခ်င္းေတြက စြယ္ေတာ္ခ်စ္သူေတြ ကၽြန္ေတာ္ေတာသားက ဖလန္ပင္ခ်စ္သူ။အဲ့ဒီႏွစ္ဖြဲ႔ သူအပင္ကေကာင္းတယ္ ငါ့အပင္ကေကာင္းတယ္နဲ႔ ျငင္းခံုၾကတယ္။
အခိုင္လိုက္ပြင့္ေနတဲ႔ဖလန္ပြင့္(photo from google)
အဲ့ဒီအုပ္စု ႏွစ္ခုၾကား ျငင္းခံုရင္းက ဒီပို႔စ္ေလး ေရးျဖစ္တာပါ။ စြယ္ေတာ္ပင္ အေၾကာင္းကိုေတာ့ က်ေနာ္က ဟင္းခ်ဳိခ်က္စားရတာကိုပဲ ေကာင္းေကာင္းသိတယ္ဗ်။ ေၾသာ္တခု က်န္ေသးတယ္ ေက်ာင္းတုန္းက သူငယ္ခ်င္းမေတြ စာအုပ္ထဲမွာ စြယ္ေတာ္ရြက္ေလးေတြကို ခူးျပီးေတာ့ ညွပ္ထားတာ ေတြ႔ဖူးတယ္။ စာေတြလည္း ေရးထားထင္ပါ့။ ဘာေရးထားလဲဆုိေတာ့ သူမ်ားကိုယ္ေရးကိုယ္တာမို႔ မစပ္စုမိပါဘူးဗ်ာ။ တခုခုေတာ့ တခုခုေနမွာေပါ့(ဟဲ…ဟဲ)။ ကၽြန္ေတာ့္ခ်စ္သူ (အဲ ဟုတ္ေပါင္) ကၽြန္ေတာ္ ေျပာတဲ႔ ဖလန္ပင္ကေတာ့ အထက္မွာေရးခဲ့တာေလးေတြ စားလို႔ရသလို အသံုးအေဆာင္ အျဖစ္လည္း သံုးစြဲလို႔ ရပါတယ္။ စာေရးရင္းနဲ႔ အေမ့လက္ရာ ဖလန္ပြင့္သုပ္နဲ႔ မန္က်ည္းသီးမွည့္ဟင္းကို ျမင္ေယာင္မိေသးတယ္။ အခုဆုိ ျမန္မာျပည္မွာက သၾကၤန္ေရာက္ခါနီးေနျပီဆုိေတာ့ ေတာထဲမွာ ဖလန္ပင္ေတြလည္း ေဖြးေနေအာင္ ဖူးပြင့္ေနေလာက္ျပီ။ ဘယ္သူေတြ ဘာပဲေျပာေျပာ ကၽြန္ေတာ္ေတာသားကေတာ့ ေတာအစားအစာေလးေတြနဲ႔ ေတာဓေလ့ေလးေတြကိုပဲ လြမ္းမိတယ္ဗ်ာ။
လာေရာက္လည္ပတ္တဲ႔ ကၽြန္ေတာ့္ ညီအစ္ကို ေမာင္ႏွမေတြလည္း စြယ္ေတာ္နဲ႔ ဖလန္ပင္ပံုကို ၾကည့္ျပီး ဘယ္အဖြဲ႕မွာ ပါမလဲဆုိတာ ဆံုးျဖတ္ၾကအံုးေနာ္။ဒီပို႔စ္ေလးဖတ္ျပီး ဗဟုသုတ အနည္းငယ္မွ် ရတယ္ဆုိရင္ ကၽြန္ေတာ္ေရးရက်ဳိးနပ္ပါတယ္။စြယ္ေတာ္ပင္ဆုိရင္ေတာ့ စြယ္ေတာ္ခ်စ္သူမ်ားအဖြဲ႔၀င္ေပါ့။ တကယ္လို႔ ဖလန္ပင္ကို သိတယ္ဆုိရင္ေတာ့ ကၽြန္ေတာ္နဲ႔အဖြဲ႔တူေပါ့။ ထင္တာ ျမင္တာေလးေတြကို မန္႔ လို႔ျဖစ္ေစ၊ စီ လိုျဖစ္ေစ ၾကိဳက္တဲ႔ေနရာမွာ ေရးထားေပးခဲ႔ေနာ္။ အဲ့ဒါေလးေတြ က ကၽြန္ေတာ္အတြက္ ေနာက္ထပ္ျငင္းခံုဖို႔ အားအင္ေလးေတြပါ….:P
လာေရာက္ျပီးလည္ပတ္ၾကတဲ႔ ညီအစ္ကိုေမာင္ႏွမအားလံုး ေဘးဘယာေ၀းကြာျပီး မၾကာခင္မွာ ေရာက္ရိွလာေတာ့မည့္ ႏွစ္သစ္သၾကၤန္ပြဲမွာ ေပ်ာ္ရႊင္မႈ႕ကိုယ္စီရရိွႏိုင္ၾကပါေစဗ်ာ……
အားလံုးကိုေက်းဇူးတင္ပါတယ္...
13 comments:
ေရြွညာသားေလးေရ အမသိသေလာက္ေတာ့ အမတို ့ဆီမွာ စြယ္ေတာ္က ၂မ်ိဳးရွိတယ္။ ၁ခုက အခုပံုထဲကလို ခရမ္းေရာင္အပြင့္ ေနာက္၁ခုက အျဖဴ
ေရာင္အပြင့္။ အရြက္ေတြကေတာ့ဆင္တယ္။ အျဖဴေရာင္ပြင့္တဲ့အရြက္က စားလို ့ရတယ္။ ေၾကာ္စားတာ။ ခရမ္းေရာင္ပြင့္တဲ့ အပင္ကအရြက္က
နည္းနည္းၾကမ္းတယ္။ အျဖဴပြင့္က အခုပံုေတြထဲကနဲ ့ေတာ့ မတူဘူး။ ခရမ္းေရာင္ ပြင့္တဲ့ အပင္ေတြကေတာ့ RIT ၀င္းထဲမွာ အမ်ားၾကီးပဲ။ အင္း... ဘယ္အဖြဲ ့ထဲလဲ ဆိုယင္ေတာ့ ၂ ဖြဲ ့လံုးထဲပါ္တယ္။ ဖလန္ရြက္
ကိုလဲ ၾကိဳက္တယ္။ စြယ္ေတာ္ရြက္ လဲ ၾကိုက္တယ္။ :)
ေတာသားတာ ျဖစ္တာ ဖလန္ပင္ကို မသိဘူးဗ်... အခုမွျမင္ဖူးတာ..
လိပ္ျပာပင္လုိ႔ ေခၚတဲ့ အပင္က ငါတုိ႔ဆီမွာေတာ့ စြယ္ေတာ္အျဖဴလုိ႔ေခၚ
တာ...။ စားရမွန္းေတာ့ မသိဘူး...။ ေျပာလည္း ေျပာထိုက္ပါေပ
တယ္... ၾကံၾကံဖန္ဖန္လုိ႔..
မွတ္ထားတယ္ ရြာေရာက္မွ လုပ္စားၾကည့္အံုးမယ္...
ိကုိေရႊညာသားေလး... အလည္ေရာက္ခ့ဲတယ္ရွင့္။ ပန္းသီး အစိမ္းကို အ့ဲဒီလို ေထာင္းစားရတာ မသိဘူး။ စမ္းႀကည္႕ဦးမယ္ေနာ္။ ေက်းဇူး။
ဟုတ္ကဲ့ပါ rose ေရ... အသီးႏုေလးေတြဆုိ ပိုေကာင္းတယ္...ပန္းသီးေထာင္းနဲ႔ ပဲဟင္းခ်ဳိနဲ႔ အေတာ္လိုက္ဖက္တယ္ဗ်ာ။ လာလည္တဲ့အတြက္ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္...
ပန္းသီးေထာင္းေတာ႔မစားဖူးဘူး.. ပန္းသီးစိမ္းကို ငါးပိခ်က္ခ်က္စားတာေတာ႔ ေကာင္းမွေကာင္းပဲ.. ေရခဲေသတာရွင္းရင္း ပန္းသီးစိမ္းထြက္လာရင္ ခ်က္စားလိုက္တာပဲ.. း)
သိဘူး စားရမွန္းလဲ မသိဘူး အမ်ိဳးေတာ္မွန္းလဲ သိဘူး
အဲေလာက္ဗဟုသုတ စံုတယ္အကိုေရ..အဟီး
ေက်းေက်းပါ...ဗဟုသုတေလးေတြအတြက္...
ေကာင္းေသာေန႕ေလးၿဖစ္ပါေစ။။။။
အြန္...ကၽြန္ေတာ္ မသိတဲ့ အေၾကာင္းအရာေတြ ခ်ည္းပါလား။ ပန္းသီးေထာင္းစားလို႔ရတာလည္း မသိဘူး။ စြယ္ေတာ္ပင္နဲ႔ စြယ္ေတာ္ရြက္ေတာ့ ျမင္ဖူးပါရဲ႔။ ခ်က္စားရေကာင္းမွန္း မသိဘူး။ ဖလန္ပင္ဆို ျမင္ေတာင္မျမင္ဖူးဘူး။ လူကေတာ့ အညာသားပါပဲ။ ကၽြန္ေတာ္ကိုက ဗဟုသုတ နည္းသကိုး။ အခုမွ သိေတာ့တယ္။
ရွိသမွွွ် အကုန္ သုပ္ အကုန္ေထာငး္စားေနေတာ႕တာဘဲ သဴ႕ေရွ႕ကေတာင္ ၿဖတ္မေလွွ်ာက္ဝံ႕ေတာ႕ဘူး. ။
ဒါေတာင္ အကုန္လံုးမေျပာရေသဘူးအစ္မေရ ေနာက္ထပ္စားစရာေတြ က်န္ေနေသးတယ္...:P လူေတာ့မစားပါဘူး....ရဲရဲ၀ံ့၀ံ့ေလွ်ာက္ပါေနာ္...:D လာလည္တာ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ဗ်ာ...ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ...
ကြင္းဆင္းတုုန္းက စြယ္ေတာ္ နဲ ့ဖလံ ခြဲျခားနည္းသင္ခဲ့ရျပီး စာအုုပ္ထဲမွာမွတ္ထားခဲ့တာအိမ္မွာက်န္ခဲ့ျပီ း( ။
ေသခ်ာတာကေတာ့ သူတိုု ့မတူပါဘူး။ စြယ္ေတာ္မရမ္းေရာင္ ကေတာ့ Bauhinia purpurea လိုု ့ထင္ပါတယ္ အမွတ္မမွားရင္ေပါ့။ Genus တူျပီး species (မ်ဳိးစိပ္) ကဲြရွိတာေတြလည္းသင္ဘူးပါတယ္။ ခုုေတာ့မမွတ္မိေတာ့ပါဘူး။ Genus ကမ်ဳိးရင္းလိုု ့ေတာ့ထင္တာဘဲ။
Actually it's not very useful :D
Iora
ဟုတ္ကဲ႔ပါ lora ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ခင္ဗ်ာ... ကၽြန္ေတာ္က ရုကၡေဗဒ သမားမဟုတ္ေတာ့ ေသခ်ာေတာ့မသိပါဘူး။ဒါေၾကာင့္ အပင္အုပ္စုတူတယ္ ထင္တယ္လို႔ေျပာျခင္းပါ။ ေနာက္ျပီး ကၽြန္ေတာ္ေျပာခ်င္တာေလးက အညာမွာ အသံုးျပဳၾကတာေလးကို ဗဟုသုတအျဖစ္ မွ်ေ၀ျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ အခုလို ရွင္းျပေပးတဲ႔ အတြက္ ေက်းဇူးအမ်ားၾကီးတင္ပါတယ္...:P
က်မလည္းအေသးစိတ္မသိပါဘူး။ သေဘာက်လိုု ့ကုုိယ္သိတာေလး share လုုပ္တာပါေနာ္။ က်မလည္း ႐ုုကၡသမားမဟုုတ္ပါဘူး။
Thanks for sharing.
အိုုင္အိုုရာ
😂😂
Post a Comment