ဘေလာ့မွာအပင္ေတြအေၾကာင္းမေရးျဖစ္တာေတာ္ေတာ္ေလးၾကာပါျပီ။ဂူဂယ္မွာအပင္ပံုေတြလိုက္လိုက္ၾကည့္ရင္းနဲ႔
ခဏခဏေတြ႔ေပမဲ့မေရးျဖစ္ဘူး။ဒီတစ္ခါေတာ့က်ေနာ့္အၾကိဳက္ဆံုးဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္အရြက္မ်ားထဲကပင္စိမ္းပင္
အေၾကာင္းမွတ္သားမိသမွ်ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။
ပင္စိမ္းရြက္
ခဏခဏေတြ႔ေပမဲ့မေရးျဖစ္ဘူး။ဒီတစ္ခါေတာ့က်ေနာ့္အၾကိဳက္ဆံုးဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္အရြက္မ်ားထဲကပင္စိမ္းပင္
အေၾကာင္းမွတ္သားမိသမွ်ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။
ပင္စိမ္းရြက္
photo credit to Google images |
ပင္စိမ္းရြက္ေတာ့ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္မ်ားထဲမွာအၾကိဳက္ဆံုးပါပဲ။ရြာမွာေတာ့အရိုင္းနဲ႔အယဥ္ဆိုျပီးႏွစ္မ်ဳိးရွိပါတယ္။
အပင္ခ်င္းဆင္တူေပမဲ့အနံ႔နဲ႔ခြဲရင္သိႏိုင္ပါတယ္။အရိုင္းပင္ကအနံ႔နည္းနည္းျပင္းျပီးစူးရွရွအနံ႔ရွိပါတယ္။အယဥ္ပင္လို႔
ေခၚတဲ့က်ေနာ္တုိ႔ဟင္းခတ္စားတဲ့အပင္ကေတာ့အနံ႔ကယဥ္ယဥ္ေလးနဲ႔ေမႊးပါတယ္။အရြက္အေနအထားကလည္းလံုး၀
ဆင္တူလုနီးပါးေပမဲ့အရိုင္းပင္ရဲ႕အရြက္မ်က္ႏွာျပင္မွာအေၾကာထေနသလိုမ်ဳိးနည္းနည္းၾကမ္းပါတယ္။ရြာဘက္မွာေတာ့
မိုးတြင္းအခါႏွမ္းခင္းပဲစင္းငုံခင္းေတြထဲမွာအေလ့က်ေပါက္ေရာက္တာမို႔ေပါေပါမ်ားမ်ားေတြ႔ရပါတယ္။တခ်ဳိ႕ယာခင္းဆုိရင္
ေပါင္းႏႈတ္သလိုႏႈတ္ပစ္ရတဲ့အထိပါ။တစ္ပင္ကေနမ်ဳိးပြားလိုက္ရင္ေနာက္ႏွစ္ဆုိေတာထေနေအာင္ေပါက္ေတာ့တာမ်ဳိး။
တခ်ဳိ႕ကေတာ့အိမ္၀ိုင္းထဲမွာအသင့္ခူးလို႔ရေအာင္စိုက္ပ်ဳိးၾကတယ္။အမ်ားအားျဖင့္ေတာ့ယာခင္းထဲမွာပဲတစ္ပင္ႏွစ္ပင္
ေလာက္ခ်န္ထားျပီးကိုယ္လိုတဲ့အခါခူးယူႏိုင္ပါတယ္။
photo credit to Google images |
အမ်ားအားျဖင့္ေတာ့မိုးတြင္းအခါမွာပဲေပါေပါမ်ားမ်ားစားသံုးေလ့ရွိပါတယ္။ပင္စိမ္းရြက္နဲ႔အလိုက္ဖက္ဆံုးဟင္းလ်ာ
တစ္မ်ဳိးကေတာ့ေတာင္ရိုးမိႈပါ။မိႈဟင္းခ်က္ရင္ပင္စိမ္းနံ႔ေလးပါမွကိုဟင္းရဲ႕အရသာကေလးေလးပင္ပင္ရွိတယ္လို႔
ခံစားရပါတယ္။ဒါေၾကာင့္မိႈရွာလို႔ရျပီဆုိရင္သူ႔ရဲ႕တြဲဖက္ပင္စိမ္းရြက္ကိုပါတစ္ခါတည္းေတာထဲကေနခူးလာေလ့ရွိပါတယ္။
ေတာင္ရိုးမိႈတင္မဟုတ္ပါဘူးဘယ္မိႈပဲျဖစ္ျဖစ္ရြာဘက္မွာေတြ႔တဲ့စားလို႔ျဖစ္သမွ်မိႈဆုိရင္ပင္စိမ္းနံ႔ေလးနဲ႔မွစားရတာ
အဓိပၸာယ္ျပည့္စံုျပီးအရသာရွိပါတယ္။မိႈမပါဘဲသူ႔ခ်ည္းဆုိရင္ေတာ့ငရုတ္သီးစိမ္း၊ဆားနဲ႔ေရာေထာင္းျပီးစားၾကပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ပင္စိမ္းရြက္မ်ားမ်ားကိုငရုတ္သီးစပ္စပ္နဲ႔လည္းခ်က္စားေလ့ရွိပါတယ္။ၾကိဳက္တဲ့သူကေတာ့မန္က်ည္းသီးစိမ္း
ကိုလယ္ပုစြန္နဲ႔ေရာခ်က္တဲ့ဟင္းထဲကိုပင္စိမ္းရြက္ထည့္ရင္လည္းေမႊးေမႊးေလးနဲ႔စားလို႔ေကာင္းပါတယ္။ထိုနည္းအတူမန္
က်ည္းသီးစိမ္းေၾကာ္ဆုိလည္းပင္စိမ္းရြက္ထည့္ေၾကာ္ၾကတယ္။ေခ်ာင္းထဲကရတဲ့ငါးႏုပ္အိုးကပ္ခ်က္ရင္လည္းပင္စိမ္းရြက္နဲ႔
ရုတ္သီးစိမ္းထည့္ခ်က္ၾကတယ္။ၾကက္သားကာလသားခ်က္ဆုိလည္းပင္စိမ္းကမပါမျဖစ္ထည့္ပါတယ္။ငါးပိမီးဖုတ္ကို
ငရုတ္သီးပင္စိမ္းရြက္တုိ႔ထည့္ျပီးေထာင္းရင္လည္းတစ္မ်ဳိးစားေကာင္းပါတယ္။
ငရုတ္သီးပင္စိမ္းရြက္တုိ႔ထည့္ျပီးေထာင္းရင္လည္းတစ္မ်ဳိးစားေကာင္းပါတယ္။
photo credit to Google images |
ပင္စိမ္းရြက္ရဲ႕တြဲဖက္ေနာက္တစ္မ်ဳိးကေတာ့ပဲပုတ္ေစ့ခ်က္ပါ။ပဲပုတ္ေစ့ကိုခရမ္းခ်ဥ္သီးမန္က်ည္းသီးစိမ္းေထာင္းအနည္း
ငယ္ေရာျပီးခ်က္မီးဖိုေပၚကခ်ခါနီးပင္စိမ္းရြက္ေရာလိုက္ရင္အနံ႔ေမႊးေမႊးနဲ႔အေတာ္ေလးစားေကာင္းပါတယ္။နံနံပင္ကိုလည္း
သံုးႏိုင္ေပမဲ့ရြာမွာေတာ့ပင္စိမ္းရြက္ကအလြယ္တကူရတာမို႔ပင္စိမ္းကိုပဲအမ်ားဆံုးသံုးပါတယ္။က်ေနာ္ပင္စိမ္းရြက္ၾကိဳက္မွန္း
သိလို႔ရုရွားသြားတုန္းကဆိုအေမကခ်ဥ္ေပါင္ေျခာက္နဲ႔အတူပင္စိမ္းရြက္ေျခာက္ပါထည့္ေပးလုိက္တယ္။မိဘေမတၱာမ်ား
တန္ဖုိးရွိခ်က္အေ၀းေရာက္ေလပိုသိရေလပါပဲ။ရုရွားမွာတုန္းကေတာ့စူပါမားကက္မွာပင္စိမ္းမ်ဳိးေစ့ထုပ္ရွာေတြ႔လို႔၀ယ္ျပီး
စိုက္တာပန္းအုိးနဲ႔တစ္လံုးကိုေတာ္ေတာ္ၾကာၾကာစားလိုက္ရေသးတယ္။တျခားသူငယ္ခ်င္းေတြကပါၾကက္သားဟင္းခ်က္
ရင္လာလာေတာင္းလို႔ခူးေပးလိုက္အရြက္ေတြျပန္ထြက္လိုက္နဲ႔အဆင္ကိုေျပေနတာပဲ။ေနာက္ဆံုးအေဆာင္ေျပာင္းေတာ့
လည္းက်န္တဲ့ပန္းအိုးေတြထားခဲ့ျပီးပင္စိမ္းပင္စိုက္ထားတဲ့အုိးကိုေတာ့အေဆာင္သစ္ကိုပါေအာင္သယ္သြားခဲ့ပါတယ္။
မနီလာမွာေတာ့ေစ်းေတြမွာေတြ႔ရတဲ့ပင္စိမ္းကဗီယက္နမ္ေတြအသံုးမ်ားတဲ့ပင္စိမ္းေတြအနံ႔ကိုသိပ္မၾကိဳက္လို႔၀ယ္မသံုး
ျဖစ္ပါဘူး။ပင္စိမ္းကလည္းအမ်ဳိးမ်ဳိးရွိဟန္တူရဲ႕ က်ေနာ္တုိ႔အေခၚဗမာပင္စိမ္းက (lemon basil) ဗီယက္နမ္ပင္စိမ္းက
(sweet basil)ကုလားပင္စိမ္းအရိုးနီညိဳေရာင္နဲ႔က(holy basil)ဆုိျပီးေတြ႔ပါတယ္။တျခားအေခၚအေ၀ၚေတြလည္းရွိမွာပါ။
က်ေနာ္ေတြ႔သမွ်ကိုေျပာျပတာပါ။
ေဆးဘက္အသံုးအေနနဲ႔ကေတာ့ေခ်ာင္းဆုိးတဲ့အခါပင္စိမ္းရြက္ကိုၾကိတ္ျပီးရလာတဲ့အရည္ကိုဆားအနည္းငယ္ထည့္
ေသာက္ရင္ေပ်ာက္တယ္လို႔ေျပာပါတယ္။ပင္စိမ္းေစ့ကေတာ့မ်က္လံုးထဲသစ္ေစး၀င္တဲ့အခါဖယ္ရွားဖို႔အတြက္အလြန္
အသံုးတည့္ပါတယ္။က်ေနာ္ကိုယ္ေတြ႔တစ္ခုကေတာ့မ်က္လံုးထဲမီးကာေစး(မညိွဳးေစးလည္းေခၚ)တာ၀င္တုန္းက
မ်က္လံုးတစ္ခုလံုးနီရဲေနလို႔အေမကပင္စိမ္းေစ့ကိုသန္႔စင္ေအာင္လုပ္ျပီးမ်က္လံုးထဲထည့္ေပးပါတယ္။ငါးမိနစ္ေလာက္
ၾကာေတာ့ပင္စိမ္းေစ့မွာအေစးေတြကလံုးျပီးကပ္ေနတာမူလပင္စိမ္းေစ့ကိုေတာင္မျမင္ရေတာ့ပါဘူး။အဲ့ဒီလိုႏွစ္ၾကိမ္
သံုးၾကိမ္ေလာက္ထည့္လိုက္တာဘာမ်က္စဥ္းမွမသံုးလိုက္ရဘဲလံုး၀သက္သာသြားပါတယ္။
အစဥ္ေလးစားလ်က္
အညာသား
2 comments:
Vacation သြားေနလိုု ့ခုုမွစုုဖတ္သြားတယ္။
ဒုုိ ့လည္း ျမန္မာပင္စိမ္းအနံ့ပဲၾကိုုက္တယ္။ ျမန္မာျပည္မွာတုုန္း က ဟင္းတုုိင္းမွာထဲ့တာမၾကိဳက္ဘူး။ ငါးေလးအုုိးကပ္တုုိ ့၊ ျငတ္သီးစိမ္းခ်က္တုုိ ့တာလေပါတုုိ ့လိုုမ်ဳိးမွာထဲ့မွၾကိဳက္တယ္။
ခုု ဒီေရာက္ေတာ့ မေတြ ့ရဘူး။ ကယ္လီဖုုိးနီးယားမွာတုုန္း က လယ္သမားေစ်း သြားရင္ စိတ္တုုိင္းက် ၀ယ္လိုု ့ရတယ္။
ဒီက ဆုုိင္မွာ ေရာင္းတဲ့ Lemon Basil က ျမန္မာပင္စိမ္းနဲ ့မတူသလိုုဘဲ။ အရြက္ပံုုေရာ အနံ ့ေရာ။ ဒီတခါ ေတြ ့ရင္ေတာ့ ၀ယ္လုိက္အုုန္းမယ္။
အုုိင္အုုိရာ
သတိတရလာလည္သြားလို႔ေက်းဇူးတင္ပါတယ္အစ္မအိုင္အုိရာ။
အေမရိကန္ဆုိေတာ့အာရွအစားအစာရွားမွာပဲေနာ္... :)
အခြင့္အေရးမ်ားၾကံဳရင္ေတာ့အေမရိကန္ကိုေရာက္ဖူးခ်င္ေသးတယ္ဗ်ာ
ဒီမွာေတာ့အားလံုးမဟုတ္ေပမဲ့အသီးအရြက္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားျမန္မာျပည္မွာလိုပဲ
၀ယ္လုိ႔ရေတာ့အဆင္ေျပတယ္။တခ်ဳိ႕အသီးအရြက္ဆုိျမန္မာမွာရာသီအလိုက္ရေပမဲ့
ဒီမွာေတာ့အျမဲတမ္းရတယ္။ပင္စိမ္းကေတာ့က်ေနာ္တုိ႔ၾကိဳက္တဲ့ပင္စိမ္းမရွိဘူး :)
Post a Comment