ဒီဟင္းေလးေတြလည္းခ်က္စားျဖစ္တာေတာ့ၾကာပါျပီ။အမွတ္တရဓာတ္ပံုရိုက္ထားတာ
ေလးေတြျပန္ျပီးတင္လိုက္ပါတယ္။ပဲဟင္းခ်ဳိရယ္၊၀က္သားအလွဴခ်က္ရယ္၊သရက္ခ်ဥ္
သုပ္ရယ္သံုးမ်ဳိးစပ္ေလးပါ။ငါးပိေၾကာ္စပ္စပ္ေလးပါရင္ေတာ့အတုိင္းမသိေပါ့ဗ်ာ။သတိ
ေတာ့ရပါေသးတယ္။ဗိုက္ဆာေနတာနဲ႔ဆက္ဒီေလာက္နဲ႔ပဲရပ္ျပီးေတာ့စားလိုက္တာ။
ငါးပိေၾကာ္စပ္စပ္ေလးတစ္ခြက္ပါရင္ေတာ့ပိုျပီးျပည့္စံုမွာဗ်ာ.... |
အေခါက္နဲ႔အဆီကမ်ားမ်ားအသားကရွာတတ္မွရတာ။ေရႊညာသားေလးကအဆီနဲ႔
အေခါက္ကိုမၾကိဳက္လုိ႔အသားမ်ားမ်ားကိုေရြး၀ယ္ျပီးခ်က္ထားတာပါ။
ပဲဟင္းကလည္းကုလားဆုိင္က၀ယ္တဲ႔ကုလားပဲစစ္စစ္ပါ။ခ်က္ရတာၾကာလို႔၀ယ္ထားျပီး
မခ်က္ျဖစ္တာ။ဒီတစ္ခါေတာ့ဟင္းအစပ္တည့္သြားေအာင္စိတ္ရွည္ရွည္ထားျပီးခ်က္လိုက္
ပါတယ္။
သရက္ခ်ဥ္ကေတာ့ေရႊညာသားေလးကိုယ္တို္င္လက္ျဖစ္ပါ။သရက္သီးအခ်ဥ္သီး၀ယ္လို႔
ရတာေၾကာင့္ရြာမွာတည္တဲ႔နည္းအတုိင္းႏုတ္ႏုတ္ပါေအာင္ေပါက္ျပီးအခ်ဥ္တည္ထားတာ
ပါ။မုန္လာထုပ္ေလးပါေရာျပီးငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္ေလးေတြနဲ႔စပ္စပ္ေလးသုပ္ထားပါတယ္။
အလွဴထမင္း၀ိုင္းလို႔သေဘာထားျပီးေတာ့အ၀သာသံုးေဆာင္သြားပါဗ်ာ...အားမနာနဲ႔ေနာ္။
အားလံုးေသာအြန္လိုင္းမိတ္ေဆြညီအစ္ကိုေမာင္ႏွမ်ားကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာက်န္းမာခ်မ္းသာျပီး
ေကာင္းက်ဳိးလိုအင္ဆႏၵေတြျပည့္၀ၾကပါေစ။ေရႊညာသားေလးတင္သမွ်လာျပီးအားေပးၾက
တဲ႔အတြက္လည္းေက်းဇူးအထူးတင္ပါတယ္။
ေလးစားလ်က္
ေရႊညာသားေလး
9 comments:
အဲဒီရြာကတည္တဲ့သရက္ခ်ဥ္လုုပ္နည္းသိခ်င္ေနတာ။ ေျပာျပေပးပါလား။ အရမ္းစားလိုု ့ေကာင္းတယ္။
ငပိေၾကာ္ေလးပါရင္ေတာ့ထူးရွယ္ေပါ့ေနာ။
အိုုင္အိုုရာ
သရက္ခ်ဥ္တည္တာကေတာ့မခက္ပါဘူးမအိုင္အိုရာ...သရက္သီးအခ်ဥ္သီး
လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ကိုအလံုးလိုက္ေရစင္ေအာင္ေဆးအညွာကိုဖယ္ျပီး
ဓားထက္ထက္နဲ႔ခပ္စိပ္စိပ္ေလးေပါက္ပါ။ျပီးရင္ပါးပါးေလးအေပၚလႊာကိုလွီးခ်
ပါ။ေနာက္ထပ္တစ္လႊာကိုလည္းခပ္စိပ္စိပ္ေလးထပ္ေပါက္ျပီးေတာ့ပါးပါးလွီး
အားလံုးျပီးေတာ့ဆားအနည္းငယ္ထည့္ျပီးခပ္ဖြဖြေလးနယ္ပါ။ဆားနယ္ျပီးရင္
အခ်ဥ္တည္မည့္ပလပ္စတစ္ဗူး၊ဒါမွမဟုတ္ဖန္ပုလင္းအဆင္ေျပရာထဲကိုအရည္
ညွစ္ျပီးထည့္ပါ။ျပီးရင္ေလလံုေအာင္ပိတ္ျပီးႏွစ္ညေလာက္ထားလိုက္ပါ။ေနာက္
ေန႔ဆုိရင္သရက္ခ်ဥ္ရပါျပီ။ခ်ဥ္သြားျပီဆုိေတာ့မွေရခဲေသတၱာထဲေအာက္ဆံုးမွာ
သိမ္းထားပါ။အၾကာၾကီးအထားခံပါတယ္။အဆင္ေျပပါေစဗ်ာ...:)
ပလပ္စတစ္အိတ္သန္႔သန္႔နဲ႔လည္းထည့္ျပီးအခ်ဥ္တည္လို႔ရပါတယ္ဗ်ာ...။
အရမ္းစားေကာင္းမယ့္ပံုဘဲ
ျမန္မာထမင္းဟင္းစားခ်င္ေနတာနဲ့ အေတာ္ဘဲ
ေရႊညာသားေလး..
ျပန္လုုပ္အုုန္းမယ္။ တခါတေလအဆင္ေျပတယ္။ တခါတေလအဆင္မေျပဘူး။
လုုပ္ျပီးရင္ျပန္လာေျပာမယ္ေနာ္။ အရမ္းေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
ဒိုု ့ကေရေႏြးေဖ်ာလုုပ္တာကိုုမၾကိဳက္ဘူး။လြယ္ေပမဲ့အရသာကိုုမၾကိဳက္ဘူး။
အညာကသရက္ခ်ဥ္ကိုုမွၾကိဳက္တာ။
ပုုပၺါးဘက္သြားတုုိင္းအဲဒီသရက္ခ်ဥ္သုုတ္ကိုုသိပ္သေဘာက်တာ။
အိုုင္အိုုရာ
ဆန္းစေန၀န္း...ျမန္မာထမင္းဟင္းေတြအ၀သာစားသြားေနာ္...:):):)
မအိုင္အုိရာ...အဆင္ေျပမယ္လို႔ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္ဗ်ာ။ေရႊညာသားေလးတုိ႔လည္း
သရက္သီးစိမ္းကိုအလံုးလိုက္မက်က္တက်က္ျပဳတ္ျပီးေတာ့ဆားနဲ႔သိပ္ဖူးတယ္။ဒါေပမဲ႔သိပ္ျပီးေတာ့အထားမခံဘူး။ေပ်ာ့ျပီးေတာ့မိႈတက္သြားတာမ်ားတယ္။အခုလိုေပါက္ျပီးသိပ္တာကေတာ့ၾကာၾကာအထားခံတယ္။အဆင္ေျပမွာပါ...:):)
Hello Ko Tharlay,
May you please tell me what size of mango is the best to make "Thayet Chin?"
Regards,
Yin Myo Kaung
Yin Myo Kaung ေရ က်ဴပ္တုိ႔အညာအေခၚကေတာ့ အေစ့ဆတ္တဲ႔အရြယ္
ကိုသရက္ခ်ဥ္ေပါက္သိပ္တာဗ်။အေစ့ရင့္တဲ႔အရြယ္ဆုိသရက္ခ်ဥ္လုပ္လို႔ေကာင္း
ပါတယ္။အဆင္ေျပပါေစဗ်ာ...လာလည္တဲ႔အတြက္ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္...။
စားခ်င္စရာေလးေတြပါလား။ သရက္ခ်ဥ္သုပ္ ပဲဟင္းရည္နဲ႔ အသားဟင္းက
သိပ္ လိုက္ဖက္ပါတယ္။
Hi Ko Tharlay,
Thank you for your info. If you don't mind, may you please tell me the amount of salt used to make Thayet Chin? One tea spoon or two tea spoons or a pinch of salt, etc.
I am sorry to ask you so many questions again and again.
Thank you for your time to answer my quest.
Regards,
Yin Myo Kaung
Post a Comment