Pages

Friday, October 17, 2025

အညာသားလက်ရာ မုန့်ဟင်းခါး

အညာသားလက်ရာ ပဲဝါလေး၊ ငှက်ပျောအူ၊ ဘဲဥ၊ တူနာငါးသေတ္တာနဲ့ ချက်တဲ့ မုန့်ဟင်းခါး

ဒီတခါတော့ ပြီးခဲ့တဲ့တပတ်ပိတ်ရက်မှာ ချက်စားဖြစ်တဲ့မုန့်ဟင်းခါးအကြောင်းမျှဝေချင်ပါတယ်။ ကျောင်းမပြီးခင်တုန်းကတော့ ကျောင်းမီးဖိုဆောင်နားမှာ ငှက်ပျောပင်ပေါလို့ မုန့်ဟင်းခါးမကြာခဏ ချက်စားဖြစ်တယ်။ ကျောင်းပြီးလို့အပြင်ဆောင်ပြောင်းလာတော့ ငှက်ပျောအူဝယ်လို့ရတဲ့အခါလောက်ပဲ ချက်စားဖြစ်တော့တယ်။ ငှက်ပျောအူရောင်းတာကလည်း သူတို့ထိုင်းဟင်းလျာအတွက် ငှက်ပျောအူနုလေးတွေကို အသင့်ချက်အနေအထားအပိုင်းလေးတွေဖြတ်ပြီး ထုပ်ရောင်းတာ။ ဟင်းဆိုင်တွေမှာတော့ ကြက်သားကိုထိုင်းဟင်းအနှစ်အုန်းနို့နဲ့ငှက်ပျောအူရောချက်ကြတာတွေ့ဖူးတယ်။ ကိုယ့်အတွက်ကတော့ မုန့်ဟင်းခါးချက်ဖို့အကောင်းဆုံး ငှက်ပျောအူပါပဲ။ အညာသားချက်တဲ့နည်းကလည်း ငါးတွေဘာတွေဆီသတ်ပြီး အထူတလည်ပြင်ဆင်ပြီးချက်တာမျိုးမဟုတ်ဘူး ပဲဝါလေးနဲ့ငှက်ပျောအူ ကြက်သွန်နီ ဘဲဥ အဲလောက်ပဲထည့်တာ။ တခါတလေစိတ်ကူးရရင်တော့ငါးထည့်ချက်တယ်။ ပုံမှန်ချက်ဖြစ်တာကတော့ ပဲ၊ ငှက်ပျောအူ၊ ကြက်သွန် ဘဲဥ ဒီလောက်ပဲ။ ပဲကပ်ကြော်ကတော့ ကုလားပဲခြမ်းရှိရင်ကြော်တယ်။ မရှိတဲ့အခါတော့ မထည့်ဖြစ်ဘူး။ ဒီတခါမုန့်ဟင်းခါးမှာတော့ တူနာငါးသေတ္တာတဗူးထည့်ချက်ထားတယ်။ လတ်လတ်ဆတ်ဆတ်ငါးလောက်အချိုအရသာမရပေမဲ့ ငါးအသားဖတ်နဲ့စားရတာအဆင်ပြေတယ်။ 


ချက်နည်းကတော့ သိပ်လည်းမခက်ပါဘူး၊ ငှက်ပျောအူကို ငံပြာရည်နဲ့ဆနွင်းရေထည့်ပြီးအရင်ပြုတ်ထားတယ်။ ငှက်ပျောအူက ညနေပိုင်းဝယ်တာဆိုတော့ မည်းသွားမှာစိုးလို့ ပြုတ်ထားတာ။ နောက်မှထည့်လို့လည်းရတယ်။ ပဲဝါလေးကိုနူးအောင်ပြုတ်ပြီးကြက်သွန်ဖြူချင်းထောင်းဆီသတ်တဲ့ထဲထည့်၊ တူနာငါးသေတ္တာတဗူးဖောက်ထည့်ရောပြီးဆီသတ်ဆားငံပြာရည်ကြက်သားမှုန့်ထည့် ဆီသတ်တာမွှေးလာတော့ ငှက်ပျောအူပြုတ်ထားတဲ့အိုးထဲပေါင်းထည့် အပျစ်အကျဲရေလိုအပ်သလိုဖြည့်ပြီးချက်တာပါပဲ။ ကြက်သွန်နီဥအလုံးလိုက်ထည့် ဘဲဥပြုတ်ထည့်ပြီး အားလုံးကျက်သည်အထိ မီးအေးအေးလေးနဲ့ချက်ပါတယ်။ ပဲကပ်ကြော်ကတော့ ကုလားပဲခြမ်းရေစိမ်ထားတာကို ထိုင်းဆန်မှုန့်နဲ့မပျစ်မကျဲလေးဖျော်ပြီး ကြော်တယ်။ မုန့်ဟင်းခါးနဲ့တွဲစားဖို့ နံနံပင် ငရုတ်သီးနဲ့ သံပုရာသီးကတော့ အဆင်ပြေသလိုပေါ့။ ချက်ပြီးလို့အားလုံးအဆင်သင့်ဖြစ်ရင် ဆွမ်းပွဲပြင်ဆင်ပြီးဘုရားဆွမ်းကပ်တယ်။ ကိုဗစ်ကိုကာလ အဆိုးထဲကအကောင်းလို့ပြောစရာက နံနက်တိုင်း ဘုရားဆွမ်းကပ်တဲ့အကျင့်လေးရလာတာပဲ။ နံနက်မိုးလင်းအိပ်ရာထတာနဲ့ကိုယ်လက်သန့်စင်ပြီး ဆွမ်းချက်တယ်။ ဆွမ်းတော်ကပ် ဘုရားရှိခိုး မေတ္တာပို့ အမျှဝေပြီးရင် ဆွမ်းတော်တင်တာပြန်စွံ့ပြီး နံနက်စာစားတယ်။ တချို့က ဘုရားဆွမ်းတော်တင်တာမစားကောင်းဘူးလို့လည်းပြောကြတယ်။ ကိုယ်ကတော့ ဘုရားပေးတဲ့ဆေးအဖြစ်နဲ့ယုံယုံကြည်ကြည်ကိုစားပါတယ်။ အတုမရှိတဲ့ မြတ်စွာဘုရားကိုကပ်ထားတဲ့စားစရာပဲ ဘေးဥပါဒ်ဖြစ်ရာမရှိပါဘူး။ ဘုရားရဲ့ ဂုဏ်တော်အစွမ်းနဲ့ပိုပြီးတော့တောင်အစွမ်းထက်လိမ့်မယ်လို့ထင်တယ်။ ထားပါတော့လေ ကိုယ်ယုံကြည့်ရာပေါ့။ ဘုရားဆွမ်းတော်ဝတ်မပျက် ကပ်ပြီးနောက်ပိုင်း အစားအသောက်နဲ့ပတ်သက်ပြီး တိုင်ဆိုင်တာလေးတွေလည်း ဗဟုသုတရအောင်မျှဝေပါအုံးမယ်။
 
အညာသား လက်ရာ ပဲကပ်ကြော် ကြွပ်ကြွပ်ရွရွလေး

(၇) ရက်သားသမီးအားလုံးကိုယ်စိတ်နှစ်ဖြာ ကျန်းမာချမ်းသာကြပါစေဗျာ။ အညာသားဆီကို လာရောက် လည်ပတ်တဲ့အတွက်လည်းကျေးဇူးတင်ပါတယ်ဗျ။ 
လေးစားမှုဖြင့် 
အညာသား
၁၃၈၇ ခုနှစ်၊ သီတင်းကျွတ်လပြည့်ကျော် (၁၁) ရက်
၂၀၂၅ ခုနှစ်၊ အောက်တိုဘာလ (၁၇) ရက်၊ သောကြာနေ့။

No comments:

Post a Comment