အညာကထန္းေတာ
ထန္းပင္ကုိေတာ့ လူတုိင္းျမင္ဖူးၾကမည္ထင္ပါသည္။ ေအာက္ျပည္ေအာက္ရြာမွာ အုန္းပင္ေပါသလို ကၽြန္ေတာ္တုိ႔အညာေဒသ မွာေတာ့ထန္းပင္ေတြ ေပါပါသည္။ အခုကၽြန္ေတာ္ေျပာျပ ခ်င္တာေလးက ထန္းပင္တစ္ပင္ ကေန လူ႕အသံုးအေဆာင္ ပစၥည္းေလးမ်ားျပဳလုပ္ႏိုင္ပံုေလးပါ။ အထူးသျဖင့္ ေတာင္သူလယ္သမား အညာသားမ်ားအတြက္ မရိွမျဖစ္ လိုအပ္ေသာ အပင္တစ္ပင္ဆုိလည္း မမွားပါဘူး။အပင္ေပါက္ဘ၀ ကတည္းက အသံုး၀င္ သည္လို႔လည္းေျပာႏိုင္ပါသည္။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ အညာမွမိန္းခေလးမ်ားသည္ အလွျပင္ဆင္ရာတြင္ သဘာ၀သနပ္ခါးစစ္စစ္ကိုသာ အဓိကအသံုးျပဳၾကပါသည္။ထိုသုိ႕ မ်က္ႏွာကိုသနပ္ခါးလိမ္းျခယ္ရာတြင္ မ်က္ႏွာျပင္ေပၚမွာ သနပ္ခါးေလးမ်ားညီညာေနေစရန္ ထန္းပင္ထြက္ပစၥည္းတစ္မ်ဳိးျဖစ္ေသာ ထန္းဆြဲဖတ္ကို အသံုးျပဳၾကသည္။ မ်က္ႏွာေပၚမွာ သနပ္ခါးေလးမ်ား ညီညာျပန့္ျပဳးေနေအာင္ လက္နဲ႔ညိွေပးလို႔ရသလုိ ထန္းဆြဲဖတ္ အကူအညီနဲ႔ ညိွေပးမယ္ဆုိရင္ေတာ့ မ်က္ႏွာေပၚမွာ သနပ္ခါးေလးမ်ားက ရာခင္းထဲကထြန္ေရးေၾကာင္း ေလးမ်ားပမာ အစင္းေၾကာင္းေလးမ်ားထင္ျပီး အျမင္တစ္မ်ဳိးလွပေနပါသည္။ ထန္းဆြဲဖတ္ျပဳလုပ္ပုံကေတာ့... အပင္ေပါက္ထန္းပင္ငယ္မွ ထန္းလက္တစ္ခုကို ခုတ္ယူျပီး တစ္ထြာသာသာ ထန္းလက္ေလးကို ေဘးမွဆူးေလးမ်ားေျပာင္ေအာင္ ဓားျဖင့္အေခ်ာသတ္ေပးရပါမည္။ ရလာေသာ ထန္းလက္ေလးကို တစ္ဖက္အစြန္းမွ လက္တစ္ဆစ္ေလာက္ အကြာအေ၀းအထိ တူျဖင့္ျဖစ္ေစ ပုဆိန္(ေပါက္ဆိန္)ျဖင့္ျဖစ္ေစ၊ဓားမေက်ာႏွင့္ျဖစ္ေစ(ဓားသြားမဟုတ္တဲ႔ဘက္ကိုဆုိလိုသည္)။ ေၾကညက္ေအာင္ ထုေပးရပါမည္။ တူျဖင့္ထုရာတြင္ အရမ္းအားထည့္ျပီးထုရန္မလိုပါ ခပ္ဆဆေလးထုေပး ရပါမည္။အားျဖင့္ထုပါက ထန္းလက္မွအမွ်င္ေလးမ်ား ျပတ္ထြက္သြားႏိုင္ပါသည္။ ထန္းလက္အမွ်င္ေလးမ်ား ပြလာျပီဆုိပါက ေရျဖင့္ေဆးျပီး ရွင္းလင္းေပးရပါမည္။ထန္းလက္အမွ်င္ေလးမ်ား တစ္ေခ်ာင္းခ်င္းစီ ကြဲသြားျပီဆုိရင္ေတာ့ အသံုးျပဳလို႔ရပါျပီ။ တစ္ခ်ဳိ႕ကေတာ့ သြားတိုက္တံအေဟာင္း ေလးမ်ားကိုအသံုးျပဳၾကပါသည္။ ကၽြန္ေတာ္ေျပာတဲ႔ ထန္းဆြဲဖတ္ေလးကေတာ့ ေငြကုန္ေၾကးက်သက္သာျပီး မိမိကိုယ္တုိင္အလြယ္တကူျပဳလုပ္ႏိုင္ေသာ ထန္းပင္ထြက္ ပစၥည္းေလးတစ္ခုျဖစ္ပါသည္။
လူေတြမွာေယာက်ာ္းမိန္မဆိုတာရိွသလို ထန္းပင္မ်ားမွာလည္ ထန္းဖိုထန္းမ ဆိုျပီးႏွစ္မ်ဳိးရိွပါသည္။ ထန္းဖိုပင္မွ ထန္းရည္ခ်ဳိႏိုင္သလို ထန္းမပင္မွလည္းထန္းရည္ခ်ဳိရပါသည္။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ရြာဘက္မွာေတာ့ ထန္ဖိုပင္ကိုသာအဓိကထားျပီးထန္းရည္၊ထန္းလ်က္ျပဳလုပ္ရန္အတြက္အသံုးျပဳၾကသည္။ထန္းမပင္မ်ားမွ ထန္းသီးမ်ားရႏိုင္သည္။ အခုကၽြန္ေတာ္ေျပာျပမွာေလးက ထန္းရည္ခါးျပဳလုပ္ပံုေလးပါ။ ထန္းရည္ခါးမွာလည္း ေဒသအလုိက္ကြဲျပဳလုပ္ပံု ကြဲျပားပါသည္။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ရြာဘက္မွာေတာ့ ပင္က်ရည္ဆုိတာမ်ဳိး မရိွပါ။ ထန္းပင္ေပၚက ခ်လာေသာ ထန္းရည္ခ်ဳိကို အိမ္ေရာက္မွအခါးေဖာက္ေသာ ထန္းရည္ခါးသာ ရိွပါသည္။ ထန္းရည္ခါးျပဳလုပ္မယ္ဆုိရင္ ပထမဆံုးရလာသည့္ ထန္းရည္ခ်ဳိကို အိမ္ေရာက္လွ်င္ ထန္းစစ္ေၾကာ(ထန္းပင္မွရသည္)ျဖင့္ စစ္ေပးရပါသည္။ အ၀တ္သန့္သန္႔ျဖင့္လည္း စစ္လို႔ရပါသည္။ ထိုစစ္ျပီးသား ထန္းရည္ခ်ဳိကို ဆန္းေဆးရည္ျဖင့္ ေရာျပီးအိုးတစ္လံုးထဲမွာ ထည့္ထားေပးရပါသည္။ ညေနပိုင္းေရာက္လွ်င္ ထန္းရည္ခါးကို ေသာက္လို႔ရပါျပီ။ ဆန္ေဆးရည္က အျမဲတမ္းးထည့္စရာမလုိပါ ပထမဆံုး ထန္းရည္ခါးျပဳလုပ္ခ်ိန္တြင္သာ သံုးပါသည္။ ညေနေရာက္ရင္ ထန္းရည္ခ်ဳိနဲ႔ဆန္ေဆးရည္ ေရာထည့္ထားတဲ႔အိုးမွ အေပၚယံ အရည္ၾကည္မ်ားကို အသာငွဲ႔ယူျပီး အနည္မ်ား ခ်န္ထားရပါမည္။ ထိုအနည္ထဲသုိ႔ ညေနပိုင္းရလာေသာ ထန္းရည္ခ်ဳိကို ထပ္ျဖည့္ေပးထားလွ်င္ မနက္မိုးလင္း တာနဲ႔ေနာက္ထပ္ ေသာက္ရန္ထန္းရည္အခါးအဆင္သင့္ ရပါျပီ။ဤနည္းျဖင့္ ထန္းရည္ခါးကို လိုသလို ေလာင္းယူႏိုင္ပါသည္။(မွတ္ခ်က္...ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရြာမွာ ထန္းရည္ခါးျပဳလုပ္တာကို ထန္းရည္ေလာင္း သည္ဟုေခၚပါသည္။)
ပင္က်ရည္ဆုိတာကေတာ့ အထက္ကကၽြန္ေတာ္ေျပာျပခဲ့သည့္အတုိင္း အပင္ေပၚမွာကတည္းက တစ္ခါထဲအခါးေဖာက္ထားျခင္းျဖစ္ပါသည္။ ပင္က်ရည္ကေတာ့ အပင္ေပၚမွာျပဳလုပ္တာျဖစ္သည့့္အတြက္ အပင္ေပၚက က်တာနဲ႔ခ်က္ခ်င္းေသာက္ႏိုင္ပါသည္။ သူ႔အရသာက အခ်ဳိဓာတ္ နဲနဲပါ၀င္ပါသည္။ ကၽြန္ေတာ္ေျပာတဲ႔ ထန္းရည္ခါးကေတာ့ အခ်ဳိဓာတ္လံုး၀မပါဘူး။ ေသာက္ရတာပိုျပီးေတာ့ မူးပါသည္။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔အညာမွာေတာ့ ထန္းရည္ဆုိရင္ ပဲၾကီးေလွာ္နဲ႔ အလြန္လုိက္ဖက္ပါသည္။ လယ္ၾကြက္ေၾကာ္ နဲ႔လည္းျမည္းႏိုင္ပါသည္။ထန္းရည္အျမည္းကိုေတာ့မိမိၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာနဲ႔ျမည္းႏိုင္ပါသည္။ ယခုကၽြန္ေတာ္ေျပာျပတာေလး ေတြက ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရြာမွ ထန္းေတာင္သူမ်ာ ျပဳလုပ္ေသာ နည္းေလးမ်ားျဖစ္ပါသည္။ ေဒသအလိုက္ကြဲျပားမႈ႕ေလးမ်ားရိွႏိုင္ပါသည္။
(ဆက္လက္ေဖာ္ျပပါမည္။)
0 comments:
Post a Comment