Pages

Sunday, September 28, 2025

ထော်ကိုင်းတို့ အညာသားလက်ရာကို လျှာလည်သွားခြင်း (၂)

အညာသားလက်ရာ ပုစွန်ခြောက်ဘာလချောင်ကြော်ကို စားပြီးနောက်ပိုင်း သူတို့တွေ ကိုယ်ဘာဟင်းပဲပေးပေး စိတ်ဝင်တစားနဲ့မြည်းကြည့်ကြတယ်။ စားပြီးရင်လည်း အရသာကိုသူတို့ချင်း ပြန်ဆွေးနွေးကြတယ်။ ပါဝင်ပစ္စည်းကဘာတွေ သူတို့ထိုင်းဟင်းတွေနဲ့ဘာတွေကွာတယ်စသဖြင့်ပေါ့။ ကိုယ့်ဆရာမက သူ့အိမ်မှာစိုက်ထားတဲ့အသီးအရွက်တွေပေါပြီဆို ခူးလာပြီး ဌာနမှာပြန်မျှဝေပေးတယ်။ ကိုယ်ချက်စားတာကိုလည်း သူသိနေတော့ ယူလာတိုင်းလည်း ကိုယ့်ကိုအမြဲတမ်းပေးတယ်။ ဒီတခါတော့ သူ့အိမ်သရက်ပင်မှ သရက်သီးစိမ်းလေးတွေယူလာတာ ကိုယ့်ကိုယ်လည်း စားဖို့ယူသွားခိုင်းလို့ နည်းနည်းယူလာခဲ့တယ်။ ပုံမှန်ဆိုရင် သရက်သီးစိမ်းဆို ကြာကြာထားလို့ရအောင် သရက်ချဉ်တည်ထားတာများတယ်။ တခါတလေလည်း အလုံးလိုက်ဆားရည်စိမ်ထားလိုက်တယ်။ သရက်သီးလေးတွေကလည်း အစေ့မဆတ်ခင်ဆိုတော့ အရသာကတော်တော်ချဉ်တာနဲ့ ဘာလုပ်စားရမလဲစဉ်းစားရင်းနောက်ဆုံးမှာ သရက်သီးငါးပိချက်ချက်ကြည့်ဖို့အကြံရပြီး အဆောင်နားက ဈေးဆိုင်မှာလိုအပ်တာလေးတွေသွားဝယ်တယ်။ အချဉ်ဓာတ်ထိန်းအောင် ငါးသေတ္တာတဗူးနဲ့ မြေပဲလှော်ဝယ်ခဲ့တယ်။ ကျန်တာကတော့ ပုစွန်ငါးပိ၊ ငံပြာရည် ကြက်သွန်ဖြူနီ ငရုတ်သီးပေါ့။ ကြက်သွန်နီဥကြီးနှစ်လုံးလောက်ကိုပါးပါးလှီးပြီးအရင်ကြော်လိုက်တယ်။ နွမ်းသွားတော့ ပုစွန်ငါးပိ (ထိုင်းတွေရောင်းတဲ့ငါးပိ) ထည့်ကြော်တယ်။ အသားချည်းပါတဲ့ငါးသေတ္တာကိုထည့်ပြီးဆီသတ်တယ်။အဲဒီနောက်မှ အခွံခွာပြီးပါးပါးလှီးထားတဲ့ သရက်သီးစိမ်းကိုထည့်ပြီးမီးအေးအေးနဲ့ကြော်တယ်။ သရက်သီးနူးအိသွားတော့မှ ကြက်သွန်ဖြူနဲ့ငရုတ်သီးထောင်းထားတာကိုထည့်တယ်။ အားလုံးကျက်မှ မြေပဲလှော်ထောင်းထားတာထည့်ပြီး အရသာပြင်တယ်။ ကိုယ်တိုင်ချက်ပြီးမြည်းကြည့်တော့ ထင်မထားလောက်အောင်ကို အရသာကမျှတပြီးစားလို့ကောင်းနေတယ်။ ညနေစာမစားတဲ့ကိုယ်တောင် သရက်သီးငါးပိချက်မြည်းပြီးတော့ ဗိုက်ဆာလာတယ်။ တနင်္ဂနွေနေ့ ညနေပိုင်းမှာချက်ထားတာဆိုတော့ နောက်နေ့ရုံးဖွင့်ရက်ထမင်းဗူးထည့်တော့ ကိုယ့်အတွက်လည်း နည်းနည်းချန် သူတို့အတွက် မြည်းဖို့ဆိုပြီး ဗူးနဲ့တဗူးထည့်သွားတယ်။ နေ့လယ်စာ စားကြတော့ ဒါက ဆရာမ‌ပေးတဲ့ သရက်သီးကိုဘာလချောင်ကြော်ထားတာ မြည်းကြည့်ကြအုံးဆိုပြီး သူတို့ထမင်းဝိုင်းထဲ ဟင်းဗူးချပေးလိုက်တယ်။ ဗူးဖွင့်လို့အနံ့ရကတည်းက မွှေးလိုက်တာ စားချင်စရာလေးဆိုပြီး စိတ်ဝင်တစားနဲ့ဝိုင်းကြည့်ကြတယ်။ အဲဒီနောက် တယောက်တဇွန်းစီမြည်းရင်းနဲ့အရသာတွေ့သွားကြတော့ အရမ်းကောင်းတယ်လို့ ထအော်ကြပါရော။ ပုစွန်ခြောက်ဘာလချောင်ကြော်ထက် စားလို့ကောင်းတယ်တဲ့။ သရက်သီးကအချဉ်ဓာတ်လေးလည်းပါ ငရုတ်သီးစပ်လေးဆိုတော့ ထမင်းပူပူလေးနဲ့ဆို တခြားဟင်းမလိုတော့ဘူး။ ကိုယ်တိုင်လည်းပထမဆုံးချက်စားပြီးတော်တော်သဘောကျနေတာ။ ကိုယ်မြန်မာအစားအစာပေးတိုင်းအမြဲတမ်းမြည်းတဲ့တယောက်ကတော့သူသရက်သီးဘာလချောင်ကိုအရမ်းကြိုက်လို့အဆောင်ကိုပါယူသွားပြီး အဆောင်မှာလည်း ထမင်းဖြူနဲ့စားတာတဲ့။ ဖြစ်ချင်တော့ ဌာနအောက်ထပ်က သရက်ပင်မှာလည်း သရက်သီးတွေသီးနေတော့ သူတို့သွားခူးလာပြီး သရက်သီးဘာလချောင် ချက်ပေးပါအုံး လိုအပ်တဲ့ပစ္စည်းတွေအတွက်သူတို့ပိုက်ဆံပေးပါမယ်ဆိုပြီး သရက်သီးတွေပေးလိုက်တယ်။ ကိုယ်ကလည်းချက်ရပြုတ်ရမယ်ဆိုရင် အမြဲတမ်းတက်ကြွနေတာမို့ ချက်ပေးမယ်ဆိုပြီး ယူလာခဲ့တယ်။ အရင်တခါက ပါဝင်ပစ္စည်းတွေအတိုင်း ထပ်ချက်ပြီးနောက်နေ့ကျတော့ သူတို့အဖွဲ့ကိုပေးလိုက်တယ်။ သူတို့ကပိုက်ဆံဘယ်လောက်ပေးရမလဲမေးတာ ရတယ်ဒါငါ့ရဲ့အလှူပေါ့လို့ ပြောပြီးနောက်တခါချက်မှယူတော့မယ်လို့ပြောလိုက်တယ်။ ကိုယ်ချက်တာကို စားလို့ကောင်းတယ်လို့ ပြောတဲ့အခါ ခံစားရတဲ့ ခံစားချက်က တခြားဘာမှကိုမလိုချင်တော့ဘူး။ အဲဒီကနေ စလိုက်တဲ့ သရက်သီးဘာလချောင်ကြော်ဟာလေ ၃ ရက်ခြားတခါလောက် သရက်သီးမကုန်မချင်း ချက်လိုက်ရတာ အခုပုံထဲကတော့ ၅ ကြိမ်မြောက်ချက်တုန်းက ဓာတ်ပုံရိုက်ထားတာ။ ဒီတကြိမ်မှာသရက်သီးကနည်းနည်းရင့်နေတော့သိပ်မချဉ်လို့ မြေပဲဆံမထည့်ဘဲချက်ပေးလိုက်တာ။ လေးကြိမ်မြောက်ချက်တုန်းကတော့ ငါးသေတ္တာဖိုးပဲပေးပါဆိုပြီး ဘတ် ၁၀၀ ယူလိုက်တယ်။ သူတို့က အချိန်ပေးပြီးချက်ရတာမို့ အားမနာနဲ့ပိုက်ဆံယူပါလို့ ခဏခဏပြောတာ။ ကိုယ်က စားကောင်းပါစေဆိုတဲ့စေတနာနဲ့ချက်ပေးတာမို့ သူတို့စားပြီး စားလို့ကောင်းတယ်ဆိုတဲ့စကားနဲ့တင် ကျေနပ်နေပြီ။ နောက်ပြီး ကိုယ်တတ်နိုင်သလောက်ပေးကမ်းဝေမျှခြင်းဟာလည်း ဒါနကုသိုလ်တမျိုးလို့ခံယူလို့ ပိုက်ဆံပေးမယ်ဆိုရင် ငြင်းတာကများတယ်။ သူတပါးကို အစားအစာပေးစားရတဲ့ အကျိုးကတော့ ကိုယ့်ကိုကျွေးမည့်သူမရှားဘူး။ တခါတလေ ကိုယ်နဲ့မသိတဲ့သူကတောင် လိုလိုလားလားနဲ့ ခေါ်ကျွေးတာမျိုး ခဏခဏကြုံရတယ်။ အဲဒီတိုက်ဆိုင်တာလေးတွေလည်း နောက်ပို့စ်တွေမှာ မျှဝေပါအုံးမယ်ဗျ။
၇ ရက် သားသမီးအားလုံး ကိုယ်စိတ်နှစ်ဖြာ ကျန်းမာချမ်းသာပြီး မင်းဆိုးမင်းညစ်ဘေးမှ ကင်းဝေးကြပါစေ။ လေးစားမှုဖြင့် အညာသား၊ ၁၃၈၇ ခုနှစ် သီတင်းကျွတ်လဆန်း (၈) ရက်၊ ၂၀၂၅ ခုနှစ် စက်တင်ဘာလ (၂၉) ရက်၊ တနင်္လာနေ့

No comments:

Post a Comment