အညာသားလက္ရာေျပာင္းဖူးဟင္းခ်ဳိ
ေက်ာင္းပိတ္ရက္မွာမစားရတာၾကာျပီျဖစ္တဲ႔ေျပာင္းဖူးဟင္းခ်ဳိခ်က္စားျဖစ္ပါတယ္။ငါးဟင္းကလည္းမန္က်ည္းသီးစိမ္းနဲ႔၊ဖရံုပြင့္ပါေရာျပီး
ခ်က္ထားတာပါ။ပထမစီစဥ္တာကေတာ့ေျပာင္းဖူးဟင္းခ်ဳိ၊ဖရံုပြင့္မန္က်ည္းသီးငရုတ္သီးစပ္ငါးေၾကာ္ဆုိျပီးစဥ္းစားတာပါ။ေနာက္ေတာ့မွ
ခ်က္ဖို႔ျပင္ရင္းငါးနဲ႔ဖရံုပြင့္မန္က်ည္းသီးကိုေရာခ်က္ျဖစ္သြားတာပါ။ငါးေၾကာ္ရမွာလည္းပ်င္းတာေၾကာင့္ပါ။တစ္ခါတည္းေရာခ်က္လုိက္ေတာ့
အဆင္ေျပသြားတာေပါ့။
အညာသားလက္ရာငါးနဲ႔ဖရံုပြင့္မန္က်ည္းသီးစိမ္းခ်ဥ္စပ္ဟင္းတစ္ခြက္ပါ
ငါးနဲ႔မန္းက်ည္းသီးစိမ္းကတြဲခ်က္စားလို႔ေကာင္းပါတယ္။မန္က်ည္းသီးမွည့္နဲ႔လည္းေကာင္းပါတယ္။ရြာမွာတုန္းကအဖြားအျမဲခ်က္တဲ႔ေကၽြး
တဲ႔ဟင္းတစ္ခြက္လည္းျဖစ္ပါတယ္။ငါးကေတာ့ေခ်ာင္းထဲကရတာမုိ႔ငါးခံုးမ၊ငါးေျမြထိုး၊ငါးရက္ေဖာက္၊ငါးရံ႕၊ငါးသလဲထိုးစတဲ႔ေခ်ာင္းငါးေလး
ေတြပါ။အဲ႔ဒီငါးေလးေတြကိုအဖြားကမန္က်ည္းမွည့္နဲ႔ေျမဟင္းအိုးပက္ပက္ေလးမွာဆီျပန္ေအာင္ခ်က္ျပီးေ၀ပံုက်နဲ႔ေကၽြးပါတယ္။ငါးသည္လာ
တဲ႔အခါမွစားရတာမုိ႔ကေလးတုန္းကေတာ့ငါးဟင္းမ်ားစားရရင္ဟင္းေကာင္းနဲ႔စားရတယ္ဆုိျပီးသူမ်ားေတြကိုၾကြားတတ္ပါတယ္။
အဖြားငါးဟင္းအေၾကာင္းေျပာေနတာနဲ႔ေျမးငါးဟင္းအေၾကာင္းေမ့ေတာ့မယ္။ေျမးကေတာ့မန္းက်ည္းသီးစိမ္းနဲ႔ခ်က္ထားတာပါဗ်ာ။ဖရံုပြင့္က
လလည္းတခါတေလးမွေတြ႔တတ္တာမုိ႔ရတုန္း၀ယ္ထည့္လုိက္ပါတယ္။ခ်က္နည္းကေတာ့လြယ္လြယ္ေလးပါပဲ။ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွစ္လံုးခန္႔ပါးပါး
လွီး၊ၾကက္သြန္နီတစ္လံုး၊ၾကက္သြန္ျဖဴသံုးမႊာကိုေထာင္းျပီးက်န္တဲ႔ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ေတြထည့္လံုးပါတယ္။မန္က်ည္းသီးစိမ္းကို
အရင္ဆံုးအေတာင့္လုိက္ျပဳတ္ထားပါတယ္။ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္လံုးတာက်က္မွမန္က်ည္းသီးျပဳတ္ထားတာကိုအခြံေတြခြာျပီးအထဲကအသား
ကိုေရေအးပန္းကန္ထဲမွာထည့္ပါတယ္။မန္းက်ည္းသီးစိမ္းကအေစ့ရင့္သြားရင္ျပဳတ္ျပီးအခြံခြာတာအလြယ္ဆံုးပါပဲ။မန္က်ည္းသီးျပဳတ္ရည္ကို
အေစာကခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ထဲထပ္ေပါင္းထည့္ျပီးဆူးပြက္ေအာင္တယ္ပါတယ္။ျပီးမွဆားနႏြင္းနယ္ထားတဲ႔ငါးကိုထည့္ပါတယ္။မီးေအးေအးနဲ႔
ဆယ္မိနစ္ခန္႔တည္ထားျပီးငါးကိုဟိုဘက္သည္ဘက္လွန္ေပးပါတယ္။ေနာက္ဆံုးမွသင္ထားတဲ႔ဖရံုပြင့္ကိုေရစင္ေအာင္ေဆးျပီးထည့္ပါတယ္။
ငရုတ္သီးစိမ္းသံုးေလးေတာင့္ကိုခ်ဳိးျပီးေတာ့ထည့္ပါတယ္။ေထာင္းထည့္ရင္လည္းအဆင္ေျပပါတယ္။အပိုင္းလိုက္ေလးထမင္းထဲျမႈပ္စားရ
တာသေဘာက်လုိ႔ငရုတ္သီးကိုခ်ဳိးျပီးထည့္တာပါ။ဖရံုပြင့္ေတြက်က္ျပီးဆုိရင္အေမႊးအၾကိဳင္အတြက္ကေတာ့နံနံ(သို႔မဟုတ္)ပင္စိမ္းရြက္
ၾကိဳက္ရာထည့္ႏိုင္ပါတယ္။ပင္စိမ္းကေတာ့ပိုျပီးလိုက္ဖက္ပါတယ္ဗ်ာ။က်ဳပ္ကေတာ့အိမ္ကအေမထည့္ေပးလိုက္တဲ႔ပင္စိမ္းေျခာက္ေလးထည့္
ထားပါတယ္။အဲ႔ဒါေလးေတြအစဥ္အတုိင္းျပီးရင္ေတာ့ပင္စိမ္းန႔ံေမႊးေမႊးေလးနဲ႔ငါးဖရံုပြင့္မန္က်ည္းသီးစိမ္းခ်ဥ္စပ္ဟင္းေလးတစ္ခြက္စားဖို႔အဆင္
သင့္ျဖစ္ပါျပီဗ်ာ။
ေျပာင္းဖူးဟင္းခ်ဳိအတြက္ကလည္းလြယ္ပါတယ္။ၾကက္သြန္နီတစ္လံုးပါးပါးလွီး၍အိုးထဲမွာေရသင့္ေတာ္ရံုထည့္ျပီးဆား၊ငါးပိအနည္းငယ္နဲ႔ဆီ
အနည္းငယ္ထည့္ေရဆူတည္ပါ။ဟင္းခ်ဳိခ်က္မွာမုိ႔ေရက်က္ေလေကာင္းေလပါပဲ။ေျပာင္းဖူးမႏုမရင့္တစ္ဖူးကိုဓားပါးပါးနဲ႔လွီးျပီးေတာ့ငရုတ္ဆံု
မွာထည့္ေထာင္းပါ။ဒါကရြာမွာခ်က္ေနက်နည္းပါ။အခုကေတာ့သေဘၤာသီးျခစ္နဲ႔လွည့္ပတ္ျပီးျခစ္လုိက္တာေထာင္းဖို႔မလိုေတာ့ပါဘူးဗ်ာ။
ေျပာင္းဖူးကလည္းသၾကားေျပာင္းဖူး(ထိုင္၀မ္)ျဖစ္တာေၾကာင့္အရည္ရႊမ္းပါတယ္။အေရာင္ျခယ္ဖုိ႔အတြက္ဒန္႔သလြန္ရြက္ႏွစ္စည္း၀ယ္လာခဲ႔ပါ
တယ္။ရြာမွာဆုိရင္ေတာ့ဖရံုရြက္၊မွ်စ္ဆတ္၊ရံုးပတီသီးစတာေတြနဲ႔ေရာခ်က္ပါတယ္။ေျပာင္းဖူးဟင္းခ်ဳိကအဲ့လိုအရြက္ေလးေတြေရာမွဟင္းနဲ႔တူပါ
တယ္။မဟုတ္ရင္ဆန္ျပဳတ္လိုလိုဘာလိုလိုၾကီး။ဒီမွာေတာ့ဖရံုရြက္မရွိလို႔ဒန္႔သလြန္ရြက္ပဲထည့္ထားပါတယ္။စားခါနီးရင္ပြက္ပြက္ဆူေနတဲ႔ဟင္းခ်ဳိ
အိုးထဲကိုေျပာင္းဖူးျခစ္ထားတာထည့္ျပီးေမႊေပးပါ။မဟုတ္ရင္ေျပာင္းဖူးကအတုံုးအခဲေတြျဖစ္သြားတတ္ပါတယ္။ထိုင္၀မ္ေျပာင္းဖူးကေတာ့အဲ႔လို
မျဖစ္ပါဘူး။ရြာမွာရွိတဲ႔ေျပာင္းဖူးမ်ဳိးေတြကအေစးမ်ဳိးေတြဆုိေတာ့အပူနဲ႔ေတြ႔ရင္ခဲသြားတတ္လုိ႔ပါ။ေျပာင္းဖူးထည့္ျပီးလို႔ဟင္းအိုးဆူပြက္လာရင္
သင္ထားတဲ႔ဒန္႔သလြန္ရြက္ကိုထည့္ျပီးေမႊေပးလိုက္ပါ။ဒန္႔သလြန္ရြက္ထည့္ျပီးခဏေနရင္ဟင္းခ်ဳိအိုးကိုမီးဖုိေပၚမွခ်ပါ။အဲ႔ဒါဆုိရင္ေတာ့အထက္
ကဟင္းနဲ႔တြဲဖက္စားသံုးဖုိ႔အတြက္ေျပာင္းဖူးဟင္းခ်ဳိတစ္ခြက္ရပါျပီ။
ႏွစ္မ်ဳိးတည္းနဲ႔အစပ္တည့္ျပီးထမင္းျမိန္ေစတဲ႔အညာဟင္းေလးပါဗ်ာ။ပစၥည္း၀ယ္ရတာအဆင္ေျပရင္ခ်က္စားၾကည့္ဖုိ႔တုိက္တြန္းပါတယ္။
ဆီျပန္ဟင္းေတြခဏခဏစားေနရတဲ႔သူေတြအတြက္အေျပာင္းအလဲျဖစ္သလိုဆီသိပ္မပါေတာ့က်န္းမာေရးနဲ႔လည္းညီညြတ္ပါတယ္။အခုေတာ့
ပံုေလးေတြၾကည့္ျပီးေတာ့ကိုယ္တုိင္ခ်က္စားၾကည့္ၾကပါဗ်ာ။ဒီဟင္းေတြစားခ်င္တယ္ဆုိရင္ေတာ့ေရႊညာသားေလးရန္ကုန္မွာဆုိင္ဖြင့္မွပဲ
ေရႊညာသားေလးလက္ရာစစ္စစ္ကိုလာအားေပးေပါ့ေနာ္:):):)
အားလံုးကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာက်န္းမာခ်မ္းသာျပီးလုိအင္ဆႏၵေတြျပည့္၀ၾကပါေစဗ်ာ။လာေရာက္လည္ပတ္ၾကတဲ႔အတြက္လည္းေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
ေလးစားမႈျဖင့္
ေရႊညာသားေလး
0 comments:
Post a Comment