ျပီးခဲ႔တဲ႔ေသာၾကာေန႔ညကျပည္ေတာ္ျပန္မည့္စီနီယာအစ္မတစ္ေယာက္ကိုႏႈတ္ဆက္တဲ႔ညစာေလးပါ။
ျမန္မာေက်ာင္းသားေလးေယာက္နဲ႔ကေမၻာဒီးယားတစ္ေယာက္ပါတဲ႔ထမင္း၀ိုင္းေလးပါ။စားေသာက္ဆုိင္ေတြမွာ
ႏႈတ္ဆက္ပြဲမလုပ္ဘဲျမန္မာထမင္းဟင္းေလးေတြခ်က္ျပီးေတာ့ပဲႏႈတ္ဆက္လိုက္ပါတယ္။ဟင္းေလးေတြ
ကေတာ့အမ်ားဆႏၵအရေရႊညာသားေလးအစပ္တည့္ေအာင္ခ်က္ထားတာပါ။
ေနာက္တစ္မ်ဳိးကေတာ့မံုလာရြက္၊ပဲေစာင္းလ်ားသီး၊ဥကန္စြန္းရြက္၊မံုလာဥနဲ႔ရံုးပတီသီးကုိေရာျပီးအခ်ဥ္ရည္
ေသာက္တစ္ခြက္ခ်က္ပါတယ္။၀က္သားကအခ်ဳိခ်က္ျဖစ္တာေၾကာင့္မအီေအာင္အခ်ဥ္ရည္ေသာက္နဲ႔ထိန္းေပး
တာပါ။
ခ်က္တဲ႔အထဲမွာေရႊညာသားေလးအၾကိဳက္ဆံုးဟင္းတစ္မည္ပါ။ထိုင္းကလာတဲ႔ငါးပိကိုအရည္ေဖ်ာ္ျပီး
ၾကက္သြန္နီသံုးလံုးအရင္ဆီသတ္၊ငရုတ္သီးေျခာက္နဲ႔ၾကက္သြန္ျဖဴေရာေထာင္းထားတာထည့္ျပီးေမႊ
အားလံုးႏြမ္းသြားေတာ့ေရေဖ်ာ္ထားတဲ႔ငါးပိထည့္ျပီးပြက္ေအာင္တည္။ဆယ္မိနစ္ေလာက္မီးဖိုေပၚမွာထားျပီး
အရသာမႈန္႔အနည္းငယ္ထည့္၍မီးဖိုေပၚမွခ်ပါ။ထမင္းျမိန္ေစတဲ႔ငါးပိခ်က္တစ္ခြက္ရပါျပီ။ေရႊညာသားေလးရဲ႕
အေမအိမ္မွာအျမဲတမ္းခ်က္တတ္တဲ႔ဟင္းပါ။တျခားဟင္းခ်က္စရာမရွိရင္လြယ္လြယ္ကူကူဒီငါးပိခ်က္ခ်က္ျပီး
ေပါက္ပန္းျဖဴရြက္ျပဳတ္နဲ႔သားမိတစ္ေတြစားၾကပါတယ္။ေပါက္ပန္းျဖဴရြက္ျပဳတ္နဲ႔အလြန္လိုက္ဖက္ပါတယ္။
ေရာျပီးသံပုရာရည္ဆမ္းသုပ္ထားတာပါ။အသုပ္တစ္မ်ဳိးပါေအာင္ဆုိျပီးသုပ္လိုက္တာပါ။ကင္းမြန္ကိုေရစင္
ေအာင္ေဆးျပီးဆား၊အရသာမႈန္နဲ႔နယ္ျပီးေရအနည္းငယ္နဲ႔ျပဳတ္ပါတယ္။ျပီးေတာ့ပါးပါးလွီးျပီးအထက္က
အဆာပလာေတြနဲ႔ေရာသုပ္လိုက္တာပါပဲ။
ငါးပိခ်က္ကထမင္းပြဲကုိထိန္းသြားတာမို႔ခ်က္ေကၽြးရက်ဳိးနပ္ပါတယ္။မစားခင္ကေတာ့ေန႔လည္မွာတစ္ပြဲစားထား
ၾကတာမုိ႔သိပ္ျပီးမဆာၾကပါဘူးေျပာၾကပါတယ္။တကယ္တမ္းထမင္း၀ိုင္းထိုင္ေတာ့ငါးပိခ်က္နဲ႔တင္ထမင္း
စားခ်င္စိတ္ျဖစ္ျပီးထမင္းထပ္ထည့္ၾကပါတယ္။အေ၀းေရာက္ေနၾကသူေတြျမန္မာျပည္မွာတုန္းကမသိေပမဲ႔
အေ၀းမွာဆံုေတာ့လည္းေမာင္ႏွမရင္းေတြပမာတစ္ဦးကိုတစ္ဦးေဖးမကူညီၾကရင္းခြဲခြာၾကခ်ိန္ေရာက္ျပန္
ေတာ့စိတ္ထဲမွာ၀မ္းနည္းမိသလိုခံစားရတယ္။ဒါေပမဲ႔ေလာကသဘာ၀ဆုိေတာ့လည္းဒီလိုပဲေတြ႔ၾကံဳဆံုခြဲက
အျမဲတမ္းၾကံဳေနၾကရေပါ့ဗ်ာ...။
အားလံုးအတြက္ေပ်ာ္ရႊင္ဖြယ္ရာစေနေန႔ျဖစ္ၾကပါေစ...။
ျမန္မာေက်ာင္းသားေလးေယာက္နဲ႔ကေမၻာဒီးယားတစ္ေယာက္ပါတဲ႔ထမင္း၀ိုင္းေလးပါ။စားေသာက္ဆုိင္ေတြမွာ
ႏႈတ္ဆက္ပြဲမလုပ္ဘဲျမန္မာထမင္းဟင္းေလးေတြခ်က္ျပီးေတာ့ပဲႏႈတ္ဆက္လိုက္ပါတယ္။ဟင္းေလးေတြ
ကေတာ့အမ်ားဆႏၵအရေရႊညာသားေလးအစပ္တည့္ေအာင္ခ်က္ထားတာပါ။
အညာသားလက္ရာ၀က္သားအခ်ဳိခ်က္ :)
၀က္သားအခ်ဳိခ်က္စားၾကမယ္ေျပာလုိ႔အေခါက္အသားေရာေနတဲ႔၀က္သားကိုခရုဆီနဲ႔အခ်ဳိခ်က္ထားပါတယ္။ေနာက္တစ္မ်ဳိးကေတာ့မံုလာရြက္၊ပဲေစာင္းလ်ားသီး၊ဥကန္စြန္းရြက္၊မံုလာဥနဲ႔ရံုးပတီသီးကုိေရာျပီးအခ်ဥ္ရည္
ေသာက္တစ္ခြက္ခ်က္ပါတယ္။၀က္သားကအခ်ဳိခ်က္ျဖစ္တာေၾကာင့္မအီေအာင္အခ်ဥ္ရည္ေသာက္နဲ႔ထိန္းေပး
တာပါ။
ကင္းမြန္နဲ႔အသီးအရြက္သုပ္
တုိ႔စရာအတြက္ကိုေတာ့ၾကက္ဟင္းခါးရြက္ျပဳတ္၊ခရမ္းသီးႏုျပဳတ္၊မံုလာရြက္ျပဳတ္၊ရံုးပတီသီးျပဳတ္နဲ႔သခြားသီးပါ။ခ်က္တဲ႔အထဲမွာေရႊညာသားေလးအၾကိဳက္ဆံုးဟင္းတစ္မည္ပါ။ထိုင္းကလာတဲ႔ငါးပိကိုအရည္ေဖ်ာ္ျပီး
ၾကက္သြန္နီသံုးလံုးအရင္ဆီသတ္၊ငရုတ္သီးေျခာက္နဲ႔ၾကက္သြန္ျဖဴေရာေထာင္းထားတာထည့္ျပီးေမႊ
အားလံုးႏြမ္းသြားေတာ့ေရေဖ်ာ္ထားတဲ႔ငါးပိထည့္ျပီးပြက္ေအာင္တည္။ဆယ္မိနစ္ေလာက္မီးဖိုေပၚမွာထားျပီး
အရသာမႈန္႔အနည္းငယ္ထည့္၍မီးဖိုေပၚမွခ်ပါ။ထမင္းျမိန္ေစတဲ႔ငါးပိခ်က္တစ္ခြက္ရပါျပီ။ေရႊညာသားေလးရဲ႕
အေမအိမ္မွာအျမဲတမ္းခ်က္တတ္တဲ႔ဟင္းပါ။တျခားဟင္းခ်က္စရာမရွိရင္လြယ္လြယ္ကူကူဒီငါးပိခ်က္ခ်က္ျပီး
ေပါက္ပန္းျဖဴရြက္ျပဳတ္နဲ႔သားမိတစ္ေတြစားၾကပါတယ္။ေပါက္ပန္းျဖဴရြက္ျပဳတ္နဲ႔အလြန္လိုက္ဖက္ပါတယ္။
အခ်ဥ္ရည္ေသာက္
အသုပ္ကေတာ့ကင္းမြန္ရယ္၊မံုလာထုပ္၊သခြားသီး၊ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ၾကက္သြန္နီ၊ငရုတ္ပြတစ္ေတာင့္နဲ႔နံနံပင္တုိ႔ကုိေရာျပီးသံပုရာရည္ဆမ္းသုပ္ထားတာပါ။အသုပ္တစ္မ်ဳိးပါေအာင္ဆုိျပီးသုပ္လိုက္တာပါ။ကင္းမြန္ကိုေရစင္
ေအာင္ေဆးျပီးဆား၊အရသာမႈန္နဲ႔နယ္ျပီးေရအနည္းငယ္နဲ႔ျပဳတ္ပါတယ္။ျပီးေတာ့ပါးပါးလွီးျပီးအထက္က
အဆာပလာေတြနဲ႔ေရာသုပ္လိုက္တာပါပဲ။
ၾကတာမုိ႔သိပ္ျပီးမဆာၾကပါဘူးေျပာၾကပါတယ္။တကယ္တမ္းထမင္း၀ိုင္းထိုင္ေတာ့ငါးပိခ်က္နဲ႔တင္ထမင္း
စားခ်င္စိတ္ျဖစ္ျပီးထမင္းထပ္ထည့္ၾကပါတယ္။အေ၀းေရာက္ေနၾကသူေတြျမန္မာျပည္မွာတုန္းကမသိေပမဲ႔
အေ၀းမွာဆံုေတာ့လည္းေမာင္ႏွမရင္းေတြပမာတစ္ဦးကိုတစ္ဦးေဖးမကူညီၾကရင္းခြဲခြာၾကခ်ိန္ေရာက္ျပန္
ေတာ့စိတ္ထဲမွာ၀မ္းနည္းမိသလိုခံစားရတယ္။ဒါေပမဲ႔ေလာကသဘာ၀ဆုိေတာ့လည္းဒီလိုပဲေတြ႔ၾကံဳဆံုခြဲက
အျမဲတမ္းၾကံဳေနၾကရေပါ့ဗ်ာ...။
အားလံုးအတြက္ေပ်ာ္ရႊင္ဖြယ္ရာစေနေန႔ျဖစ္ၾကပါေစ...။
ေလးစားမႈျဖင့္
ေရႊညာသားေလး
0 comments:
Post a Comment