"ပီေလာ… ရယ္တဲ႔… မိႈနတုိ၊ ဟင္းခ်ဳိေအာင္ ပုစြန္ခတ္တယ္ ကိုသာဇံ သူ႕လယ္ေတာမွာ" ဆုိတဲ့ စာသားေလးကို အားလံုးပဲ ၾကားဖူးၾကမွာပါ။ အျငိမ္႔ေခြထဲမွာ လူရႊင္ေတာ္ ေတြဆုိတဲ႔ ခြန္းေထာက္ စာသားေလးပါ။ ခြန္းေထာက္ကို စပ္ခဲ႔သူက ေတာသဘာ၀ကို သေဘာက်တဲ႔ သူျဖစ္မယ္ထင္တယ္ဗ်။ စာသားထဲက ပီေလာ၊ မိႈနတို္ ဆိုတာေလးေတြက အညာက လယ္ေတာ ယာေတာမွာ ေပါမွေပါေလ။ သူတုိ႔က အညာရဲ႕ ဟင္းစားအရြက္ ေလးမ်ားလည္း ျဖစ္ၾကပါတယ္။ ဟင္းခ်ဳိေအာင္ ပုစြန္ခတ္ တယ္ဆုိတာ ကေတာ့ သူ ခြန္းေထာက္ ေရးစဥ္က အာဂ်ီႏိုမိုတုိ ျမန္မာျပည္ မေရာက္ေသးလို႔ ျဖစ္မယ္ေနာ္။ ခြန္းေထာက္ရဲ႕ သက္တမ္းကို သိခ်င္ရင္ အာဂ်ီႏိုမိုတုိ ျမန္မာျပည္ ေရာက္တဲ့အခ်ိန္နဲ႔ ႏိႈင္းယွဥ္ျပီးေတာ့ တြက္လို႔ရတန္ရဲ႕။ ကိုသာဇံ သူ႔လယ္ေတာ ဆုိတာကေတာ့ လယ္သမား ကိုသာဇံကို ေျပာတာ ျဖစ္ပါမယ္။ လယ္ေတာမွာ ဆုိေတာ့ လရာသီအားျဖင့္ ၀သန္ကာလ မိုးလရာသီေပါ့။ အျငိမ့္ေခြ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ၾကားေနမိတာ ၾကာပါျပီ။ ေတြးေနမိတာလည္း ၾကာျပီဆုိပါေတာ့။ ေသခ်ာ ေတြးၾကည့္ေတာ့ ခြန္းေထာက္ေလးက အဓိပၸာယ္ ရိွတယ္။ အညာက အနံ႔အသက္ေလးေတြ လည္းပါေနလို႔ ဒီပို႔စ္ေလး ေရးလိုက္ပါတယ္။
ပီေလာရြက္(photo from google)
ပီေလာရြက္က မိုးရာသီမွာ ေပါပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္ ေတြ႔ဖူးတာကေတာ့ အရြက္၀ိုင္းနဲ႔ အရြက္ခၽြန္ ႏွစ္မ်ဳိးရိွတယ္။ ႏွစ္မ်ဳိးလံုး ဟင္းခ်ဳိခ်က္စားလို႔ ေကာင္းပါတယ္။ အညာသူ အညာသား အေတာ္မ်ားမ်ား စားဖူးၾကမယ္ ထင္ပါတယ္ဗ်ာ။ ပီေလာက ဟင္းခ်ဳိခ်က္လိုက္ရင္ ခၽြဲခၽြဲေလးနဲ႔ ေသာက္ရတာ အေတာ္ ေကာင္းတယ္။ ဒန့္သလြန္ရြက္၊ ဖရံုရြက္ စတာေတြနဲ႔ ေရာျပီးခ်က္ရင္ေတာ့ သိပ္ျပီး မခၽြဲဘူး။ ပီေလာဟင္းကို ရြာမွာေတာ့ ေမာ္ေတာ္ကား ဟင္းလို႔ေခၚတယ္။ ပီေလာ ဟင္းနဲ႔ ထမင္းစားရင္ ျမန္ျမန္ ျပီးလြယ္လို႔ ေမာ္ေတာ္ကားနဲ႔ တင္စားျပီးေတာ့ ေျပာတာပါ။ သူက ခၽြဲခၽြဲဆုိေတာ့ ေသာက္လိုက္ရင္ ပါးစပ္ထဲမွာ ခဏပဲေနတယ္။ ဆန္ၾကမ္း ထမင္းနဲ႔မ်ား တြဲစားရင္ အေတာ့္ကို အဆင္ ေျပတာဗ်။ မ်ဳိခ်ရတာ လြယ္သလား မေမးနဲ႔။ ပီေလာ ဟင္းခ်က္တာကလည္း လြယ္ပါတယ္။ ဟင္းခ်ဳိဆုိေတာ့ အစဆံုး ဟင္းအိုးမွာ ေရ လိုသေလာက္ထည့္ ငါးပိေလးအနည္းငယ္၊ ဆား၊ ၾကက္သြန္နီ စတာေလးေတြ ထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္တည္။ ထမင္းစားခါနီးေတာ့မွ ပီေလာရြက္ေလးထည့္ ၾကက္သြန္ျဖဴေလး သံုးမႊာ ေလာက္ ေထာင္းျပီးအုပ္လိုက္ရင္ ပီေလာဟင္း ျဖစ္ျပီ။ အဖြား ေျပာတာကေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည့္တာက ဗိုက္မနာေအာင္လို႔တဲ႔။ ပီေလာဟင္း စားျပီး အစာမေၾက ျဖစ္မွာစိုးလို႔ ထင္ပါတယ္။ ပီေလာကို သူတစ္မ်ဳိးထဲ ခ်က္စားႏိုင္သလို တျခား ဟင္းခ်ဳိရြက္ေတြနဲ႔လည္း တြဲဖက္ျပီး ခ်က္စားလို႔ ရပါတယ္။ သူမ်ားနဲ႔ ေရာခ်က္ရင္ေတာ့ သူလည္း စိတ္ၾကိဳက္ ခၽြဲလို႔မရပါဘူး။
ရြာမွာ တုန္းကေတာ့ ပီေလာဟင္းကို စားရသလား မေမးနဲ႔။ ၾကိဳက္လည္း ၾကိဳက္ပါတယ္။ အေဖ့ညီမ ကၽြန္ေတာ့္အေဒၚ တစ္ေယာက္ဆိုရင္ ေတာထဲကျပန္လာတုိင္း ပီေလာရြက္က အျမဲပါတယ္။ တခါတေလမ်ား ပီေလာရြက္ကို တမင္ထြက္ျပီး ခူးေသးတာ။ အရြက္ကလည္း ေပါေတာ့ သူ တစ္ခါခူးလာရင္ ေလးငါး ဆယ္အိမ္ေလာက္ ေ၀ျပီး ခ်က္လို႔ရတယ္။ သူကိုယ္တုိင္လည္း ပီေလာဟင္း အလြန္ၾကိဳက္ပါတယ္။ အဖြားကလည္း ပီေလာ ဟင္းခ်က္သလား မေမးနဲ႔။ တစ္မ်ဳိးထဲခ်က္လို႔ ရိုးသြားရင္ တျခားအရြက္နဲ႔ ေရာျပီးခ်က္ေကၽြးတယ္။ ခ်က္တုိင္းလည္း ကုန္တာပါပဲ။ မခ်က္ျပန္လို႔လည္း မျဖစ္ဘူးေလ။ ထမင္းက ဆန္ၾကမ္းဆုိေတာ့ သူနဲ႔ အဆင္ေျပတဲ့ ဟင္းကိုခ်က္ရတာေပါ့။ စေလ ဦးပုည၏ ေရသည္ျပဇာတ္ ေရသည္မိန္းမ အစားအေသာက္ ဆင္းရဲပံုကို ဖြဲ႔ဆုိခန္းမွာ "ပဲ(စိ)တ၀က္၊ ေျပာင္းတ၀က္ႏွင့္ ဆန္ ျပက္သိကာ ပါေကာင္းလို႔ ပါေတာ့တယ္၊ ဟင္းလ်ာမွာ ပီေလာ၊ လည္ေခ်ာင္းကို ေျမလွန္၊ ဂလံုဆန္ေအာင္၊ ေျခကန္လို႔ေမွ်ာရတယ္ ေကာလိုက္တဲ႔ကံ" ဆိုျပီးေရးဖြဲ႔ ထားပါတယ္။ ေရသည္မိန္းမ ကေတာ့ ပဲေစ့နဲ႔ ေျပာင္းဆန္ ထမင္းမွာ ဆန္က အနည္းငယ္ပဲ ပါတာဆုိေတာ့ လည္ေခ်ာင္းကို ေနာက္လွန္ျပီး ေျခကန္လို႔ ပင္ ေမွ်ာခ်ရပါတယ္တဲ႔။ ပီေလာ ဟင္းေလးပါလို႔ ေတာ္ေသးတာေပါ့ေနာ္။ မဟုတ္ရင္ မလြယ္ေလာက္ဘူး။ အဖြားအိမ္က ဆန္ၾကမ္း ထမင္းက ေျပာင္းဆန္နဲ႔ ပဲေစ့ မပါလို႔ ေရသည္မ ေလာက္ေတာ့ အေျခအေနမဆိုးဘူး ေျပာရမယ္။
ရြာမွာ တုန္းကေတာ့ ပီေလာဟင္းကို စားရသလား မေမးနဲ႔။ ၾကိဳက္လည္း ၾကိဳက္ပါတယ္။ အေဖ့ညီမ ကၽြန္ေတာ့္အေဒၚ တစ္ေယာက္ဆိုရင္ ေတာထဲကျပန္လာတုိင္း ပီေလာရြက္က အျမဲပါတယ္။ တခါတေလမ်ား ပီေလာရြက္ကို တမင္ထြက္ျပီး ခူးေသးတာ။ အရြက္ကလည္း ေပါေတာ့ သူ တစ္ခါခူးလာရင္ ေလးငါး ဆယ္အိမ္ေလာက္ ေ၀ျပီး ခ်က္လို႔ရတယ္။ သူကိုယ္တုိင္လည္း ပီေလာဟင္း အလြန္ၾကိဳက္ပါတယ္။ အဖြားကလည္း ပီေလာ ဟင္းခ်က္သလား မေမးနဲ႔။ တစ္မ်ဳိးထဲခ်က္လို႔ ရိုးသြားရင္ တျခားအရြက္နဲ႔ ေရာျပီးခ်က္ေကၽြးတယ္။ ခ်က္တုိင္းလည္း ကုန္တာပါပဲ။ မခ်က္ျပန္လို႔လည္း မျဖစ္ဘူးေလ။ ထမင္းက ဆန္ၾကမ္းဆုိေတာ့ သူနဲ႔ အဆင္ေျပတဲ့ ဟင္းကိုခ်က္ရတာေပါ့။ စေလ ဦးပုည၏ ေရသည္ျပဇာတ္ ေရသည္မိန္းမ အစားအေသာက္ ဆင္းရဲပံုကို ဖြဲ႔ဆုိခန္းမွာ "ပဲ(စိ)တ၀က္၊ ေျပာင္းတ၀က္ႏွင့္ ဆန္ ျပက္သိကာ ပါေကာင္းလို႔ ပါေတာ့တယ္၊ ဟင္းလ်ာမွာ ပီေလာ၊ လည္ေခ်ာင္းကို ေျမလွန္၊ ဂလံုဆန္ေအာင္၊ ေျခကန္လို႔ေမွ်ာရတယ္ ေကာလိုက္တဲ႔ကံ" ဆိုျပီးေရးဖြဲ႔ ထားပါတယ္။ ေရသည္မိန္းမ ကေတာ့ ပဲေစ့နဲ႔ ေျပာင္းဆန္ ထမင္းမွာ ဆန္က အနည္းငယ္ပဲ ပါတာဆုိေတာ့ လည္ေခ်ာင္းကို ေနာက္လွန္ျပီး ေျခကန္လို႔ ပင္ ေမွ်ာခ်ရပါတယ္တဲ႔။ ပီေလာ ဟင္းေလးပါလို႔ ေတာ္ေသးတာေပါ့ေနာ္။ မဟုတ္ရင္ မလြယ္ေလာက္ဘူး။ အဖြားအိမ္က ဆန္ၾကမ္း ထမင္းက ေျပာင္းဆန္နဲ႔ ပဲေစ့ မပါလို႔ ေရသည္မ ေလာက္ေတာ့ အေျခအေနမဆိုးဘူး ေျပာရမယ္။
မိႈနတိုရြက္(photo from google)
မိႈနတိုကေတာ့ အျမဲလိုလို ရိွပါတယ္။ ေႏြရာသီဆုိရင္ေတာ့ ေရမျပတ္တဲ့ ရိုးေတြ၊ စိမ့္စမ္းေတြထဲမွာပဲ ေတြ႔ရတယ္။ ေနာက္ျပီး ေခ်ာင္းထဲက ေရအိုင္စပ္ ေတြမွာလည္း ေတြ႔ႏိုင္တယ္။ မိုးရာသီဆုိရင္ေတာ့ လယ္ကြင္းေတြထဲမွာ ေပါမွေပါပဲ။ အရြက္ေတြက သန္လည္း သန္တယ္။ အရြက္ေလးေတြက ေတာ့ ေလးပြင့္ဆုိင္ေလးနဲ႔ ေရေပၚမွာ ေပၚျပီးေပါက္တယ္။ ဟင္းခ်က္ဖို႔ ခူးရင္ေတာ့ ေရနဲ႔လြတ္တာက ေကာင္းတယ္။ ေရနဲ႔ထိေနရင္ ေရညိွေတြ ကပ္ေနေတာ့ အဆင္မေျပဘူး။အရြက္ေလးေတြက ေသးေတာ့ ခူးရာမွာ စိတ္ေတာ့ရွည္ရတယ္။ လက္တဆုပ္ ေကာင္းေကာင္းဆုိရင္ တစ္ခါ ခ်က္လို႔ရပါတယ္။ မိုးရာသီမွာ ထြက္တဲ့ မိႈနတိုကေတာ့ ပိုျပီး အရြက္သန္တာေပါ့။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ရြာမွာေတာ့ မိႈနတုိကို ပဲၾကီးဟင္းခ်ဳိမွာ ထည့္ျပီးခ်က္ၾကတယ္။ ပီေလာနဲ႔ ေရာျပီးေတာ့ ပဲၾကီးဟင္း မွာထည့္ခ်က္တယ္။ ပီေလာမိႈနတိုပါတဲ႔ ပဲၾကီးဟင္းခ်ဳိကေတာ့ စားလို႔ အေတာ္ေကာင္းေပါ့ဗ်ာ။ ေတာရြာ ေတာဓေလ့မွာ ၾကီးျပင္းလာခဲ႔ ရေတာ့လည္း ေတာဓေလ့ေလးေတြနဲ႔ ေ၀းေနေတာ့မွ ပိုျပီး သတိရ လြမ္းဆြတ္မိတယ္။ ကၽြန္ေတာ္လည္း ခြန္းေထာက္ က ေန အေတြးနယ္ခ်ဲ႕လိုက္တာ အညာက စားဖုိေခ်ာင္ ကိုေတာင္ ေရာက္သြားတယ္ဗ်ာ။
ကၽြန္ေတာ္ ေတြးမိတာေလးကို ေရးထားတာ ျဖစ္တဲ႔အတြက္ စာဖတ္သူမ်ား အေနနဲ႔ အေၾကာင္း တုိက္ဆုိင္ခ်င္မွ တုိက္ဆုိင္ပါ လိမ့္မယ္။ သိျပီးသားလည္း ျဖစ္ခ်င္ျဖစ္ေန ပါလိမ့္မယ္။ ဒါေပမဲ႔ ကၽြန္ေတာ္ေရးတဲ႔ အထဲက အနည္းငယ္မွ် စာဖတ္သူရင္မွာ ဗဟုသုတ အျဖစ္က်န္ရစ္တယ္ ဆုိရင္ ကၽြန္ေတာ္ ကပ္သီးကပ္သပ္ ေတြးရက်ဳိး နပ္ပါတယ္။ ေနာက္ထပ္လည္း စိတ္၀င္စားစရာ အညာက ဟင္းစားပင္ အေၾကာင္းေလးေတြ ေရေပးပါအံုးမယ္။ လာေရာက္လည္ပတ္တဲ႔အတြက္ ေက်းဇူး အထူးတင္ပါတယ္ဗ်ာ။ လိုအပ္တာေလးေတြကို အၾကံေပးခဲ႔ႏိုင္ပါတယ္။ စာဖတ္သူရဲ႕ ရင္ထဲက လာတဲ႔ စကားသံေလးေတြက ကၽြန္ေတာ့္အတြက္ ေရွ႕ဆက္ဖို႔ အားအင္ေတြပါပဲ…။
မ်ဳိးခန္႔(စကား၀ါေျမ)
5 comments:
မႈိနတုိကုိ ၾကားသာၾကားဖူးတာ မစားဖူးဘူးဗ်။ ျမင္လည္း ျမင္ဖူးတယ္ အဲဒါကုိ
မႈိနတုိလုိ႔မသိဘူး။ ဗဟုသုတေတြမ်ား ၾကြယ္ပါ့ေနာ္...:PPP
ရာဇာ(ေက်းေတာသားေလး)
မႈိနတုိေရာ ပီေလာေရာ ခုမွပဲ ျမင္ဖူးေတာ့တယ္။ ပီေလာေတာ့ ႀကားဖူးတယ္။ မႈိနတုိကိုေတာ့ ခုမွပဲ ႀကားဖူးေတာ့တယ္။ ေက်းဇူးေနာ္။ က်န္းမာရႊင္လန္း ေအးခ်မ္းပါေစဗ်ာ...
ၾကားပဲၾကားဖူးတာ မစားဖူးသလို ၿမင္လဲမၿမင္ဘူးဖူး
အခုမွပဲ သိေတာ့ရေတာ့...ေက်းဇူးပါအကိုေရ။။
ေကာင္းေသာေန႕ေလးၿဖစ္ပါေစ။
ၾကားေတာ့ ၾကားဖူးပါရဲ႔။ အညာသားျဖစ္ၿပီး မစားဖူးဘူး လို႔ေျပာရမွာလည္း ခက္ရွက္ရွက္ရယ္။ တကယ္ မစာဖူးဘူးဗ်။
စားဖူး
ျကားဖူး
ျမင္ဖူး
ေသာ္လည္း မွတ္တမ္းတင္သူကိုေက်းဇူးတင္ပါတယ္
Post a Comment